Kezdőlap Kutyafajták Közepes termetű kutyafajták, akiket te is szeretni fogsz

Közepes termetű kutyafajták, akiket te is szeretni fogsz

airdale terrier közepes termetű kutyafajták

A közepes termetű kutyafajták lefedik a különböző kutyafajták széles választékát a terrierektől kezdve a huskyig. Lehetnek kanapé kedvelők vagy energikusak, őr kutyák vagy családi kedvencek, és a megjelenésük is változó, úgy, mint a temperamentumuk és a személyiség tekintetében is. Mivel nagyon sok mindenben különböznek, az egyetlen dolog, ami a közepes méretű kutyák esetében valóban közös, az a súlyuk, ami  18 – 27 kg között mozog.

A középtermetű kutyák sokan vannak. Fontos, hogy mielőtt befogadnánk egyet a családba, kutassunk, ismerjük meg a fajtákat, és fontos, hogy mindig töltsünk egy kis időt a kutyával, mielőtt kiválasztanánk.

 

 

Népszerű Közepes termetű kutyafajták listája:

1Angol bulldog


A bulldog egy odaadó társ, aki az amerikai Kennel Club legnépszerűbb közepes méretű kutyafajtái közé tartozik. A bulldogoknak könnyen ápolható szőrzetük van, de külön odafigyelést igényelnek a nagy melegben, a rövid, lapos pofájuk miatt, ami a túlhevülésre ad hajlandóságot. Bár eredetileg a medvék elleni harcra tenyésztették, a szelektív tenyésztés szelídebb, de továbbra is védő temperamentumot hozott számukra, amelyről a bulldog ma ismert.

 

2Uszkár


Egy szintén népszerű fajta, aki háromféle méretben ismert, Toy uszkár és miniatűr, azoknak akik a kistermetű kutyákat kedvelik, és a szabványos uszkár, aki a kb. 38 cm-es magasságával egy közepes méretű kutyának számít.

Nagyon okosak, szórakoztatóak és játékosak, és jó választás az allergiában szenvedők számára is a hipoallergén szőrzetüknek köszöhetően. Azonban szükségük van gyakori ápolásra.

Érdekelhet: TOP10: Mini kutyafajták képekkel

 

3Szibériai husky

A szibériai husky szívós, társaságkedvelő kutya kiváló állóképességgel. Rengeteg, rendszeres testmozgásra van szükség ahhoz, hogy boldog kutya maradjon, és azt is tudni kell róla, hogy a vastag kettős rétegű bundája sok törődést igényel, amikor vedlik.

Lehet üldözne más házikedvenceket, ezért azokat egy védett udvaron érdemes külön tartani, és csak pórázon szabad őket a szabadban sétáltatni.

 

4Ausztrál juhászkutya


Aktív és intelligens, az ausztrál pásztornak rengeteg mozgásra és feladatra van szüksége, hogy lefoglaljam agát és levezesse az energiáit. Ez a fajta kiválóan alkalmas azoknak az embereknek, akik kutyasportban akarják szerepeltetni, és aktív életmódjuk van.

Nem jó választás számodra, ha a nap nagy részében távol vagy tőle, hiszen akkor ő a maga gondoskodik a szórakoztatásáról, és általában ez nem az, amit te választottál számára.

Érdekelhet: A legjobb 10 juhászkutya fajta

 

5Pembroke Welsh Corgi

A Pembroke Welsh corgi egy szilárd, erősebb testfelépítésű kutya, akivel általában könnyű együtt élni. Ezek a kutyák szeretik a terelgetést, és sok testmozgásra van szükségük, de jól alkalmazkodnak ahhoz, hogy egy házban éljenek.

 

6Angol Springer Spániel


Az angol Springer spánielnek hosszú, leomló szőrzete van, ami rengeteg figyelmet igényel. Mint a legtöbb spániel, ő is szívesen van veled. Kiváló társ, sugárzó, szeretetteljes természete van és az életét a családjának szenteli.

Érdekelhet: Nyugodt kutyafajták, akik csak akkor ugatnak, ha valóban szükséges

 

7Brittany – Breton spániel

Ennek a spániel fajtának a rövid, sűrű szőrzete viszonylag könnyen kezelhető és nem igényel nyírást, de rendszeres fésülése szükséges. A Brittany nagyon aktív és sok napi foglalkozást igényel – mint minden spániel, eleinte vadászatra volt tenyésztve.

