Kezdőlap Kutyafajták Magyar kutyafajták – 9 elismert magyar kutyafajta

Magyar kutyafajták – 9 elismert magyar kutyafajta

drótszőrű magyar vizsla

Ősink, már évezredek óta Kelet-Európa sztyeppéin terelgették a jószágaikat. Vándolrásuk során mindvégig alkalmaztak különböző kutyafajtákat a juhállomány tereléséhez, és végül (valószínűleg 2000 körül) a Kárpát-medencében telepedtek le, ahol tovább folytatták a pásztor és haszonállat őrzésére tenyésztett kutyáik tökéletesítését. Köszönhetően nekik, a magyar kutyafajták közül több is elismert és népszerű a világban.

A Kuvasz valószínűleg a legrégebbi, de a Komondor és a Puli felismerhetőbb a zsinóros szőrzetük miatt. Pumi és Mudi azok számára volt megfelelő, akik egy kisebb juhászkutyát akartak, vagy talán csak egy olyan magyar kutyafajtát, amely nem igényel túl sok ápolást a hosszú bundája miatt.

Büszkék lehetünk rá, hisz mi magyarok számos kutyafajtát is kitenyésztettünk, köztük egy vadászkutya fajtát, egy agár-fajtát, és még egy társas kutyát is.

 

 

Magyar kutyafajták – 9 elismert magyar kutyafajta

 

1Puli

Ez a kis magyar kutya híres a bundájáról. Úgy néz ki, mint egy kicsi Rastafari, előfordul fekete, fehér, krém, vagy akár szürke színben is. Kicsi, közepes méretű kutyák, kb. 12 kilogramm súlyúak, és bár a szőrzetük kissé több törődést igényel, ők olyan kutyafajták, akiknek a szabadban kell lenniük, hogy lehetőségük legyen futni és élvezni a rendetlenkedés örömét.

A Pulik szőrzetüket a magyarok juh terelő életmódjához igazodva fejlesztették ki, hogy ellenlljon minden körülmények között. Mint a Collie és sok más juhászkutya fajta, nem azok a kedvtelésből tartott kutyák közé tartozik, amelyeket egy lakásban lehetne tatani.

Sok kutya létezik, aki jól elvan, ha a gazdája egész nap távol van, a puli nem ezek közé tartozik. Mivel a Puli is nagyon védelmező, személyi védő kutyaként is használható, de a Doberman vagy a Cane Corso-tól eltérően nem elég nagy ahhoz, hogy egy emberi támadót ledöntsön a lábáról.

A juhok terelése során, ha a puli úgy vélte, hogy a farkasok megtámadják a nyájat, azonnla jelezte a többi kutya felé, mint a Komondor és a Kuvasz.

Szükésgük van engedelmességi edzésekre, de akkor is támadhatnak idegenekre, ha veszélyeztetve érzik magukat.

A Puli általában egészséges, de mint minden kutya, olyan problémákkal járhat, mint a retina atrófia (PRA), és néha a csípő-diszplázia is. A jó tenyésztők a tenyésztés előtt igazolják a szülőket. Átlagos élethossza körülbelül 12 év. Ha van egy juhállományod, ami őrzésre szorul, akkor a Puli egy csodálatos kis kutya lehet számodra.

 

2Komondor – magyar kutyafajták

Ha kedveled a Puli fantasztikus megjelenését, de olyan masszív kutyát akarsz, ami elég erős ahhoz, hogy letarolja a betolakodókat, a Komondor minden várakozásodnak megfelel. Magasak, vastagon izmosak, a kan kutyák körülbelül 50-60 kg-ot tesznek ki.

Ez a kutya mindig fehér, mint sok juhász kutya, és olyan különleges, hogy hazánkban nemzeti kinccsé nyilvánították. Ez a hosszú, zsinóros kabát védi a kutyákat a durva időjárástól, és a kifejlesztésük még abban is segítségükre volt, hogy megvédje őt a farkas harapástól. Ez a szőrzet még vastagabb, mint amilyennek látszik; fürdés után a kutyának több napra van szüksége a kiszáradásra.

