Kezdőlap juhászkutya A legjobb 10 juhászkutya fajta

A legjobb 10 juhászkutya fajta

2505

A juhászkutya csoportba a ma legnépszerűbb kutyafajták is bele tartoznak. Energikus, intelligens, és jól oktatható, ezeket a kutyákat több száz éve tenyésztették az állat állományának irányítására és mozgatására való képességük miatt – ezért sok ember pásztorkutyaként is ismeri őket.

Bár ez a kutyafajta csoport még mindig kedvelt a farmokon, az igazság az, hogy ezek a juhászkutyák többsége manapság soha nem látott egy mezőgazdasági állatot sem. Mégis, sok tulajdonos észreveszi kedvence hajlandóságát arra, hogy “tereli” a családtagokat, különösen kisgyermekeket. Éppen emiatt lehet bennünk egy kis aggodalom a kutya azon hajlandósága miatt, hogy bökdösnek, lökdösnek, vagy akár embereket csípkednek a terelési cél érdekében.

Ez a viselkedések azonban nem mondható agresszívnek. Ezek azok a jegyek, melyek a terelő kutyák genetikailag őriznek. Colliek, juhászkutyák, marha terelő kutyák és még apró corgik is generációk óta az ösztöneik miatt lettek kiválasztva a feladatra.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben a csoportban a fajtáknak a veleszületett juhász ösztöne problémamegoldássá válik, ha nem elégedett. A tulajdonosoknak rendszeres testmozgást és mentális stimulációt kell biztosítaniuk, hogy kutyájukat boldogan és egészségesen tartsák. Sok terelő kutya lesz nyugtalan anélkül, hogy “munkát” csinálna. Azok a tulajdonosok, akik családi kutyákként tartják a kutyákat, lehet, hogy a kutyát a kiskutya kora óta kell kiképezniük, nehogy felnőttként rossz irányba terelődjenek. Az agility tréning gyakran kiváló megoldást kínál sok juhász kutya, magas intelligenciájának és határtalan energiájának.

A kevés foglalkozást igénylő kutyát kereső embereknek másutt kell keresgélniük: a kutyáknak nagy aktivitással rendelkező elszánt és velük foglalkozó tulajdonosokra van szükségük. De a megfelelő edzéssel és vezetői képességgel megáldott gazdikkal a kutyák nagyszerű családi háziállatok lehetnek mindenki számára.

 

TOP 10 juhászkutya fajták

1Régi angol juhászkutya

Ez a fajtiszta vonal, amint azt a név is sugallja, messze visszanyúlik az angol történelembe. A régi angol juhászkutya nagy, hosszú szőrű kutya, híres játékos jelleméről.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

három − egy =