Kezdőlap Kutyafajták Lagotto romagnolo kutya fajtaleírása – minden amit tudni kell róla

Lagotto romagnolo kutya fajtaleírása – minden amit tudni kell róla

A Lagotto Romagnolo jelentése „romagnai tavi kutya”, ami jó név ennek a fajtának, tekintve, hogy ezek a kutyák eredetileg segítettek a vízimadarak vadászatában az olaszországi Romagna nedves mocsaras vidékein.

Olasz vízikutyának és romagnai vízikutyának is nevezik őket. Manapság, amikor a fajta szülőföldjének sok mocsaras területe kiszáradt, ezek a kutyákat szarvasgomba-vadászatra használják.

Az emberek könnyen megtaníthatják őket arra, hogy szuperorruikat illatmunkára használják.

Lagotto Romagnolo göndör szőrű kutyaA Lagotto vastag szőrzete segít melegen tartani őket ősszel és télen, miközben megóvja őket a tövisektől és a törmelékektől, miközben az erdőn keresztül futnak.

Az egyetlen olyan kutyafajta, amelyet a modern időkben kifejezetten szarvasgomba-vadászat céljából tenyésztettek ki.

Kiváló szaglásuk és természetes ásási hajlamuk szakértővé teszi őket a feladatban. A Lagotto Romagnolo szerető, aktív, könnyed házikedvenc is lehet, kevés igényel.

Hipoallergén szőrzete miatt tökéletesek az allergiában szenvedőknek, bár a szőrzetük sok karbantartást igényel.

Tehát, ha lépést tudsz tartani az ápolással és fogmosással és elhivatott, könnyen betanítható társat szeretnél – vagy valakit, aki segít a finom szarvasgomba vadászatában –, akkor ez a kutya jól beilleszkedhet a családodba.

Tények a Lagotto Romagnolo kutyáról

 • A Lagotto Romagnolo jelenleg az egyetlen kifejezetten szarvasgomba-vadászatra tenyésztett fajta, bár eredetileg vadásztársnak tenyésztették őket.
 • A tudósok a Lagotto Romagnolo génjeit tanulmányozták, hogy jobban megértsék a fiatalkori epilepsziát és ezt a genetikai kutatást alkalmazták az epilepszia vizsgálatára embereknél.
 • A Lagotto Romagnolo vízálló szőrzete nem csak segíti őket az úszásban, hanem melegen is tartja őket, amikor ősszel és kora télen szarvasgomba után kutatnak, miközben megvédi őket a tövisektől és a törmelékektől, miközben erdőkön és mezőkön futnak keresztül.
 • Bár egyik fajta sem teljesen allergiabarát, a Lagotto Romagnolo szőrzete hipoallergénnek számít és ritkán hullik.  Azonban sok ápolást igényel.
 • A Lagotto Romagnolo jó őrkutyává válhat, ha megtanítják őket arra, hogy uakkor ugassanak, amikor szükséges. Edzés nélkül túl sokat ugathatnak.
 • Szarvasgombavadász kutyaként a Lagotto Romagnolo jó szimatkutya, de természetes hajlamuk van az ásásra. Egyes tulajdonosok homokozót vagy külön ásási területet biztosítanak ezeknek a kutyáknak, hogy elkerüljék a nem kívánt viselkedést az otthon körül.
 • A Lagotto Romagnolo-t 2015-ben az American Kennel Club felvette a sportkutya kategóriába.

 

 

Olasz vízikutya

A Lagotto Romagnolo jellemzői

 • Csoport: Sport
 • Magasság: 40-48 cm
 • Súly: 10-15 kg
 • Várható élettartam: 15–17 év

 

Életstatisztikák:

Kutyafajta csoport: Sportkutyák

Magasság: 40-48 cm

Súly: 10-15 kg

Várható élettartam: 15–17 év

 

Amikor először ránézel a Lagotto Romagnolora, valószínűleg észre fogod venni gyönyörű, göndör szőrzetüket.

