Kezdőlap Kutya viselkedés Lusta kutyafajták, azoknak akik inkább otthon lazulnak

Lusta kutyafajták, azoknak akik inkább otthon lazulnak

mopsz kutya

Legyünk őszinték! Bármennyire is nagyszerű időt eltölteni a házikedvencünkkel, ez néha nagyon kimerítő is tud lenni. Semmi szégyenleni való nincs abban, ha kifejezetten azért választunk magunk mellé egy lusta kutya fajtát, hogy legyen kivel lazítani a kanapén, ahelyett, hogy folyton a szabadban kelljen rohangászni valaki után. Az alábbi 30 kutyafajta kifejezetten lusta típus, tökéletes választás film-maratonokhoz.

Ne érts félre, ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell vele foglalkoznod, mert bármilyen kutyafajtára is esik a választásod, mindegyikőjüknek szüksége van rendszeresen legalább egy minimális szellemi és fizikai tréningre az egészségének a megőrzéséhez.

Ha azt hiszed, hogy a lusta fajták az idő 100%-át pihenéssel töltik, akkor nagyot fogsz csalódni. Még a legenergiatakarékosabb ebek is igénylik a napi sétát és a játékot. A különbség az aktív és a lusta kutyák között mindösszesen annyi, hogy az utóbbiak komótosabban élnek.

Míg egy labrador képes a nap nagyrészét játékkal tölteni, addig a listán szereplő fajták beérik néhány rövidebb sétával a háztömb körül, a fennmaradó időben pedig szívesebben pihengetnek a kanapén. Ha ez az, amit keresel és örökbefogadásra kerülne a sor, akkor az alábbi kutyák mindegyikével remekül fogsz járni.

 

 

A 30 lusta kutyafajta – Tökéletes választás otthonülő gazdik számára

Angol buldog

angol bulldog kutya

Az angol buldog egy nagyon türelmes és kedves fajta, aki szívesen heverészik a gazdája társaságában. Ennek oka a brachycephalic (vagyis a rövid, turcsi orruk), ami lehetetlenné teszi számukra a megerőltető testedzést. Egy gyors séta a parkban elegendő mozgás számukra. Ezek a nyugodt ugyanakkor bátor állatok folyamatosan meg fognak nevettetni a bolondos személyiségükkel, kedvenc elfoglaltságuk mindenekelőtt a nagymennyiségű tápfogyasztás és a szunyókálás. Kicsi termetük ellenére nagyon masszívak, virgonc kisgyerekek mellé tökéletes választás.

 

Bullmasztiff

bullmasztiff csíkos

A bullmasztiffok a valódi „szelíd óriások”. Noha elég lusta teremtmények, nagyon bátrak és hűségesek is a gazdájukhoz. És bár termetük hatalmas, nem igazán rajonganak a testmozgásért, teljesen jól elvannak egy lakásban is. Igazán szeretnek odabújni, biztos lehetsz benne, ha engeded pillanatokon belül már az öledben is lesznek.

 

Cavalier King Charles Spániel

Cavalier King Charles Spániel-csendes kutyafajták

A Cavalier King Charles Spániel maga a szerelem. Ezek a kutyusok semmi mást nem akarnak, csak együtt lenni a gazdijukkal és puszikkal halmozni el őt. Nem szeretik hosszúra nyújtani a sétákat, a gyors tesmozgások, a kiadós vacsorák és az ezt követő kanapén való összebújás lelkes hívei. A gyengéd és szertő cavalier kifejezetten jó választás azon családoknak, akik a lustább kutyák iránt érdeklődnek.

 

Bichon Frise

aranyos bichon frisé rohan a füvön

A bichon frisek szívesen kedveskednek a gazdáiknak. Nagyon intelligens állatok, akik szeretik bemutatni a képességeiket. Az engedelmességi gyakorlatokat játszi könnyedséggel sajátítják el, de az otthoni edzéssel meggyűlhet a bajuk. A bichonok esetében általános, hogy az energia szintjük csak egy rövid időre emelik meg, bármilyen testmozgást hosszú szunyókálás követ. A legideálisabb, ha naponta többször viszed őket rövidebb sétára. Biztos lehetsz abban, hogy ilyenkor minden rendelkezésre álló energiáját felhasználja és boldogan heveredik le melléd a kanapéra a hazaérkezést követően.

