Kezdőlap Kutyafajták Ameriakai Pitbull Terrier

Ameriakai Pitbull Terrier

Sokan azt hiszik, hogy a Pitbull nagyszerű családbarát, míg mások úgy vélik, hogy ezt a hibridet ki kell tiltani a közösségükből. Az igazság az, hogy a legtöbb Amerikai Pit Bull Terrier, mint minden más kutyafajta, teljesen megbízható háziállat, amely nagyszerűen viselkedik a gyerekekkel és emberszerető.

pitbull

Azok, akik Pitbullt szeretnének családtagként, utána kell járniuk, hogy honnan származnak a kutyák. Pitbull vásárlása a sarkon vagy a helyi apróhirdetéseken keresztül kockázatos lehet.

Lényeges, hogy a vevő széleskörűen beszéljen a tenyésztővel a hibrid fajta tapasztalataira és reményeire. Meg kell kérdezni az egészségügyi ellátásokat, és mind a szülőket, mind a hozzátartozóiknak meg kell felelniük a helyszínen.

A Pitbullok rossz tenyésztői miatt fontos, hogy a potenciális vásárló képzett és proaktív legyen, amikor egy Pitbullt hoz a háztartásba. Ha szeretnél megtudni még többet a Pitbullról, kérlek olvass tovább.
Ameriakai Pitbull Terrier jellemzői:

kutyafajta csoportja: terrierek

magasság:  43-48 cm, közepes termetű kutya

súly: 13-38 kg

élethossz: 12-16 év

 

Kinek való leginkább: Gyermekes családoknak, aktív egyedülállóknak, ház udvarral

Temperamentuma: Barátságos, energikus, magabiztos, gyengéd

Hasonló kutyafajták: Staffordshire Bull Terrier, Bull Terrier

 

Ameriakai Pitbull Terrier jellegzetességei

Kevésbé alkalmazkodik jól a lakásokban való életvitelhez. Azonban nem feltétlenül minden kistestű kutya való lakásokba, hiszen a legtöbb kisméretű kutya nagy energiával is rendelkezik. Ahhoz, hogy egy kutyáról elmondható legyen, hogy jól illik a lakásban való életvitelhez, csendes, alacsony energia szintű, meglehetősen nyugodtnak és udvariasnak kell lennie a többi lakóval szemben, ezek mindegyike fontos tulajdonság, hogy lakásban jól tartható legyen.

Nem ajánlott a kezdő kutyatulajdonosak számára. Néhány kutyával egyszerűen könnyebb, mint másokkal: jobban és meglehetősen könnyebben képezhetőek. A nagyon érzékeny, független gondolkodású vagy határozott kutyákat nehezebb lehet az első kutyatulajdonosoknak kezelni.

A pitbull terrier érzékeny fajta, bánjunk velünk ennek megfelelően. Vannak olyan kutyák, akikről lepereg minden, toleránsak, jól bírják a zajt, de ő nem ilyen. Ha te egy kicsit zajosabb háztartásban élsz, ahol sok a gyermek, akik hangosabban játszanak, sok a gyerekparti, esetleg valaki zenekar tagja és otthon gyakorol, akkor ő nem neked való. Ebben az esetben érdemes egy alacsonyabb érzékenységű kutyát választanod.

Nem jól viseli az egyedüllétet! Ez a fajta is nagyon szorosan kapcsolódik a családjához és nagyon tud aggódni, mikor egyedül marad. Ilyenkor nagyon magányos tud lenni, ami nem tesz jót a kis lelkének és ezt ki is mutatja ugatással, vonyítással, néha rágással. Azoknak a családoknak ajánlott, akik sokat tartózkodnak otthon és sokszor magukkal tudják vinni.

A hűvösebb időben, télen adjunk rájuk ruhát, mert a bundájuk nem elég vastag ahhoz, hogy megvédje őket a fagyoktól. A meleget viszonylag jól viselik.

