Kezdőlap Kutyafajták Amerikai kutyafajták – 10 igazi amerikai kutyafajta

Amerikai kutyafajták – 10 igazi amerikai kutyafajta

Catahoula-Leopárd-kutya

Annak ellenére, hogy Amerika fiatalabb a többi országhoz képest, a kennel klubjuk és a kutyatenyésztőknek köszönhetően sok kutyafajta vált kedveltté az egész világon. Itt van egy lista, amely 10 ilyen igazi „made in Amerika”, vagyis amerikai kutyafajtát mutat be.

 

1. Boston terrier

boston terrier

Igaz a névhez, hogy a Boston terriert Bostonban tenyésztették ki, Massachusetts-ben harcoló kutyaként. Ő egy angol bulldog és egy fehér angol terrier kereszteződéséből fejlődött ki.

 

2. Amerikai Leopard Kutya

amerikai leopárd kutya

Ez a fajta viszonylag „új” az Egyesült Államok fő egyesületeivel való elismerés szempontjából (1998-ban elismerte őket az UKC, az AKC is felvette a Foundation Stock Service®-be). Azonban sokan úgy vélik, hogy a fajta leszármazottai a spanyolok által Amerikába behozott kutyáknak, és keresztezve lettek a mexikói kutyákkal.

 

3. Alaszkai malamut

alaszkai malamut_

Ahogy a neve is jelzi, ez a fajta Alaszkából származik, és valójában egy őshonos Inuit törzs neve, a Mahlemuts néven ismerik őket. Ők a legidősebb és legnagyobb méretű szánhúzó kutyák.

 

 

4. Amerikai Foxhound

amerikai foxhound

Ez a fajta az egyik legritkább amerikai fajta. Ők az 1700-as évek elején alakultak ki Virginiában és Marylandben. George Washington a fajta apjának számít, aki tenyésztési programot indított.

 

 

5. Amerikai kopasz terrier

amerikai kopasz terrier

Egy újabb fajta, amelynek eredete a 70-es évekre nyúlik vissza, amikor egy szőrtelen kiskutyát találtak egy Rat terrier alomban. Ez a kistestű kutya, Josphine lett az alapja a fajtának, amely jelenleg az AKC Foundation Stock Service®-ben (fajta regiszter) is szerepel.

 

6. Fekete-cser mosómedvekopó

Fekete-cser mosómedvekopó

Bár a fajta ősei angolok, végül Amerikában tenyésztették ki a beimportált foxhound-ból és ez volt az első coonhound, amelyet az American Foxhound-tól egy külön fajtájának ismertek el.

 

7. Chesapeake Bay Retriever

Chesapeake-Bay-Retriever

Úgy ismerhető fel, mint a „göndör szőrű labrador”, a Chesapeake onnan kapta a nevét, ahonnan származik: a Chesapeake-öböl Maryland-ben. A fajta a helyi Újfundlandi és labrador keverésének eredménye, köztük az angol Otter Hound, Flat-Coat és Curly-Coated Retrieverek keverésének eredménye.

 

8. Amerikai vízi spániel

amerikai vízi spániel

Az Egyesült Államok Nagy Tavak régiójában az 1800-as évek közepén tenyésztették ki az ország első vadászát. A vadászként való hírnevet illetően az AKC 1940-ig nem regisztrálta.

 

 

9. Miniature American Shepherd

miniatűr amerikai juhászkutya

Egy másik újabb fajta, része az Fundation Stock Service®-nek, akiről jelenleg nem ismert a kialakulásának története. A hivatalos klub a fajta szerint Kaliforniában alakult ki az 1960-as években a „kis, nem regisztrált kutyákból, amelyekről úgy gondolják, hogy Ausztrál Shepherd volt.”

 

 

10. Catahoula Leopárd kutya

Catahoula-Leopárd-kutya

Ez a színes kutyafajtának az eredete Észak-Közép-Louisianába vezet, a Catahoula-tó közelébe, ahonnan a fajta kapta a nevét. Eredetileg vaddisznók és tehenek vadászására használták az erdőben.

Előző cikkKutya depresszió: figyelmeztető jelek
Következő cikkAngol kutyafajták – 25 angol kutyafajta Angliából