Kezdőlap Általános TOP 25 a lakásban tartható kutyák közül

TOP 25 a lakásban tartható kutyák közül

Cavalier King Charles Spániel-csendes kutyafajták

A kutya lehet a legjobb barátod, akár egy vidéki házban, egy társasházban, vagy akár  egy emeletes városi lakásban élsz. Rengeteg kutyafajta létezik. Ha lakásban tartható kutyák között keresgélünk, akkor nem csak a lakásunk vagy a kutyánk méretét kell számításba vennünk, hanem pl. mennyi időt fog tudni a kutya a lakáson kívül tölteni.

Éppen ezért talán jó választás a kis mozgásigényű kutya és a szomszédaidnál szintén egy jó pont, ha olyan kutyafajtát választasz, amelyik nem túl ugatós, hanem képes csendben, nyugodt maradni, pl. ha egy idegennel találkozik a lépcsőházban, vagy a földszinten.

Ha egy olyan kutyafajtát keresel, amely a lakásban tartáshoz és az ehhez kapcsolódó életstílusodhoz passzol, akkor olvasd el ezt a cikkünket, amiben összeszedtünk 20 kedvencet, akik örömmel megosztanák veled is a lakást és az életüket.

 

TOP 25 legkedveltebb Lakásban tartható kutyák

 

11. Basenji

Basenji-kutya / iStock.com/Yurikr

A Basenji nagyszerű lehetőség, ha közeliek a szomszédaid és a lakásnak vékony falai vannak. Ez a kis csendes kutyafajta ritkán nő meg magasabbra 45-50 cm-nél vagy lesz nehezebb 11 kg-nál. Több szaklap is ajánlja a basenjit, mint az egyik legősibb kutyafajtát azoknak, akik lakásokban élnek és fontos számukra hogy ne csapjanak nagy zajt. Vannak akik a Basenjit, “ugatástól mentes” kutyának nevezik. Fontos azért, hogy hosszabb ideig őt se hagyjuk magára, hiszen akkor ő sem lesz egy ideális társas kutya számodra.

 

22. Bichon Frise – lakásba való kutyák

Bichon Frise | iStock.com/MarijaRadovic

A Bichon Frisék között még a legnagyobb egyedek sem lesznek nagyobbak 30 cm-nél. Ezek a kis szőrgombócok energikusak, ami azt jelenti, hogy imádnak játszani, de szintén szükségünk van a napi testmozgásra. A bichonok kevésbé hullajtják a szőrüket, mint a hasonló fajták, így ideálisak lehetnek azoknak akik a közelükben akarnak élni, vagy erre allergiásak lennének. Ez a kutyafajta nem sokat ugat, ami szintlén egy fontos szempont.

 

33. Yorkshire terrier

Yorkshire terrier | iStock.com/yevgenromanenko

A Yorkshire terrier egy nyugodt és csendes kutyafajta. A kis yorki jól viseli a többi háziállatot és az embereket. Meglehetősen buzgóak a gazdijukkal szemben is, szeretetre méltő kis teremtmények. Ezek a tulajdonságok teszik őket egy tökéletes “filmes délutáni” társsá, akik garantálják számunkra a nyugodt éjszakai alvást is.44. Máltai selyemkutya

Egy olyan máltai, aki nem kapja meg a gyakori sétáit, elég makacsul is viselkedhet, de tudnád őt hibáztatni azért, mert aktív maradt? Miután a napi séták megvoltak, a máltai örömmel lesz a gazdi partnere az ő programjában.

 

55. Pekingese – pekingi palotapincsi vagy palotakutya

Pekingese puppy | iStock.com/utreht

A nagy kutyákkal teljesen ellentétes kis tünemény a Pekingi, akit sokan ajánlanak a lakásban tartáshoz. Ezek a kis kutyák képesek sokáig csendben maradni, kis méretük miatt kevés feladatot igényelnek, nincs szükségük hosszas futtatásokra a környék focipályáin. A pekingi általában igényli a sok szeretet a gazdáiktól, de a nap folyamán, míg a gazdi dolgozik és egyedül marad semmi gond nem szokott velük lenni.

