Kezdőlap Kistestű kutyák Melyik kutyának nem hullik a szőre?

Melyik kutyának nem hullik a szőre?

Miniature Schnauzer

A megfelelő kutya kiválasztása során számtalan szempontot figyelembe kell venni. De mi a legfontosabb kérdés mind közül a potenciális kutyatulajdonosok szemében? A kutyaszőr.

A kutyák szőrösek és amikor vedlenek mindenhol otthagyják a nyomukat a ruhákon, a bútorokon, …tényleg mindenhol.

Vannak emberek, akiket ez nem aggaszt és nem tántorít el a kutyavállalástól (csak beletörődnek, hogy minden nap porszívózniuk kell a kutya után), de vannak olyanok is, akik nem szívesen vállalják ennek a terhét.

A kérdés az, hogy valóban léteznek-e olyan fajták, akik nem hullajtják a szőrüket? Melyik kutyának nem hullik a szőre? Van rá mód, hogy a legkisebb mértékben menjen a kutyavállalás, a tisztaság rovására (már csak az allergiás reakciók elkerülése végett is)? És ha igen, melyik fajták képesek biztosítani ennek a feltételeit?

 

 

Melyik kutyának nem hullik a szőre?

Mielőtt rátérnénk azoknak a kutyáknak a listájára, akiket azok a tulajdonosok választottak, akik nem akartak mindenhol kutyaszőrrel találkozni, fontos tisztáznunk, hogy mit is értünk nem vedlő kutyák elnevezés alatt.

Valójában ilyen kutyák nem léteznek. Az a kutya, amelyik nem hullajtja a szőrét, csak a mesében létezik.

Mindegyiknek hullik valamilyen mértékig. Ám vannak olyan fajták, akiknél ez minimális, annyira, hogy talán észre sem veszed. Szóval melyek azok, akik akár a családod tagjává is válhatnak?

 

Lassan szőrt váltó kutyatípusok

Vessünk egy pillantást azokra a kutyafajokra, amelyek a legnépszerűbbek azon gazdik körében, akik a szőrmentes környezet hívei! A listánkat rendezése elveként a kutyák mérete szolgált, így a következő három kategória született meg: kis termetű kutyák, közepes termetű kutyák és nagy termetű kutyák.

 

Kis termetű kutyák

Basenji

Basenji-kutya / iStock.com/Yurikr

A Bansenji apró termetével a legkisebb kutyák közé tartozik. Rövid bundájának köszönhetően nem is vedlik igazán. A basenji egy okos, ám ugyanakkor független fajta.

Nagyon aktív, ezért mielőtt magadhoz veszed jól gondold meg, hogy képes leszel-e vele lépést tartani. Ami a gondozását illeti, rendkívül alacsony „igényekkel” rendelkezik. Híresek önellátásukról, alkalmi fürdetéssel is tip-top formában tarthatjuk őket.

 

Bedlington terrier

Bedlington Terrier

Könnyen felismerhetjük a rövid, de nagyon göndör szőréről és szórakoztató személyiségéről. A bedlingtonok is alig hullajtják a szőrüket. Csak a hosszú sétákra legyél felkészülve, ők ugyanis versenykutyáknak lettek kitenyésztve. (Miután kimozoghatták magukat, szívesen összebújnak majd veled a kanapén.)

Mindaddig míg lehetőséget biztosítasz nekik a testmozgásra olyanok, mint a kezesbárány. Annak ellenére, hogy a bedlington terriereket nem szőrhullajtó fajtaként tartják számon, az ápolásra és a karbantartásra sok időt kell szánni.

Minden pár napban át kell fésülni őket, illetve havonta kutyakozmetikában alapos kezelésnek alávetni a szőrüket, különben összecsomósodik, ami bunda gondokat eredményezhet.

 

Bichon Frise

aranyos bichon frisé rohan a füvön

Kedves, játékos és szinte kibírhatatlanul aranyos, szőrproblémákat nem okozó új családtagot keresel? Ne keress tovább, a Bichon Frisek pont ilyenek! Puha, göndör szőrüknek köszönhetően, olyanok akár a vattapamacsok – az, hogy ilyen nagy a bundájuk még nem jelenti azt, hogy hullani is fog.