Ez  a vízálló szőrzet azt a célt szolgálja, hogy a Lagotto Romagnolot melegen és védetten tartsa a vízimadarak vadászata közben, Olaszország nedves mocsaras vidékein.

Szőrzetük inkább emberi hajra, mint szőrre hasonlít és többféle színben kapható, amelyek lehetnek tömörek vagy foltosak, különböző színekben.

Keveset hullik, ami áldás lehet az allergiások számára, de könnyen eltakarhaták a kutyák szemét és fülét. Ezen okokból kifolyólag bundájuk sok karbantartást igényel.

Ha azonban képes leszel lépést tartani az ápolási igényekkel, akkor egy szerető kutyát kapsz, akit könnyen meg lehet tanítani szimatmunkákra, engedelmességi, gyorsasági edzésekre és még sok másra.

A Lagotto Romagnolo nem túl igényes kutya. Általában boldogok, ha eleget mozognak és társaságot kapnak és akár lakásban is élhetnek, ha kielégítik az igényeiket; azonban ásni, ugatni és egyéb nemkívánatos viselkedést fognak tanúsítani, ha túl sokáig feszülnek fizikai és mentális stimuláció nélkül.

Jól kijönnek a gyerekekkel és más háziállatokkal, ha megfelelően szocializálták őket. Bár az Egyesült Államokban ritka, a Lagotto Romagnolo egyre népszerűbb szerte a világon.

Még azok a kutyaszeretők is, akik kevés vagy közepes szintű tapasztalattal rendelkeznek a kutyatartás terén, valószínűleg megfelelő házi kedvencnek találják a Lagotto Romagnolo-t és köztudottan ragaszkodóak, elkötelezettek és szívesen tesznek kedvet számunkra.

Honnan  származik a Lagotto Romagnolo 

Ennek az ősi kutyafajtának az irodalomtörténeti ábrázolásai 1591-ből és 1630-ból származnak és néhány irodalmi hivatkozás a fajtára az 1400-as évekből származik.

Az 1600-ból származó bizonyítékok alapján a fajta lelőhelye az olaszországi Romagna volt.

A fajtát vízikutyaként használták Romagna mocsarain. A mocsarakat az 1800-as években lecsapolták és a Lagotto elvesztette fő munkáját.

A kutyákat átképezték, hogy szarvasgombát találjanak és népszerűvé váltak erre a munkára. Szinte minden szarvasgombavadász erre a célra használta a fajtát az első és a második világháború között. A fajta állítólag az összes vízi kutya és számos más fajta őse.

Az American Kennel Club (AKC) 2001-ben hozzáadta a fajtát Foundation Stock Service-hez, és a Lagotto-t később átsorolták a Sporting (Sportos) csoportba.

A Lagotto korábban vízikutya volt, ma pedig szarvasgombavadászként használják Olaszországban.

Ez az egyetlen fajtatiszta kutya, amelyet jelenleg ehető gombák felkutatására használnak Olaszországban.

Kiváló házi kedvencek és részt vehetnek szépségversenyekben, rallyban, gyorsasági versenyekben és nyomon követésben is.

Terápiás kutyaként is használják autista vagy fogyatékkal élők számára.

Érdekelhet: 12 népszerű Olasz kutyafajta

Mennyire barátságos egy Lagotto Romagnolo?

Ezek a kutyák mozgékonyak, alkalmazkodóképesek és intelligensek, így könnyű kiképezni őket, bár természetesen engedelmesek.

Munkakutyaként szeretnek nyomot követni és élvezik az ásást – ezért vigyázz a virágágyásokra!

Ezeket a ragaszkodó kutyákat el lehet foglalni idegenekkel, de közel állnak családtagjaikhoz.

Elválasztási szorongástól szenvedhetnek, ha túl sokáig maradnak egyedül.

