Kezdőlap Kutya betegségek Szeparációs szorongás kezelése kutyánál

Szeparációs szorongás kezelése kutyánál

kutya szeparációs szorongás kezelése 

A legtöbb kutya szeret egy kicsit egyedül lenni. Azonban egyes kutyák rendkívül emberközpontúak és kikészülnek, ha egyedül maradnak. Ezt nevezzük szeparációs szorongásnak. Ebben a cikkünkben választ kaphatsz arra, hogy a kutyáknál hogyan ismerheted fel a szeparációs szorongást és azt hogyan kezelhetjük.

A szeparációs szorongástól szenvedő kutyák 20-45 percen belül mutatnak tüneteket, miután elmész.

 

Tipikus viselkedések szeparációs stressz esetén:

• Az ajtók és ablakok ásása, rágása és karcolása, valamint a kapuk és a kerítések rongálása. Mindez kísérlet arra, hogy kiszabaduljon, és újra együtt lehessen a gazdájával.

• Ugatás, nyafogás és vonyítás, hogy megpróbáljon visszacsalogatni.

• A házba (még háziasított kutyáknál is) pisilés és kakilás a szenvedés miatt.

 

 

Miért alakul ki a kutyáknál a szeparációs szorongás?

A szeparációs szorongás felléphet:

Nem értjük teljesen, hogy egyes kutyák esetében miért alakul ki a szeparációs szorongás, mások esetében pedig miért nem. Azonban a pusztítás és a házba vizelés/kakilás, amelyek gyakran a szeparációs szorongást jelzik, nem azért teszi a kutya, hogy megbüntessen vagy bosszút álljon, hogy elmész. Valójában ezek a viselkedések a pánikreakció jelei.

 

Szeparációs szorongás felléphet:

 • Amikor először hagyod egyedül a kutyát.
 • Hosszú idő után egyedül marad, például egy hosszúhétvégét vagy vakációt követően, amikor állandó időt töltöttél a kutyával.
 • Egy zavaró esemény után (a kutya szemszögéből), például egy menedékházban vagy egy kennelben töltött idő.
 • A családi rutinnak vagy struktúrájának megváltoztatása után (egy fia vagy lánya, aki elhagyja otthonát, új munkahely, amely messzebb van, új helyre költözik, vagy egy új kisállat vagy személy költözik az otthonába).

 

 

Honnan tudhatom, hogy a kutyám így érez?

Mivel sok oka van a szeparációs szorongáshoz kapcsolódó viselkedésnek, fontos, hogy a megfelelő kezelés előtt dönts a viselkedés okairól.

Ha a legtöbb, vagy mindegyik állítás igaz a kutyádra, akkor a szeparációs szorongás problémája valószínűleg fennáll:

 • A viselkedés legtöbbször vagy csak akkor történik, amikor egyedül van.
 • Követ a ház körül, amikor otthon vagy.
 • Túlságosan lelkes és féktelen, amikor üdvözöl téged, amikor hazaérsz.
 • A viselkedés fennáll függetlenül attól, hogy mennyi ideig marad egyedül.
 • Izgatott, szomorú, vagy ideges lesz, amikor látja, hogy indulsz otthonról.
 • Nem szeret egyedül lenni.

 

Kapcsolódó: Szeparációs szorongás kutyáknál

 

 

Mit tegyek, ha a kutyámnak szeparációs szorongása van?

Az enyhe szeparációs szorongás miatt az alábbi módszerek önmagukban hasznosak lehetnek. Súlyosabb problémák esetén ezeket a módszereket a következő szakaszban ismertetett deszenzitizációs eljárással együtt kell alkalmazni.

 • Amikor hazaérsz, vagy egyedül hagyod a kutyád, vedd lazán. Például, amikor visszatérsz a munkából, egy rövid ideig ne figyelj a kutyádra, lehetőleg addig, amíg le nem ül, vagy meg nem nyugszik. Utána simogasd és dicsérd meg. Nehéz, különösen azért, mert olyan boldogok, de ez egy fontos lépés!
 • Ha egy ruhadarabot, például egy pólót kint hagysz, akkor csak megnyugtató hatást gyakorolhat a kutyádra, mert érzi rajta az illatod.
 • Hozz létre egy „biztonsági jel”-et egy akciónak vagy szónak, amelyet minden alkalommal használsz, ami jelzi a kutya számára, hogy vissza fogsz jönni. A kutyák megtanulják, hogy határozott jeleket társítsanak ahhoz, hogy vissza fogsz térni. Például amikor kimész a kertbe, a kutya tudja, hogy visszajössz, és nem aggódik. Ezért jó, ha a biztonsági jellel meg tudja ezt szokni.

