Kezdőlap Kistestű kutyák Legnépszerűbb Kistestű kutyák listája – kistestű kutyafajták képekkel

Legnépszerűbb Kistestű kutyák listája – kistestű kutyafajták képekkel

brüsszeli griffon - kistestű kutyák - kistestű kutyafajták

Amikor a kisméretű kutyákról van szó, a legtöbb ember vagy szereti, vagy nem szereti őket. A gazdiknak a kis kutyák aranyos, kompakt, szeretetteljes kis háziállatok, akiknek a személyisége magával ragadó. A kistestű kutyák kiválóan alkalmas társai az időseknek, azoknak akik lakásban és városban élnek, akiknek nincs nagy udvaruk, vagy kevésbé aktív az életmódjuk.

A kistestű kutyafajtákat általában 1.5 és 15 kg közötti súly kategóriába sorolják, akiket általában könnyebben lehet kezelni és a legtöbb háztartásban jól érzik magukat.

Ha a tulajdonosok elegendő időt és energiát képesek arra szánni, hogy a kutyával foglalkozzanak és megfelelően szocializálják, akkor kiváló társasági kutyává válna.

Rengeteg szeretetet tudnak nyújtani a gazdáiknak és hajlandóak ezt sok sok csókkal is bizonyítani.

 

 

Népszerű Kistestű kutyák listája képekkel:

1Affenpinscher

Mint sok kis kutya, az Affenpinscher is egy nagy személyiséggel rendelkező kis csomag. Pajkos, bátor és félelmet nem ismerő kiskutyák, de az Affenpinscher képes nagyon egyszerűen és gyorsan alkalmazkodni az új emberekhez és az új helyzetekhez.

Inkább territóriálisak, és igazán az olyan háztartásokba valók, ahol nincsenek kisgyermekek. Kompakt kis méretük és az alacsony foglalkozási szükségletük miatt ideálisak a lakásban élőknek, de boldogok bármely más típusú otthonban is.

 

2Ausztrál terrier – kistestű kutyák

Azok az emberek, akik szeretik a kis kutyákat, imádják az ausztrál terriereket. Szikrázóak és tele vannak energiával, de messze a legcsendesebbek az összes terriertől.

Az ausztrál terrierek is jól kijönnek más kutyákkal, sőt még a macskákkal is, mint más terrier fajták. Bár kicsik, sok mozgásra van szükségük, így talán azoknak a családoknak a legalkalmasabbak, akiknek az otthonában van némi futkározásra is lehetőség.

 

3Bedlington Terrier – kisméretű kutyafajták

Ezek az aranyos kisméretű kutyák nagyon hasonlítanak a bárányokra, de éppolyan szemtelenek és erős akaratúak, mint egy tipikus terrier. Ennek a fajtának van egy olyan egyedülálló képessége, hogy hozzáigazítja az energiaszintjét és aktivitás igényét a gazdáihoz.

Az aktívabb családok számára egy remek társ a futás és a túrázás közben, míg a kellemes, kis sétákat kedvelőknek is egy kiváló társa a kis Bedlington. Ez a kutyafajta jól viselkednek a gyermekekkel, barátságosak az új emberekkel, és jól kijönnek más háziállatokkal, felnőtt korukban is.

 

4Francia bulldog – kistestű kutyák

French bulldog | iStock.com/WilleeCole

Ezek a kis kutyák rövid, kompakt struktúrájukról és denevérszerű füleikről ismertek. A francia bulldog, más néven Frenchie, szeretetteljes és nem veszekedős fajta.

Eredetileg nagyobb bulldogokból tenyésztették, kifejezetten ölebnek szánták. Így hát nem meglepő, ha a francia bulldog tökéletesen elégedett azzal, hogy a délutánt az ember ölében töltse.

A kis francia szeret a ház körül is feküdni, csak ne felejtsük kint a teraszon a tűző napon. A többi rövid orrú társaihoz hasonlóan nekik is ajánlott a nagy melegben a hűvös lakásban tartózkodni. Egy ideális társa a lakásban élőknek.

