Kezdőlap Kutya tréning Három lépés a szobatiszta kutya neveléséhez

Három lépés a szobatiszta kutya neveléséhez

szobatiszta kutya

Ahhoz, hogy a kedvencünk szobatiszta kutya legyen, nagyon fontos, hogy a szobatisztaságra nevelést minél előbb elkezdjük, legideálisabb az, amikor a kiskutya hazajön és beköltözik a családba. A kölyökkutya ebben a korszakban felvett szokásai hetekre, hónapokra vagy akár évekig rögzülhetnek, így egy kis erőfeszítéssel felőlünk sok időt és energiát takaríthatunk meg a jövőre nézve. Miután felkészítettük az otthonunkat, már lehet is kezdeni.

A szobatisztaságra nevelés nem olyan nehéz, mint képzelnénk, de annak programja nagyban függ attól, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre.

1. program: Van egy udvarunk vagy a kutya elég idős ahhoz, hogy kimenjen

Itt van három lépés a hibamentes szobatisztaságra neveléshez:

  1. Tartsuk a kutyát a saját ketrecében (szobakennel), néhány játékával együtt, amivel el tudja majd magát foglalni akkor is, amikor nem játszunk vele, vagy nem tudunk rá figyelni. Ez az a hely, ahol aludni is fog. Az elzárt kutya tisztán fogja tartani a helyét, nem fog odapiszkolni ahol alszik.
  2. engedjük ki a kiskutyát vagy a már felnőtt ebet óránként és gyorsan fussunk vele pórázzal vezetve a kijelölt wc területre valahol odakint. A legjobb, ha minden alkalommal ugyanoda irányítjuk a kutyát, de előtte takarítsuk fel a kutyapiszkot. Mondjuk neki, hogy tegye a dolgát, mint „Tessék pisilni-kakilni”, használjunk olyan szavakat, amiket amúgy nem használunk, ezáltal azt ezzel fogja azonosítani és ingerlésre bírjuk. Adjunk neki időt, hogy elvégezze a rituálét, a körbe körbe szimatolgatást és pörgést, ami egy normális viselkedés a kutyáknál mielőtt megszületik a dolog. A legtöbb kiskutya minden ilyen alkalommal fog pisilni és kakilni 2-3 alkalommal is.
  3. Dicsérjük meg lelkesen azonnal miután elvégezte a dolgát és meg is jutalmazhatjuk valami finom jutalomfalattal.

Ha a kiskutya már elég idős hogy biztonságban egyedül menjen ki (ez körülbelül 3 hónapos korban), vigyük el egy hosszabb egészségügyi sétára, mint további jutalom.

szobatisztaságra nevelés

2. program – szobatiszta kutya: Van egy kiskutyánk, de nincs udvarunk

Ebben az esetben meg kell tanítanunk a kiskutyát, hogy használjon egy benti wc-t, amíg meg nem erősödik annyira az immunrendszere, hogy ne kapja el a kutyabetegségeket amikor a szabadban van (kb. 3 hónapos kor). Amikor eléri azt a kort, el lehet kezdeni a fenti 3 lépcsős programot a szobatisztaságra nevelésre. Addig ezekre figyeljünk:

  1. Tartsuk a kutya wc-t az ő kutya játszóterületén, ha nem tudunk elegendő figyelmet szentelni rá. Ha azt szeretnénk, hogy a városi kutyusunk mindig a beltéri wc-t használja, akkor ez nagyban megkönnyíti a helyzetünket, hiszen arra kell csak törekednünk, hogy a benti kutya wc-t tartsuk közel a kiskutya játszóterületéhez.
  2. Ha kiskutya köröz, úgy csinál mintha keresné a helyet valaminek, szimatol, vagy egyéb jeleit mutatja , hogy készül a dologra, akkor hívjuk, csábítsuk őt a kutya wc-hez.
  3. Amikor használta a wc-t, dicsérjünk meg bőven és meg is jutalmazhatjuk valami finomsággal. Ha a wc területen kívül próbálná meg elvégezni a dolgát, kiabáljuk a nevét és próbáljuk a megfelelő helyre csábítani.