A biztonsági jelzésre példa akár a rádió vagy a televízió bekapcsolása, amikor elmész. A másik, hogy a kutyádnak egy adott játékot (olyat, amely nem rendelkezik veszélyes töltelékkel, és nem lehet darabokra tépni) csak akkor adsz oda, ha elmész. Használd a biztonsági jelzést, miközben edzed a kutyádat. Soha ne használd a biztonsági jelet, ha hosszabb időre mész el, mint amire felkészült; ha így teszed, akkor a biztonsági jelzés haszontalan lesz.

Ha a kutya szeparációs szorongásos magatartása magába foglalja a pusztító rágást, a jó biztonsági jelzés egy olyan kemény gumijáték, mint azok, amelyeket meg lehet tölteni jutalomfalattal.

 

Érdekelhet: Miért remeg a kutya? Ezek a kutya remegés okai.

 

 

Kutya egyedüllétre szoktatása

szeparációs szorongás kezelése kutyánál 

 

1. Deszenzibilizációs módszerek súlyos esetekben

A szeparációs szorongás súlyosabb eseteinek elsődleges kezelése a szisztematikus folyamat, amely segít abban, hogy kutyád nyugodtan egyedül maradjon. A folyamat során lassan elérheted, hogy a kutya megváltoztassa a viselkedését, amikor rövid időre elmész.

A lépések a következők:

 • Kezdj el készülődni a szokásos módon, például vedd fel a kabátot, és vedd ki a kulcsokat, majd ülj vissza. Ismételd meg ezt a lépést, amíg a kutyád nem mutat fájdalmat vagy izgalmat a szokása szerint.
 • Ezután menj végig a rutinodon és menj az ajtóhoz, nyisd ki, majd ülj le.
 • Ezután lépj az ajtón kívül, de ne zárd be, majd térj vissza.
 • Végül lépj ki, zárd be az ajtót, majd menj vissza.

Lassan tanítsd a kutyát, hogy egyedül maradjon, az ajtó néhány másodperces zárva tartásával. Haladj fokozatosan lépésről lépésre, és ismételd meg mindegyik lépést, amíg a kutyád nem mutat szenvedést.

Lehet, hogy sokszor meg kell ismételni az egyes lépéseket a szorongás súlyosságától függően. Ha a fenti lépések bármelyikében a kutyád szorongásos viselkedést mutat, akkor túl gyorsan haladtál. Menj vissza az előző lépéshez a folyamatban és a gyakorlatban, amíg a kutya nem mutat fájdalmat, majd térj a következő lépésre.

Amint a kutya elfogadja azt, hogy néhány másodpercig zárva tartod az ajtót, rövid időre indulhatsz otthonról. Kezdd azzal, hogy a kutyádnak verbális jelzést adsz (például: „Maradj, vissza fogok térni”), elmész, majd egy perc múlva visszatérsz. Belépéskor ne figyelj rá túlségosan. Hagyd figyelmen kívül a kutyát, majd csendesen és fokozatosan üdvözöld.

Ha nem mutat szenvedést, ismételd meg a gyakorlatot. Ha kellemetlennek tűnik, várd meg, amíg megnyugszik, hogy ismételhesd a folyamatot. Fokozatosan add hozzá azt az időt, ameddig távol vagy.

Ezt a lépést úgy kell megtenni, hogy gyakran kevesebb, mint tíz perc múlva visszaérsz. Ha a kutya nyugodt és fogékony, akkor többször is elhagyhatod a lakást egy gyakorlás alatt. Ügyelj arra, hogy a nap folyamán fokozatosan oszd el a képzést.

