Kezdőlap Kutya egészség Kan kutya viselkedése tüzeléskor – Hogyan változik a szuka jelenlétében?

Kan kutya viselkedése tüzeléskor – Hogyan változik a szuka jelenlétében?

Kan kutya viselkedése tüzeléskor

Minden bizonnyal drámai változásoknak lehetünk szemtanúi akkor, amikor egy egészséges, ivarérett kan kutya összetalálkozik egy szukával, a viselkedése gyökeresen megváltozhat. Jóllehet egy nőstény kutya közelsége is elég ahhoz, hogy a hormonjai feléledjenek, egy tüzelő kutya észlelése még ennél is intenzívebb hatást válthat ki.

Egy tüzelő állat és egy még kiskorú kutya találkozása viszont sokszor semmi érdekeset nem tartogat magában.

Ebben a cikkben megismerheted a kanos kutya viselkedésének jellemzőit és azt, hogy ilyen esetekben, hogy tudjuk lenyugtatni.

 

 

Kan kutya viselkedése tüzeléskor

Csak látogatóban

Abban az esetben, ha a kedvencünk megpattan otthonról, magára hagyva a kényelmes kis rezidenciáját, akkor arról sokszor egy közelben hagyott lánykutya vizelete tehet.

A szukák az vizeletükkel pont a közeli potenciális hímek figyelmét szeretnék felkelteni és bevonzani őket.

Nem ritka, hogy a vizelet szaga akár egy kilométerről is odavonzza a kan kutyákat. Ilyenkor ez a vizelet csordultig van hormonokkal, amelyek magukban hordozzák a természet hívó szavát a párosodásra.

A szukák közelsége a hímekből általában szorongást vált ki, akik ilyenkor hajlandóak egy kis ’túrára’ a kedvükért. Nem ritkán akár a hátsó kertből is megszöknek.

 

Vizelet nyom

Ahogy már szó volt róla, a tüzelő szukák gyakran vizelet nyomokon keresztül kommunikálva jelzik a hímeknek a szándékukat és ilyenkor a társaságukban lévő hímek is követik a példájukat.

Amennyiben ez történik, általában azt jelzi, hogy a fiú kutya nem tud mit kezdeni az izgalmával.

 

Az összpontosítás hiánya

Jellemző a „kutya kangörcs” tünetei között. Ne legyél meglepődve, ha a kan kutyád agya egy tüzelő nőstény társaságában egyszerűen felmondja a szolgálatot.

Ha egy másodpercnél tovább nem képes semmire sem koncentrálni, nyugtalan, nem érdekli sem az alvás, sem az evés, akkor valószínűleg a megvadult hormonjaival nem tud mit kezdeni.

Szegény pára egyszerűen nem képes másra gondolni, csak a párzásra.

 

 

Agresszió

Ezenkívül normálisnak tekinthetjük azt is, ha két felnőtt kan idegessé, akár agresszívvé is válik egy tüzelő szuka közelében. Ez egy, a nőstény figyelméért folytatott küzdelem, mindkét fiú a párzásra való jogot szeretné elnyerni.

Kapcsolódó:  Miért támad a kutya másik kutyára?

 

 

Ivartalanított kutya

Az ivartalanítás tulajdonképpen egy műtéti eljárás, amely során eltávolításra kerülnek a hormont termelő belső nemi szervek.

E szervek erőteljes ráhatása nélkül a hím kutyánk egy tüzelő szuka látványára körülbelül annyira lesz beindulva, mint egy hűtőszekrény.

Ne feledd azonban, hogy az ivartalanítás után a hatás nem azonnal érezhető. Lehetséges, hogy akár hat-nyolc hétnek is el kell telnie mire minden hormon kiürül a szervezetéből.

Eddig a pontig akár ugyan olyan felspannolt is lehet, mint az összes többi, a beavatkozáson még át nem esett társa.

Ennek ellenére az ivartalanított hímek teljesen máshogy viselkednek a nőstények közelében, bármilyen állapotban legyenek is éppen. Ha későn lett ivartalanítva, akkor is követheti a régen berögzült szokásait.

 

 

Hogyan tudjuk a hím kutyát lenyugtatni?

Tartsuk külön őket

A hím kutyák kedélyének lehűtésének legjobb módja, ha elválasztjuk az éppen tüzelő társától. Minél távolabb van tőle, annál kevésbé hat majd rá a női feromon.