 

Japán spániel

japán chin

Az eredetileg ölebnek tenyésztett Japán spániel, bármikor rávehető egy kis ölelkezésre. Alapvetően nagyon társaságkedvelő lények, de kisgyerekek környezetében nem árt ébernek lenni. A japán spánielek fejében a testmozgás megfeleltethető a gazdájuk ölébe történő felugrással és elhelyezkedéssel. A fajta eredetileg Kínából származik, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend azoknak a kutyatulajdonosoknak a körében, akik kifinomult társaságra vágynak. A Japán spániel okos és megnyerő, az egyik legjobb választás, ha kevésbé mozgékony házikedvencet szeretnénk.

 

Pekingi palotapincsi

pekingi palotapincsi - pekingi palotakutya kölyök mini kutyafajták képekkel

A pekingi palotakutya kifejezetten arról híres, hogy nem híve semmilyen mozgásformának. Rövid görbe lábai szinte lehetetlenné teszik, hogy túl sokat fussanak, éppen ezért sokkal komfortosabban érzik magukat egy olyan megbízható és odaadó gazdi ölében összegömbölyödve, aki gondoskodik róluk és eteti őket. A pekingi palotapincsik nagyszerű ölebek, ennek köszönhetik népszerűségüket azon emberek körében, akik szívesen cipelik magukkal mindenhová a kedvenceiket. Sajnálatos módon a gyerekekkel, más kutyákkal és állatokkal nem jönnek ki túl jól, bár néhány beszámoló szerint a macskákat egész könnyen megtűrik. Esetükben a testmozgás, a makacsságuk és a független személyiségük okán, igazi kihívás.

 

Tacskó

tacskó tulajdonságai

A tacskók lustaságának hátterében a rövid kurta lábai állnak, mindezek mellett kitűnő ölebek. Habár élvezik a sétákat, egy gyors beltéri labdázással is ki tudjuk elégíteni a mozgás iránti igényüket, sokkal jobban leköti őket, hogy megfelelő mennyiségű tacskóbarát táphoz jussanak és egy nagyot szundikálhassanak. A tacskók teljesen beleillenek ebbe a felsorolásba, de azt fontos észben tartanunk, hogy ezek a kölykök nagyon önfejűek és nem igazán megfelelőek családi kutyának. Mivel eredetileg vadászkutyának tenyésztették őket, könnyen bedühödnek és a gyerekek bohóckodását félreértelmezve, akár fenyegetésnek is érzékelheti azt.

 

Francia Buldog

francia bulldog nevek

A francia buldog a másik brachycephalic típusú kutya a listán, akinél egy rövid séta a környéken felér egy teljesítménytúrával. Kifejezetten egyszemélyes állat, megfelelő lakásban élő idős emberek számára. Nagyon könnyen alkalmazkodnak, illetve a megfelelő étel és testmozgás biztosításával sokáig egészségesek is maradnak. Nagyon intelligens fajta, remekül lehet utazni is velük.

 

Boston Terrier

boston terrier

A boston terrierek mindig minden élethelyzethez képesek alkalmazkodni. Imádják az embereket és nagyon könnyű őket idomítani. Csak rövid sétákra tartanak igényt. Ahogy jónéhányan nevezik őket, a bostonokra gyakorta bukkannak a gazdáik rágókát csócsálva. A bolondos személyiségével mindaddig el fog bűvölni és sok boldog év vár rátok közösen, míg a legínycsiklandóbb ételekkel eteted őt és kellő testmozgást biztosítasz a számára.

 

Yorkshire Terrier

yorkshire-terrier-labdával játszik a füvön-768x512

A yorkik kistestű kutyák hosszú lábakkal megáldva. Alapvetően kedves teremtések, de bárki is lépjen a felségterületére afölött mindenképpen át szeretné venni az irányítást. A lakásban nagy erőket mozgósítva rohangásznak és cikáznak fel-alá. Ám ez a hirtelen támadt energia, gyorsan alább is hagy, erre magyarázat, hogy miért a napi többszöri, de rövid sétákat kedvelik. Imádják az embereket és utálnak egyedül lenni, tehát soha ne hagyjuk egyedül őket otthon hosszú időre. A pozitívumokat tekintve, általában egészséges, életerős fajtáról beszélünk, amelyik sokáig elél, ha a megfelelő étrend és testedzés biztosított.