Mindaddig, míg szakszerűen karban vannak tartva, ezek a hipoallergén kutyusok nem fognak sok piszkot maguk után hagyni. Mindössze tartani kell magunkat a tisztálkodási rutinjukhoz (napi fésülködés, illetve havi egyszeri vágás és fürdetés).

 

Brüsszeli Griffon

brüsszeli griffon - kistestű kutyák - kistestű kutyafajták

Sokan kedvelik ezt a fajtát, vidám természetük, kíváncsi személyiségük és kifejező tekintetük miatt. Kicsi termetük ellenére igen mozgékonyak, éppen ezért választja sok család, imádnak sétálni, játszani és a szabadban nézelődni.

Mindennek a tetejébe még csak nem is hullik a szőre. A belga főváros után elnevezett fajta minimál törődést igényel, heti fésüléssel és alkalmankénti fürdetéssel megelégszik.

 

Cairn terrier

cairn terrier

Az egyik legősibb terrier fajta, a cairn terrier. Dupla szőrréteggel rendelkeznek, ennek köszönhetik bozontos megjelenésüket. De még a hatalmas szőrkupac ellenére sem szőröz össze mindent.

Az igényeit tekintve közepesen macerásnak mondható. Hetente kell fésülni, havonta fürdetni és alkalomszerűen nyírni is, hogy meg tudja tartani az egészséges bundáját.

 

Kínai meztelen kutya (Chinese Crested)

kínai meztelen kutya

A kínai meztelen kutyák talán egy kissé szokatlanul néznek ki, azonban a szerető, kedves és őszinte személyiségük okán tökélet házikedvencek. Ezenfelül az általában tökéletesen szőrtelen testüknek köszönhetően a lakásban sem hagynak nagy koszt maguk után.

Mindössze csekély szőrmennyiség található a fejükön, bokájukon és a farkukon. Attól, még hogy nincs túl sok szőrük nem jelenti azt, hogy nem igényelnének törődést! A meztelenségükből fakadóan hajlamosak a bőrirritációra (ideértve a napégést is) fényvédő krém használata ajánlott.

 

Coton de Tulear

Coton de Tulear

Jóllehet a „madagaszkári királyi kutyának” rettenetesen előkelő hangzású a neve, de valóságban a személyiségük sokkal inkább közelít az udvari bolondhoz, mint egy uralkodóhoz.

A Coton de Tulear-ek kedves, játékos és gondtalan állatok, akik semmi nem élveznek jobban, mint a viccelődést, a játékot és a szórakozást. A Coton de Tulear nevét a pamutszerű szőrzetének köszönheti, de ez a bunda a testen marad, nem pedig a bútoron.

Az ő esetében a legfontosabb feladat a rendszeres fésülés, hogy ne csomósodjon össze a bundája, minél hosszabb annál inkább igaz ez az állítás.

 

Bichon Havanese

bichon havanese kutya

A havanézeknek van talán a legaranyosabb arcuk mind közül a kutyák birodalmában! De ez csak egy jó tulajdonságuk a sok egyéb mellett! Ezek a kutyák élénkek és vidámak. Picike testalkatuk miatt kisebb energia igénnyel bírnak, ezért is örvendenek nagy népszerűségnek a városban és lakásban élők körében.

A havannai pincsek szőre hosszú és bozontos, első ránézésre akár úgy is tűnhet, mintha hullásra hajlamos lenne. Rendszeres ápolással azonban igazán hálás fajta. Ez azt jelenti, hogy naponta szükséges fésülni, alkalmanként fürdetni és nyírni is (néhány havonta).

 

Lhasa Apso

Lhasa apso

A Lhasa Apso tipikus ölebnek néz ki, de ne hagyd, hogy az apró termete becsapjon! Ez a fajta eredetileg arra lett kitenyésztve, hogy a tibeti kolostorokban élő szerzeteseket megvédje a hívatlan látogatóktól.

Kiváló őrkutyák, minden körülmények között hűségesek a gazdáikhoz, van szórakoztató, játékos oldaluk is, amivel remek társsá lépnek elő. Talán nekik van a legcsillogóbb bundájuk az egész állatvilágban, folyamatos gondozás nélkül pedig, akár a földig is megnőhet.

