Kezdőlap Kutya egészség Tippek – kiskutyák etetése

Tippek – kiskutyák etetése

kiskutya etetése

Úgy gondolod, hogy mivel ők csak kis kutyák, ezért a kölyköknek valószínűleg kevesebb étrendre lesz szükségük, mint a legtöbb felnőtt kutyának? Rosszul gondolod.

A kiskutyáknak kétszer annyi az energia szükségeltük, mint a felnőtt kutyáknak, és a fajtától függően a táplálékuk 25-30 százalékának fehérjének kellene lennie. Életük első néhány hetében a kiskutyák minden táplálékot kapnak az anyjuktól.

 

Kiskutya etetése 3 hetes korban

Általában három vagy négy hetes életkorig kis mennyiségű húst, zöldséget vagy kölyökkutya tápot kellene fogyasztaniuk. Először lehet, hogy játszani fognak vele, de hamarosan megtanulják, mit is tegyenek vele. Mire elválnak (hét-nyolc hetes korban), képesnek kell lenniük arra, hogy teljes táplálékot kapjanak a természetes ételekből és a kutyaeledelekből.

 

A kistestű kutyafajták kölykei (felnőtteknél kevesebb mint 9 kg) kilenc-tizenkét hónapos korukban érik el a felnőtt méretüket, míg a nagytestű kutyafajták (22 kg felett) két éves korukig nem érik el a teljes érettségüket.

Hacsak nincs más háziállat, a kistestű kölyködnek általában a legelőnyösebb a szabad adagolás. Legtöbbjük jó étkezési szokásokat fog kialakítani az olyan ételekkel ,amikkel ellátod. Ha természetes ételekkel táplálod a kiskutyádat, vagy főzöl rá, készíts számára  sokat és gyakran adj neki snackeket is.

Kapcsolódó: Mit nem ehet a kutya?

 

Nagytestű kutyakölyköket ne etessük túl

A nagyobb termetű kutyafajták kölykeit az adagszabályozási módszerrel kell táplálni. A nagyobb fajták közül néhány hajlamos a csontnövekedés problémájára, és ha túl vannak etetve, a túlzott fehérje és a kalcium nagyobb kockázatot jelent a hypertrophiás osteodisztrófiára (HOD), az osteochondritis dissecansra (OCD) és a csípő diszplázia betegségek kialakulására.

Mivel hasonló tünetekkel rendelkeznek, ezeket a betegségek néha összekeverik a kalciumhiánnyal, de a kalcium hozzáadása a táplálékhoz valóban ronthatja a betegséget vagy maradandó károsodást okozhat.

Az optimális csontrendszeri fejlődéshez a nagytestű kutyáknak szabályozott adagolásban kel etetni, speciálisan a nagy fajtákra kifejlesztett eledelekkel. Szintén ajánlott, hogy találj a közelben egy tenyésztőt, vagy egy kutya etetési specialistát, aki segíteni tud neked a helyes étrend kialakításában.

Ajánlott cikk: Kiskutya etetése – minden amit tudni kell

Érdekelhet: Miért nem eszik a kutya – lehetséges okok és megoldások

Előző cikkRottweiler nevek: 100 remek ötlet, hogy elnevezd a Rotid
Következő cikkKutya depresszió: figyelmeztető jelek