 

Havannai pincs

bichon havanese kutya

Tökéletes városi és külvárosi kutya, azok számára, akik benti, illetve mérsékelten mozgékony fajtát keresnek, akivel nem kell órákat a szabadban eltölteni. A havannaiak rendkívül jó kutyusok, nagyon kedvesek a kisgyerekekkel és más állatokkal is. Szeretik a lassú ütemű sétát és a rövid játékokat, amivel karban lehet őket tartani, mind mentálisan, mind fizikálisan. Már a kezdetektől társasági kutyának szánták, aki imádja, ha finom falatokkal elkényeztetik. Ahogy a neve is mutatja Kubából, Havanna városából származik, ma is a nemzet kutyájaként tartják számon.

 

Törpespicc

pomeranian

A törpespicc az ölebek mintapéldája. Ingerültek és önzőek. Apró kutya rendelkezik egy nagy kutya öntudatával és ezt a tulajdonságát rendszeresen kifejezésre is juttatja. Valójában a világ egyik leglustább fajtájáról beszélünk. A spiccek, vagy másnéven pomerániaiak hangos házőrzők is, biztos lehetsz abban, hogy fel fogják hívni a figyelmet, ha valami szokatlant észlelnek. Minden, amire szükségük van az nagyon apró mennyiségű kutyaeledel, egy kevés testmozgás és egy olyan háztartás, ahol egyedül lehetnek, mert nem igazán jönnek ki másokkal.

 

Máltai selyemkutya

máltai

A máltai selyemkutyák nagyszerű társasági kutyusok. Lakásban élők számára is megfelelő választás, hiszen csak nagyon minimális tréningre van szükségük. Abban az esetben, ha egy energiatakarékos, ugyanakkor gyönyörű, kistermetű ebet keresel az urbánus háztartásodba, akkor mindenképpen a máltai a neked való! Nem egy ideges típus, pozitív megerősítéssel nagyon gyorsan nevelhető, de fontos, hogy más kicsi korától kezdve szoktatva legyen a társasághoz, különben nagyon ellenséges tud lenni számára idegen emberekkel és állatokkal szemben. A macskákkal is remekül elvan.

 

Csivava

csivava kölyök

A világ legkisebb kutyafajtája a csivava, ez teszi őket alkalmassá a lakásbéli életre, ideális idősebb emberek számára. Csak minimális ápolásra és testmozgásra van szükségük. Kisgyermekes családokhoz nem igazán passzol. Már kölyökként el kell kezdeni az engedelmességre nevelését és a szocializációját, máskülönben hajlamos az elevenségre.

Érdekelhet: TOP10: Mini kutyafajták

 

Mopsz

mopsz kutya

A mopszok nagyszerű családi kutyák, minden idegennel és más állatokkal is remekül kijönnek. A kis termetük miatt jól illenek a városi környezethez és még költségtakarékosak is, hiszen nagyon keveset esznek. Ő is egy brachycephalic kutyus, akinek tényleg csak egy kevés sétára van szüksége a boldogságához. Noha elbűvölő és imádnivaló teremtések, azért egy kis rosszaságért nem kell a szomszédba menniük. Vidám természetükkel folyamatos örömforrásként szolgálnak, viszont a magányt nehezen viselik.

 

Shi-tzu

shih tzu

Nem túlzás azt állítani, hogy a si-cuk a legnépszerűbb öleb fajta. Teljesen jól elvannak egy kisebb lakásban is, egy rövid séta és bohóckodás kellően lefárasztja őket. Azért is választják szívesen a családok, mert nagyon jól bánik a gyerekekkel és más állatokkal. További előnye, hogy helyes táplálással és neveléssel hosszú, egészséges élet vár rá. A gyengéd és nyílt személyiségének köszönhetően nagyszerű útitárs is vállhat belőle. A si-cuk igénylik az odafigyelést és imádnak a gazdájukkal lenni. Ha sokat vagy távol otthonról, akkor talán nem ez a megfelelő választás számodra.

 

Basset Hound

basset-hound

A basset houndok viszonylag egyszerű, de szeretettel teli kutyusok. Talán az egyik legismertebb lusta kutyafajta, könnyen felismerhető a ráncairól, a makacsságáról és az illedelmes viselkedéséről. Ezek az ebek nem a rendmániások kedvencei, hiszen folyamatosan nyáladzanak és ivás közben hatalmas tócsákat csinálnak. Nem csak pihenni és odabújni szeretnek, hanem a hosszabb sétákat is preferálják. Tartsuk őket rövid pórázon, mert hajlamosak ismeretlen szagokat követve elkóborolni.