Nagyon barátságos fajta, mind a családdal és az idegenekkel is hamar megbarátkozik, bár vannak kivételek. Nem csak a fajta határozza meg ezeket a jellemzőket, hanem nagy szerepet játszik az is, hogy ha egy kutya együtt él a családjával és tőlük mennyi szeretet kap.

Érdekelhet: Kisméretű kutyafajták, akik egyben család és gyerekbarát kutyák is

Barátságos a gyermekekkel is. Ahhoz, hogy egy kutya jól viselje a gyermekeket és barátságos legyen velük, fontos, hogy a testfelépítése elég erős legyen ahhoz, hogy nem tudjon neki a gyermek az erősebb öleléssel, szorításokkal, ütésekkel fájdalmat okozni, valamint a személyiségének olyannak kell lenni, hogy a gyermekek váratlan sikoltozása se rémissze meg őket.

Azonban fontos megérteni, hogy minden kutya más személyiséggel rendelkezik, ezért fajtánként eltérően viselkedhetnek. Ha legbiztosabbra szeretnénk menni, akkor érdemes a tenyésztőket megkérdezni és megvizsgálni a szülőket. Fajtától függetlenül a kutyák csíphetnek, haraphatnak, ezért sosem szabad felügyelet nélkül hagyni őket a kisgyermekekkel.

Harcias más kutyákkal szemben. Az emberek felé mutatott barátságot nem szabad összekeverni a más kutyákkal szembeni viselkedéssel. Vannak kutyák, akik a más fajokkal szemben nagyon harciasak, uralni akarják őket, még akkor is, ha a méretük ezt nem teszi lehetővé, míg vannak játékosabb, barátságos fajták. Itt is fontos megjegyezni, hogy faj nem az egyetlen tényező, ami ezt befolyásolja. Nagy hatással van a kutya személyiségére, ha elegendő ideig él együtt az alomtáraival és az anyjával és a későbbiekben is sokat találkozik más kutyákkal.

Ha meg szeretnénk osztani a kutyával a lakásunkat, házunkat, akkor érdemes figyelembe venni a fajta választásnál, hogy ő mennyire vedlik, hiszen a szőrzetét neked kell majd takarítanod a padlóról, ruhádról és a bútorokról. A vedlés mértéke nagyban eltér a fajták között, vannak akik egész évben hullajtják a szőrzetüket, vannak akik csak szezonálisnak, egyes fajok foltokban, vastagon vedlenek, míg más fajoknál az apró, vékony szőrszál hullás a jellemző.

Nem sokat nyáladzik. Ez is egy fontos szempont, hisz egyes fajok képesek beborítani a kedvenc ruhádat, vagy a bútort bőséges mennyiségű nyállal. Ha ezt fontos számodra, akkor ezt is figyelembe kell venned.

Sok fésülést igényelnek, viszont könnyű őket megfésülni. Vannak fajok, akiket elég, ha csak havonta egyszer végigsimítjuk, míg mások folyamatos törődést és fürdetés és nyírást igényelnek. Ha nem sok időt tudsz a fésülésre szakítani, ha úgy gondolod, hogy kevés türelmed van hozzá, akkor érdemes a fajta választásakor erre is figyelned.

Hajlamosak egyes betegségekre, de ez az öröklődésen is múlik. Sajnos a felelőtlen szaporítók miatt egyes fajok hajlamosabbak bizonyos genetikai betegségekre. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes kutya megkapja ezeket a betegségeket, de nagyobb eséllyel fordulhatnak elő náluk. Érdemes megvizsgálni a fajta választás előtt, hogy az adott fajtára, milyen betegségek jellemezőek és a tenyésztőktől megkérdezni, hogy ezek közül melyek fordultak elő a kiskutya felmenőinél.

Kevésbé hajlamosak az elhízásra. Mint az embereknél, az elhízás egészségügyi problémákat okozhat, többek között szív elégtelenségeket. A gazdikon nagyon sok múlik. Ha olyan kutyát választunk aki hajlamos az elhízásra, figyeljünk jobban oda a diétájára és foglalkozzunk vele leget, hogy legyen meg a szükséges mozgás mennyisége.

