Kezdőlap Életmód Miért nem eszik a kutya – lehetséges okok és megoldások

Miért nem eszik a kutya – lehetséges okok és megoldások

nem eszik a kutya_

Akár évek óta kutyatulajdonos vagy, vagy éppen csak most fogadtad be az első kiskutyádat, nagyon aggasztó lehet számodra, ha kutyád nem akar enni és kérdezheted: „Miért nem eszik a kutyám?” A kutyák étvágytalanságának számos oka lehet. Fontos, hogy megtaláljuk az okot miért nem eszik a kutya, annak érdekében, hogy a legjobb kezelésben részesülhessen.

 

 

Miért nem eszik a kutya?

Ez a viselkedés riasztó lehet az olyan gazdák számára, akik ahhoz szoktak, hogy a kutyájuk a kutyaeledelt mindennap felfalja. Az étvágytalanságot nem szabad félvállról venni.

Megfelelő táplálkozás nélkül a kutyánk számos különféle problémával szembesül. Az első lépés az, hogy meghatározzuk, hogy miért nem eszik a kutya.

A következőekben megtudhatod:

  • 15 gyakori okot, ha a kutya nem eszik.
  • Mi a teendő, ha a kutya ne eszik?

 

 

Az első dolog amit szem előtt kell tartani, hogy megbizonyosodjunk a kutya étvágyáról. Ha amiatt aggódsz, mert a kutyád nem annyit eszik, mint az iránymutatások a megvásárolt ételre vonatkozóan, ne felejtsd el, hogy ezek csak átlagok. Sok tökéletesen egészséges kutya csak a csomagoláson feltüntetett mennyiség 60-70% -át fogyasztja el.

Ha egy kutya nem eszik, az anorexiával azonosítják. Ez különbözik az anorexia nervosa-tól, ami az embereknél előforduló étkezési zavar. Ehelyett az anorexia a teljes étvágycsökkenést írja le a kutyáknál.

Mivel az étvágycsökkenés a kutyáknál betegséget is jelezheti, ezért fontos, hogy felkeressük az állatorvosunkat, ha a kutya étkezési szokásai megváltoznak. Különösen fontos, hogy azonnal reagáljunk az olyan kutyák esetében, amelyek általában jó étvággyal esznek.

 

Annak ellenére, hogy a legtöbb kutya egy pár napig megvan étel nélkül, a rossz hatások jelentkezése nélkül, a lehető legjobb, ha minél korábban megoldjuk a problémát.

 

15 ok arra, miért nem eszik a kutya

Számos oka van annak, hogy egy kutya elveszíti az étvágyát. Az okok az egészségügyi és az orvosi problémáktól kezdve az általunk nyújtott élelmiszer minőségéig terjednek.

Bármi is legyen az oka, fontos szemtől szembe megbirkózni vele, hogy a kutyánkat egy normális és egészséges sémába térítsük vissza.

Íme 15 ok arra, hogy a kutyánk miért nem eszik.

1. Betegség

A kutyákban jelentkező csökkent étvágy gyakran a betegség jele, különösen akkor, ha a kutya egyidejűleg más tüneteket is mutat. Bár a kutyák étvágya nem feltétlenül jelent súlyos betegséget, az azonnali állatorvosi figyelem fontos, mert jelentős betegség jele lehet, beleértve a rákot, különböző szisztémás fertőzések, fájdalom, májproblémák és veseelégtelenség.

 

2. Nemrégiben Történt Betegség

Ha a kutya a közelmúltban normál kutyaeledel elfogyasztása után elhányta magát, akkor nehéz lehet számára újra megbízni a kapott eledelben.

Függetlenül attól, hogy a kutya miért hányta el magát, a bántalmat az étellel fogja összefüggésbe hozni, amitől elővigyázatos és tétova lesz.

Időbe telhet, amíg a kutya elfogadja ugyanazt az eledelt, amit kihányt, ezért jó ötlet, ha lassan váltunk, azért, hogy újra egyen.

 

3. Életkor

Minél idősebb egy kutya, annál jobban változik a teste és az érzékei. Elkezdhetik elutasítani az ételeket vagy teljes mértékben mellőzhetik is az evést. Míg sokan ezt az öregedés számlájára írják, valószínűleg van mögötte egy egyszerű ok, amit nem lehet látni.

