Kezdőlap Kutyafajták Törpe kutyák

Törpe kutyák

Dandie Dinmont terrier

Számos kicsi és rövid lábú kutya létezik, de kevés ami valóban “törpe” fajta. Míg sokan szenvednek abnormális törpeségtől, vannak bizonyos kutyafajták, amelyek úgy lettek kitenyésztve, hogy rövid lábúak legyenek, igazi törpe kutyák. Tehát különböző típusú törpeséget különböztetnek meg, ebben a listában azokat a kutyafajtákat gyűjtöttük össze, melyek az úgynevezett „micromelic achondroplasia”, azaz rövid lábúak közé tartoznak, de a testük más részén normál méretűek.

 

 

Törpe kutyák:

 

1. Mopsz

mopsz

Az imádnivaló mopsz rövid lábakkal és rövid orral rendelkezik, mivel ez a fajta két fajta törpeséggel rendelkezik. A fajta Kínából származik, és a 16. és a 17. században került be Európába, ahol nagy kedvenccé vált.

 

 

2. Tacskó

tacskó kutya törpe kutya

Ezt a német fajtát eredetileg arra tenyésztették ki, hogy a borzokat kiszimatolja és kiűzze az üregekből. A rövid lábai nagyon hasznosnak bizonyultak a szűk üregekben való mászáskor. A tacskó minden változata achondroplastic.

 

 

3. Pembroke Welsh Corgi

Pembroke Welsh Corgi

A Pembroke Welsh Corgi eredetileg szarvasmarha pásztorként tenyésztették. Manapság már ritkán használják a farmokon, de továbbra is népszerű a juh, szarvasmarha terelő sportokban az egész világon.

 

 

4. Cardigan Welsh Corgi

Cardigan Welsh Corgi

A kardigán Welsh Corgi a corgi fajták között a régebbi, aki szintén a szarvasmarha terelésre lett kitenyésztve. Csakúgy, mint a Pembroke unokatestvérének, a rövid lábai segítik az elrugaszkodásban a munka során.

 

 

5. Angol Bulldog

angol kutyanevek

Habár az angol bulldog valójában nem kistestű kutya, a többi hasonló méretű kutyafajtához képest kicsi lába miatt egy igazi törpe kutyának számít. Ennek a kutyafajtának még megkülönböztető jele a békaszerű hátsó fenékrész a rövid pofa.

 

 

6. Francia bulldog

francia bulldog nevek

A francia bulldog is egy igazi törpe kutya, csakúgy mint az angol rokona, kettőjük közül ő kapta a rövidebb lábakat és pofát. A fajta a francia patkány vadászkutyák és a bulldog típusok közötti keresztezésből fejlődött ki.

 

 

7. Basset Hound – törpe kutyafajták

basset-hound

A Basset Hound egy olyan kopó kutya, amit a Bloodhound törpe változatának tartanak. Ez egy francia fajta, Basset néven, a francia szóból, “bas”, azaz “alacsony”.

 

 

8. Dandie Dinmont terrier

Dandie Dinmont terrier

Ez az egyedülálló terrier Skóciából származik, ahol borz és vidra vadászatban alkalmazták. Manapság mint kiváló jelző és családbarát kutya, szívós, de barátságos fajta.

 

 

9. Skye Terrier

skye terrier

A Skye Terrier szintén Skóciából származik, Skye szigetéről. Eredetileg a vidrák és a rókák vadászatára tenyésztették, kifejezetten a sziklás terepen is megállják a helyüket. Gyönyörű, hosszú szőrzete már a 16. század óta kedveltté tette a korai feljegyzések szerint.

 

 

10. Skót terrier

skót terrier

Bár a skót terrier az Egyesült Államokban az elnök gazdáinak köszönhetően vált ismertté, valójában Skóciából származik, ahol férgek ellen vadászatban szokott segédkezni a gazdaságokban, de előszeretettel alkalmazták a rókák és a vidra üldözések során is.

Utoljára frissítve