Kezdőlap Kutyafajták TOP10 Patkányfogó kutya – Legjobb patkányozó kutyafajták

TOP10 Patkányfogó kutya – Legjobb patkányozó kutyafajták

Jack-Russell.-patkányfogó kutya

Talán te is azt hitted, hogy világszerte a macska az a házikedvenc, aki elfogja a ház körül az egereket, patkányokat vagy más rágcsálókat. Azonban a macskák nem is üldözik szívesen a zsákmányukat, hacsak nincs kedvük hozzá. Mepróbálhatsz rávenni egy macskát, hogy vegyen üldőzőbe egy patkányt a kertben, de nagy valószínűséggel rád sem fog hederíteni, csak tovább fog feküdni a fűben. Ezzel szemben egy patkányfogó kutya.

A macskák tulajdonképpen csak azért hoznak haza néha egy-egy levadászott rágcsálót, hogy dicsekedjenek vele, de egyébként nem hajlandóak utánuk futni.

Ezzel szemben a kutyák ideális megoldást jelentenek minden patkányproblémára. Bizonyos fajtákat kifejezetten a patkánypopuláció megfékezésére hoztak létre, ezek tökéletes patkányozó kutyák.

Ezen fajok többsége különféle terrierek.

 • A terrier a „terra” szóból ered, amely földet jelent. Ezért is hívja sok angol anyanyelvű „Earth dog”-nak, azaz földi kutyának a terriereket. Rágcsálók, és más, a föld alatt élő apró állatok irtására lettek kitenyésztve.
 • Ezek a kutyák mind kis termetűek és meglepően sok energiával rendelkeznek. Gyorsan tudnak gödröt ásni, hogy elkapják a zsákmányukat.
 • A terriernek vastag farka is van, melynek segítségével gazdája szükség esetén ki tudja húzni a kutyát a lyukból.

Vannak más kutyafajták is, amelyek jó patkányfogók, de a terrierek mindenképpen többségben vannak.

Ebben a cikkben bemutatjuk a tíz legjobb kutyafajtát, amelyek ideálisak patkányok vagy rágcsálók befogására.

 

 

A 10 Legjobb Patkányfogó Kutya

 1. Rat terrier
 2. Cairn terrier
 3. Yorkshire terrier
 4. Norfolk terrier
 5. Jack Russell terrier
 6. West highland white terrier
 7. Tacskó
 8. Törpe schnauzer
 9. Lakeland terrier
 10. Német pincser

 

 

1Rat terrier

A nevében minden benne van. Ez a kutya a tökéletes patkányvadász. A rat terrierek kicsik, aktívak, és remek társnak bizonyulnak.

 • A rat terrierek nagyon szeretetreméltóak, aminek hála kedves családi házikedvenc válik belőlük. Nagyon jól kijönnek a gyerekekkel, különösen akkor, ha a kutyát kölyökkora óta a család neveli.
 • Nagyon könnyen taníthatóak; szívesen játszanak, de akár úsznak is gazdájukkal. Energiájuk figyelemre méltó.
 • E kutyafajta akár lakásban is felnevelhető. Ne feledd, viszont, hogy rendszeres mozgásra van szüksége, hogy energiáját felhasználja. Ha kertesházad van, számíts arra, hogy alkalmanként gödröket találsz a kertben, mivel a rat terrierek imádnak ásni. Ez a természetükből fakad.
 • Szőrük sokféle színű lehet, többek között pöttyös, fekete, vörös, csokoládé- vagy fehér színű.

 

 

2Cairn terrier

A cairn terrier az egyik legrégebbi terrierfajta. Több száz éves tapasztalatuk van egerek és patkányok vadászatában és irtásában.