Annak ellenére, hogy ilyen hosszúra is képes megnőni, nem hullik! Mindössze a rendszeres ápolásra kell figyelni, hogy szőrük sértetlen maradjon. Ha még rövidebb akkor minden 2-3 napban, ám a hosszabb szőr esetén naponta szükségeltetik a fésülés, a fürdetés és a nyírás havonta elégséges.

 

Máltai selyemkutya

máltai selyemkutya tulajdonságai

A máltai selyemkutyák kedvesek, szerethetőek és nagyon mozgékonyak. Apró termetüket nagy energiával és személyiséggel kompenzálják. A könnyen felismerhető fehér bundájukat nem vedlik gyakran, de a gondozása rengeteg erőfeszítést igényel. Légy felkészülve arra, hogy naponta fésülni kell, gyakran fürdetni is, hogy egészséges maradjon!

 

Törpe Schnauzer

Miniature Schnauzer

A törpe schnauzerek kinézete nagyon hasonlít az öreg emberekére, de a viselkedésük egyáltalán nem hajaz rájuk. Hírhedtek az aktivitásukról, kifejezetten játékosak, élénkek és imádnak futkározni.

Hosszú arcszőrzetük alapján könnyű őket beazonosítani, amely akár egy bajusz terül szét a pofájukon és akár az emberi szőrzet, ez sem hullik. A dupla szőrzetük igényli a rendszeres fésülést, de ha a szőrük röviden van tartva, az erőfeszítés mértéke minimálisra csökkenthető.

 

Skót terrier

skót terrierek figyelik a gazdit

Magabiztos, független, mindig pörgő kiskedvencet szeretnél? Ráadásul olyat, aki után nem szőrös minden? Ne keress tovább, a skót terrier a te kutyád! A pofája körüli szőr hosszabbra nő a törpe schnauzeréhez hasonlóan.

Rendszeres (heti egyszeri) keféléssel elkerülhető a szőrhullás, mert a teste többi részén nem nő a szőr nagyra. A legszerencsésebb, ha kéthavonta a kutyakozmetikában is látogatást tesz.

 

Shih tzu

shih tzu kisméretű kutyák

A shih-tzuk aranyosa, lojálisak, szeretetteljesek és szerethetőek. Tipikus ölkutyák! Ezenkívül bár hatalmas, puha és göndör szőre van mégsem hullajtja. A hosszabb szőrűek a napi fésülést is igényelhetik, hogy megtartsák a szép formájukat, akik gyakran nyíratják a kedvencüket akár a 2-3 napi fésülésre is lecsökkenthetik a számot. A szőrének egészségesen, fényesen és tisztán tartásához minden 3-4 hétben fürdetni is szükséges.

 

Yorkshire terrier

yorkshire-terrier-labdával játszik a füvön-768x512

A yorkshire terrierek talán aprók alkatra, de biztos, hogy nem szenvednek hiányt, ami a személyiségüket illeti.  Leginkább arról ismertek, hogy eszméletlenül őrültek, imádnivalóak és virgoncak tudnak lenni.

Ha olyan valakire vágysz, aki egy igazi kis tömör gyönyör, akkor válassz egy yorkie-t. Yorkie, ahogyan a legtöbben a yorkshire terriereket nevezik, vékonyka bundával vannak megáldva, de ez akár a földig is megnőhet.

Ám még ha hosszú is, akkor sem „megy” sehova. Ez a fajta kifejezetten nem vedlő típus. A yorkie-k szőre nagyon sokban hasonlít az emberi hajra, rendszeres mosással és fésüléssel remekül karban lehet tartani.

 

 

Közepes méretű kutya, aminek nem hullik a szőre

Kerry Blue terrier

Kerry Blue terrier

A Kerry Blue terrier okos, éles eszű és sportos. És mindenképpen rendelkezik a nagy energiájú terrier személyiséggel! De legyünk reálisak – mire asszociál a legtöbb ember legelőször, amikor szóba kerül ez a fajta? Nyilvánvalóan a bundájára!