A fajta választásnál fontos szempont a méret is. Míg egy kistermetű kutyának mind a házban, mind az utazáskor kevés helyre van szüksége, addig egy nagytestű kutyának, mint pl. a Cane Corso, ez a hely igény megsokszorozódik.

Érdekelhet: Nagytestű kutafajták | Közepes termetű kutyafajták | Kistestű kutyafajták

Könnyen tanítható. Egyes kutyafajták könnyebben taníthatóak, míg másokhoz több idő, türelem és ismétlés kell, hogy megtanuljanak dolgokat. A jutalmazás minden esetben segítség lehet.

Intelligens fajta. Vannak kutyafajták, akiket kifejezetten munkára tenyésztettek, ahol folyamatos mentális ingereknek vannak kitéve. Ha ezt nem kapják meg, akkor lefoglalják magukat, ami nem biztos, hogy a gazdi örömére szolgál, mint az ásás vagy rágás. A napi foglalkozás fontos ezeknél a kutyáknál, választhatunk nekik kutyasportokat, tréningeket.

Érdekelhet: TOP 10 legokosabb kutyafajta

Ugatásra kevésbé hajlamos. Fontos szempont a kutyafajta választásnál, hogy mennyire ugatós, szeret e vonyítani. Érdemes figyelembe venni a szomszédokat, mennyire toleráljuk mi magunk jól, ha állandóan jelez egy kutya, ha éppen elsétál az ablak előtt vagy a kerítés mellett.

Az amerikai pitbull terrier nem az a fajta, aki szeret kóborolni, ellentétben az olyan fajtákkal, akik a nagy távolságok megtételére lettek tenyésztve és sok mozgást igényelnek, igazi szabad lelkek.

Magas energiaszinttel rendelkeznek. Azok a fajták, akik nagy energiaszinttel rendelkeznek, állandóan valami elfoglaltságot keresnek. Ezek a fajták, általában valamilyen munkára, vadászatra lettek kitenyésztve. Szükségük van arra, hogy megkapják a fizikai és mentális gyakorlatokat tőlünk, velük többet kell foglalkozni. Az alacsonyabb energia szintű kutyák jól érzik magukat akkor is, ha egész nap heverészhetnek. Érdemes a fajta kiválasztásnál a mi életvitelünkhöz és aktivitási szintünkhöz keresgélni.

Nagyon játékos fajta. Vannak kutyafajták, akik mindig készen állnak egy kis játékra, örök gyerekek maradnak. Számukra fontos, hogy ezt meg is kapják, ezért ezt is érdemes figyelembe venni, még mielőtt kiválasztjuk a kölyköt. Segítségünkre lehet, ha van a háztartásban gyerek, vagy egy másik háziállat, aki le tudja foglalni és játszópajtása lehet.

 

Amerikai Pitbul terrier származása

Senki sem tudja, honnan származik a Pitbull. Ez azért van, mert nincs szigorú meghatározás, hogy mely fajtákat használják fel annak kifejlesztésére. Néhány tenyésztő vesz valamit, ami hasonlít egy Pitbullra, és tenyésztik egy másik kutyaként, és elnevezik Pitbullnak. Anélkül, hogy dedikált tenyésztők szembesülnének egymással, és megteremtenék a Pit Bull fejlődését, senki sem ismeri valójában a származását.

Az Amerikai Pit Bull Terrier egyike az úgynevezett bully fajtáknak, amelyeket gyakran pitbullnak is hívnak. Valójában a „pit bull” nem fajta, hanem az Amerikai Pit Bull Terrier, a Bull Terrier, az American Staffordshire Terrier és a Staffordshire Bull Terrier.

Egyesek szerint az amerikai Pit Bull Terrier ugyanaz, mint az amerikai Staffordshire Terrier. Mások ugyanolyan erőteljesen vallják, hogy teljesen más fajtákról van szó.