Ha 30-90 perces távolléteket szeretnél, akkor a kutyának képesnek kell lennie arra, hogy hosszabb időt kezeljen, anélkül, hogy minden alkalommal el kellene ismételni a folyamatot. A legnehezebb rész az, amikor elkezditek, de a feladat könnyebb lesz, ahogy átmentek az egyes lépéseken. Csináljátok először lassan. Az az idő, ami ahhoz szükséges, hogy a kutyád egyedül legyen, attól függ, milyen súlyos a szorongása.

 

 

2. Ül-marad és fekszik-marad parancsok

Egy segítő parancs a szorongó kutya kiképzéséhez az „ül” vagy a „fekszik”, kombinálva a „marad”-al. A koncepció az, hogy amikor kilépsz a kutyád látóteréből, ő ebben a helyzetben maradjon. Meg fogja tanulni, hogy minden rendben van, és vissza fogsz térni. Azzal kell kezdenünk, hogy parancsot adunk neki, és egy vidám „jó fiú” dicsérettel jutalmazzuk. Majd lépjünk pár lépést távolabb, jöjjünk vissza, és jutalmazzuk őt.

Fokozatosan távolodj el addig, amíg el nem éred a látótere határát. Például, ha együtt olvastok újságot a kutyáddal, akkor szimplán hagy ott, ha a telefonhoz vagy egy kávéért mennél ki. Amikor felállsz, mondd neki az ül, vagy a marad parancsot a marad parancs mellett.

Amikor visszatérsz, adj neki egy jutalomfalatot sok dicsérettel. Soha ne szidd a kutyádat az edzés alatt. Megpróbálja megtanulni, hogy tetszelegjen neked!

 

Érdekelhet: A kutya zajtól való szorongás – okok és kezelése

 

 

Rövidtávú megoldások kutya szeparációs stressz esetén

Ezek a folyamatok és kezelések hosszú távú kötelezettségvállalások lehetnek. A szeparációs szorongásnál azonnali segítségre lehet szükség ahhoz, hogy megvédd a kutyád és a tulajdonod a stressz által okozott károktól. Ezek az ötletek segíthetnek neked és a kutyádnak, hogy kezeljétek a szeparációs szorongást:

 • Beszéld meg az állatorvossal, hogy a gyógyszeres kezelés jó lenne-e a kutya számára. A megfelelő szorongásellenes receptnek csökkentenie kell a szorongását, amíg elmész, anélkül, hogy túlságosan lenyugtatná őt. Ezek a gyógyszerek átmeneti megoldások, és nem helyettesítik a korábban tárgyalt viselkedésmódosítási lépéseket.
 • Vidd el a kutyádat egy létesítménybe, vagy vegyél fel egy professzionális kutyaszittert.
 • Kérd meg egy barátodat, családtagodat vagy szomszédodat, hogy nézzen a kutyára, amíg elmész.
 • Ha megengedett, vidd magaddal a kutyád a munkahelyedre.

 

 

Amiket nem szabad tenni szeparációs szorongás esetén

 • Soha ne büntesd a kutyát. Bár a szeparációs szorongás bosszantó lehet (mindkettőtök számára), a pusztító viselkedés büntetése egyszerűen nem működik. A szidással a szeparációs szorongás tünetei még rosszabbak lehetnek.
 • Ne vegyél másik kisállatot abban a reményben, hogy az megoldja a problémát. A szeparációs szorongás annak a következménye, hogy a kutya távol van tőled, és nem egyszerűen unatkozik.
 • Ne hagyd hosszú ideig a kutyát a dobozában. A megszorítás nem csökkenti a szorongást és a pusztító viselkedést, így ott ragad, amit a legtöbb állat nem szeret. Ez sérülésekhez vezethet, ha megpróbál megszökni a dobozból.
 • Ne hagyd bekapcsolva a rádiót vagy a televíziót (hacsak a kutyád nem lett kondicionálva, hogy ez egy „biztonsági jelzés”, amint azt a fentiekben leírtuk).
 • Ne hagyatkozz az engedelmességre, hogy az megoldja a problémát. Ne vidd ezt a rossz irányba – az engedelmességi képzés nagyon fontos része a kutya fejlődésének. Nem fogja teljesen megoldani a szeparációs szorongás problémáját. A szeparációs szorongás nem az engedetlenség vagy a képzés hiánya; ez pánik.
Előző cikkSzeparációs szorongás kutyáknál
Következő cikkMiért nyalogat kutya? Főbb okok és hátterük