Ők ugyanis a pompás kék bundájukról híresek. Az eredeti színén túl, annak is jó, ha figyelmet szentelünk, hogy ezek a kutyák nem igazán vedlenek. Mindezeken felül, ráadásul nem is igényel túl sok időt a gondozásuk. Mindössze heti egyszeri fésüléssel és hat-nyolc hetenkénti fürdetéssel egészségesen tudjuk tartani a szőrüket.

 

Portugál vízikutya

Olyan kutyusra vágysz, akivel bátran vághatsz neki kalandoknak, de a kanapén való összebújáshoz is méltó társra találsz a személyében? A portugál vízikutya a szerethető, a kalandos és az odaadó tulajdonságok tökéletes keveréke.

Valószínűleg számtalan oka lehet annak, hogy Barack Obama a korábbi amerikai elnök, miért pont ezt a fajtát választotta családi kutyának, ám a kedvességük biztosan előkelő helyet foglal el azon a bizonyos listán. Csak arra kell ügyelni, hogy hetente egyszer kifésüljük a csomókat, különben egy idő után fénytelenné és kezelhetetlenné válik a szőre.

 

Terrierek

A terrierek általában véve nagyon vicces, mozgékony és rettenetesen energikus teremtmények. Ha te is mindig mozgásban vagy, akkor a terrierek tökéletes partnerek lesznek számodra a kalandok során és azért sem kell aggódnod, hogy mindent összeszőröznek.

Nagy általánosságban elmondható, hogy a terrierfajták nem hajlamosak a vedlésre. Heti egyszeri fésüléssel és alkalmi fürdetéssel is gyönyörű kutya birtokosai lehetünk.

 

Tibeti terrier

tibeti -terrier

Házőrzőt keresel? A tibeti terrierek éberek, intelligensek és rendkívül hűségesek, éppen ezért tökéletes családi őrkutyák. A nevükkel ellentétben nem a terrierek családjába tartozik, hosszú szőrű, nem hulló bundájukkal sokkal közelebb állnak a Lhasa Apsókhoz (bár jóval nagyobb a termetük).

Akárcsak az Apsok esetében őket is meg kell fésülni minden pár napban, illetve fürdetni is szerencsés legalább havonta.

 

Ír lágyszőrű búzaszínű terrier (Wheaton)

Wheaton terrier

Nem találsz jobbat egy Wheatonnál, amennyiben egy hűséges, szerető társat keresel. Ezek az állatok a barátságos természetükről és az emberekhez fűződő mélyen gyökerező lojalitásukról ismertek.

További jó tulajdonságuk, hogy alig hullik a szőrük! A nevükhöz híven bársonyosan pihe-puha szőrzetük, nem fenyeget azzal a veszéllyel, hogy a lakás szőrös lesz. A bundájuk állandó ápolást igényel, gyakori fésüléssel és fürdetéssel.

 

 

Nagy testű kutyák

Afgán agár

Afgán agár

Karcsú arcuknak és selymes hosszú bundájuknak köszönhetően az afgán agarak az egyik legkönnyebben felismerhető és legjellegzetesebb kutyafajta a földön. Ám ezek a kutyusok sokkal többek ennél! Személyiségük is egészen egyedi, bolondosak és méltóságteljesek egyszerre, ráadásul alig vedlenek.

Azt azonban fontos tudni, hogy ez a hatalmas szőr tömeg, sok órányi törődést igényel hetente. Fésülgetés, rendszeres fürdetés vár a gazdira, ha meg szeretné őrizni kedvence egészséges, bársonyos és csillogó szőrét. Légy felkészült, ha rá esne a választásod!

 

Flandriai pásztorkutya (Bouvier Des Flandres)

Bouvier Des Flandres

A flandriai pásztorkutya erős és masszív állat. Csodálatos házőrzők válhatnak belőlük, a hatalmas szívük miatt pedig nagyszerű társak. A hatalmas bundájuk az elemekkel való ellenállás jegyében fejlődött ki (eredetét tekintve pásztorkutya), minden időjárási jelenségtől megóvja, szőre kifejezetten vízálló és nem hullik. Nem igényel a bundája extra figyelem, a jólfésültség érdekében hetente elég megfésülni és a fürdetésre sem kell sok időt elfecsérelni.