 

5Bichon Frisé – kis kutya fajták

Bichon Frise | iStock.com/MarijaRadovic

Ez a kis Bichon barátságos és kedvelt a kisméretű kutyák rajongói között. Élvezik az emberek társaságát és jól kijönnek a gyerekekkel.

Nem igényelnek sok törődést a nap folyamán, de olyan családokban érzik igazán jól magukat, ahol a figyelem középpontjában lehetnek, így nagyon jó társak az idősek és a fiatal párok számára. Könnyű a tanításuk és tipikusan jól viselkedő fajta, ideális választás az első kutyatulajdonosok számára.

 

Kapcsolódó cikk: TOP 10 gyerekbarát kutyafajták

 

6Bichon Havanese

havanese mindenkire ráakasztja a szeretetét, köztük az idegenekre, más kutyákra, sőt macskákra is, de a javát a családja kapja a szerelméből és mintha csak oda lennének ragasztva a tulajdonos oldalához, követik mindenhová a lakásban egész nap.

Ennek az odaadásnak a hátránya, hogy egyedül hagyva a havaneset aggodalomra adhat okot. Ez a kutyafajta kifejezetten egy házi kedvenc, aki magára hagyva az udvaron, vagy bárhol távol a családjától – boldogtalan kutya lesz.

 

7Bolognese kutya – kisméretű kutyák

Vicces és kíváncsi, ez az intelligens és elkötelezett kutya legszívesebben az emberekkel tölti az idejét, legyen szó sétákról, valamilyen tennivalóról vagy egy is játékkal a gyerekekkel.

A fehér, bolyhos kiskutyák a Bichonok családjának tagjai – úgy is ismert, mint Bichon Bolognese – az olasz Bologna városából származik, innen is nevezték el. Nagyon jól ért ahhoz, hogy manipulálja az embereket és érvényesítse az akaratát, így türelmesnek és következetesnek kell lennünk a nevelése során.

 

8Biewer yorkshire terrier – biewer yorki

Első pillanatra ezek a kis kutyák törékenynek tűnhetnek, de a Biewer Terriereknek erről fogalma sincs. Félelmet nem ismerő, társaságkedvelő kisméretű kutya, aki mindgi a figyelme középpontjába akar lenni.

Élvezik az emberek és más kutyák társaságát, és bármilyen méretű otthonban is jól érzik magukat, de a macskákkal együtt nem ajánlott őket tartani. A Biewerek nem igényelnke sok mozgást, de szeretik a futkározást, a játékokat, és nagyon szeretnek minden családi programban részt venni.

Kapcsolódó cikk: TOP10: Mini kutyafajták képekkel

9Border Terrier – kiskutya fajták

A border terriereket eredetileg arra tenyésztették, hogy a gazdaságokat tisztán tartsák a rágcsálóktól és ez a tulajdonság még mindig felfedezhető a mai egyedekeben, még mindig magas energiaszinttel és állóképességgel rendelkeznek.

Könnyebben képezhetőek, mint más fajtájú terrierek, és általában jól viselkednek a gyerekek körében is. Bár kicsik, ugyanolyan boldogok lesznek egy nagy családi házban, ahol sok hely van, mint egy lakásban a városban.

A border terrierek jól alkalmazkodnak, de a szeparációs szorongás náluk is jelentkezik, ha egyedül maradnak, éppen ezért a leginkáb az olyan otthonokba illenek, ahol mindig van valaki körülöttük.

 

10Boston Terrier – kistestű kutyafajták

A Boston Terrierek szeretik az embereket, és annyi figyelmet igyekeznek magukra vonni, amennyit csak tudnak. Hajlamosak szorosan kötődni a család egyik tagjához mások fölött, és nagyon jó társak az egyedül élőknek is.

