Kezdőlap juhászkutya TOP 10 juhászkutya fajta – ezek a legnépszerűbb pásztorok

TOP 10 juhászkutya fajta – ezek a legnépszerűbb pásztorok

A juhászkutya csoportba a ma legnépszerűbb kutyafajták is bele tartoznak. Energikus, intelligens, és jól oktatható, ezeket a kutyákat több száz éve tenyésztették az állat állományának irányítására és mozgatására való képességük miatt – ezért sok ember pásztorkutyaként is ismeri őket.

Bár ez a kutyafajta csoport még mindig kedvelt a farmokon, az igazság az, hogy ezek a juhászkutyák többsége manapság soha nem látott egy mezőgazdasági állatot sem. Mégis, sok tulajdonos észreveszi kedvence hajlandóságát arra, hogy „tereli” a családtagokat, különösen kisgyermekeket.

Éppen emiatt lehet bennünk egy kis aggodalom a kutya azon hajlandósága miatt, hogy bökdösnek, lökdösnek, vagy akár embereket csípkednek a terelési cél érdekében.

Ez a viselkedések azonban nem mondható agresszívnek. Ezek azok a jegyek, melyek a terelő kutyák genetikailag őriznek. Colliek, juhászkutyák, marha terelő kutyák és még apró corgik is generációk óta az ösztöneik miatt lettek kiválasztva a feladatra.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben a csoportban a fajtáknak a veleszületett juhász ösztöne problémamegoldássá válik, ha nem elégedett. A tulajdonosoknak rendszeres testmozgást és mentális stimulációt kell biztosítaniuk, hogy kutyájukat boldogan és egészségesen tartsák.

Sok terelő kutya lesz nyugtalan anélkül, hogy „munkát” csinálna. Azok a tulajdonosok, akik családi kutyákként tartják a kutyákat, lehet, hogy a kutyát a kiskutya kora óta kell kiképezniük, nehogy felnőttként rossz irányba terelődjenek. Az agility tréning gyakran kiváló megoldást kínál sok juhász kutya, magas intelligenciájának és határtalan energiájának.

A kevés foglalkozást igénylő kutyát kereső embereknek másutt kell keresgélniük: a kutyáknak nagy aktivitással rendelkező elszánt és velük foglalkozó tulajdonosokra van szükségük. De a megfelelő edzéssel és vezetői képességgel megáldott gazdikkal a kutyák nagyszerű családi háziállatok lehetnek mindenki számára.

 

TOP 10 juhászkutya fajták

1Régi angol juhászkutya

Ez a fajtiszta vonal, amint azt a név is sugallja, messze visszanyúlik az angol történelembe. A régi angol juhászkutya nagy, hosszú szőrű kutya, híres játékos jelleméről.

 

2Shetlandi juhászkutya

A shetlandiak egy közepes méretű, szeretetteljes fajta, magas intelligenciával és szórakoztató csíkokkal. Ezek a kutyák nagyon tehetségesek az agilitás, az engedelmesség és a nyomon követési versenyek terén.

 

3Belga Malinois – belga juhászkutya

Ezek a kutyák magabiztosak és okosak, így alkalmasak nagy energiájú tevékenységekre és munkvégzésekre. Ez azonban azt is jelenti, hogy sok gyakorlásra van szükségük ahhoz, hogy kielégítsék az ösztöneiket.

 

4Cardigan Welsh corgi

A Corgi kevés fizikai tulajdonsággal osztozik a legtöbb juhászkutya fajtával, sőt, a Cardigan vonal távoli unokatestvér a tacskónak. Mégis, ez a fajta megtartja a pásztázó őseinek magas szintű edzhetőségét és intelligenciáját. A Corgis képes alkalmazkodni egy farmon vagy egy városi lakásban, bár napi edzésre van szükségük.

 

5Rough collie – egyszerű collie – skót juhász

Szintén hívják „collie” -ként skót juhász, említve a fajta leghíresebb tagja az ikonikusan hűséges Lassie volt. Az egy személy vagy család iránti odaadás a fajta közös vonása. Ezt a hosszú szőrű, éber kutyát, fejedelmi testtartással, fiatal koruktól kell szocializálni, hogy megakadályozzuk az idegenekkel szembeni félénkségüket.

 

6Ausztrál szarvasmarha kutya

Ezt a kutyafajtát az ausztrál telepesek tenyésztették, hogy állatokat mozgassanak a kontinens széles és puszta területeire, és úgy vélik, hogy ezek a vadon élő dingók leszármazottai. Ezek az atlétikus, intelligens kutyák sok munkát, agilitást vagy más tevékenységet igényelnek, hogy ösztönözzük az elméjüket és a testüket.

 

7Ausztrál juhászkutya

re az ausztrál juhászkutyákat ténylegesen a nyugati Egyesült Államokban tenyésztették. Ezek a kutyák rendkívül intelligensek és edzhetőek – még lovas bemutatókon és rodeókon is részt vesznek. Alkalmazzák őket mentési, szolgálati, katonai / rendőri munkák végzésére is.

 

8Pembroke walesi corgi

Kedves és okos, ez a fajta corgi megkülönböztethető a többi walesi corgitól (Cardigan) a farok hiánya miatt. Mint a többi corgi, a Pembroke intelligens és szeretetteljes állat. Bár nem úgy néz ki, ez a fajta sportos – sok kitartással – és legboldogabb, ha munkája van.

 

9Németjuhász

Ezt a klasszikus munkakutyát eredetileg juhok közé tenyésztették. Magabiztos, edzőképes, bátor és sportos, a népszerű német juhász lelkesedik tanulni és dolgozni. Egy igazi mindenes kutya.

 

10Border collie

Border collie rendelkezik figyelemre méltó intelligenciával, engedelmességgel és kitartással. Kedvelik a kutyás sportokat, és még mindig népszerű választás a juhok őrzésére. Az aktív és elkötelezett tulajdonosok számára a Border Colliek az egyik legjobb kutyafajta az elérhetőek közül.

Előző cikkA Világ legnagyobb kutyái: 15 legnagyobb kutyafajta
Következő cikkTOP 10: vadászkutya fajták