Kezdőlap Kutyafajták 20 legnépszerűbb hipoallergén kutya

20 legnépszerűbb hipoallergén kutya

aranyos bichon frisé rohan a füvön

Azoknak az állatbarátoknak is van esélyük gazdikká válni, akik valamilyen allergiával küzdenek! A megoldás abban rejlik, hogy olyan hipoallergén kutyafajtát kell választani, amelyik nem hullajtja a szőrét túlzottan. Ezeket, a nem-bundaváltó fajtákat egységesen a hipoallergén jelzővel szokták illetni, tökéletes alternatívát biztosítanak az allergiás emberek számára.

Több ilyen típusú kutyafajtát is számon tartanak. Abban az esetben, ha imádod az ebeket, de enyhe szőrallergiában szenvedsz, mindenképpen fusd át az alábbi listát, itt ugyanis összeszedtük azon kis és közepes termetű kutyákat, akik nálad is számításba jöhetnek.

 

 

Hipoallergén kutyák

1. Affenpinscher

affenpinscher

Az allergiás kutyatulajdonosok is könnyebben fognak lélegezni, ha egy affenpinscher van a háznál. Ezeknek a kutyáknak a bundája rendkívül ellenálló és abszolút nem hullik, elegendő mindössze alkalmanként eltávolítani róluk a régi, elhalt szőrt.

 

2. Basenji

Basenji-kutya

A basenjik majdnem olyan sikeresek az öntisztogatásban, mint a macskák, éppen azért akár a hipoallergén kutyák mintapéldája is lehetne, az allergiások számára is megfelelő. További előnyük, hogy a puha, rövid bundájukat szinte egyáltalán nem hullajtják, így a gyengébb immunrendszerrel rendelkezőknek sem okoz megterhelést a közelségük.

 

3. Bedlington Terrier

Bedlington Terrier

Nem lesz szükséged túl sok papírzsebkendőre, ha egy bedlington közelében tartózkodsz. Ezek a gyapjas, göndör bozontú, bárányszerű állatok hihetetlen módon, de alig vedlenek. Bár a bundájuk azért igényel némi törődést, fontos, hogy naponta fésüljük őket, különben könnyen kezelhetetlenné válnak.

 

4. Bichon Frise

aranyos bichon frisé rohan a füvön

Az allergiások elé a bichon frise-k csupán egy leküzdendő akadályt állítanak, ami nevezetesen az extra cukiságuk megemésztésében ölt testet. A selymesen puha és bolyhos göndör szőrkabátjuk egészen addig a pontig a helyén marad, amíg el nem jön a tisztálkodás pillanata, még az elhalt szőrszálaikat sem hullajtják.

 

5. Kínai meztelen kutya

kínai meztelen kutya

A kevés szőr természetes módon annak az esélyét is csökkenti, hogy a hiperérzékeny immunrendszerrel megáldott kutyatulajdonosokon allergiás reakció ütközzön ki. A kínai meztelen kutyákon szinte alig van szőr, ami azt is jelenti, hogy a vedlése egy skálán az egyáltalán nemtől egészen a szinte alig terjed, mindez attól függően, hogy mennyire ápolt a megjelenése.

 

6. Bichon havanese

bichon havanese kutya

A havannai pincsek bundája sokban hasonlít a hipoallergén bichon frise-kéhez, ennek köszönhetően remek választás olyan embereknek, akik valamilyen allergiával állnak szemben. A bundájuk leginkább egy tömött, puha szőrmekabáthoz hasonlítható, a hullámos szőrtömeg azonban egyáltalán nem hullik.

 

7. Ír vízispániel

ír vízi spániel

Nincs alsó szőrzet ergo nincs probléma sem, tartja a mondás és ez az ír vízispánielekre is teljes mértékben igaz, a tömött, göndör kültakaróját kevéssé hullajtják. Ha betartjuk a rájuk vonatkozó ’használati utasításokat’, úgy, mint a rendszeres fésülés és a néhány havonta esedékes látogatás a kutyakozmetikusnál, úgy biztosak lehetünk abban, hogy az ír vízi spániel nagyszerű választásnak fog bizonyulni.

 

8. Spanyol vízikutya

spanyol vizi kutya

A spanyol vízikutya egy kifejezetten élénk és szorgalmas kutya, természetes védelmi ösztönökkel. Mozgékony, energikus fajta, akihez leginkább egy aktív, sportos család illik. A gyapjúszerű, göndör szőre mindössze egy kevés ápolást igényel. Fésülni nem kell, viszont évente egyszer minimum érdemes megnyírni.