Könnyű őket tanítani és élveznek minden új dolgot kipróbálni a gazdikkal. Bár a Boston Terrierek nem igényelnek túlzott aktivitást, rendszeresen el kell velük járni, hogy biztosítsuk számukra azt a kis mozgást, amit egy kis séta és labdázás a parkban tökéletesen kielégít.

Mindig hagyjunk valami elfoglalni valót a kis boston terrierünknek mikor otthon hagyjuk egyedül, mert egy unatkozó boston képes károkat tenni az üres lakásunkban, bútorainkban.

11Brüsszeli griffon – kis kutya fajták

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a brüsszeli griffon nem a legvonzóbb kutya a bolygón, de biztos, hogy aranyos. Egy kicsit ügyetlen a kinézete, de a brüsszeli griffonok okosak, alkalmazkodók és macskabarátok.

Amit hiányolnánk a megjelenésükben, azt sok más mindennel kárpótolják. Gyerekes családokba nem ajánlottak, de egy szingli tulajdonos nagyon boldog lesz vele.

12Cairn Terrier – kistestű kutyák

Ha szereted a varázslót az Oz-ban, és valaha is kutyát akartál, mint Toto, akkor a Cairn Terrier a te fajtád. Ezek a kisméretű kutyák hűségesek, szeretetteljesek és alkalmazkodók, és csodálatos társai minden korosztályú és méretű család számára.

Mindazonáltal a kisgyereke felé mutatott türelmük nem túl alkalmas arra, hogy kisgyermekes családok számára is ideális legyen, ha sokat nyúzzák őket, hajlamosak harapni. Cairn terriernek mérsékelt mozgásra van szüksége, és boldogan élnek egy lakásban, mindaddig, amíg megkapják a szeretett családjuktól a napi sétákat és játékot.

 

Ajánlott cikk: Nyugodt kutyafajták, akik csak akkor ugatnak, ha valóban szükséges

 

13Cavalier King Charles spániel

Ez a fajta előkelőnek tűnhet, de a Cavalier King Charles Spaniel gyökerei a vadászterületekre vezetnek vissza és még mindig nagyon élvezik a szabadban létet. Ők is nagyon szeretik az emberek figyelmét, és nagyon komolyan veszik a szerepüket, mint az ember leghűbb társa. Szorosan kötődnek a családjukohoz és nem szeretnek egyedül maradni. A Cavalier King Charles spániel remek társai az idősebb emberek számára, akik sok időt tudnak rájuk szentelni és nagyon jó választás az első kutya tulajdonosoknak is.

 

14Chihuahua – csivava – kistestű kutyák

Mivel a Chihuahuák érzékenyek a hidegre és szeretik a takarók rétegei alá fúrni magukat szeretteikkel, ki az aki jobb társ is lehetne a kanapén a tévézéshez? Ha nem öleljük őket állandóan, akkor ezek az igazi lakásra méretezett kutyák szórakoztatóak és játékosak is, és szeretnek sétálni is.

 

15Cockapoo – kisméretű kutyafajták képekkel

A cockapoo az angol cocker spaniel és a poodle keveréke. Kicsi és aranyos, ez a fajta minden jel szerint egy nagyszerű kis kutya. A cockapoo soha nem fogja elhagyni az oldaladat, mert szereti kimutatni a szeretetét és követni a gazdáját. Jól kijön a gyerekekkel és más állatokkal, a cockapoo intelligens és alkalmazkodó.

 

16Tacskó

Jól ismert „wiener kutyák”, bárhová is mennek a tacskók vonzzák a figyelmet. Energikusak, hajlamosak a ravaszságra, és örömmel töltik be az otthonunkat, eleven kistestű kutya udvarra is.

Mint sok kis kutya, más állatokkal is megvannak és a náluk sokkal nagyobb kutyáktól sem riadnak meg, jól megugatják őket. Csak egy kis sétára és játékra van szükségük az egészség és a boldogság fenntartása érdekében, és ezért a tacskók élettel teli, vidámságot hozó társaid lesznek.