KapcsolódóKisméretű kutyafajták, akik egyben család és gyerekbarát kutyák is66. Csivava – Chihuahua


Mivel a Chihuahuák érzékenyek a hidegre és szeretik a takarók rétegei alá fúrni magukat szeretteikkel, ki az aki jobb társ is lehetne a kanapén a tévézéshez? Ha nem öleljük őket állandóan, akkor ezek az igazi lakásra méretezett kutyák szórakoztatóak és játékosak is, és szeretnek sétálni is.

 

77. Mastiff

Mastiff | iStock.com/Dmytro_Skorobogatov

Azt gondolod, hogy a “félelmetes” masztiff nem túl jó lakásban tartható kutyafajta lenne? Gondold újra! Ez az óriási, szelíd temperamentumú és mérsékelt energiaszintű kutyafajta, felnőtt korában egy remek társa az emberek életének, akár egy lakásban, társasházban is. Persze mindaddig, amíg megkapja a napi sétáját és túlvészeljük a kiskutyák aktív, néha kissé pusztító kölyökkorát. Azt tanácsolják, hogy ne tartsunk masztiffot, ha nincs lift az épületben, mondván ez a fajta túl nagy ahhoz, hogy szükség esetén fel vagy le kelljen vinni a lépcsőn.88. Agár – lakásban tartható kutyák

Greyhound | Neurodoc/Wikimedia Commons

Egy másik meglepő lakásban tartható kutya, az agár. Ez a magas, de vékony kutya sokkal kevesebb foglalkozást igényel, mint sokan azt gondolják. Ezt a kutyafajtát úgy is jellemzik, mint akit elég, ha meg futtatunk 5 percig a ház körül és elégedett is lesz, majd menne vissza letelepedni a kanapénkra. Ez a fajta sem ugat sokat és nem igényelnek túl sok fésülést, nem hullajtják túlzottan szőrüket. Ráadásul, mint verseny kutya, “nyugdíjasként” nekik is szükségük van a szerető otthonra.

 

99. Boston Terrier – kutyák lakásban

Egy másik fajta, aki a mérete miatt is ideális. Ez a fajta is ritkán nő magasabbra, mint 30-40 cm, akik különösen energikusak is lehetnek, ezért igénylik a napi, élénk mozgásban gazdag sétákat, hogy boldogok és a lakásban nyugodtak maradjanak. Ha ezt be tudjuk tartani, akkor ezek a kis uraságok szelíd, szeretetteljes háziállatok lesznek.1010. Tibeti spániel – lakásban tartható kutyák

A Tibetan spaniel | iStock.com/Froholt

A tibeti spániel egy kb. 6-7 kg-os kutya, aki boldogan együtt él a lakásban velünk, hisz neki tényleg csak kevés a mozgásigénye. Egy tibeti spániel elmegy veled szívesen hosszabb sétákra is a környéken, de szintén szívesen játszik bent a lakásban. Ez a kutyafajta remek megfigyelő, aki mindig éberen marad és figyeleztet, ha valami szokatlant vesz észre. Ettől függetlenül nem arról ismertek, hogy túl sokat ugatnának.

 

1111. Cavalier King Charles Spániel

Cavalier King Charles spaniel | iStock.com/Banepx

Egy másik spániel fajta a lakásban lakók számára. Cavalier King Charles Spániel. Ez a fajta hivalkodóan szeret hozzánk simulni és szeretve lenni. Szívesen elmennek veled sétálni, akár csak egy 5 perces körre a ház körül, de ha kell veled tartanak egy egész délutános programra több órán át.


Ez a fajta kiváló társunk a túráinkhoz és a kirándulások alatt, akik aztán máskor velünk töltik az idejüket a kanapé kényelmében. Legtöbbjük csendben marad, de vannak akik riasztanak, ha idegeneket látnak az ablakon kívül. Kis méretükből adódóan kis helyigényűek.