 

9. Kerry Blue Terrier

Portugál vízi kutya sétál

Míg a legtöbb kutya akár naponta is vedlik, addig a kerry blue terrier jó, ha három hetente, ezzel megkönnyítve a takarítás és a lakás tisztántartásának problémáját az allergiások számára. A kerry blue-k nem hagyják szét a lakásban a bundájukat, a szőrszálaik addig a testükön maradnak, amíg azt mi el nem távolítjuk.

 

10. Komondor

Komondor jellemzői

A kifejlett komondorok nem vedlenek a szó hagyományos értelmezésében. Ezek a négylábúak ugyanis dupla bundával rendelkeznek, van egy alsó gyapjas, illetve egy felső göndör rétegük is, ezek pedig tömör páncéllá képesek összeállni, ha nem gondozzuk megfelelően. Az ő esetükben is igaz, hogy nem szőröznek, arra viszont fel kell készülnie az esetlegesen érzékenyebb személyeknek, hogy akár egész szőrcsomókat is képesek időnként elhullajtanak, ami akár irritációt is okozhat.

Kapcsolódó: Magyar kutyafajták – 9 elismert magyar kutyafajta

 

11. Uszkár

uszkár

A kevéssé érzékeny betegek otthonának az uszkár is jó kiegészítője lehet. Ez a fajta ugyanis a kevéssé vedlő kutyák csoportjába sorolható, megfelelő ápolással és rendszeres fésüléssel könnyedén karban tartható.

 

12. Portugál Vízikutya

Portugál vizi kutya

Az egyrétegű bundával megáldott portugál vízikutya az enyhe allergiában szenvedőknek lehet nagyszerű választás. A dupla szőrzetű kutyákhoz viszonyítva ezek a kutyák még kevéssé képesek a szőrvesztésre, de hát mégis…A legfontosabb, hogy minden körülmények között ápolt maradjon a szőre, így biztosan elkerülhetjük, hogy allergiás reakciót váltson ki.

 

13. Puli

Puli

Amennyiben nincs megfelelően ápolva és kigubancolva, úgy a komondorokhoz hasonlóan a pulinak a szőre is hajlamos berasztásodni. Mindkét fajtánál az alsó és felső szőrréted nő egybe, ezáltal formázva meg a jólismert loknikat. És bár a puli kismértékben hullajtja a szőrét, ezek az elhalt szálak beletapadnak a raszta tincsekbe, ezzel minimalizálják az allergia valószínűségét.

 

14. Óriás Schnauzer

óriás schnauzer

A legtöbb kutyafajtához hasonlóan az óriás schnauzerek is vedlenek időnként, viszont ez a folyamat olyan minimális, hogy az enyhe allergiás panaszokkal élők is szívesen választják házikedvencüknek ezeket az állatokat. Folyamatos ápolással és napi fésüléssel könnyen tehetünk az ügy érdekében.

 

15. Shih Tzu

shih tzu

A Shih Tzuk szőre nagyon hasonlít az emberi szőrzethez, ez a tulajdonsága pedig valószínűtlenné teszi, hogy a háziállatokra érzékenyekben bármilyen allergiás reakció is kialakuljon. Itt is fontos, hogy ne felejtkezzünk el a bundájának a gondozásáról és keféléséről.

 

16. Drótszőrű foxterrier

drótszőrű foxterrier

A drótszőrű foxterriert a fülétől egészen a farkáig sűrű, göndör vagy hullámos szőr borítja. A drótszerű, sűrű szőrszálaknak köszönhetően ezek a kutyák szinte alig vedlenek, egy egyszerű fésüléssel könnyedén rendben tarthatóak.

 

17. Yorkshire Terrier

yorkshire-terrier-labdával játszik a füvön-768x512

Általánosságban elmondható, hogy az emberihaj-szerű szőrrel megáldott yorkikra az allergiás emberek is ritkán reagálnak rosszul. Remek választás lehet olyan embereknek, akik enyhe allergiával küzdenek, hiszen nincsen alsó szőrzete, ami hullana, így folyamatos vágással és ápolással semmilyen problémát okozni.