 

17Olasz agár – Italian Greyhound

Az olasz agár egy méltóságteljes és érzékeny fajta, amely élvezi a szeretett emberek csendes társaságát. Mivel ők igyekeznek illeszkedni a körülöttük élők energia és érzelmi szintjéhez, ezért nem alkalmasak a nagy, és pörgős családok számára.

Az olasz agarak kedvelik a meleg, száraz időjárási viszonyokat, éppen ezért nagyon értékelni fogják, ha rájuk adsz egy kis pulóvert vagy kabátot, ha már lehűlt a levegő. Csendes, tiszta kutyák, akik jól illenek egy lakásba, mindaddig, amíg rendszeresen foglalkozunk velük naponta.

 

18Jack Russell Terrier – kistestű kutyafajták

A magas intelligenciájukért ismertté váló Jack Russell terrierek képesek arra, hogy szinte mindent megtegyenek mindaddig, amíg azt hiszik, hogy az adott feladat az ő ötletük volt. Bár a súlyuk kevesebb, mint 7 kg, Jack Russellek nem túl ideálisak a lakásban tartáshoz, mivel sok mozgást igényelnek.

Természetüknél fogva sportosak, és élvezik, ha a családdal együtt futhatnak vagy túrázhatnak. Ha megfelelően képzett és szocializált, jól viselkednek a gyerekekkel, de igazán azokba az otthonokba illenek, ahol ők az egyetlen négylábúak és ők lehetnek a kastély királyai.

 

19Japán spániel – Japanese Chin

Bár a név japán eredetű, ez a kis öleb valójában Kínában lett kitenyésztve. Egyesek szerint a “kizárólagos célja a császári palota hölgyei kíséretében és a kínai arisztokrácia körének felmelegítése volt”.

Meg kellett dolgozniuk a vacsorájukért. Boldogsága nagymértékben függ attól, hogy mennyi figyelmet és szeretetet kap a családjától, ott érzi jól magát, ahol elég figyelmet tudnak rá szánni, különben szeparációs szorongástól szenved és szomorú kutya lesz. Kiválóak a lakásba való kutyák, akkor érzik igazán jól magukat, ha állandóan mellettük van valaki.

 

20Kis oroszlánkutya – Löwchen

A Lowchen-fajtát a „kis oroszlán kutyának” is nevezik, de ez a becenév nagyon félrevezető. Apró és édes, a Löwcherek igazán szeretik az embereket, és boldogan játszák az öleb szerepét. Bár kicsi és élvezik az ölelést, a Löwchen is szeret a szabadban lenni.

Nagyon élvezik a különféle játékokat a gyerekekkel és más kutyákkal, és remek társaink a séták során. Könnyű őket nevelni, kompakt és tipikusan csendes kutyafajta, így ideálisak a lakásban élők és az első kutya tulajdonosok számára is.

 

21Máltai selyemkutya – kis termetű kutyák

A máltaiakat társas állatokként említik már a középkor óta, és ma is eleget tesznek ennek a szerepnek. Édesek, szórakoztatóak és játékosak, és szeretnek mindig az emberek közelében lenni.

Kis méretük és alacsony mozgásigényük miatt vonzó választásnak számítanak a lakásban élőknek, de nekik is szükségük van a minden napi mozgásra. Hajlamosak a szeparációs szorongásra, ami náluk súlyos is lehet, ezért nem szabad őket sokáig egyedül hagyni.

Leginkább azokban az otthonokban érzik jól magukat, ahol a családnak sok ideje van rá, mindig tartózkodik otthon valaki és elárasztják őt a szeretetükkel.

 

22Miniature Pinscher – törpe pincser 

A törpe pincsert a „Játékok Királyaként” is ismerik, mert igazán jól képesek kikövetelni maguknak a családtagoktól, hogy játszanak velük és gondoskodjanak a szeszélyükről. Azonban a Mini Pincser tulajdonosok örömmel tesznek eleget ennek, mert nagyon szórakoztatóak.

