Kezdőlap Életmód Kutyák legyek elleni védelme házilag

Kutyák legyek elleni védelme házilag

kutyák legyek elleni védelme házilag

Van abban valami különösen idegesítő, amikor egy csodálatos napon a szabadban lazítva, egyszer csak egy légy kezd el körözni a fejünk felett. Szerencsére nekünk embereknek könnyű dolgunk van, könnyedén le tudjuk csapni őket a kezünkkel vagy egy légycsapó segítségével, ám a kutyáink a légy kegyeire vannak bízva, ami nem csak frusztráló, de veszélyes is egyszerre.

Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek segítségével meg tudjuk óvni a négylábúinkat ettől a kellemetlenségtől.

 

 

Miért támadja meg a légy a kutyákat?

A legyeket különösen azoknak a kutyáknak a szőre vonzza, akiknek valamilyen bőrbetegség vagy hasmenés következtében bundájuk fénytelen vagy koszos.

Doktor Virginia Sinnott a bosztoni Angell Animal Medical Center sürgősségi orvosa szerint, „A beteg kutyák testnyílásai vonzzák a legyeket, akik itt könnyen megtelepedve petét raknak és ekkor már meg is történik a fertőzés. Ez a fajta kór könnyen megelőzhető, ha a beteg kutyusunkat a szobában és mindenekelőtt tisztán tartjuk.”

Egyes légy típusok, mint például a böglyök akár darabokat is képesek kiharapni a kutyánk füléből, hasából vagy a farából, ami azzal együtt, hogy fájdalmas, kisebesedik és fertőzéseket is okozhat.

„Bár ezek a harapások minden bizonnyal irritálják kedvenceinket, a legyek nem jelentenek akkora egészségügyi kockázatot a kutyák számára, mint más rovarok” – teszi hozzá Sinnott.

„A legyek még rosszabbak, ők hozzák ugyanis magukkal a szívférgességet (különösen délen), ami mind a kutyákra, mind a macskákra nézve halálos.

Meleg időben a legyek különösen aktívak, így hajlamosak megzavarni házikedvenceink nyugalmát. Tegyünk róla, hogy ebben az esetben védve legyenek és vigyük be őket a házba, vagy biztosítsunk számukra védett helyet!

A legeslegfontosabb azonban az, hogy orvosoljunk minden olyan egészségügyi problémát, ami hajlamosíthatja az állatot ezekre a fertőzésekre.

 

 

Hogyan tartsuk távol a legyeket?

Az egészséges és tiszta kutya a garancia arra, hogy a legyek ne jelenjenek meg körülötte, de vannak más praktikák is, amelyek szó szerint leveszik őket a kutyánk hátáról.

Ha létezik egy bizonyos terület, amely kifejezetten veszélyeztetett, mondjuk a fül, akkor érdemes a bőrfelszínt vazelinnel kezelni.

A házi készítésű riasztószereknek is adhatunk egy esélyt: keverjünk össze vizet almaborecettel vagy citromlével. Patikában vény nélkül kapható rovarriasztóval is kísérletezhetünk, amely nem jelent veszélyt a kutyánkra nézve.

Legfontosabb azonban, hogy előtte mindig egyeztessünk az állatorvossal!

 

 

Kutyák legyek elleni védelme házilag

„Ám a legbiztosabbak akkor lehetünk, hogy nem zaklatja légy a kedvencünket, ha lehetőséget sem adunk arra, hogy a közelébe kerülhessenek.

Ez azt jelenti, hogy gondoskodni kell a jó higiéniás körülményekről a kuckójában és a környékén” – mondja David Jones a Biotech Pest Controls tulajdonosa, aki környezetbarát kártevőírtással foglalkozik a Rhode Island-i Westerlyben.

Jones beszámolója alapján ez egy véget nem érő körforgás: a légy étel után kutat, hogy lerakhassa a petéit, ezzel az élősködők új generációját alkotva meg, akik ezután szintén lehetőséget keresnek hogy szaporodhassanak és így tovább.

Így a legjobb és leghatásosabb védekezés, ha megszüntetjük a táplálékforrásukat.

Sajnálatos módon még a legtisztább otthonokban is lehet egy döglött egér a padláson vagy a pincében, ami elégséges lehet ahhoz, hogy a legyek tovább szaporodhassanak.

Néhány egyszerű lépés segítségével azonban könnyen ’légyteleníthetjük’ az otthonunkat.

Mindig takarítsuk fel a hulladékot az udvaron (ideértve az ételmaradékokat és a kutyák által félig megrágott csontokat is), rendszeresen ürítsük és mossuk ki a szemetesünket és gyűjtsük szelektíven, amit lehet.

Mindenképpen figyeljünk arra, hogy ne csorduljon túl a kuka. A kutyusunk ételes és italos edényét is tartsuk tisztán.

Érdekelhet: Kutya viszketés csillapítása házilag természetesen

 

A legyek távoltartására a higiénikus környezet megteremtésén túl, bevethetünk a kutyákra nézve biztonságos, nem-mérgező rovarirtó szereket is. Például a Pyrethrum (őszi margitvirág) kivonatával ellátott aktív botanikus összetevőket tartalmazó spray gyorsan és hatékonyan elpusztítja a legyeket, bármelyik stádiumában is legyenek éppen a körforgásnak – mondja Jones.

„Ne tévesszen meg, ha a termék mesterséges Pyrethoid-okat tartalmaz, csak arra ügyelj, hogy a címkén feltüntetett módon alkalmazd az irtószert” – teszi még hozzá.

Ezenkívül számtalan olyan gyógy- és fűszernövény létezik, amely nemcsak, hogy távol tartja a nem kívánt szárnyasokat, de a konyhában is jó hasznát vehetjük.

Ilyen a bazsalikom, a babérlevél, a menta és a rozmaring is, a gyógyfüvek közül a levendula, a szagos müge és a varádics lehetnek a segítségünkre a legyek elűzésében.

„Úgy vélem, bármely olyan növény telepítése hasznos lehet, amely azt ígéri, hogy megszabadít minket a legyek jelenlététől” – mondja Jones. „De ezen praktikák bevetésével sem kerülhető el a takarítás, különösképpen az udvar rendben tartása, a komposzt halom kezelése és az állateledel maradékainak összeszedése.”

Az éberségünk ugyanakkor nem korlátozódhat csak a kültérre. A lakásban is igyekezzünk minden ételmaradékot azonnal elpakolni a szabad levegőről, ne hagyjunk semmit elől a pulton, bizonyosodjunk meg arról, hogy az ablakok jól zárnak és hogy semmilyen pici rés vagy lyuk sincs, ahol a legyek utat találhatnak maguknak.

(Forrás: petmd.com)

Előző cikkMelyik kutyának nem hullik a szőre?
Következő cikkMilyen gyümölcsöt ehet a kutya? (+ Amiket kerülni kell!)