 

18. Afgán agár

Afgán agár

Az afgán agarak a távolságtartásukról és a méltóságteljességükről híresek. Ez a fajta rendszeres testmozgást és törődést igényel. Optimális esetben hetente kétszer fürdetni és fésülni kell.

 

19. Amerikai meztelen terrier

amerikai meztelen kutya

Az amerikai meztelen terrierek igazán mókás, élénk, barátságos és intelligens társai lehetnek az embernek. Nagyon jól kijönnek a gyerekekkel és a városi környezet is ideális számukra, hiszen sok mozgásra sincsen szükségük, a rendszeres séta és a beltéri játék is teljesen kielégíti az igényeiket. Ezenkívül csak rendszeres fürdővel és körömvágással kell számolnia a jövendőbeli tulajdonosoknak.

 

20. Coton de Tulear

Coton de Tulear

A Coton de Tulear egy kicsi és szívós kutya, aki ugyanakkor nagyon barátságos, hálás és lojális is. Nagyon könnyen összebarátkozik más kutyákkal és kisgyermekekkel. A hosszú szőre azonban mindennapi odafigyelést igényel.

 

 

Tehát, akkor a hipoallergén kutyák teljesen mértékben megfelelőek az allergiásoknak?

A rövid válasz, hogy nem. Fontos észben tartanunk, hogy nem létezik olyan, hogy teljesen allergiamentes kutya.

Az ember legjobb barátja minden méretben és bundatípusban ’elérhető’, de az allergiában szenvedők esetében szerencsés némi időt eltöltenek a kiszemelt állattal és ellenőrizni az általa kiváltott hatást, mielőtt döntés születne a családba fogadásáról.

Abban az esetben, ha egy kutyát a hipoallergén jelzővel illetnek az azt feltételezi, hogy viszonylag minimálisan vedlik, ezzel csökkenve annak a valószínűségét, hogy allergiás reakciót vált ki a körülötte élőkből.

Bár sok esetben ezek az állatok sűrű göndör bundával vannak megáldva, akárcsak a Puli, ám a szőrzetük csak egyrétegű, ami egyúttal azt jelenti, hogy a bútorok és a ház nem lesz állandóan szőrpamacsokkal beborítva.

Kapcsolódó: Melyik kutyának nem hullik a szőre?

 

 

Mi okozza az kutyaallergiát?

A fejlett országok társadalmának körülbelül 10%-a allergiás a kutyákra. Bár sokan úgy hiszik, hogy az allergiájukért a kutyák szőre felelős, ez ilyen formában nem teljesen igaz, valójában a szőrszálak végére tapadt hámsejtek és a faggyú okozzák az olyan tüneteket, mint a szemviszketés, az orrfolyás, a tüsszögés és a többi.

Ezek az elhullajtott hámsejtek nagyon hasonlatosak az emberi korpához. A bőr és a szőrzet megújulásának folyamata során – ami nagyjából minden 21 napban bekövetkezik – ezek a hámsejtek levállnak az állat testéről és szabadon keringenek a levegőben, hozzátapadnak a bútorokhoz, a falhoz, a szövetekhez, tehát szinte mindenhez a házban.

Azok a kutyák, akik nem vagy csak nagyon keveset vedlenek nagyban megkönnyítik a lakókörnyezet tisztán tartásának kérdését.

 

 

Hogyan lehet mérsékelni az állatszőr allergia okozta tüneteket?

Az alábbi hét egyszerű lépést követve csökkentheted a kutyusod vagy más ’bűnös’ által kiváltott allergiás reakció kialakulásának lehetőségét, mértékét és gyakoriságát:

  1.  Mosd a háziállatod ágyneműjét rendszeresen
  2. Gyakran cseréld a légszűrőt
  3. Használj nagy hatékonyságú HEPA szűrős légtisztítót
  4. Alakíts ki a lakásban egy allergiamentes övezetet, ahonnan kategorikusan kitiltod a kedvencedet
  5. Hetente minimum 4-szer fürdesd meg a kutyádat antiallergén samponnal.
  6. Hetente legalább 4-5 alkalommal fésüld ki a kutya bundáját
  7. Használj rendszeresen immunrendszer erősítő koktélokat, esetleg antihisztaminos orrsprayt vagy gyógyszert a tüneteid kezelésére.
Előző cikkEhet a kutya borsót?
Következő cikkMiért kapar a kutya? Itt vannak az okai és amit lehet tenni ellene.