Kezdőlap Kutyafajták Kuvasz

Kuvasz

Ez a magyar terelő kutya, a Kuvasz nemcsak állatokat terel, hanem a gyermekeinket is. Családi kutya, hiszen a családjának szeretetére és védelmére dedikálja magát amíg él. Annyira szeszélyes, mint hűséges, és nála jobb barátot találni nehéz lenne.

Bár nem agresszív kutya, a puszta mérete meg fog tántorítani minden betolakodót. Amikor családjának védelmére kerül sor, előbb fog meghalni, minthogy megengedi családjának bántódását.

kuvaszEgy Kuvasz nem mindenki számára megfelelő kutya. A Kuvaszoknak szükségük van olyan tapasztalt tulajdonosokra, akik hajlandóak engedelmességi órákra menni, és jelentős időt töltenek a kutyával. Hihetetlenül gyönyörű kutyák, de hihetetlenül erősek és erős akaratúak. Ez nem kezdőknek való kutya. További információk a Kuvaszokról. 

Kuvasz jellemzői:

kutyafajta csoportja: munka kutya

magasság:  66-76 cm, nagytestű kutya

súly: 30-50 kg

élethossz: 10-12 év

 

 

Kuvasz eredete

Úgy gondolják, hogy a Kuvasz Tibetből származik, és a magyarokkal utazott, amikor körülbelül 1200 évvel ezelőtt betörtünk Magyarország területére.

A Kuvasz név török ​​szóból származik, Kawasz. Kawasz a “nemesi fegyveres őrség” kifejezést jelenti. Méretével, erejével és védelmi természetével nem csoda, hogy sok ember és család számára testőrként tekinthető.

 

 

Kuvasz családfája

Miután az Kuvasz elérte Magyarországot, a fajta tökéletesítve lett a ma ismert pompás kutyába. XV. Században Mátyás király jobban bízott a Kuvaszokban, mint bárki másban. Hatalmas kennelekben több száz Kuvasz otthona volt a palota területén.

Nemcsak a nyájörzésben vettek részt, hanem nagyban vadásztak is. Ezek a kutyák Mátyás király értékes tulajdonai voltak, és az abszolút megtiszteltetés volt, amikor egy Kuvaszkölyköt ajándékozott valamelyik vendég nemességnek.

Ami azt illeti, Mátyás király adományozott Vlad Draculának is egy kölyköt, aki a Havasalföldi herceg volt.

A II. Világháború után Magyarországon kevesebb mint harminc Kuvasz kutya maradt életben. A génállomány annyira sekély volt, hogy a többi kutya közül sokan Nagy Pireneusokban nőttek fel. Ebből lett eme figyelemre méltó faj, amit Kuvaszként ismerünk.

 

 

Kuvasz etetése

Mivel ez egy nagy testű kutyafajta, jó minőségű kutyatápra lesz szükség. Mivel az eledelek mennyisége márkától márkáig változóak, lehetetlen pontosan megbecsülni, hogy mennyit fog fogyasztani.

A Kuvaszok tenyésztői határozottan azt ajánlják, hogy minden kutyát tápláljanak száraz táppal fiatal koruktól. Ez segít megelőzni az ínybetegséget és a fogszuvasodást. Segít a rossz lehelet csökkentésében, kevesebb plakkokat hagyva a kutya fogain.

 

 

Kuvasz tanítása / képzése

Kuvasz tanításaA Kuvaszok nagyon erős akaratúak és hajlamosak saját fejük után menni. Ezért használnak ilyen nagy kutyákat otthonok, állatok és családok védelmére. A képzést meg kell kezdeni, amint megkapják az első oltás sorozatot. Ellenkező esetben elkezdheti a tréninget, amint a kutyakölyök otthonában kényelmesen érzi már magát. A képzésnek következetesnek és pozitívnak kell lennie. A kiabálás, a sikoltozás vagy a fizikai büntetés soha nem használható, mert káros hatással lesz a kutyára és visszafelé sülhet el. Pozitív megerősítés következetes leckékkel, a lényeg, hogy jól képzett és megbízható Kuvasz legyen.

 

 

Kuvasz súlya

Általában egy kan Kuvasz súlya 45 és 51 kg között van. A nőstények, mint a legtöbb fajtánál, kisebbek. A szuka Kuvasz általában 31 és 40 kg között van.