Ahhoz, hogy áthelyezzük a kutya wc-t egy új helyre, fokozatosan méterről méterre mozgassuk és minden alkalommal, amikor a kiskutya helyesen használta dicsérjük meg bőségesen. De jobb, ha már az elején kijelöljük a megfelelő helyet a kutya toilettjénnek. Ha otthon vagyunk mindig fordítsunk figyelmet erre és ne felejtsük el egyik alkalommal sem a jutalmazást.

Mikor már a kiskutya elég idős ahhoz, hogy egyedül is kimenjen a szabadba, el lehet kezdeni a fenti másik 3 lépéses szobatisztaságra nevelés stratégiát.

 

A szobatiszta kutya GYIK

Miért nem tesszük csak egyszerűen ki a kutyát, hogy maga elvégezze a dolgát?

A szobatisztaságra nevelés lényeg, hogy ott legyünk a kutyával, és meg tudjuk jutalmazni, dicsérni mikor az a megfelelő helyen végzi  el a dolgát. Ez a kulcsa a sikeres szobatisztaságra nevelésnek. Valamint az sem utolsó szempont, hogy mikor látjuk, hogy a kutya sikeresen elvégezte a dolgát, akkor mi is bátran magára tudjuk hagyni bent a házban felügyelet nélkül, had szimatoljon körbe, mielőtt visszatérne a kenneljébe.

Miért kell utasítani a kutyát, hogy elvégezze a dolgát? Tudja ő, hogy mikor akarja csinálni.

Azzal, hogy utasítást adunk neki, hogy elvégezze a dolgát, majd utána megjutalmazzuk, megtanítható a kutyának, hogy parancsszóra elvégezze a dolgát. Azzal, hogy parancsszóra elvégzi a dolgát, még sok helyzetben áldás lesz, pl. mikor épen utazunk, vagy sietünk a munkába. Kérjük a kutyát „Tessék pisilni” Menj kakilni”, vagy valamilyen más szó, amit általában nem használunk.

Miért kell neki több időt hagyni, hogy elvégezze a dolgát? Nem elég 1 perc is?

Általában egy fiatal kiskutya viszonylag hamar, fél perc után már pisilni fog, azonban a kakihoz egy kicsivel több idő kell, akár 2-3 perc is.

Mi van, ha a kutya nem végzi el a dolgát, mikor kiviszem?

A kutya szívesebben fogja végezni a dolgát, ha csak állunk és hagyjuk hogy körözzön és hagyjuk nyugodtan elvégezni amit kell. De 3 perc eltelte után sem megy, akkor sincs nagy gond. Egyszerűen vigyük vissza kutyát a helyére és próbáljuk meg fél óra múlva ismét. Ismételjük meg a folyamatot újra és újra, amíg ő el nem végzi a dolgát.

Miért kel megdicsérni a kutyát?

A túláradó dicséret és jutalmazás a kulcsa a szobatisztaságra nevelésnek. Ezt nem kell nagyon megértenünk, a lényeg, hogy úgy vegye, hogy most ő valami nagyon csodálatos dolgot tett, amivel kiérdemli a gazdik szeretetét és dicséretét és persze még jutalmat is kap.

Teát amint a kutya elvégezte a dolgát, azonnal boruljunk térdre (nézzük meg azért hogy hol:)) és árasszuk el dicséretekkel és jutalmakkal. Ha ezt tesszük, a kutyus legközelebb is várni fogja a jutalmat a jótett után.

Miért kell jutalmazni? Nem elég csak megdicsérni?

Egy szóban, nem. Mivel általában a férfiak nem szeretnek túlzottan dicsérni elég lelkesen, így jobb, ha a kutya jutalomfalatot kap.

A kutya ezt azzal fogja összekötni, hogy „Wáó! Szuper gazdám van! Ha pisilek, vagy kakilok, akkor megjutalmaz. Azonban soha sem ad semmit, ha a kanapén teszem.”

Előző cikkHusky nevek
Következő cikkKutya szobatisztaságra nevelés gyakori hibái