Lagotto Romagnolo szeret időt tölteni a gyerekekkel. Megfelelő szocializáció esetén jól kijönnek a kutyákkal és más háziállatokkal is.

 

 

Ez a megfelelő kutya számodra?

Mozgási szükségletek

MAGAS: Ez az energikus és aktív fajta szeret játszani, a szabadban lenni és úszni. A kutyák az aktív családokkal érzik magukat a legjobban, így edzettek és stimuláltak maradhatnak.

Azok a munkakutyák, melyeknek nagy energiájuk van és vágynak egy feladat elvégzésére, dacossá vagy pusztítóvá válhatnak kellő gyakorlat nélkül vagy figyelmen kívül hagyva.

Szükségük van egy munkára, vagy valamilyen agystimulációra. Munka közben ezeket a kutyákat nem lehet könnyen elterelni.

Napi sétákra van szükségük, bár több játékidő és szabadtéri kirándulás is javasolt. Ez a fajta jól érzi magát aktív családokkal és megfelelő mozgással rendelkező apartmanokban.

 

 

Ápolási szükségletek

ALACSONY: A Lagotto alig vagy egyáltalán nem hullatja a szőrét, ezért nem igényel sok karbantartást. Le kell vágni a Lagotto szűk fürtjeit, de nem kell túl gyakran fésülnöd.

Ezeket a kutyákat időnként meg lehet fésülni, hogy elkerüljük a csomósodást. Az időszakos fésülés és fürdés megőrzi a szőrzetet.

Ha Lagottodat kutyakiállításokon mutatod be, a szőrét nem szabad mattítani vagy kikefélni, hanem természetes, feszes fürtjeit kell megmutatnod, amelyekről a fajta ismert.

Vágd le a szőrt a fülön és a fül belsejében, hogy megakadályoz az irritációt, valamint a szennyeződés és a viasz felhalmozódását.

A rendszeres karbantartáshoz hozzátartozik a fogmosás és a körmök kényelmes hosszúságban tartása is.

 

 

Lagotto Romagnolo betegségei

ALACSONY: Viszonylag kevés probléma jelentkezik ennél a fajtánál:

Csípődiszplázia

Rossz temperamentum vagy félénkség

Fiatalkori epilepszia

 

 

romagnai tavi kutyaLagotto Romagnolo etetése

A Lagotto Romagnolo kutya étrendjét kis és közepes méretű fajták számára kell kialakítani, akiknek átlagos és magas energia és mozgásigényük van.

Fordulj  állatorvosodhoz vagy professzionális táplálkozási szakértőhöz, hogy tanácsot kérj a Lagotto Romagnolo etetésére és a megfelelő adagok méretére vonatkozóan.

Táplálkozási szükségleteik változnak, ahogy nőnek. Fontos, hogy észben tardsd a táplálék követelményüket.

 

 

Gyermekek és Egyéb Háziállatok

A Lagotto Romagnolo mindaddig képes békésen élni a gyerekekkel és más háziállatokkal, amíg jól szocializáltak, lehetőleg fiatal koruktól kezdve.

Mint minden fajtájú kutyánál, a gyerekeket játék közben mindig felügyelni kell, és meg kell tanítani őket arra, hogyan kell megfelelően és gyengéden bánni az állatokkal.

A lagotto romagnolo általában játékos és nagy a mozgásigényük, de fontos megbizonyosodni arról, hogy nem játszanak túl nagy izgalommal, különben fennáll annak a veszélye, hogy nagyon kicsi gyerekeket megsérthetnek.

Ha más háziállatokról van szó, a Lagotto Romagnolo kissé aktív prédahajtási ösztönnel rendelkezik, így kísértésbe eshet, hogy nagyon kicsi állatokat üldözzenek.

A szocializációs tréning azonban megfékezi ezeket a tendenciákat és Lagotto Romagnolonak nem szoktak problémái lenni a több kisállatból álló háztartásokhoz való alkalmazkodással.