Ezek a kisméretű kutyák pimaszok és aktívak, de nem alkalmasak a kisgyermekes családok számára. A miniatűr pincsek szeretnek a figyelem középpontjába lenni és nem szeretik megosztani a reflektorfényt másokkal, éppen ezért a kisgyerekek felé, hasonlóan más kistermetű fajtákkal kevés a türelmük. Boldogok lesznek egy lakásban vagy akár egy családni házban is.

 

23Mopsz – kistestű kutyák

Pug puppy | iStock.com/fongleon356

Ha szereted az angol bulldogot vagy a francia bulldogot, érdemes mefontolni a mopszot is. Ezek a kis játékos és jópofa kiskutyák képesek minden környezethez és életstílushoz igazodni. Elmennek veled a parkba, és otthagyják a kényelmes lakást. Tényleg boldogan elkísérnek ahová el akarsz menni.

Nem igényelnek sok szabadtéri mozgást, így jól viselik, ha a nappaliban töltik az idejük nagy részét. De mi is hátránya ennek a kis turcsi orrú ebnek? Ha meg akarod osztani az ágyad vele, akkor tudd, hogy egy igazi horkológép.

 

24Norwich Terrier – kis testű kutya

A Norwich terrierek olyan szeretetteljes kiskutyák, akik imádnak játszani, és igazán szeretnének minden család tevékenységben részt venni. Szeretik az embereket, és nagyon jól megvannak más kutyákkal, de nem alkalmasak macskás vagy kisgyermekes családok számára.

A legtöbb terrierhez hasonlóan a Norwichek is lehetnek kicsit pimaszak és szabad akaratúak, de mindent megtesznek azért, hogy  fognak tenni egy kis mulatságért és kacagásért.

A tipikusan nyugodt természete és kompakt mérete miatt jó döntés, ha őt válasszuk első kutyának és azok számára is kiváló társ, akik lakásokban, vagy városi környezetben élnek.

 

25Papillon – kistestű kutyák

Vigyél magaddal egy Papillont a sétához, és garantáltan sok figyelmet fogsz kapni. A kis méretük, a leomló szőrzetük és a nagy-pillangó alakú füleik miatt nehéz őket nem észre venni a járókelők számára. Egyes apró kutyafajtákkal ellentéteben, a papillonok általában jól kijönnek a gyerekekkel, és órákig képesek labdázni a velük, amíg teljesen el nem fáradnak.

Az első kutyatulajdonosok számára nagyon jó választás, hisz jó képezhető ez a kisméretű kutyafajta és igazán elragadó a mindig boldog természete. Akár egy lakásban vagy egy kertes házban élsz, a papillon igazán boldogok lesznek, ha együtt tölthetik az idejüket a szeretett családjukkal.

 

26Pekingi palotakutya – Pekingese

Pekingese puppy | iStock.com/utreht

A pekingi egy méltóságteljes kis kutya, aki szereti élvezni az udvar feletti uralmát. Peking után (most Bejiing) nevezték el a kis pekingit Kínában, amikor először a 8. században kifejlődtek. Csak a királyok birtokolhatták őket és akik eltulajdonították egyet, azokra halálbüntetés várt. Viselkedésükkel mindig arra törekednek, hogy ők legyenek a középpontban.

Jól illeszkednek egy idős ember életviteléhez, akik gyakran otthon vannak és sok időt tudnak velük tölteni. Bár az emberek hajlamosak ezek a kistestű kutyákat állandóan védelmezni, de ettől függetlenül a függetlenséget meg kell kapniuk. A pekingi nem igényel sok mozgást, így igazán boldogok lehetnek bármilyen méretű otthonban vagy lakásban.

27Pomeraniai törpespicc – kistestű kutyafajták

Azok, akik szeretik a pomerániaiakat, tudják, hogy lehetetlen ezeket a kiskutyákat meggyőzni arról, hogy valójában csak pár kilt nyomnak. A Pomik energikusak, élénkek, félelmet nem ismerő kis állatok és egy kicsit hangosak is.