Ezek a kutyák közel 1000 éve Magyarországon vannak, de először a mongolok elől menekülő nomádok között éltek. Kemények és hajlandóak mindent félre téve az állatok vagy a családjuk védelmét szolgálni, és a kinézetük ellenére nagyon jók a haszonállatok őrzésében.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen nagy kutya engedelmességi edzést igényel, és korán kell elkezdeni, mielőtt a kiskutya nagyon megnőne. Jól szocializáltnak kell lenniük. Mint minden nagy kutya, hajlamos lehet a felpuffadni, és mint a kisebbik unokatestvére, a Puli, egyesek csípő diszpláziában is szenvedhetnek. Általában 10 éven át élnek, ami jónak számít egy ilyen nagy kutya esetében.

 

Érdekelhet: 12 igazán különleges a kínai kutyafajták közül

 

3Kuvasz

Ezt a szép kiállású haszonállatok őrzésére specializált fajta a magyarok mellett már több ezer éve hűséges társ, akit a második világháború óta gyakran háziállatként vásároltak. Nagy testű kutyák, a hímek körülbelül 50 kilogramm súlyúak, mindkét nemnek vastag dupla szőrzete van, amely szinte szagtalan. Mint sok haszonállat őrző kutya, színük fehér vagy krém színû.

A Kuvasz intelligens, lojális, független és kiváló családtag; az egyik ismert tulajdonságuk, hogy nem szaglanak. Vagyis ennek a fajtának nincs olyan megszokott kutya szaga, amely a legtöbb kutya esetében tapasztalható, amikor nedves lesz a bundája.

Mivel elég nagyok, fontos, hogy jól szocializáltak legyenek. Sok Kuvasz tenyésztő azt is javasolja, hogy azok akik nem tapasztaltak a kutya nevelésben, ne vegyenek magukhoz kuvaszt és akkor is csak akkor, ha hajlandóak a rendszeres engedelmességi tréningeket tartani számukra.

Mivel ők az állatállomány őrzésére lettek kitenyésztve, legtöbbjük sokat ugat és egyes kutyák arról is ismertek, hogy agresszívek más kutyákkal szemben. Mint minden nagy kutya, ők is hajlamos a csípő diszpláziára, de elmondható, hogy a legtöbb kutya egészséges, és körülbelül 12 évig él.

 

 

4Pumi – magyar kutyafajták

Ez a kis magyar juhászkutya mindig a gazdaságok körül dolgozott, a családi juhokat, a teheneket, a sertéseket, és részt vett néha egy kis vadászatban is. Egyes kutyákat Európába más országaiba is exportáltak, és még néhányat az Egyesült Államokba is.

A legtöbb ilyen kis kutya (csak körülbelül 8-15 kg súlyú) szürke, de sok más színben is megtalálható. Egyike azoknak a kutyafajtáknak, amelyek nem sokat vedlenek, és mivel a szőrzetük folyamatosan nő, néhány hetente át kell őket kefélni, hogy megakadályozzuk az összegumbacolódást.

Általában egészségesek és hosszú élettartamúak (13 vagy 14 év), de térdproblémái és csípő diszplázia náluk is előfordulhat.

 

Érdekelhet még: TOP10 – legjobb házőrző kutyák

 

5Mudi

Ez az egyik legritkább kutya Magyarországról, de mint a többiek ezen a listán a Mudi is egyfajta pásztor. Még mindig használják őket, mint terelő kutya, de a legtöbbjük már társas kutyaként foglal helyet a családokban, vagy akár versenyképes kutyák a flyballhoz, a nyomkövetéshez, az agilitáshoz és a többi kutya sporthoz, köszönhetően a az aktivitásuknak.

Néhány ilyen kutyát még a gazdaságokban is tartanak, hogy elpusztítsa a rágcsálókat, ha éppen nem a juhok őrzésével foglalkozik.