1212. Francia bulldog – kiskutya lakásba

French bulldog | iStock.com/WilleeCole

Elgondolkoztál már azon, hogy a francia bulldog miért az egyik legkedveltebb kutyafajta hazánk nagyvárosaiban is? A lakásban élők szeretik ezeket a kutyákat, kis termetük és csendes természetük miatt.

Érdekes kinézetük és jópofa pofijuk van, akiknek nincs túl nagy mozgásigényük. A kis francia szeret a ház körül is feküdni, csak ne felejtsük kint a teraszon a tűző napon. A többi rövid orrú társaihoz hasonlóan nekik is ajánlott a nagy melegben a hűvös lakásban tartózkodni. Egy ideális társa a lakásban élőknek.

 

1313. Bichon Havanese

Havanese puppy | iStock.com/Dorottya_Mathe

A bichon havanese mindenkire ráakasztja a szeretetét, köztük az idegenekre, más kutyákra, sőt macskákra is, de a javát a családja kapja a szerelméből és mintha csak oda lennének ragasztva a tulajdonos oldalához, követik mindenhová a lakásban egész nap.


Ennek az odaadásnak a hátránya, hogy egyedül hagyva a havaneset aggodalomra adhat okot. Ez a kutyafajta kifejezetten egy házi kedvenc, aki magára hagyva az udvaron, vagy bárhol távol a családjától – boldogtalan kutya lesz.

1414. Tacskó – lakásban tartható kutya

Ne tévesszen meg senkit a tacskó kutya mérete. Ahogy a neves irodalmi kritikus H.L. Mecken is írt róla: “fél kutya magas és 1.5 kutya hosszú”, de ez a kis eb azért elég kemény ahhoz, hogy megfogjon egy borzot is akár. Innen is kapta a nevét: Dachshund, aminek a német jelentése szabad fordításban: borzvadász.

 

1515. Mopsz

Pug puppy | iStock.com/fongleon356

Ha szereted a bulldogot vagy a francia bulldogot, érdemes mefontolni a mopszot is. Ezek a kis játékos és jópofa kiskutyák képesek minden környezethez és életstílushoz igazodni. Elmennek veled a parkba, és otthagyják a kényelmes lakást. Tényleg boldogan elkísérnek ahová el akarsz menni.

Nem igényelnek sok szabadtéri mozgást, így jól viselik, ha a nappaliban töltik az idejük nagy részét. De mi is hátránya ennek a kis turcsi orrú ebnek? Ha meg akarod osztani az ágyad vele, akkor tudd, hogy egy igazi horkológép.


1616. Pomeraniai

Aranyos, színes és szőrös. A pomeraniai intelligens és hűséges a családjához. De ne hagyjuk, hogy a cukiságuk megtévesszen minket. Ezek a kis független, merész kutyáknak megvan a saját eszük és akaratosak, sokszor csak magukra gondolnak. Éberek és kíváncsiak a körülöttük lévő világra. Sajnos legtöbbször sokkal többet gondolnak magukról, mint amekkorák valójában, ami néha arra kényszeríti őket, hogy náluk sokkal nagyobb kutyákat támadjanak meg.

Kapcsolódó: Kistestű kutyák listája – kistestű kutyafajták képekkel

 

1717. Skót terrier

Scottish terriers | iStock.com/FluxFactory

Ha kifejezetten olyan kutyát akarsz, amelyik jól vislekedik a gyerekekkel, akkor érdemes megfontolni a skót terrirert. Szereti a családját minden szívével. Sok mindent megkap a napi sétájával és a ház körüli játékkal. Remek házőrző és jelző kutya, ennek ellenére az ugatást nem viszi túlzásba, hacsak nem foglalkozunk vele és nincs mit csinálnia.1818. Beagle – lakásban tartható kutyák

A beagle a lakásban lakók számára is kiváló társ. Nagyon szeretik az emberekkel tölteni az időt, hűséges állatok. Örülnek, ha otthon velünk tölthetik az időt a kanapén, vagy éppen velünk tarthatnak egy sétára a parkba. Nagyopn kevés ápolást igányelnek, mivel rövid szőrűek. Az egyetlen hátránya? Az ugatásuk nagyon különbözik a többi kutyáétól. Figyelemmel kell lenni rájuk, mikor kölykök, hogy később ne okozzanak a hangoskodásukkal panaszkodást.

