Kezdőlap Kutyafajták Angol kutyafajták – 25 angol kutyafajta Angliából

Angol kutyafajták – 25 angol kutyafajta Angliából

simaszőrű retriever

A kutyák már évszázadok óta léteznek, és sok különböző fajta, több különböző országból származik, de vannak olyan országok, ahol több fajt is kitenyésztettek, mint máshol. Melyik fajta honnan származik nagyban függ attól, hogy milyen kutyákra volt éppen szükség az adott időszakban és milyen éghajlaton használták őket a munkában. Anglia esetében sok terelő és vadászfajtát látunk. Ismerd meg őket, ezek az angol kutyafajták!

 

 

1. Airedale Terrier

airdale terrier

Az Airedale terrierek a legnagyobbak a terrierek közöl, és eredetileg az Egyesült Királyságban használták a vidra vadászathoz. Angliában a fajtát őrkutyának, rendőri kutyának és katonai kutyának is használták.

 

2. Beagle

beagle kutya

A beagle egy igazi szimat kutya, akit szintén a vadászatra tenyésztettek, többek között különböző állatok, mint nyúl és kis szarvas vadászatára. A fajta korszerű változata az 1830-as évekből származik, amikor széles körben használták őket a falkában.

 

3. Bedlington Terrier

Bedlington Terrier

A Bedlington Terrier bárányszerű megjelenéséről ismert, bár eredetileg a bányákban használták őket különböző féregvadászként. A kutya versenyeken és más kutyás sportokban is foglalkoztatták őket. A bányában végzett munkájuk ellenére nagy teljesítményű úszók és kiváló vízi kutyák.

 

4. Bloodhound – angol véreb

Bloodhound vadászkutya fajták angol véreb

Az angol véreb egy remek kopó fajta, amelyet nagy vadak, például szarvasok és vaddisznók vadászata során használnak. Kiváló nyomkövető kutya, és széles körben használják a kutató- és mentőcsapatok, valamint a rendőrségi és katonai keresőcsoportok is.

 

5. Border terrier

border terrier

A Border Terrier egy kis terrier fajta, amelyet rókák és madarak vadászására használtak. Kistestű kutyafajta, de hosszú lábuk van, ami lehetővé teszi számukra, hogy a nyúl üregekbe bejussanak, de lépést tartsanak a gyorsan mozgó Foxhoundokkal is.

 

6. Bull terrier

bull terrier

A Bull Terrieret gyorsan felismerheted a tojás alakú fejéről, bár ez nem mindig volt így. Angliában olyan rajongók alakultak ki, akik olyan kutyát akartak, amellyel vadászni tudtak a férgekre, és részt vehetnek az akkoriban divatos véres sportokban. A bulldogok terrierekkel való keresztezése megadta nekik a Bull Terrierben keresett lehetőségeket. Most, hogy a kutya harc tiltott, kedves, szeretetteljes családi kutyák.

 

7. Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

A Cavalier King Charles Spánielnek Angliai történelme a 18. századba nyúlik vissza, amikor vadászatra használták őket. A legfrissebb történelem arról számol be, hogy leginkább öleb kutyákról van szó, amit édes, engedelmes temperamentumával nyert meg.

 

8. Clumber spániel

clumber spániel

A Clumber Spaniel a spániel fajták közül a legnagyobb, a sűrű területeken való vadászatra lett kitenyésztve. Ragaszkodó és mélyen hűséges kutyák, akik jól kijönnek az idegenekkel is. A 19. század közepéig a fajta a királyságon kívülre esett.

 

9. Angol bulldog

angol bulldog - családbarát kutya

Az angol bulldognak ősei az 1500-as évekből származnak, bár a modernebb fajtákat a bikák elleni küzdelemben használták, így kapták a nevüket. Amikor a bikák elleni harc törvényen kívül esett, a fajta kinőtt a korábbi kitenyésztési céljából, és inkább, mint társas kutya terjedt el, mint egy dolgozó kutya.

Érdekelhet: Magyar kutyafajták

 

10. Angol Cocker spániel

cocker spániel_

Az angol Cocker spániel nagyobb, mint az amerikai unokatestvére, és többnyire erdei vadászathoz használták, amiről a nevét kapta. A Cocker spániel minden típusa az 1800-as évek közepétől származik.

 

11. Angol foxhound

angol foxhound

Az angol foxhound a 16. században tenyésztették ki, és a rókák elleni vadászatban falkákban vadásztak, a lovagló vadászok mellett. Valójában a falkában vadászó foxhoundot mind a mai napig láthatják a fajta rajongói munka közben.

 

12. Angol masztiff

angol masztiff

Az angol masztiff ősei az 1400-as évekre vezethetők vissza. Háborúban alkalmazták, de vagyon- és állatállomány őrzésére, de bika és kutya harcokban is részt vettek. Bár a felhasználásuk és a fajta idővel megváltozott, a történelem ugyanaz marad.

Érdekelhet: Amerikai kutyafajták

 

13. Angol Springer spániel

angol springer spániel

Az angol Springer Spaniel is egy ún. „gun dog”, akit az elejtett madarak felkutatására és visszahozására tenyésztettek ki. Ez a spániel fajta az 1800-as évek óta űzi ezt a mesterséget. Rendkívüli intelligenciájáról is ismert, számos készség van, amire kiképezhető.