 

8Basset hound – közepes termetű kutyafajták


Alacsony és a földre hulló hosszú, lelógó fülekkel, a basset kutyát nehéz elfelejteni, ha találkoztál vele. Bár kedves, szerető kutya, a basset hound erősebb, mint amilyennek látszik, de lehet egy kis kihívás lesz számára, ha úgy dönt, hogy követ téged a sétálásban.

 

9Border collie

Nem hiába van a fajtának sok rajongója, hisz a legokosab kutyák között tartják számon. A border collieval lehet kihívás élni, ha nem vagy felkészülve a rendkívül aktív természetére.

Ezeknek a kutyáknak naponta sok aktív tevékenységre van szükségük, valamint elegendő mentális stimulációra, hogy levezessék az energiájukat.

 

10Bullterrier / közepes testű kutyafajták


A bull terrier szereti a bohócot játszani, bohókás, ugri bugri középtermetű kutya. Kedveltek a hűséges természetüket és lelkesedésük miatt. Remek társa az aktív életet élőknek. A fajta sok napi mozgást igényel.

Ez is érdekelhet: Honnan tudhatom, hogy milyen kutya illik hozzám? Milyen kutyát válasszak?

 

11Whippet – kis angol agár

Ne hagyd, hogy a látszólag törékeny kinézetük megtévesszen – ez az atlétikus fajta szinte minden állatot lefut. Ha két szóval kellene jellemezni őket, akkor talán az aktív és a szeretetteljes lenne e legmegfelelőbbek.

Szeretik az aktív életstílust és egyben az otthoni puha ölelést is. A rövid szőrzetük és a vékony testszerkezete miatt a hidegebb időben a whippet tulajdonosok jobb, ha felkészülnek néhány ruhával számukra, hogy melegen tartsák őket.

 

12Airedale terrier


Az Airedale terrier tudja, hogyan kell szórakozni és élvezni az életet. Természetéből adódóan játékos és ösztönösen védelmező, ez a fajta kiváló barát és őrkutya egyben, ha megfelelően képzett.

A leendő tulajdonosaiknak azonban fel kell készülniük arra, hogy több időt töltsenek a drótszőrű bundájuk ápolásával.

 

13Beagle – közepes méretű kutya

A közepes termetű kutyafajták kategóriájának kisebbjei közé tartozik, egy igazán szeretetteljes faj, aki számára nincsenek idegenek. A legnépszerűbb fajták közé tartozik, a beagle kiváló emberbarát személyisége teszi őket csodálatos háziállatokká, és tökéletesen illenek a kisgyermekes háztartásokba is. Könnyen felismerhető a hangos és büszke hangjáról, ugatása teljesen egyedi, ami csak rájuk jellemző.

Érdekelhet: TOP 10 gyerekbarát kutyafajták

 

14Cocker spániel


Ki tudna ellenállni a cocker spániel nagy, kerek szemének? Ez a fajta „kölyökkutya szemekkel” fog rádnézni, és egy olyan személyiséggel rendeékezik, ami mindent kárpótol.

A barátságos és hűséges személyiségük a cocker spánieleket csodálatos családtagokká teszik, a kicsi és nagy háztartások számára egyaránt. A napi mozgás, a feladatok és a szeretet özön a boldog kutya receptje.

 

15Puli – közepes méretű kutyafajták

Ez a ritka fajta feltűnően hasonlít egy háztartási eszközre, amit a hosszú mop-szerű bundájának köszönhet és talán a legszokatlanabb kinézetű fajtává teszi őket a közepes testű kutyafajták között.

A potenciális tulajdonosoknak készen kell állniuk a vastag szőrzetük által igényelt rendszeres ápolásra. De a Pulik játékos magatartása minden család számára csodálatos társsá teszi.

 

16Portugál vízikutya

Ez a kutyafajta Obama elnök választása is, a portugál vízikutyát hűséges és szorgalmas személyisége tette kiváló társsá a Fehér Házba is. Amint az a nevéből egyértelmű, ez a fajta a vízben érzi igazán elemében magát. Sportos természetéből addóan, a portugál vízikutya igényli a napi rendszeres mozgást.