De minden szakértő egyetért abban, hogy ez az összetévesztés az AKC (Amerikai Kennel Club) döntésével kezdődött az 1930-as évek elején, hogy új nevet adjon, az American Staffordshire Terriernek, hogy elfeledtesse a fajta harcos múltját. Az amerikai Pit Bull Terriert nem ismerte el az AKC, míg az amerikai Staffordshire Terrier igen, ami kissé kisebb.

Ezeket a fajtákat gyakran félreértelmezik. Sokat köszönhet a fajta azoknak a tulajdonosoknak, akik kiemelik a fajta előnyeit az engedelmességi és agility játékokban és megmutatják, hogy ez a kutyafajta is hasonlóan a töbihez igazán családszerető és állatbarát. De sajnos igaz az is, hogy vannakolyan erősen gátlástalan emberek, akik a pibull fajtát harci kutyaként állítják be és a nevelésüket is ilyen irányba próbálják terelni. Sajnos emiatt a fajta rossz hírnévnek is örvend.

Semmi sem lehet távolabb az igazságtól. De a bűnös gondatlanság miatt szenvedő kutyák kisebbségének cselekedetei által okozott félreismerés és félelem, a világ számos városában és országában törvényt szabott ki a fajta ellen.

Az amerikai Pit Bull Terrier tulajdonosaként tisztában kell lenni azzal, hogy olyan emberekkel találkozhatsz, akik félreismerik ezt a csodálatos kutyafajtát. Ez nem mindenki számára megfelelő fajta, különösen azok számára nem, akik nem hajlandóak időt fordítani a képzésükre és a szocializációra, és nem tudnak vagy nem akarják biztosítani a következetes és határozott útmutatást számukra, hogy egy barátságos emberszerető állattá váljon.

A megfelelő képzéssel és szocializációval felnevelve az amerikai PitBull Terrier kitűnő társ a gyerekek számára is. Szeretetteljes és gyengéd az emberekkel, és gyakran pocsék házőrzők is, mert a farok csóválva köszönti az ajtóban a betolakodókat is. Az amerikai Pit Bull Terrierek ragaszkodó és hűséges a családjukkal, és szükség esetén megvédenek téged, akár a haláluk árán is.

Ezek a kutyák rendkívül intelligensek és könnyedén megtanulják a parancsokat és a trükköket. Életörömük csodálatos és szeretnének mindenben részt venni ami körülöttük zajlik. Kiskutyás viselkedésüket a felnőttkorukban is megőrzik, és ez az életfelfogásuk az életüket örömtelivé és viccelődéssel telivé varázsolja. Miután találkozol és megismered ezt a fajtát, akkor csodálkozni fogsz, hogy valaha hogyan tudtál élni nélküle.

 

Amerika Pit Bull kutya (Pitbull) főbb tulajdonságai

amerikai pitbull terrier kutya

 • Az amerikai Pit Bull Terrierek nem jó választás azok számára, akik kevés vagy semmilyen figyelmet sem tudnak adni nekik.
 • Fel kell rájuk készülni és szocializálni kell őket, amikor fiatalok, hogy legyőzzék a fajta hajlamát a makacsság és a főnökiesség felé, amely az erejével kombinálva megnehezítheti a tulajdonosa számára a kezelését.
 • Az amerikai Pit Bull Terriert nyilvánosan pórázon kell tartani, hogy megakadályozzák az agressziót más kutyákkal szemben. Nem biztos, hogy jó ötlet ezt a fajtát lazán futni hagyni a kutyaparkokban. Bár nem feltétlenül állnak neki a harcnak, ha szemben találják magukat más agresszív személyiségű kutyákkal, de soha nem térnek ki előle sem és a végsőkig harcolnak. Főként azok az amerikai Pit Bullok, akik nem megfelelően lettek szocializálva kiskutyákként, agresszívvá válhatnak más kutyákkal szemben.
 • A fajokra vonatkozó jogszabályok szinte mindig magukban foglalják ezt a fajtát. Legyél tisztában a szabályokkal akár Magyarországon, akár a világ bármely más területén jársz, ha utazol a kutyáddal.
 • Az amerikai Pit Bull Terriereknek szükségük van a sok rágásra, és az erőteljes állkapcsok miatt az olcsó vagy gyenge játékok hamar megsemmisülnek. Adjunk nekik csak kemény, tartós játékokat, amelyeket nem lehet szétrágni és lenyelni.
 • Az amerikai Pit Bull Terrierek leginkább azoknak a tulajdonosoknak a legmegfelelőbbek, akik képesek szilárd, tisztességes tréningre és gyengéd következetes fegyelmezésre.