ÉrdekelhetKözepes termetű kutyafajták, akiket te is szeretni fogsz

 

1919. Kínai shar-pei

Shar-pei puppy | iStock.com/Ansaharju

Sokak szerint a shar-pei tökéletesen megfelel a lakásban való életmódhoz, annak ellenére, hogy nagyméretű kutyafajta. Ez a fajta szereti magához kötni a gazdáit, ami kifejezetten jól jön, ha egyedül élsz. Jó hír az is a lakásban élőknek, hogy a shar-pei nyugodt temperamentumú és csak mérsékelt testmozgást igényel. Néhány rövidebb séta naponta elég is számára. Csak emlékezz rá, hogy a sharpei érzékeny a hőre. Szóval nem árt, ha van egy jól működő légkondícionálónk, hogy élvezhesse a lakásban töltött időt.2020. Dán dog – lakásban tartható kutyák

Great Dane | iStock.com/RalfWeigel

Ha tényleg egy nagy kutyát szeretnél, akkor találni is fogsz olyat, aki örömmel osztja meg veled a lakást. Ez a kutyfajta meglepően könnyed a lakásban. Egy nagy dán dognak egy napi sétára azért szüksége van, de különben nincs nagy mozgás igénye. Csak készítsünk neki egy kényelmes helyet, hogy a lakásban tudjon maradni és otthon érezze ott magát.

 

2121. Pudli – uszkár

Bár a mai pudlik igazi szabadidő és luxus benyomását keltik, de ne tévesszen meg, hisz ezeket a kutyákat az igazi munkára tenyésztették. Alig tűnik talán ez lehetésgesnek, de eredetileg vízi munkára tenyésztették őket. Ez a fajta egy igazi vízi vadász, aki remek társa az embernek lakásban is napjainkban, ha megkapja a szükséges testmozgást időközönként.2222. Olasz szürkeagár

A versenyző unokatestvéreinél kisebb, az olasz szürkeagarat könnyű fésülni, mivel rövid és vékony szőrzete van. És ezek ápolása minimális. Vidd ki őt, és imádni fognak futkározni és játszani, de egy olasz agár tökéletesen boldog az lakásodban is, amíg el nem jön a sétaidő.

 

2323. Miniatűr pincs – lakásban tartható kutyafajták

A “Mini Pincs” kíváncsi, energikus és imádja a felfedező túrákat. Élvezik a jó sétákat, tehát ha nem vagy az a fajta, aki szívesen csatlakozna a mini pincsiéhez a napi kalandjában a szabadban, akkor talán egy másik fajtát kell keresned. De ha szeretnél egy édes és védelmező lakásban is tartható kutyát, ne keress tovább.2424. Angol bulldog

Az angol bulldogok nem csak édes, huncut, vidám arccal rendelkeznek, de inkább nevezhetőek lustáknak és nem igénylik annyira a sok testmozgást, mint más kutyafajták. De mint minden kutya, minden nap rendszeres sétákat igényelnek ők is. Az angol bulldogok némileg vedlenek, de a rendszeres fésülés minimálisra csökkenti ezt a szőrhullatást.

 

2525. Shih Tzu – lakásban tartható kutyák

Talán ahogy James Mumsford egy amerikai tanár és zeneszerző írta le és mutatta be a kis Shih tzu-t: “Semmi sem tudja, hogyan tudták az ősi eunuckok összekeverni: egy oroszlán, több teáskanál nyúl, néhány uncia házi macska, egy csipetnyi balerina, egy csipetnyi öregember, egy kis koldus, egy evőkanál majom, egy rész bébi pecsét, egy csipetnyi mackó, és a többiek tibeti és kínai származású kutyái.” 🙂 Imádnivaló társad lesz a lakásban a Shih tzu kutya is.Ezek voltak talán legnépszerűbbek a lakásban tartható kutyák közül. Ha te is tartasz a lakásban kutyát és nem találtad a listában, írd meg nekünk kommentben, örömmel hallanánk róla.