 • Ennek az aranyos kis kutyának időjárásálló és hipoallergén szőrzete van, amely rendszeres ápolást és gondozást igényel. Leggyakoribb szőrszínük a fekete, vörös, szürke és a krémszínű.
 • A cairn terrierek roppant szeretetreméltóak, hűségesek, vidámak és barátságosak. Emellett szeretnek függetlenek lenni, de ha megmutatod nekik, ki a főnök, nem lesz gond a tanításukkal.
 • Ezek a kutyák igénylik, hogy viszonylag rendszeresen játsszanak velük, és sétáltassák őket, ezért gondoskodj róla, hogy egy napi séta elférjen a napirendedben.

 

 

3Yorkshire terrier

A yorkshire terrier, más néven yorkie, egy meglehetősen kicsi, játékméretű kutya. De ne tévesszen meg a mérete, mert ez válik leginkább előnyére a patkányok és más élősködők elfogásakor.

 • Ezen fajta szőrzete selymes, leggyakrabban barna vagy fekete színű. A gyönyörű bunda ép megjelenését heti szintű fésüléssel és keféléssel biztosíthatjuk.
 • A yorkie nagyon okos és energikus kutya. Néha akaratos is lehet, és megpróbálhatja kisajátítani az egész házat. Megfelelő kiképzés mellett viszont csodálatos társ lesz belőle.
 • A yorkshire terrier tökéletes egy felnőtt gyermekes család számára. Lakásban és kertesházban egyaránt boldogan élhet. Csak ne feledd, hogy ennek a fajtának is szüksége van napi szinten testmozgásra.

 

 

4Norfolk terrier

A Norfolk terrier egy brit terrierfajta, és a legkisebb munkakutyák közé tartozik. A kis méret nála is előny a rágcsálók vadászatánál.

 • Ennek a kutyának egyenes a szőre, amely vörös, fekete vagy barnás színű lehet. Napi szintű fésülést igényel.
 • Lehet, hogy aprócska, de bátorsága óriási. Emellett nagyon ragaszkodó, barátságos és könnyen tanítható.
 • Ha nincs is otthon gondod a patkányokkal, a kutya patkányozó ösztönét akkor is kihozhatod belőle játék közben. A Norfolk terrier szívesen visszahoz bármit, amit eldobsz neki – labdát, játékot vagy botot.

 

 

5Jack Russell Terrier

A Jack Russell terrier az egyik legjobb patkányfogó kutya. Rókavadász fajtából származik, így a kis állatok, például patkányok és egerek befogása az alapvető ösztönei közé tartozik.

 • Szőre rövid és sima, túlnyomórészt fehér színű. Ápolása egyszerű – egyszerűen használj rendszeresen egy kemény sörtéjű kefét.
 • A Jack Russell terrierek nagyon okos, vidám, szeretetreméltó és játékos kutyák. Könnyen barátkoznak gyerekekkel, feltéve, hogy a gyerekek nem piszkálják vagy ütik meg őket.
 • A terrierek ezen fajtája bámulatos trükkökre képes megfelelő betanítás mellett.
 • Mivel a Jack Russell terrierek rendkívül energikusak, naponta hosszú sétákra kell vinni őket. Vedd ezt figyelembe, amikor a számodra megfelelő kutyafajtát választod ki.

 

 

6West highland white terrier

A westie néven is ismert west highland white terrier az egyik legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Ezt a kutyát a rágcsálóállomány megfékezésére tenyésztették ki a farmokon, így gyorsan elkap bármilyen patkányt vagy egeret.

 • Minden westie fehér színű; puha aljszőrzetük és kemény fedőszőrzetük van.
 • Ez a kutya rendkívül hűséges társ lehet, és a világ végére is elmenne a gazdájáért.
 • A westie nagyon barátságos, gyermekes családok számára megfelelő. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy egyes westie-k meglehetősen makacsok lehetnek, és a betanításuk meglehetősen nehézkes lehet. Amint viszont be lettek tanítva, hűségüket mindig kimutatják majd gazdájuknak.

 

 

7Lakeland terrier

A lakeland terrier az angliai Lake Districtből származik. Méretük és energiaszintjük ideális rágcsálóvadásszá teszik őket a nehezen hozzáférhető helyeken is.