 
Pitbull kutya családfája

Csodálatos lenne, ha be tudnánk jelenteni, hogy a Pitbull az X fajta tenyésztésének eredményeképpen fejlődött ki az Y. Sajnos ez nem így van. Tudjuk, hogy a Cockapoo-t úgy tenyésztették ki, hogy egy Cocker Spanielt tenyésztettek egy Poodle-hoz, de Pitbullokkal, a keverékek nem tisztázottak.

A Pitbullok úgy tekinthetők, hogy egy Bull Terrierből vagy Staffordshire Terrierből származó DNS-t hordoznak, de a valóságban ez egy vegyes fajtájú kutya, nagy fejjel. A Pitbull nem fajta; inkább egy fajta leírása.

A Pitbull-ok megkülönböztetés nélküli tenyésztése az amerikai városokban jelentős kérdéseket vetettek fel. Sok város megpróbálja megtiltani ezeknek a kutyáknak a tartását az agresszív viselkedésük miatt. Azok a megfelelő tenyésztők, akik törődnek a kutyákkal, biztosítják, hogy mindkét szülő stabil temperamentumokkal rendelkezik.

 

 

Pitbull mérete és súlya

Nagy vita folyik a megfelelő súlyukról a Pitbulloknak. A tenyésztők túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy a Pitbullnak 15 és 27 kg közötti súlyúnak kell lennie, és 45 – 60 cm magasnak kell lennie.

Méretét tekintve közepes termetű kutyafajták közé sorolják őket.

 

 

Pitbull kutya etetése – táplálkozás

Az athleticizmus és a méret miatt a Pitbull sok ételt igényel. A legjobb, ha egy magas minőségű étrendet adunk amit kifejezetten aktív kutyák számára készítenek. A száraz törmelék elengedhetetlen, mivel megakadályozza a fogszuvasodást, a plakk felépülését, az idő előtti fogvesztést, az ínybetegséget és a rossz leheletet.

Ajánlott napi mennyiség 1.5-2.5 csésze jó minőségű száraz élelmiszer.

Megjegyzés: Az, hogy mennyit eszik a felnőtt kutya, függ a méretétől, korától, felépítésétől, anyagcseréjétől és aktivitási szintjétől is. A kutyák egyénenként eltérnek, csakúgy, mint az emberek, és nem mindegyiknek van ugyanolyan mennyiségű élelmiszerre szüksége. Szinte biztosra veheted, hogy egy nagyon aktív kutyának többre lesz szüksége, mint egy kanapén heverésző ebnek. A megvásárolni kívánt kutyaeledel minősége is különbséget tesz ebben – minél jobb a kutyaeledel, annál tovább fog kitartani, mert kevesebbet kell tenned a táljába.

Tartsd a kutyádat jó formában az étel porciózásával, és tápláld naponta rendszeres időközönként, anélkül, hogy állandóan előtte hagynád az ételt. Ha a kutya elkezd hízni, vissza kell venni a mennyiségből, ha úgy véljük, hogy vékony adjunk hozzá a mennyiséghez.