A Mudi közepes méretű, körülbelül 10 kg, és több szolíd és fekete árnyalatú színben előfordul. Ez a méretű kutyafajta nagyszerű egy olyan kutya számára, akike a tanyák körüli munkában számítanak. Természetes vagy dokkolt rövid farkuk van, és normális szőrzete, átlagos ereszkedéssel.

Nincsenek kimondottan rájuk jellemző egészségügyi problémái, de néhánynál megfigyelhető a csípő-diszplázia tünete. Általában 12-14 évig élnek.

 

 

6Magyar Agár

Ez a magyar kutyafajta, nagy sebességgel és agilitással rendelkeznek, testfelépítésük sovány és izmos. Úgy vélik, hogy a magyar agár a Kárpát-medence és Erdély területein a 8. századig érkezett a magyarokkal, így feltehetően a Vizslánál is régebbi fajtának mondható.

A whippettől eltérően a személyiségük teljesen különbözik, egy magyar agár kegyeit ki kell érdemelni.

 

 

7Erdélyi kopó

Az erdélyi kutya vagy az erdélyi kopó egy igazi vadászkutya, amelyet eredetileg a medve, a farkasok és a vadászat céljára használták. Nagyszerű és sokoldalú kutyafajta. A Kárpát-hegységben volt leginkább elterjedve, nagy segítsége volt a vadászatok során. A 9. században a magyarok magyarországi rajongóikhoz hozták be, akik helyi fajtákkal keresztezték őket. Gazdáik felé nagyon hűséges kutyák, szeretnek közel lenni a gazdáikhoz.

Sajnos veszélyeztetett fajnak számít. Nem kimondottan szobaállatok, de amennyiben hajtóvadászatokhoz keresel egy kitartó kutyát, az erdélyi kopó számodra is kiváló társ lehet.

 

 

8Drótszőrű magyar vizsla

A drótszőrű magyar vizsla, szelíd és érzékeny kutya, amely könnyen képezhető, és a többi Vizslához hasonlóan ők is védelmező ösztönnel rendelkeznek. Ez a ritka drótszőrű vadászkutya egy csak rájuk jellemző szemöldök és erős szakáll szőrzettel is rendelkezik. A drótszűrű magyar Vizsla az 1930-as évek környékén lett kitenyésztve, azzal a céllal, hogy egy erősebb szőrzetű és testalkatú, de vizslákra jellemző színű kutyát kapjanak, amely jobban megfelel a teleknek, aki képes hóban és jeges vízben dolgozni.

Hihetetlen, de az egész fajta akkor kezdődött, amikor két vizslát, név szerint Zsuzsit és Csibi-t tenyésztették a májszínű német drótszőrű pointerrel, Astor von Potat-tal.

 

Érdekelhet: TOP 10 legokosabb kutyafajta

 

9Rövidszőrű magyar vizsla

A magyar vizsla fajta az egyik legrégebbi vadászkutya a világon. A vizsla szeme, karmai és orr színe a szőrzetével azonos, ami aranyszínű rozsda. Élénk, szelíd és védelmező ösztönökkel rendelkezik. Gyakran nagyszerű társként tartják, egy melegszívű és barátságos kutyafajta, aki melletted fog állni bármi is történjen. Úgy gondolják, hogy a Vizslák a korai magyar törzsek kedvelt és megbízható vadászkutyái voltak, és az ősi művészetben is megtalálhatók őket ábrázoló képek. Azt gondolják, hogy a Vizslák a 8. század környéké kerültek be a Kárpát-medencébe. A ma népszerű kutyafajta – nemcsak Magyarországon – de az Egyesült Államokban is jelen vannak (Vizsla Club of America), míg Vizsla Klubok megtalálhatóak az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is.

Előző cikkKözepes termetű kutyafajták, akiket te is szeretni fogsz
Következő cikkMiért remeg a kutya teste? Ezek a kutya remegés okai.