Előfordulhat, hogy a kutya fogai érzékenyek és fájhatnak neki az életkora miatt, vagy az is lehet, hogy a megváltozott érzékeléséből kifolyólag, nem olyan szagot és ízt érez, ami tetszene neki.

Az idősebb kutyákat, amik abbahagyják az evést, lágyabb élelmiszerekkel kell ellátni, amelyeknek több ízük van ahhoz, hogy evésre lehessen bírni őket anélkül, hogy az fájdalmat okozna.

Érdekelhet:  Idős kutya etetése

 

4. Új Környezet

Ha nemrég költöztünk, vagy nyaraláson vagyunk, a kutyánk nehezen birkózhat meg az új környezettel. Az új környezetében nyugtalanságot vagy idegességet érezhet, amitől elveszti az étvágyát. 

Bizonyos esetekben, egy olyan egyszerű dolog, mint az, hogy a tányérját egy másik szobába helyezik át, az is problémákat okozhat.

 

5. Viselkedési Problémák

A különböző viselkedési problémák lehetnek okozói annak, hogy egy kutya habozik enni. Ezek a gondok egy bizonyos idő alatt alakulnak ki, és gyakran olyan múltbéli tapasztalatból származnak, ami a kutyának nem tetszett.

Például, egy kutya az evést a szorongás érzésével is társíthatja, mert szidták vagy mert morogtak rá. Az ilyen típusú problémák gyakrabban fordulnak elő olyan otthonokban, ahol több kutya él.

 

 

6. Fogászati Problémák

A fogászati problémák a kutyáknál igen gyakoriak. Mivel hiányzik belőlük a fájdalom kifejezésének a képessége, a problémákat gyakran nem szokták észrevenni.

A duzzadt vagy vérző íny, gyakran súlyosabb, alapvető problémákat jelez. Kezelés nélkül a problémák súlyosbodhatnak.

Az orális daganatok, az ínygyulladás vagy a fogágybetegség fájdalmat okozhatnak evés közben. Ez különösen igaz, ha a kutyánk száraz kutyakaját eszik. A sérült vagy laza fogak fájdalmat okozhatnak minden harapással, amitől a kutya mellőzni fogja az ételét és a rágójátékait.

 

 

7. Oltások vagy Gyógyszeres Kezelés

A kutyák egészségügyi ellátása drasztikusan javult az évek során. Az új oltások és gyógyszerek lehetővé teszik a különböző egészségügyi problémák kezelését és a potenciálisan veszélyes betegségek megelőzését. Azonban némelyik gyógyszeres kezelés nemkívánatos mellékhatásokkal jár.

Bizonyos gyógyszerek miatt a kutya elveszítheti az étvágyát. Ez a mellékhatás leggyakrabban csak átmeneti jellegű.

A kutyánk úgy érezheti, hogy nem kell ennie nagyjából egy napig, de a hatások általában hamar enyhülni szoktak.

8. Gyomorrontás

Ha a kutyánk valami olyasmit evett meg, amit nem kellett volna, akkor az ilyen ártó harapnivalók emésztőrendszeri problémát okozhatnak, aminek az elmúlása időbe telhet.

Még a legjobban képzett kutya is kísértést érezhet arra, hogy befaljon valami szemetet, vagy bogarat vagy más, látszólag ízletes dolgot.

Amikor ez megtörténik, a kutya valószínűleg valamilyen gyomorfájdalmat fog tapasztalni, és megpróbál megszabadulni attól, amit megevett. Lehet, hogy elkezd hányni vagy füvet enni.

Következményképpen a kutyák olyan problémákat is tapasztalhatnak, mint a hasmenés. Akárhogy is, a fájdalom miatt, amit a gyomrukban éreznek, gyakran mellőzni szokták az ételt, amíg nem kezdik jobban érezni magukat.

 

 

9. Ételminőség

Annak az ételnek a minőségének, amit a kutya társainkkal megetetünk, nagy hatása lehet arra, hogy hogyan reagálnak. Az olcsóbb élelmiszerekből gyakran kispórolják a minőségi összetevőket Kevesebb fehérjét is tartalmazhatnak annál, mint amihez a kutya hozzászokott, amitől így nem lesz étvágygerjesztő.

Az étel minőségének hirtelen változásától mellőzni kezdik, különösen akkor, ha valami jobbhoz szoktak hozzá.