Könnyen eldönthető, hogy a kutya túlsúlyos e egy gyakorlati teszttel. Vigyük a kezünket a kutya gerincétől lefelé a bordákon és a bordák alatt érezhetőnek kell lennie egy réteg izomnak. Ha látjuk a bordáit a kutya túl vékony, ha érzékelhető egy réteg zsír, diétára kell fognunk.

Ha többet szeretnél megtudni a kutyák táplálásáról, olvasd el útmutatónkat a kiskutya etetéséről, vagy mennyi egyen egy kutya egy nap.

 

 

Pitbull nevelése

pitbull kutya

A Pitbullok olyan magabiztos tulajdonosokat követelnek meg, akik hajlanak arra, hogy háztartásuk vezetőik legyenek. A túl laza tulajdonosok, akiket nem érdekel a kutyával való foglalkozás és a fegyelem tréning, újra kell gondolniuk döntéseiket, a Pitbull beszerzésével kapcsolatban. A Pitbullok akarnak lenni a falkavezérek otthon és erős vezető nélkül, a kutya irányítása alatt fogja tartani a családot és az otthon káosz lesz.

Minden képzésnek pozitív módon kell történnie. A durva és fizikailag visszaélő technikák csak arra késztetik a Pitbullt, hogy megvédje magát. Valójában a kutyák ugyanolyan küzdelmet vagy repülési ösztönzést hordoznak, mint az embereknek. Pozitív tréning technikák a dicséret és jutalom a legjobb kezelés a Pitbull számára.

 

 

 

Pitbull jelleme és viselkedése

Mint minden vegyes fajtájú kutya esetében, a temperamentumok is változhatnak. A temperamentum a nevelés eredménye lehet. Fontos megjegyezni, hogy a Pitbullt gyakran használják terápiás kutya és szerviz kutyaként is.

Ezek a kutyák szeretik az embereket, és fogalmuk sincs arról, hogy sokak számára félelmet keltenek. Magabiztos és élesen tudatában vannak a környezetüknek, ők azok, akik figyelmeztetni tudnak az idegenek jelenlétére, de ez elsősorban azért van, mert szívesen üdvözlik „a” vendégeiket.

Míg az emberek iránti szeretetük miatt nem jó őrkutyák, a bátorságuk páratlan, és megvédik családjukat az életük árán is.

Mint minden kutya, az amerikai Pit Bull Terriereknek korai szocializációra van szükségük – sok embernek, látványnak, hangnak és tapasztalatnak kell kitenni őket -, amikor fiatalok. A szocializáció segít abban, hogy a kiskutyád egy jól nevelt kutya legyen.

 

 

Pitbull betegségek általános egészségügyi problémái

Mivel a Pitbullnak nagy a toleranciája a fájdalomra, lehet, hogy beteg vagy sérült, és a tulajdonos soha nem fog tudni róla, amíg túl késő. Ebben a hibrid fajtában is számos betegés előfordulhat, beleértve a csípő- és könyök diszplázia, subaortis stenosis, a koponyacsontos ízületi ruptúra, a szürkehályog, a hemoglobin, a hypothyreosis, a bőr histocitoma, az allergiák, a Von Willebrand-kór és a különböző rákos megbetegedések.