 

14. Simaszőrű Retriever

simaszőrű retriever

A simaszőrű Retriever-t vadászatra és az elejtett vad keresésében és visszahozatalára alkalmazzák, mind a földön, mind a vízben. A XIX. Században Angliában tenyésztették ki, és véglegesen a fajta 1880-ban alakult ki.

 

15. Jack Russell terrier

jack russel terrier

A Jack Russell Terrier eredetileg a róka vadászatra fejlesztették ki. John Russell tiszteletes számít az első tenyésztőnek, aki olyan kutyákat tenyésztett ki, amelyek jól alkalmazhatóak voltak a vadászatra és a rókák üldözésére, de nem elég agresszívak az elejtéshez.

 

16. Lakeland terrier

lakeland terrier

A Lakeland Terrier otthona Anglia tájain található. Ez egy viszonylag ritka fajta, amellyel nem sokat lehetett találkozni Nagy-Britannián kívül. A vadászat során arra használták őket, hogy elejtse azokat a rókákat, amelyek az üregeikbe futottak.

Érdekelhet: Orosz kutyafajták

 

17. Manchester terrier

manchester terrier

A manchesteri terriert patkányvadász kutyaként tartották Angliában a 19. század elején, amikor az ország nagyon rossz higiéniai állapotban volt és elterjedtek a patkányok és egyéb kártevők. Bár egy viszonylag kis kutyafajta, a fajta képes volt hatékonyan kiirtani a nagyobb méretű férgeket is.

 

18. Norfolk Terrier

Norfolk-Terrier

A norfolk terrier a Norwich Terrier lógófülű verziójának tekinthető a hatvanas évekig, így történelme meglehetősen hasonló. Szintén a rágcsálók irtására tenyésztették és használták ebben az időben.

 

19. Norwich Terrier

norwich terrier

Norwich Terriereket Angliában patkányozó kutyákként és róka vadászkutyákként lettek kitenyésztve, de kis méretük miatt különösen népszerűek voltak a városi területeken. Ezekből származik a Norfolk Terrier is, amelyet az 1960-as évekig ugyanannak a fajtának tekintett.

 

20. Patterdale terrier

patterdale terrier

A Patterdale Terrier-t egy korábbi Border Terrier tenyésztő tenyésztette ki, aki keményebb kutyát keresett, amely többféle munkát tud végezni. Eredetileg a róka vadászatban, harcra és leölésre használták őket, de amikor 2004-ben illegálisak lettek a kutyaviadalok, a fajta más játékokban és kutyasportokban is jól szerepelt.

 

21. Pointer

pointer

A Pointer, amelyet néha az angol pointernek is neveznek, egy népszerű  vadászkutya, akit különböző vadászjátékok során használnak mind a mai napig. Az 1650-es években jelentek meg a pointerek Angliában. A kutyát gyakran „madárkutyának” is hívták, más országokban is, mert nagyon hasznosak voltak a madarak vadászata során, kevésbé valószínű, hogy a vadászok más fajtát jobbnak találnak erre a célra.

 

22. Simaszőrű Fox terrier

Simaszőrű foxterrier

A Simaszőrű Fox Terrier pontos eredete ismeretlen, de a történelem azt mutatja, hogy a 18. század óta Angliában már használták őket vadászatra. Eredetileg a rókák terelésében, az üregekből való kiugratásban voltak a vadászok segítségére. Harcias és bátor, a munkájában állhatatos kutya, aki remek családi kedvenc is egyben.

 

23. Staffordshire Bull Terrier

stafforshire terrier

A Staffordshire Bull Terriert Angliában tenyésztették ki, kifejezetten a bikák és medvék elleni küzdelemre, amíg ezeket a tevékenységek 1835-ben illegálisak lettek. Ezt követően a fajtát kutyaharcban is használták és miután ezeket is betiltották, családi kedvencként kezdték tenyészteni.

 

24. Sussex spániel

sussex spániel

Az első Sussex spániel 1795-ben tenyésztették ki, mint egy kisebb, szilárdabb spániel a vadászat számára. A vadászoknak olyan kutyákra volt szükségük, amelyek erősebb és kitartóbbak voltak, amit a tipikus spániel kutyák nem voltak képesek fedezni.

 

25. Whippet

whippet közepes termetű kutya

A Whippet egy eredetileg Angliában tenyésztett vadászkutya nyúl és patkány vadászására. A Greyhound származásuk miatt sportolásra is használták, mint a futás és a kutyajátékok. Tény, hogy a Whippetek jelenleg a leggyorsabb kutyák a világon.

 

26. Drótszőrű foxterrier

drószőrű foxterrier

Mint a simaszőrű unokatestvére, a drószőrű foxterrier-t Angliában tenyésztették ki róka vadászathoz. Úgy gondolják, hogy az erős, kurta farkuk lehetővé tették a vadászok számára, hogy kutyáikat kihúzzák az üregekből, miután megfogták a rókákat.

 

27. Yorkshire terrier

yorki

Bár mostanában úgy tűnik, hogy csak az ölbe valók és a kis táskánkból figyelik a külvilágot, a Yorkshire Terrier eredetileg Angliában patkányvadászként fejlődött ki. A 19. században használták a patkányok elejtésére a ruha üzemekben, és nagyon jónak tartották őket a munkájában.

Előző cikkAmerikai kutyafajták – 10 igazi amerikai kutyafajta
Következő cikkLabrador tulajdonságai – ismerd meg mielőtt befogadsz egyet