 

 

10. Romlott Étel

Míg az ételeket gyakran úgy gyártják, hogy azok hosszú ideig elálljanak, ez nem jelenti azt, hogy nem romolhatnak meg. Ami még rosszabb, hogy nehéz tudni, hogy milyen a régi étel, és hogy mikor válik avassá. A régi étel gusztustalanná válhat egy kutya számára, be is penészesedhet, és büdössé is válhat.

Továbbá, a régi ételből kivesznek a kutyáknak fontos tápértékek.

A kutyák tudják, hogy mikor nem jó az étel, így hát mellőzni fogják. Ez még szembetűnőbb a nedves ételeknél, amiket kint hagytak. Ugyanakkor, a látszólag új állateledeleknél is elő szokott fordulni.

 

 

11. Egy Új Rutin

A kutyák rutinos teremtmények. Ha a mindennapi rendjük már kialakult, ragaszkodni akarnak hozzá. Ha egy kicsit is megváltoztatnak rajta valamit, kényelmetlenül érezhetik magukat tőle.

Az etetési idők, a napi mozgás megváltoztatása vagy egy új családtag felvétele aggodalmat okozhat nekik.

Fontos, hogy lassan vezessünk be változtatásokat, hogy kényelmesen érezzék magukat. A hétköznapi életük hirtelen jött változásai miatt előfordulhat, hogy nem fognak enni egy ideig, egészen addig, amíg újra el nem kezdenek bízni a rutinjukban.

 

 

12. Válogatósság

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is megvannak a preferenciáik. Sok gazdát meglepetésként érhet, de idővel a kutyáknál is kialakul egy ízlés azon dolgok iránt, amiket szeretnek.

Míg bizonyos ízeket élveznek, addig más, számukra visszataszító ízektől távol tartják magukat. A kutyaeledelek egyes összetevőitől a kutyák mellőzhetnek egyes eledeleket.

Lehet, hogy nem szeretnek bizonyos zöldséges ízeket vagy olyan hozzávalókat, amelyek enyhén savanyúak. Ha ez a helyzet, akkor itt az ideje olyasvalamit találni, amit a válogatós pajtásunk élvezni fog!

Kapcsolódó:

Milyen zöldséget ehet a kutya? + Amiket ne adjunk neki!

Milyen gyümölcsöt ehet a kutya? (+ Amiket kerülni kell!)

 

13. Unalom

Ha már évek óta ugyanazt a márkájú és ízű kutyaeledelt etetjük a kutyánkkal, a kutya végül meg fogja unni. Ami egyszer még olyasvalami volt, amit alig várt, végül olyasvalamivé válik, amit szeretne elkerülni. Jó ha változatossá tesszük a dolgokat a kutyánk számára azzal, hogy valami extrát adunk a dolgokhoz.

Egy kis szaft vagy nedves kutyakaja az eledele tetején gyakran elég ahhoz, hogy a hatást megtegye.

Viszont, a nedves és a száraz konzerveledelek keveréke is segíthet, hogy a kutya újra elkezdjen enni. Jó ötlet, ha néha felcseréljük az ételeket, hogy a kutya továbbra is egyen.

 

 

14. Rossz Szokások

Noha nagyszerűen fel lehet dobni az unalmas ételeket azzal, ha a kutyaeledelhez némi extra ételt adunk hozzá, de ha túl sokat csináljuk, akkor ez rossz szokássá válhat.

Az emberi ételek evése vagy a falatok az ebédlőasztalnál nem a legjobb a kutyák számára. El fogják várni az extra falatokat, és a normál kutyaeledelüket nem akarják majd megenni egészen addig, amíg nem kapnak egy kicsit.

Jutalomfalatokat vagy emberi ételeket csak beosztva szabad nekik adni. Ha ez az egyik dolog, amihez a kutya már hozzászokott, akkor az a jó, ha leszoktatjuk lassan, amíg elég elfogadhatónak nem találja a normál kutyaeledelt.

 

 

15. Túletetés

A jutalomfalatok egy nagyszerű módja, hogy megjutalmazzuk a kutyust a viselkedéséért és, hogy egy kicsit több szeretetet kapjon. Bár csábító lehet jutalomfalatokat adni minden alkalommal, amikor megcsillantják a kedves kiskutya szemeiket, viszont ez túletetéshez vezethet.

A jutalomfalatoknak a napi kalóriának a több, mint 10%-ánál többet nem szabad kitennie. Az egész nap folyamán is el kell látni őket, hogy az étvágyuk ne legyen befolyásolva.