 • Csípődiszplázia: Egy öröklődő állapot, amelynél a comb csont nem megfelelően szorosan illeszkedik a kismedence aljzatba, a csípőizületbe. Klinikai tünetek nélkül is létezhet ez a probléma, néhány kutyánál fájdalom és sántítás is jelentkezhet, az egyik vagy akár mindkét hátsó lábnál. A kutya öregedésével gyulladással alakulhat ki. Azokat a kutyákat, melyeknél ezt a problémát diagnosztizálták nem tenyészthetőek. Kérd a tenyésztőktől a szülők ezzel kapcsolatos tezst eredményét, ami bizonyítja, hogy nem szenvednek ettől.
 • Könyök diszplázia:A nagy kutyáknál ez egy közös örökletes állapot. Úgy tartják, hogy a különböző növekedési ütem okozza a könyököt alkotó három csontnál az izületek lazaságát. Ez fájdalmas sántításhoz vezethet. Az állatorvos műtétet ajánlhat, ami megoldhatja a problémát, vagy gyógyszeres kezelés, ami enyhíti a fájdalmat.
 • Allergia: Néhány kutya allergiától szenved, akár ételallergiától is. Az allergiás tünetek a kutyáknál hasonlóak az embernél tapasztaltakéval. Ha azt tapasztaljuk, hogy a kutya nyalogatja a mancsát, dörzsöli az arcát, vagy hasonló tüneteket észlelünk, gyanakodjunk allergiára és forduljunk állatorvoshoz.
 • Szürkehályog: A szürkehályog egy fényelnyelési probléma a szemlencsén, ami látásvesztéshez vezethet. Az érintett szemnek zavaros megjelenése figyelhető meg. Örökletes betegség és a általában az idősebb kutyáknál fordul elő, de lényegében bármely korban előfordulhat. Kezelésük műtéti eltávolítással történik.
 • Hypothyreosis, ami egy pajzsmirigy rendellenesség. Úgy vélik ez felelős az epilepsziáért, szőrzet hullásért, elhízásért, letargiáért, hyperpigmentáció, pyoderma és más bőrbetegségek. Gyógyszeres és diétás kezelést alkalmazzunk.

 

 

Pitbull várható élettartama

Az átlagos Amerikai Pitbull terrier 10 és 12 év között él.

 

 

Mozgásigény a pitbull kutya számára

A pitbullok igazi energiacsomagok. Sok testmozgásra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek és boldogok maradjanak. Ez a hibrid kutya szívesen túrázik a hegyekben, átmegy a szomszéd kerítésen, átszakítva azt az üldözötteket után. Aktív és sok gyakorlattal kell rendelkeznie.

Nem a legjobb megoldás a lakásban lakók számára. A Pitbulloknak egy olyan hely kell, hogy le tudják vezetni az energiájukat. A megfelelő testmozgás nélkül a Pitbull destruktív lehet. A tulajdonosok haza mehetnek a munkából úgy, hogy megtalálják a szétbontott bútorokat, a falakon és ajtókon rágott lyukakat. Ezek erős kutyák, és valóban több száz ezer forint kárt okozhatnak a megfelelő gyakorlatok és stimuláció nélkül.

 

 

Pitbull terrier szőrzete és ápolása

A Pitbullok fényes és ragyogó Bundát viselnek, amely a testükhöz képest laposak. A szőrzetnek egyszínűnek és simának kell lennie, soha nem bolyhos vagy csomózott. Minden szín lehetséges, – piros, kék, barna, szürke, fekete-fehér, és csíkos. A kék szemek elfogadhatatlanok azoknak a tenyésztőknek is, akik valóban stabil és egészséges fajtát akarnak kitenyészteni.

Kevés ápolásra van szükségük, és szőrzetüket könnyű tisztán tartani, időközénként szükséges a kutya fürdetése. A sűrű kefével és egy ruhával való törölgetés megőrizi a sőrzetük csillogását.

Mossuk meg a Pit Bul kutyánk fogait hetente legalább két-három alkalommal, hogy megelőzzük a fogkőképződést és eltávolítsuk a szájban lévő baktériumokat. A napi fogmosás még jobb lenne, ha meg akarjuk akadályozni az ínybetegségek kialakulását és a rossz leheletet.

Ha a kutya természetesen nem koptatja le, akkor havonta egyszer vagy kétszer vágjuk le a körmöket is, hogy elkerüljük a nagyobb és fájdalmas problémákat. Ha halljuk őket a padlón kattogni a kutya lépései közben, akkor túl hosszúak. Arra figyeljünk, hogy a véredényeket ne sértsük meg, mert vérzést okozhatnak, ami fájdalmas is lehet számára – és a kutya talán legközelebb nem lesz hajlandó az együttműködésre. Ha nem vagy tapasztalt a kutya pedikűrben, akkor bízd az állatorvosra vagy egy szakképzett kutyakozmetikusra.