 

17Amerikai Eskimo kutya

Meglepő módon ez a kutyafajta nem kötődik az eszkimókhoz – valójában az Egyesült Államokban cirkuszi kutyaként váltak népszerűvé, mivel könnyen taníthatóak a trükkökre és jól szerepelnek az engedelmességi gyakrlatokban. Kiváló családi kutya, aki játékos, eleven és okos.

 

18Chow Chow


A Chow Chow lelkes intelligenciája, független személyisége és a veleszületett méltóság lenyűgöző fajtává teszi. Talán sokna a nagytestű kutyafajták közé sorolnák, de méretét inkább a bundája nagyítja fel. Családbarát kutyák, akik nagyon hűségesek a gazdáik felé. Pofija és a puha szőrzete mindenkit levesza lábáról.

 

19Shetlandi juhászkutya

A fajta, amelyet általában „Shettlandi” -nak is neveznek, gyönyörű dús, hosszú szőrzete van, amely lehet fakó, tri-color vagy fekete. Kitűnően vislekednek a gyerekekkel és nagyon hűek a családjukhoz. A nagyon okos fajta, és gyakran az egyik legintelligensebb fajtának is tarják.

 

20Dalmata


A Disney filmből is ismert „101 kiskutya” kutyafajta, átlagosan 10-13 kölyökkel örvendezteti meg a tenyősztőit. Nagyszerű családtagok és a többi állattal is jól kijönnek. Játékos és viszonylag egészséges fajtának számítanak, ami kiváló kutyákká teszi őket.

 

21Boxer

Nevük nagyon jellemzi a megjelenésüket, mivel jellemzően erőteljes testfelépítésűek és négyszögletes karakterek. Bár erőteljes harapásuk van, energikus és játékos természetük kiváló a gyerekek mellé.

 

 

Összegzés

A „közepes méretű” fajták puszta száma is segített nekik abban, hogy a legnépszerűbb méret legyen a kutyafajták között a világon. A közepes termetű kutyák azért is népszerűek, mert a kis fajtákkal ellentétben kevésbé hajlamosak a sérülésekre, és hiányoznak a nagy fajtákra jellemző különböző egészségügyi problémák.

A közepes testű kutyafajták az intelligenciájukról is ismertek, amivel ösztönző társak a tulajdonosok számára. A közepes méretű kutyák boldogan élnek a lakásokban vagy más kisebb lakóhelyen, de emellett gyakori mozgást is igényelnek, hogy segítsenek nekik felszabadítani a felesleges energiáikat.

Bár nem olyan nagyok, mint más fajták, sok napi fizikai aktivitást igényelnek, és pusztítóakká válhatnak otthon, ha nem tudják elfoglalni magukat, unatkoznak vagy nyugtalanok. Az ilyen méretű fajták erősek, és jól kezelik a kissé durva és felforgató játékokat, ami a gyermekekkel teli házzal járnak.

Több türelmük van, mint a kistestű kutyáknak, és nem hajlamosak arra, hogy véletlenül ártsanak egy kisgyermeknek, aki a játék közben véletlenül fájdalmat okoz nekik.

E fajták közül sokat tenyésztettek terelésre juhászkutyának, így ők is hajlamosak terelgetni a gyermekeket, amely megszokott volt az állotok őrzése során.

Sok közepes méretű kutyafajtához tartozó tulajdonság, hogy szeretnek ásni, ami azt jelenti, hogy soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni őket az udvaron. Gyorsan képesek a kedvenc virágágyásod átrendezni, és képesek átásni magukat a kerítések alatt, hogy felfedezzék a külvilágot.

A közepes termetű kutyafajták kiválóan kiegészítik a családot. Gyakran alkalmazkodóak és nagyon intelligensek, kiváló társak. Mint minden fajta minden méretből, a közepes testű kutyafajtáknak is biztosítani kell az elegendő testmozgás lehetőségét, a kényelmes életteret és sok szeretetet, így igazán boldog és kiegyensúlyozott kutyákká válhatnak.

 

Ajánlott cikk: Mikor legyen a kiskutya hazahozatala?

Előző cikkCsendes kutyafajták, kedves társak, akik keveset ugatnak
Következő cikkMagyar kutyafajták – 9 elismert magyar kutyafajta