Kezdőlap Kutya egészség Mennyit egyen a kutya egy nap?

Mennyit egyen a kutya egy nap?

mennyit egyen a kutya

A kezdő kutya tulajdonosok körében az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy milyen gyakran táplálják kutyáikat és mennyit egyen a kutya egy nap. Vannak, akik naponta csak egyszer etetik a kedvencüket, mások több alkalommal, akár háromszor egy nap, és még többen a kutyáik előtt hagyják az ételt és engedik a kutyáknak, hogy egész nap falatozzon kedvére. De talán a legtöbb aggodalom abból adódik, hogy a legtöbben nem biztosak abban, hogy túlságosan sokat, vagy inkább keveset ad a kutyájának.

Tehát mennyit egyen a kutya? Hányszor egyen a kutya a nap folyamán?

A válasz azért nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, vagy gondolnád.

 

Kiskutyák etetése: Milyen gyakran kell ennie a kölyköknek?

Ahogy az emberek esetében, úgy a kölyökkutyák esetében sem lehet egyértelmű és minden kiskutyára vonatkozó választ adni, mivel ők is, ahogy mi emberek is egyénenként eltérőek vagyunk, mások a szokásaink. Például, lehet te reggeli nélkül nagyon rosszul éreznéd magad és nem lennél képes nekiállni a napnak, míg mások egy kora reggeli kávé után órákon át képesek pörögni.

Azonban, ha a kölyökről van szó, néhány szabályt érdemes és kell is követni.

 

Kapcsolódó téma: Kiskutya etetése – minden amit tudni kell

 

A fiatal kiskutyáknak, különösen a játékosabb kölyköknek, néhány óránként kellene enniük, hogy elkerüljék a veszélyesen alacsony vércukorszintet. A kiskutya növekedésével csökkenthetjük az étkezések gyakoriságát az állatorvos ajánlása alapján.

 

Milyen gyakran kell a felnőtt kutyáknak enni?

A felnőtt kutyáknak viszont nincs szükségük annyi étkezésre, mint a kiskutyáknak, és hosszabb szünetet is lehet tartani az egyes étkezések között.

Egyes állatorvos-táplálkozási szakértők szerint a legtöbb egészséges felnőtt kutya számára a napi két étkezés az ideális. A kutyádnak nincs szüksége ebédre, annak ellenére, hogy ő ezt másképp látja és tudtodra is adja. A leginkább megszokott, hogy naponta egyszer adunk nekik ételt, de érdemesebb inkább ezt két részletben megoldani.

 

Kapcsolódó téma: Mit csinálj, ha sárgát hány a kutya?

 

Vannak azért kivételek. A testsúlycsökkentő étrend alatt a kutyák a több kisebb étkezéssel jobban átvészelik a napot, így kevésbé érzik magukat éhesnek. Az olyan súlyosabb egészségügyi állapotok, mint a cukorbetegség vagy a rák is speciális étrendet igényelhetnek.

A napi egy étkezést az állatorvosok általában nem javasolják, különösen nagy kutyafajták esetében.

 

Mi a helyzet a szabad etetéssel?

Vannak gazdik aki úgy gondolják, hogy jó ötlet, ha a kutyáik előtt hagyják az ételt egész nap, hisz az úgyis csak akkor fog enni, ha megéhezik és szükséges. Lehet, hogy igaz egyes kutyákra, de azért vannak kivételek.

Az elhízás mellett vannak más hátrányai is annak, ha előttük hagyjuk az ételt. Nehéz ellenőrizni a kutya táplálékbevitelét, ha állandóan előtte van az étel és mindig utántöltjük, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül vesszük észre, ha a kutyának változik az étvágya. Emiatt nehezebb a betegségeket is korábban felismerni.

Szintén nem túl jó ötlet ez a fajta kutya etetési módszer, ha például a háztartásban több kutya is van. Lehet, hogy az egyik kutyánknak éppen egy különleges étrendre lenne szüksége vagy ami még inkább jellemző, amikor az egyik eb agresszíven védelmezi a táplálékát.

 

A gyakori házikedvenc elhízások miatt, talán a napi két-három adagra bontott étkezés a legjobb a háziállatok számára. Az állatorvosoddal azért mindenképp érdemes erről beszélni, hogy mennyi élelmiszert kell a kutyádnak napi rendszerességgel kapnia – ez magában foglalja a kezeléseket is – és milyen gyakran kell a kutyának enni, hogy egészséges maradjon.

Előző cikkMit csinálj, ha sárgát hány a kutya
Következő cikkKutya láz okai, jelei és kezelése