Ugatni fongak, hogy tudassák veled, hogy valaki sétál a ház körül, vagy hogy a leveleket fújja a szél a fákon. A pomik elég kicsik egy lakáshoz, de elég aktív ahhoz, hogy élvezhesse az életet a széles, nyitott terekben is. Nagyon intelligens és jól oktatható, a Pomeraniai ideális társa minden korosztály és élethelyzetben élő emberek számára.

 

28Rat Terrier – kistestű kutyák

A legenda szerint Theodore Roosevelt a Rat Terriereket hozatott be a Fehér Házba, hogy felszámolja a rágcsálók okozta fertőzést, és ez minden várakozást felülmúlt. A nevükhöz igazodva, a leghatékonyabbak az összes férgező kutya közül.

Méretük vonzza őket a lakás életében, de sok mozgást igényelnek ahhoz, hogy boldogok, egészségesek és kiegyensúlyozottak maradjanak. A rat terrierek makacsak és független természetűek is lehetnek, de a tulajdonosok azt mondják, hogy végtelen örömet és nevetést hoznak az otthonba.

 

29Silky Terrier – Ausztrál selyemszőrű terrier

Az ausztrál selyemszőrű terrierek hajlamosak azt hinni, hogy a világegyetem középpontjában állnak, és családja általában örömmel kötelezi el magát emellett. Ezek a játékos és csintalan kis kutyák tudják, hogy aranyosak és nem félnek manipulálni tulajdonosukat, hogy megadják nekik azt, amit akarnak.

Szeretik a hosszú sétákat a szomszédban, és mindig készen állnak egy kis labdázásra. Ez a kistestű kutya hajlamo a szeparációs szorongásra, így a leginkább azoknak érdemes fontolóra venni atartásukat, akik sokat tudnak vele lenni, akár az egész nap folyamán.

 

30Simaszőrű foxterrier – kistestű kutyák

A Fox Terrierek kisméretű kutyák, de sem más nem okoz száukra nagyobb boldogságot a világban, mint futni, ásni és játszani. Méretük megkönnyíti a lakásban való életet, de a tulajdonosoknak kötelezettséget kell vállalniuk Fox terrierük rendszeres, intenzív tréningjére.

Hajlamosak arra, hogy nagyobb kutyákkal szembeszálljanak, ezért a többi állatra vonatkozó korai szocializáció elengedhetetlen. Azonban nem agresszív és nagyon élvezik a gyermekek társaságát, így ideális családi kutya a tapasztalt kutyatulajdonosok számára.

 

31West Highland White Terrier – Westy

A West Highland White Terrier rendelkezik a klasszikus „terrier” tulajdonságokkal. Bátrak, energikusak, kissé makacsak és hajlamosak az ugatásra. Korai képzéssel, szocializációval és sok tréninggel sok ilyen kevésbé jó tulajdonságuk csökkenthető.

Néhány terrier unokatestvérétől eltérően a Westy jól illeszkedik a gyerekes családokban, és csodálatos házi kedvenceket a tapasztalt kutyatulajdonosok számára is, akiknek van ideje foglalkozni velük.

 

32Yorkshire Terrier – kistestű kutyák

A Yorki alapvetően társas lények, akik leginkább azokkal töltik az idejüket, akiket igazán szeretnek. Arról híresek, hogy mindenhová követik a gazdáikat ahová csak mennek, az egész nap folyamán, még akkor is, ha csak a szomszéd szobába mennek.

Szemtelenek és ugatósak is lehetnek, de nehéz haragudni rájuk. Ezek a kis kutyák nem alkalmasak a kisgyermekes családok számára, de az állandó figyelem és az kevés mozgásigény miatt csodálatos társaik azoknak az idősebb felnőtteknek akik sok időt tudnak a yorkijuknak szentelni.