A füleit is érdemes hetente ellenőrizni, a vörösség vagy a rossz szag fertőzésre utalhat. Amikor megvizsgáljuk a kutya füleit, töröljük le őket egy gyengéd, pH-semleges kendővel, hogy megelőzzük a fertőzések kialakulását. Ne helyezzünk semmit a fülcsatornába; csak tisztítsuk meg a külső fület.

Szoktassuk hozzá az amerikai Pit Bull Terriert a vizsgálatokhoz, és az érzékeny területek érintéséhez már amikor kiskutya. Gyakran vizsgáljuk meg a mancsát és nézzünk bele a szájába is. A dicsérettel és jutalmakkal teli pozitív tapasztalat legyen ez számára, így elérhetjük, hogy az állatorvosi vizsgálatok és egyéb kezelések a felnőtt korban már könnedén menjenek.

Amikor fésüljük, ellenőrizzük a sebek, kiütések vagy fertőzések jeleit, például bőrpír, gyengédség vagy gyulladás a bőrön, az orrán, a szájon és a szemeken, valamint a lábakon. A szemnek világosnak kell lennie, vörösség és váladék nélkül. A gondos heti vizsga segít a potenciális egészségügyi problémák felfedezésében.

 

 

Pitbull kölyök

pitbull kölyökA Pitbull kölyökkutyák aranyosak, de a kezdetektől fogva képzésre van szükségük. A legjobb, ha ezt a hibridet „rakódoboz tréningeljük”, mert rágni fog mindent, amibe bele tudja süllyeszteni a fogait. A kiskutyák képesek lerágni a lábát egy asztalnak vagy széknek, így a Pitbull kölyköknek állandó felügyeletre van szükségük.

Az emberekkel és más állatokkal való korai szocializálás elengedhetetlen ehhez a kutyafajtához. A kiskutyáknak a óvodai osztályokat is érdemes elkezdeniük, miután be lettek oltva. A vezető szerepet meg kell teremteni a korai életkorban a Pitbull és a család számára, hogy boldogan és problémamentesen együtt éljenek.

 

 

Az amerikai pitbull terrier viselkedése gyermekekkel és egyéb háziállatok

Az amerikai Pit Bull Terrierek (pitbull) szeretik a gyerekeket, és nem akarják őket megenni reggelire. 🙂 Erősek, energikusak és toleránsak, ideális játszótársak. Ez nem azt jelenti, hogy őt vagy bármilyen más méretű vagy fajtájú kutyát felügyelet nélkül együtt lehetne hagyni a kisgyermekekkel.

Amikor egy felnőtt nem tud ott maradni és felügyelni, hogy mi történik, a kutyákat el kell zárni – kennelezni, különösen miután elérik a szexuális érettséget, amikor elkezdhetik tesztelni annak lehetőségét, hogy a „csapat” vezetővé váljanak.

Ne engedd meg, hogy a gyerekek megragadják a kutya fülét vagy farkát. Tanítsd meg nekik, hogy soha ne közelítsenek a kutyához, amíg az alszik vagy eszik, vagy meg próbálja vonszolni a kutyát.

Kutya harc miatti örökségük, hogy néhány amerikai Pit Bull Terrier hajlamos arra, hogy agresszív legyen más kutyákkal szemben, de ha korán szocializálódtak és megfelelő volt a tréningjük, akkor a viselkedésük nem tér el más fajtáktól, az agresszió minimalizálható vagy legyőzhető, és a legtöbb kutyával- és macskával szemben barátságosak. Csak azért, hogy biztonságban legyenek, legyünk figyelmesek amikor más háziállatok társaságában vannak.


A további kutyafajtákról itt találsz leírást: kutyafajták

Olvasd el ezt is: kölyökkutya vásárlás előtt