 

Óriás Schnauzer

óriás schnauzer

Ahogy a törpe schnauzerek, úgy az óriások is kifejezetten értelmesek, éleseszűek, emellett energikusak és bátrak. A bundájuk, a bajuszuk és az arcszőrük nekik sem hullik igazán. Csak a rendszeres ápolásról nem szabad megfelejtkezni, különben az összegubancolódott, fénytelen szőrrel később már nehéz bármit is kezdeni.

 

Ír vízispániel

ír vízi spániel

Szeret úszni? Nevéhez híven az ír vízispániel a kutyavilág egyik legjobb úszója. Más pozitív tulajdonsága, hogy kíváncsi, bátor, energikus és játékos, tökéletes választás az aktív életet élő családok mellé. Az ír vízi spániel a hosszú, göndör szőrzetéről ismert, ami jóllehet bár hosszú és vastag, nem hullik igazán.

 

Labradoodle

labradoodle

Labrador retrieverek az állatvilág talán legkevesebb és legimádnivalóbb kutyái, ám kifejezetten hullik a szőrük. Ám ezzel szemben a Labradoodle, aki a labrador és az uszkár keveredéséből született meg, minden jó tulajdonságot megörökölt az őseitől. A személyisége elbűvölő akár csak a labradoré, de bundája hipoallergén, pont, mint az uszkáré (alig hullik).

Akárcsak az uszkár esetében, fontos a napi fésülés, különben hamar kezelhetetlenné csomósodik a szőre. Jó, ha havi egyszer a fürdést is beiktatjuk az időbeosztásába. Azt tartsd szem előtt, hogy mivel keverék kutyáról beszélünk előfordulhat, hogy az egyik labradoodle jobban vedlik, mint a másik. Éppen ezért ajánlott olyan tenyésztőt felkeresni, aki be tud számolni a kiskutya származásáról.

 

Uszkár

uszkár kutyák

Talán elsőre egy uszkár láttán a cuki jelző jut eszedbe, de ez hamis kép, az ő személyiségük sokkal méltóságteljesebb annál. Ezek a büszke állatok rendkívül okosak, aktívak és sportosak.

Az uszkárok bundája vastag és göndör, ráadásul hipoallergén és nagyon keveset hullik. Nagyon fontos szabály, hogy az uszkárokat naponta meg kell fésülni, különben összegubancolódik és elmattul a bundájuk.

 

 

A szőrüket nem hullajtó kutyafajták és az allergia

Nagyon sok ember azért keresi a nem vedlő (a valóságban a szőrüket alig hullajtó) kutyusokat, hogy elkerüljék az allergiás panaszokat.

Bár a kutyaszőr allergiában szenvedők számára ezek a kutyák valóban jó alternatívát jelentenek, azért fontos tudni, hogyan alakul ki az allergia és hogyan tudjuk azt elkerülni.

Az első és legfontosabb tény, hogy az állat szőre nem okoz allergiás reakciót! A problémát a kutya bőrfelszínén elhalt hámsejteknek a légtérbe kerülése okozza.

Tehát védekezni ez ellen kell nem pedig a kutyaszőr ellen. Kijelenthető, hogy egyik kutya sem 100%-ban hipoallergén, de vannak olyan fajták, amelyek sokkal kevesebb szennyeződést bocsátanak ki a levegőbe.

Sok esetben az elhalt sejtek az elhullajtott szőrhöz kapcsolódnak, így logikus, ha az allergiával küzdők a kevésbé szőröző ebeket preferálják. A rendszeres fürdetés pedig kötelező (hiába hipoallergén a kiskedvencünk)!

 

Végszó

Kutyatulajdonosnak lenni nem azt jelenti, hogy el kell viselnie az otthona minden négyzetcentiméterét borító kutyaszőrt.

Most, hogy már tisztában vagy vele, melyek a szőrüket alig hullajtó kutyafajták, meg tudod hozni a megfelelő döntést! Két legyet egy csapásra, nagyszerű kutyák és még a kutyaszőrre sincs gond!

Előző cikkMit tegyünk ha a kutya szétrág mindent?
Következő cikkKutyák legyek elleni védelme házilag