Kezdőlap Kutya tréning Mit tegyünk ha a kutya szétrág mindent?

Mit tegyünk ha a kutya szétrág mindent?

Mit tegyünk ha a kutya szétrág mindent

Előbb vagy utóbb minden kutyatulajdonos megtapasztalja, milyen érzés váratlan károkra bukkanni otthon, amit a kedvencünk, jobban mondva a kedvencünk foga okozott. Habár a kutyák remekül látnak és a szaglásuk is egészen kifinomult, mégis jobb szeretik a szájukat bevetni az új információk begyűjtéséhez.

Szerencsére van mód arra, hogy a rágcsálásukat bizonyos tárgyakra korlátozzuk, így nem teszik tönkre a számunkra fontos dolgokat, illetve a saját biztonságukat sem veszélyeztetik.

Ennek ellenére a tanulási folyamat hosszadalmas és ez idő alatt néha tiltott területre tévednek, ilyenkor pedig a mi felelősségünk, hogy helyesen kezeljük a szituációt.

 

 

Mit tegyünk ha a kutya szétrág mindent?

Értsük meg a kutyát

Akár a csecsemők és a kisgyerekek a kiskutyák is úgy fedezik fel a világot, hogy mindent a szájukba tesznek. És pont ahogy a babák esetében, nekik is hat hónapos korukban indul meg a fogzás, ami jó néhány kellemetlenséggel jár együtt.

A rágás nemcsak megkönnyíti a fogzást, de az íny feszülését is csillapítja.

A felnőtt kutyáknál már nem kell külön indokot keresni a rombolásra. Ilyenkor nagyon fontos, hogy nekünk kell megszabni a határokat, mit szabad rágni és mit nem – ne feledd, nem ezért csinálják, hogy téged bosszantsanak.

A destruktív rágás lehetséges okai a következők.

  • Kiskutyaként nem lettek megtanítva mit szabad nekik és mit nem.
  • Unatkoznak.
  • Szeparációs szorongástól szenvednek.
  • A viselkedésüket a félelem vezérli.
  • Figyelemre vágynak.

Ne feledd: Ha feltehetően a szeparációs szorongás vagy a félelem a probléma mindenképpen szükséges egy szakavatott tréner bevonása.

Kapcsolódó: Miért rágja a kutya lábát? 

 

Tanítsuk meg, mit rághat

Vigyázz a személyes tárgyaidra! Amennyiben nem szeretnéd, hogy a kutyusod szájába kerüljön valami, ne hagyd olyan helyen, ahol elérheti.

Tartsd a ruháidat, a cipőidet, a könyveidet, a szemetet, a szemüveget és a távirányítót elzárva, a négylábútól távol! Adj neki olyan játékokat, amelyek egyértelműen megkülönböztethetők a többi, tiltott háztartási cikktől!

Legyünk következetesek és ne ajánlgassunk neki cipőt vagy zoknit, hogy aztán később mérgesen elvegyük tőlük, amiért nem tudtak különbséget tenni.

Addig oktassuk őket, amíg meg nem tanulják a házirendet! A házban tartsd őket rövid pórázon, hogy nehogy szem elől téveszd őket.

Jobb, ha bezárjuk őket, ha nem tudunk figyelni rájuk. Válaszd ki a biztonságos helyet, ami kutya biztos, lásd el elegendő friss vízzel és biztonságos játékkal. Rövid ideig akár ketrecbe is zárhatod őket.

Nagyon fontos viszont az elegendő együtt töltött idő. Egyedül a kertben biztos nem fog gyakorlatozni, a kutyád nem fog másképpen viselkedni, ha nem tanítasz neki alternatívákat.

Tréningezd mentálisan és fizikailag is. Ha elunja magát az eb, hamar találni fog magának elfoglaltságot, hogy szórakoztassa magát és szinte biztos, hogy neked nem fog tetszeni.

Másfelől a fáradt kutya, jó kutya, ezért fontos a sok testmozgás. A megfelelő forma pedig a korától, egészségi helyzetétől és a fajtájától függ.

Amikor azon kapod a kedvencedet, hogy valami olyan van a szájában, ami tilos, egy hangos zajjal zavard meg.

Helyettesítsd a rágott tárgyat egy olyannal, ami az övé és dicsérd meg, amikor ezzel kezd foglalatoskodni.

Ösztönözd a játékmániáját! Használd őket etetésnél is! Tölts meg egy Kong típusú játékot a tápjával!

A kiskutya fogzásakor (az íny megnyugtatására) jó hasznát vehetjük egy vizesen lefagyasztott mosogatórongynak, mindössze arra kell ügyelnünk, hogy az anyag egyetlen darabját se nyelje le.

Tegyük kellemetlen élménnyé bizonyos tárgyakhoz fűződő kapcsolatát! A bútorokat és más tárgyakat be lehet vonni valamilyen visszataszító ízű dologgal.

Vigyázat: Tartsuk szoros felügyelet alatt a házikedvencünket, amikor először szembe találkozik ezzel a jelenséggel. Néhány kutyust a gusztustalan íz sem tántorít el a rágcsálástól. Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy kitartónak kell lennünk és néha ezeket a „kezeléseket” többször is megismételnünk, hogy elérjük a kívánt hatást. Kínáljuk nekik más tárgyakat!

Semmilyen körülmények között ne kezd el kergetni a kutyát, amennyiben olyan dolog van a szájában, ami tiltott, mert ilyenkor pontosan azt kapják, amire vágytak: Szórakozásra. Ehelyett hívjuk magukhoz és kínáljuk őket csemegével.

Legyenek reálisak az elvárásaink! Néhanapján elő fog fordulni, hogy a kutyánk helytelenül, valami igazán fontosat csócsál meg, ez természetes velejárója az új otthonába való beilleszkedésnek.

Hagyjunk neki időt, hogy megtanulhass a ház szabályait, többször emlékeztetve, hogy mitől tartsa magát távol.

 

 

kutya bűnbánóan néz a gazdira

Vigyázz a büntetéssel

Ha csak egy perccel is később veszed észre, hogy valamit megrágtak, már elkéstél!

Az állatok a büntetést, mindig azzal azonosítják, amit éppen csinálnak.

A kutyának nem mondhatjuk azt, hogy „Egy órája tépted szét a cipőket, de én most szidlak le.”

Néhányan úgy vélik a kutya érti a dolgot, mert bűnbánó arccal futásnak ered. A valóságban ez a pillantás mindössze az engedelmesség és a behódolás jele, mindez a fenyegetés hatására történik.

Amikor dühös vagy ingerült vagy a kutya érzékelve a hangszínedet, a testtartásodat vagy az arckifejezésedet meghunyászkodik.

A késleltetett fenyítés nemhogy nem használ, de még akár káros is lehet a nevelés szempontjából.

Előző cikkKutya viszketés csillapítása házilag természetesen
Következő cikkMelyik kutyának nem hullik a szőre?