Válasszuk a ház két ellentétes végét a két kutyus számára. A távolság megtartása érdekében a kert egy kerítéssel lekerített része vagy egy kenel is tökéletes szolgálatot tehet.

Abban az esetben, ha ezt a megoldást választod, bizonyosodj meg róla, hogy nőstény a szobában maradjon.

Egyesek úgy gondolják, hogy a hímek akár 3 kilométeres körzetben is képesek kiszagolni egy tüzelő kutya jelenlétét. Így, ha a szuka a tüzelés ideje alatt is a kertben marad, könnyen válhat a szomszéd kutyák legcsábítóbb célpontjává, amit mindenképpen el kell érniük.

Amennyiben az otthonodban nem megoldható a kutyák különválasztása, úgy érdemes megfontolni, hogy kölcsönadod a fiú kutyust addig családtagoknak vagy barátoknak.

Talán ez a legkényelmesebb megoldás, hiszen a tüzelés akár 3 hétig is eltarthat.

 

Házi praktikák tüzelő kutyák esetében

Amennyiben a kutyák szétválasztása nehézkes lenne, próbálkozz egy kutyapelenkával. Az kisállat-kereskedésekben könnyen beszerezhető pelenkák megtartják az összes távozó nedvet, tisztántartva ezáltal magát az állatot és a házat is.

Az Animal Wised szerint, a váladék gyors eltakarítása is segítségünkre lehet abban, hogy a kan kutyát kontroll alatt tudjuk tartani.

Ezenfelül a pelenka egy plusz fizikai akadályt is képez, amely megakadályozz a párosodást, még ha véletlenül közel is kerülnének egymáshoz.

Továbbá az is nagyon fontos, hogy a tüzelés időszakában folyamatosan tisztán tartsuk a lakást. Bármilyen közös használatú játék, helység vagy takaró könnyen átveheti a tüzelő kutyus illatanyagát, ami felizgathatja a hímet.

Ezt az illatot nem tudod teljesen megszüntetni, de gyakori takarítással minimalizálhatod azt.

 

milyen kutya illik hozzám

Fáraszd le

Egy másik, ártalmatlan házi praktika, ha a fiú kutya rendszeres és intenzív testmozgásnak van alávetve.

Ha igazán le tudjuk fárasztani házi kedvencünket akkor nem kell azon aggódnunk, hogy a szukák után járkál majd.

Előzőleg gondosan dolgozd ki az edzéstervet! Amennyiben azt tervezed, hogy sétálni viszed, mindenképpen válassz egy eltérő útvonalat, mint amerre a szukával szoktál menni, mert az út mentén elszórt hormonok a későbbiekben még sok bonyodalmat okozhatnak.

Viszont, ha a kertben szeretnél vele tréningezni, akkor a nőstény által toalettként vagy játszóhelyként nem régiben igénybe vett területeket igyekezz elkerülni.

A kan kutyával folytatott játékra és testedzésre talán egy semleges terület, például a közeli park szolgálhat a legtökéletesebb helyszínként.

 

Próbáld ki a szagsemlegesítőket

Amennyiben kívánatos, kipróbálhatod a mentol spréket és más szagsemlegesítő készítményeket, amelyek elfedik a tüzelő állatból kiáramlott hormonokat.

Ezek a szerek nem képesek arra, hogy teljesen eltüntessék az illatanyagot, de képesek csökkenteni azt, ezzel megnyugtatva a hímet is.

Lehetséges, hogy több terméket is ki kell majd próbálnod ahhoz, hogy megtaláld a megfelelőt, kifejezetten a kedvenceidhez illőt.

 

 

A kutya ivartalanításának kérdése

A szukák ivartalanítása véglege megoldást jelent a tüzelése által keltett nehézségekre. Amennyiben az ivarszervek eltávolítása már az első ciklus bekövetkezte előtt megtörténik, akár az élete is meghosszabbítható, ugyanis ilyenkor lecsökken az emlő és más típusú daganatok kockázata.

De hány éves koruktól tüzelnek a nőstények? A legtöbb esetben féléves korban jelentkezik először a tüzelés, majd ezt követően félévente.

Amennyiben szukát is szeretnél otthonra, mindenképpen érdemes ivartalanítani a hímet, mert így ő nem fogja érzékelni a ciklusát.

Előző cikkMilyen gyümölcsöt ehet a kutya? (+ Amiket kerülni kell!)
Következő cikkMiért rágja a kutya lábát? Okok és amit érdemes tenni ilyenkor.