Kezdőlap Kutyafajták Magyar kutyafajták – 9 elismert magyar kutyafajta

Magyar kutyafajták – 9 elismert magyar kutyafajta

2466
drótszőrű magyar vizsla

Ősink, már évezredek óta Kelet-Európa sztyeppéin terelgették a jószágaikat. Vándolrásuk során mindvégig alkalmaztak különböző kutyafajtákat a juhállomány tereléséhez, és végül (valószínűleg 2000 körül) a Kárpát-medencében telepedtek le, ahol tovább folytatták a pásztor és haszonállat őrzésére tenyésztett kutyáik tökéletesítését. Köszönhetően nekik, a magyar kutyafajták közül több is elismert és népszerű a világban.

A Kuvasz valószínűleg a legrégebbi, de a Komondor és a Puli felismerhetőbb a zsinóros szőrzetük miatt. Pumi és Mudi azok számára volt megfelelő, akik egy kisebb juhászkutyát akartak, vagy talán csak egy olyan magyar kutyafajtát, amely nem igényel túl sok ápolást a hosszú bundája miatt.

Büszkék lehetünk rá, hisz mi magyarok számos kutyafajtát is kitenyésztettünk, köztük egy vadászkutya fajtát, egy agár-fajtát, és még egy társas kutyát is.

 

Magyar kutyafajták – 9 elismert magyar kutyafajta

 

Ez a kis magyar kutya híres a bundájáról. Úgy néz ki, mint egy kicsi Rastafari, előfordul fekete, fehér, krém, vagy akár szürke színben is. Kicsi, közepes méretű kutyák, kb. 12 kilogramm súlyúak, és bár a szőrzetük kissé több törődést igényel, ők olyan kutyafajták, akiknek a szabadban kell lenniük, hogy lehetőségük legyen futni és élvezni a rendetlenkedés örömét.

A Pulik szőrzetüket a magyarok juh terelő életmódjához igazodva fejlesztették ki, hogy ellenlljon minden körülmények között. Mint a Collie és sok más juhászkutya fajta, nem azok a kedvtelésből tartott kutyák közé tartozik, amelyeket egy lakásban lehetne tatani.

Sok kutya létezik, aki jól elvan, ha a gazdája egész nap távol van, a puli nem ezek közé tartozik. Mivel a Puli is nagyon védelmező, személyi védő kutyaként is használható, de a Doberman vagy a Cane Corso-tól eltérően nem elég nagy ahhoz, hogy egy emberi támadót ledöntsön a lábáról.

A juhok terelése során, ha a puli úgy vélte, hogy a farkasok megtámadják a nyájat, azonnla jelezte a többi kutya felé, mint a Komondor és a Kuvasz.

Szükésgük van engedelmességi edzésekre, de akkor is támadhatnak idegenekre, ha veszélyeztetve érzik magukat.

A Puli általában egészséges, de mint minden kutya, olyan problémákkal járhat, mint a retina atrófia (PRA), és néha a csípő-diszplázia is. A jó tenyésztők a tenyésztés előtt igazolják a szülőket. Átlagos élethossza körülbelül 12 év. Ha van egy juhállományod, ami őrzésre szorul, akkor a Puli egy csodálatos kis kutya lehet számodra.

 

Hozzászólás