 • Ennek a fajtának szintén kétrétegű bundája van – kívül kemény és drótszerű, alatta pedig puhább szőr található. Nem igényel sok ápolást, és boldogan elél lakásban is.
 • Ezek a terrierek szeretik a gyerekeket, vidámak és játékosak.
 • Ennek a kutyának a nála kisebb állatok üldözése is a természetében van, ezért ha van macskád vagy más kis termetű háziállatod, akkor a lakeland terriert már kölyökkorában meg kell ismertetned velük.

 

 

8Törpe schnauzer

A törpe schnauzer Németországból származik, ahol farmerek tenyésztették ki őket, hogy eredményes patkányfogók legyenek.

 • Ez a fajta általában fekete, fekete-ezüst, fehér vagy só-bors színben fordul elő. A törpe schnauzer arról is híres, hogy a fején szakállat, bajuszt és szemöldököt nyírnak neki.
 • Kis termete ellenére ez a fajta nagyszerű őrző-védő kutya lehet, amely teljesen odaadó a gazdája és a családja iránt.
 • A törpe schnauzer emellett nagyon intelligens, vidám kutya, amely szereti a gyerekek társaságát. Ha lakásban élsz, akkor ez a kutya tökéletes társ számodra. Ez a fajta igen nyugodtan viselkedik beltéren, feltéve, hogy a napi mozgás- és sétaigénye ki van elégítve.

 

 

9Tacskó

A sokszor dakszliként is emlegetett tacskó rövid lábairól és hosszúkás testéről ismert. Kisebb állatok, például patkányok, nyulak és prérikutyák vadászatára tenyésztették ki.

 • A tacskó szőrzete számos színváltozatban fordul elő: lehet barna, fekete, krémszínű, cserbarna, szürke, de egyéb színkombinációk is léteznek.
 • Ezek a kutyák meglehetősen aktívak, okosak, bátrak, vidámak és kíváncsiak. A tacskók alkalmasak idősebb gyermekes családok számára, és az utazást is jól viselik.
 • A többi patkányfogó fajtához hasonlóan ezek a kutyák is szeretnek ásni, és ösztönösen hajszolják a kisebb állatokat, de megfelelő betanítás esetén más háziállatokkal is jól megvannak.
 • A tacskóból tökéletes társ válik, ha kellő irányítás alatt áll és ha napi szinten hosszabb sétákra viszed.

 

 

10Német pincser

A német pincserek eredete a 18. századra nyúlik vissza, amikor is elsősorban kocsik őrzésére és kártevők irtására használták őket. Manapság ezek a kutyák inkább a család barátai, de mostanság is láthatjuk őket a szabadban vagy a házban patkányokat keresni és kergetni.

 • A német pincser szőrzete erős és fényes, és lehet sötétbarna, fekete-cserbarna vagy vörös színű.
 • A német pincser természeténél fogva őrző-védő kutya, ezért gyakran ugatással jelzi a látogatók érkezését. Nem sokkal utána azonban megnyugszik, és ismét a rá jellemző aranyos, élénk és játékos arcát mutatja.
 • Ez a fajta testmozgást és hosszú sétákat igényel.

 

 

Nagyszerű rágcsálóvadászok és kiváló társak

Az itt felsorolt kutyafajták mindegyike nemcsak vidám és hűséges társ, hanem akkor is nagy segítségedre lehetnek, ha problémád akad a rágcsálókkal.

A kutyák hajlamosak mindent megtenni azért, hogy a nemkívánatos kártevők pusztításával büszkévé tegyék gazdáikat és felmenőiket.

Néha még a kártevőirtók sem képesek olyan gyorsan elkapni egy rágcsálót, mint egy patkányozó kutya. Ne becsüljük tehát alá a kisebb termetű fajtákban rejlő képességeket!

Előző cikkVajon a Teniszlabda biztonságos a kutyáknak? Ezekre figyeljünk!
Következő cikkÚtmutató a Tacskó téli tartásához – 10 tipp, hogy biztonságban tartsd kedvencedet