A túl sok jutalomfalat arra tanítja őket, hogy csak ezekre az extra falatokra hagyatkozzanak.

 

 

Mi a teendő, ha a kutya nem eszik

kutya nem eszik

Amit tehetsz, hogy segíts a kutyádnak amikor nem akar enni, az attól függ, hogy te és az állatorvosod mit állapítatok meg az étvágytalanság okának.

Ha a kutya étvágytalanságát betegség okozza, az állatorvos javasolhatja a vényköteles étrendet, hogy megfeleljen a kedvence táplálkozási szükségleteinek, miközben az alapbetegséget kezelik.

Néha ezek az ételek nem különösen ízletesek, különösen akkor, ha a kutyád ahhoz van szokva, hogy az általa készített ételeket fogyaszt. Ha a kutya már beteg, nem szabad ráerőltetni az ételeket. Ehelyett beszéljünk az állatorvosunkkal az alternatívákról.

Súlyosabb esetekben az állatorvos étvágy-stimuláló gyógyszereket írhat elő, javasolhat egy folyékony ételt, amit fecskendővel adagolhatunk a kutyánknak.

 

 

Mit tegyél, ha a kutya nem eszik napok óta?

Mivel sok különböző oka van annak, hogy egy kutya abbahagyja az evést, nehéz és egy kicsit nyomasztó is lehet cselekedni és megoldani a problémát.

Ha a kutya abbahagyja az evést, több lépést is meg kell tenni ahhoz, hogy meg lehessen győződni arról, hogy a kutya egészséges. Onnantól kezdve, azt kell megérteni, hogy miért hagyta abba az evést és pozitív változást kell előidézni.

 

Kísérjük Figyelemmel A Viselkedésüket

A kutya viselkedésének figyelemmel kísérése döntő fontosságú. Az első étkezését kihagyva tartsuk szemmel, hogy miként reagál az eledelére. Jegyezzük meg a kutya napi tevékenységét, és győződjünk meg róla, hogy az megfelel annak, amit egy nap folyamán általában csinálni szokott.

Nem ritka és nem is figyelemre méltó, ha egy kutya úgy dönt, hogy néhány órát vár az evéssel. Csak akkor kell elkezdeni aggódni, ha a probléma továbbra is fennáll.

Ha bármilyen változást észlelünk a szokásos viselkedésében, azt jegyezzük meg. Az evés elutasítása valamilyen problémának a korai jele lehet, ami az idő előrehaladtával egyre jobban kialakul. Bárminek, ami szokatlan, aggodalomra kell okot adnia. A székletét és a vízfogyasztását is jó, ha figyelemmel kísérjük.

 

 

Ellenőrizzük A Környezetünket

Mialatt a kutyánkat kísérjük figyelemmel, játszunk nyomozót és ellenőrizzük a környezetünket. Gondoljunk vissza az elmúlt pár napra és nézzük meg, hogy betudjuk-e mérni a kutyánk tüneteinek pontos okát.

Ha a kutyus a nap folyamán mások körül szokott lenni, kérdezzük meg őket, hogy észrevettek-e bármilyen furcsa dolgot. Talán kiderülhet, hogy a kutyánk pár napig furcsa viselkedést mutatott, vagy, hogy valami olyasmit evett meg, amit nem kellett volna. Keressünk nyomokat és ellenőrizzük, hogy belenyúlt-e a szemétbe vagy macskaalomba.

 

 

Vizsgáljuk Meg A Testét

Egy alapos fizikai vizsgálat elvégzése segíthet annak megállapításában, hogy szükség van-e orvosi segítségre egy állatorvostól.

Fésüljük át a szőrét, hogy nincs-e benne valamilyen parazita bogár, és nyomjuk meg a hasát, hogy milyen kemény.

A hasának puhának és kemény csomóktól mentesnek kell lennie. Ha a kutya reagál az érzésre, akkor lehet, hogy fájdalmat tapasztal. Emellett keressünk hasmenésre utaló jeleket vagy hányásra utaló jeleket a szőrzetében.

 

 

Nézzük Meg A Fogait

Miután ellenőriztük a kutya testét, tátassuk ki vele szélesre a száját egy fogászati vizsgálatra. Keressük a fogfájdalomra utaló nyilvánvaló jeleket, mint például a duzzadt íny, vérzés vagy laza fogak.