Érdekelhet: Közepes termetű kutyafajták, akiket te is szeretni fogsz

 

Szeretnél egy kistestű kutyát a lakásban tartani? Jobb, ha tudod:

Nem feltétlenül minden kistestű kutya való lakásokba, hiszen a legtöbb kisméretű kutya nagy energiával is rendelkezik. Ahhoz, hogy egy kutyáról elmondható legyen, hogy jól illik a lakásban való életvitelhez, csendes, alacsony energia szintű, meglehetősen nyugodtnak és udvariasnak kell lennie a többi lakóval szemben, ezek mindegyike fontos tulajdonság, hogy lakásban jól tartható legyen.

Érdekelhet: TOP 20 a lakásban tartható kutyák közül

 

Kisgyermek mellé szeretnél egy kisméretű kutyafajtát választani?

Ahhoz, hogy egy kutya jól viselje a gyermekeket és barátságos legyen velük, fontos, hogy a testfelépítése elég erős legyen ahhoz, hogy ne tudjon neki a gyermek az erősebb öleléssel, szorításokkal, ütésekkel fájdalmat okozni, valamint a személyiségének olyannak kell lenni, hogy a gyermekek váratlan sikoltozása se rémissze meg őket.

Olvasd el: Kisméretű kutyafajták, akik egyben család és gyerekbarát kutyák is

 

 

Kistestű kutyák tartásának előnyei:

1.Kevesebb rendetlenség Az legtöbb Kennel Klub azt tanácsolja, hogy fogadjunk be egy kis kutyafajtát, ha olyan problémákat szeretnénk minimalizálni, mint például a vedlés, a rendetlenség és a gondozás költsége. A tréningekkel kapcsolatban, még mindig könnyebb egy 4-5 kg-os kutyát irányítani, mint egy 10-szer akkora méretűt.

2. Olcsóbb ellátás A kutyaeledel költsége hihetetlenül drága lehet, és minél nagyobb a kutya, annál többet kell ennie. Néhány kutyaapartman nagyobb díjat számít fel a nagytestű kutyák befogadására, de ugyanez vonatkozik a kutyakozmetikusokra is.

3. Hosszú élettartamúak Bár az ok még ismeretlen, de tény, hogy a kiskutya fajták hosszabb ideig élnek, mint a nagy kutyák. Az AKC szerint az óriás kutyafajták átlagosan 8-10 évig élnek, a nagy kutyák átlagban 10-12 évig, 10-13 éves korukig a közepes termetű kutyák és 10-15 éves korig a kis kutyák, némelyek 18 évig élnek.

 

 

Mi a különbség a mini kutyák („teacup” „teáscsésze”) kutya és a kistermetű kutya között?

A PetMD szerint a tenyésztők úgy „alkotják meg” a „teáscsésze” névre keresztelt kutyákat, hogy az alomból a legkisebb egyedeket szaporíttatják. Bár a teacup kutyáknak egyre nagyobb a népszerűsége, sok állatorvos nem tanácsolja ezeket a fajtákat.

„Az ilyen kis kutyák egészségügyi kockázata jelentős” – mondta Dr. Judy Morgan a PetMD-nek. „Ez nem természetes tenyésztési helyzet. Ez egy természetellenes gyakorlat a tenyésztőktől, akik csak a marketing miatt csinálják.”

A kis kutya fajták közé tartozhatnak a „játék” és a „miniatűr” csoportba tartozó kutyák is. A méret és a tömeg határozza meg a szabványos, miniatűr és a játék (Toy) típusát.

A kis kutyafajták nagyrészt úgy vannak meghatározva, mint a 10 kg alattiak vagy a 40 cm-nél rövidebbek. A listánkban szereplő kis kutyafajták súlya 10 kg vagy annál kisebb kifejlett felnőtt korukban is, rövid és hosszú szőrzettel.

Előző cikkAmikor hív a természet egy agility versenyen
Következő cikkMopsz nevek