 

 

Kuvasz viselkedése/ jelleme

Kuvasz viselkedéseA Kuvasznak hihetetlen szelleme és határozott elszántsága van. A tagadhatatlan okossága, a gyermeki kíváncsiság, a vak bátorság és a veleszületett érzékenység teszi a Kuvaszt nagyszerűvé a magabiztos és tapasztalt családokba. Körültekintő és védő jellege miatt óvatos, amikor idegenek vannak a családja körül.

Neki, a munkája a legfontosabb, védi azokat, akiket szeret. A felnőtt kutyák nagyon türelmesek a gyerekekkel, de a kiskutyák azok kiskutyák … csípkedik a kicsiket és talán rágójátékokként is használják őket.

Bár a Kuvasz egy látványos fajta, ez nem a legjobb lehetőség az első kutyatulajdonosoknak, vagy azoknak, akik nem rendelkeztek sok nagy kutyával és tapasztalattal.

 

 

Kuvasz betegségei / Általános egészségügyi problémák

A Kuvasz egy viszonylag egészséges kutyafajta. Mivel ilyen nagyok, a fajta hajlamos a csípő diszplázia kialakulására. A tulajdonosnak meg kell értenie, hogy a csípő diszplázia bekövetkezhet csúszós padlók, esés, ugrás, túl sok gyakorlás és a túlzott súlygyarapodás miatt.

Egyéb egészségügyi kérdések közé tartozik a Von Willebrand-féle betegség, az Osteochondritis dissecans és a rettegett gyomorhurkulás Vulvulus, amelyet gyakrabban neveznek a felhőszakadásnak.

Bár ezek a problémák Kuvaszoknál lehetségesek, nem túlsúlyosak. Kérje el a tenyésztőtől az igazolványokat, az egészségügyi igazolványok tudják számodra bizonyítani, hogy a kutya nem fog örökletes betegségektől szenvedni.

 

 

Kuvasz várható élethossza

Az Kuvasz átlagos élethossza 10-12 év. Ez elég hosszú az ilyen nagy kutya fajtáknál.

 

 

Kuvasz gyakorlati követelményei

A Kuvasz egy nagy és energikus kutya. Gondold át; nyájőrzésre és nemességre tenyésztették.

A Kuvaszok a legboldogabbak, amikor úgy érzik, hogy olyan munkát végeznek, ami szeretteik számára kedvezményes. Beszerezhet egy hátizsákot a kutyának és máris lehet együtt túrázni; Ez a szükségesség érzését adja az állatnak.

Amikor munkába kell mennie, akkor bölcs dolog hagyni játékokat, amelyekben jutalomfalatkák vannak elrejtve és meg kell ezeket keresnie. Mint aktív kutya, a Kuvasz a legalkalmasabb egy aktív család számára. A kemény munkanap után nem lesz problémája a kanapén pihenéssel sem.

 

 

Kuvasz bundája

A Kuvasz egy teljesen fehér kutya. Nincsenek más színbeállítások vagy származékok, amelyek elfogadhatók a fajta irányelveihez. A bunda lehet egyenes, hullámos vagy akár a kettő kombinációja is.

A vastagsága miatt a Kuvaszt hetente többször meg kell fésülni, hogy eltávolítódjon a törmelékréteg és szennyeződét, valamint ne csomósodjon össze. A fürdőzést nem kell túlzásba vinni, szükség esetén havonta egyszer kell csak megfürdetni.

 

 

Kuvasz kölyök

játékos kuvasz kölyökA Kuvasz kölyök egy nagy fehér energia golyó. Szeret játszani, amíg ki nem dől. Ez káros lehet a fejlődésére, ezért korlátozni kell a játékot, amíg nem lesz idősebb. Nagyon fontos, hogy szocializálódjon amint megkapta a megfelelő oltásokat.

Ez segít neki abban, hogy megtanulja, hogy nem kell aggódnia minden vendég miatt otthonában. A képzés körülbelül 3-4 hónapos korban kezdődjön. Ez segít abban, hogy a kutya kölyök jól fejlődjön, és hűséges tagja legyen családjának.


A további kutyafajtákról itt találsz leírást: kutyafajták

Olvasd el ezt is: kölyökkutya vásárlás előtt