Győződjünk meg róla, hogy nincs-e elszíneződés az ínyen vagy hogy nincs-e beözönlött nyálka.

 

 

Hívjuk Az Állatorvost

Ha valamit egy kicsit is problémásnak találunk, a legjobb hívni az állatorvost. Egy képzett szakember alaposabb vizsgálatot képes elvégezni a kutyán, és minden szükséges tesztet megadhat a háttérben meghúzódó egészségügyi problémák megtalálásához.

Olyan dolgot is találhatnak, ami hónapok óta okoz a kutyának problémát, ami lehetővé teszi, hogy ezután megfelelően gondoskodjunk róla és ezzel akár a kutya életét is megmenthetjük.

 

 

Vessünk Egy Pillantást a Kutya Eledelére

Függetlenül attól, hogy egészségügyi problémák állnak-e fenn, mindig ajánlott a kutyaeledelt megvizsgálni, nehogy problémát okozzon. Még a frissen kinyitott kutyaeledel is lehet avas vagy penészes.

A nedves vagy házilag készített ételeket is meg kell vizsgálni. Adjunk jó illatot neki, hogy frissen hasson. Bár a kutyaeledeleknek általában nincs jó illatuk, még akkor sem, ha frissen készültek, de azért észre lehet venni, ha elkezdett megromlani.

Az összetevők listáját is nézzük meg, hogy kizárhassuk azt, hogy a kutya valamilyen allergiás reakciót tapasztal.

 

 

Változtassuk Meg az Étrendjét

A megvizsgálás után az eledel lecserélésére lehet szükség. Már ez az egy dolog is csodákat tehet a szőrös barátunk étvágyának helyrehozásában. Azonban ezt, a hirtelen jö emésztési problémák elkerülése érdekében, lassan kell csinálni.

Az új eledelt olyasmivel kell összekeverni, amit már ismer. Néhány nap leforgása alatt adjunk egyre kevesebbet a régi eledelből, addig amíg a változtatás teljes nem lesz.

Ha a váltás mellett döntünk, akkor olyasmit kell választani, amely hasonló tápértékű. Vagy pedig szaftos kutyaeledelt és nedves fajtájú eledelt is vehetünk. Egy kis extra íz hozzáadásával, a kutya teljesen újnak fogja látni, és ettől remélhetőleg felfalja majd.

 

Jó Szokások Kialakítása és Fenntartása

Ha a kutya étvágytalanságának oka viselkedésbeli ok, a probléma megoldásának kulcsa az egészséges szokások kialakítása és fenntartása. Lassan szoktassuk le őt az emberi táplálékról és a túlzottan sok jutalomfalatokról, hogy ne várjon el jutalomfalatot ahhoz, hogy a normál eledelét megegye.

Adjunk meg neki egy biztonságos helyet, hogy kényelmesen egyedül ehessen. Találjunk egy olyan rutint, ami tetszik a kutyának, és tartsuk magunkat ahhoz, azért, hogy a kutya mindennapi étkezése tovább folytatódjon.

 

 

Tippek, a kutya etetéséhez – étvágytalan kutya etetése

Számos dolgot tehetünk azért, hogy kedvencünket rábírjuk az evésre:

  • A házi kedvencként tartott állatokat rendszeres időközönként érdemes táplálni, általában legalább napi kétszer.
  • Tegyük az étkezési időket szórakoztató időtöltésnek a kedvencünk számára, például egy olyan játékkal, ami ételt adagol számára, vagy jutalmazzuk meg a kutyát étellel, ha megcsinál egy trükköt.
  • Vigyük el a kutyánkat sétálni az étkezés előtt.
  • A kutya etetési helyének megváltoztatása. Ha általában más állatokkal etetheti kedvenceit, próbálja meg etetni egyedül. Vagy próbálkozzon különböző tálakkal vagy tányérokkal különböző magasságoknál, hogy megnézze, mi számára a kedvenc. (Néhány falat ételt még a tálkája mellé is tehetünk.)
  • Próbáljunk ki másféle ételeket, például konzervet, ha általában száraz táppal etetjük a kutyát.

 

Ajánlott cikkek a témában:

Miért eszik a kutya füvet?

Mennyit egyen a kutya egy nap?

Mit nem ehet a kutya?

Előző cikkKutya fürdetés: milyen gyakran, hol, hogyan?
Következő cikk10 orosz kutya, a messze Oroszországból