 

Bolognai pincs

bolognai pincs

A bolognai pincsek a bichonok családjába tartoznak. Szerető állatok, akik szívesen pihengetnek egy lakásban. Jól teljesítenek az engedelmességi tréningek során, buzgón teljesítenek bármit kérjünk is tőlük. A testük és a szellemi frissességük megőrzése érdekében néhány rövid sétát és játékidőt be kell iktatnunk a napirendjükbe. A legtöbb bolognai pincset tartó egybehangzó véleménye alapján elmondható, hogy a nem túl vad gyerekekkel és más állatokkal is kedvesen viselkedik.

 

Angol agár / Kis olasz agár

Talán meglepő lehet, hogy az agár is felkerült erre a listára, mint lusta kutyafajta. Noha a legtöbb ember a kutyafutamokkal azonosítja ezeket az állatokat, ők valójában csak rövid távon képesek teljesítményre, a kitartásuk nagyon gyenge. Az angol agarak szívesen bebarangolja az számára elkerített területet, ám ezt a tevékenységét rögtön egy kiadós szundikálással fogja megkoronázni. A kis olasz agár, egy valamivel kisebb változat, kitűnő lehet minden városban élőnek. Csak rövid sétára tartanak igényt. Saját vékony bundájuk okán azonban a téli hideggel szemben mindenképpen szükségük lesz egy kabátra vagy pulóverre.

 

Tibeti Terrier

Tibetan_Terrier

Ezek a jó természetű ebek bármilyen életkörülményhez képesek idomulni. A tibeti terrierek személyiségéhez tartozik, hogy nagyon gyorsan el tudják sajátítani az engedelmességi formulákat, illetve alapvetően a nyugodt emberek és állatok társaságát élvezi. Nagyon jó házőrzők, éberen figyelmeztetnek bármilyen furcsaság észlelésekor. Ez a képességük onnan ered, hogy tenyésztésük kifejezetten a tibeti kolostorok őrzését szolgálta. Naponta többször gyors sétákkal ki tudjuk elégíteni az igényeiket.

 

Lhasa Apso

lhasa apso kutya

A barátságos és nyugodt természete okán sokan úgy vélik, hogy a lhasa apso megfelelő családi kutyának. Ez azonban nem fedi a valóságot! A lhasa apso típusú kutyusok nem igazán szeretik a gyerekeket és az idegeneket, társaságukban elég harapósak tudnak lenni. Apró termetük és alacsony mozgásigényük miatt, tökéletesen alkalmasak a lakásbéli életre. Napi két-három sétával megelégszenek. A kicsi korban bevezetett rendszeres oktatás elengedhetetlen, ha le akarjuk szoktatni a lhasa apsokat a genetikailag beléjük kódolt csintalankodásról.

 

Brüsszeli griffon – lusta kutyafajták

brüsszeli griffon - kistestű kutyák - kistestű kutyafajták

A brüsszeli griffonok nagyon okos kutyák, akik igazi ölebek. Odavannak a rövid, de ugyanakkor lassú sétákért és a gazdival való bekuckózásért. Kulcsfontosságú az edzés és szocializáció korai megkezdése ennél a fajtánál, a folyamatos ugatási hajlama és a gyáva személyisége miatt. Éberség és elővigyázatosság, ez a két tulajdonság amire mindenképpen szükséged lesz, ha brüsszeli griffont tartasz, mert felügyelet nélkül nagyon könnyen bajba keverik saját magukat.

 

Clumber spániel

Clumber Spaniel

A clumber spániel egy igen ritka fajta, az USA-ban mindössze 200 ilyen kutyát regisztrálnak évente. Igazán gyengéd és könnyen kezelhető teremtések. És bár a napi mozgást igénylik, nem nevezhetjük őket kifejezetten atletikus alkatoknak. Meglehetősen mulatságos karakterükkel és kedélyes természetükkel a hasonló személyiségű gazdával alkotnak jó párost.

 

Chow chow

chow chow

A csau-csauk sokban hasonlítanak a macskákra. Kedvenc időtöltésüknek a tulajdonosukhoz való dörgölőzés és ölelkezés számít. Imádnak lustálkodni. A meleget kifejezetten rosszul viselik, ezért a megerőltetőbb testmozgás kizárt az ő esetükben. Minden csaunak szüksége van a napi egyszeri sétaadagjára, arra viszont ügyelj, hogy nagy hőségben ne indulj el vele. Éles eszének és nyugodt természetének köszönhetően nagyon könnyű nevelni őket.

Kapcsolódó: Nyugodt kutyafajták, akik csak akkor ugatnak, ha valóban szükséges

 

Berni pásztorkutya

Berni

Egyike azon négy kutyafajtának, amelyik a svájci Alpokból származik. A berni pásztorok általában véve nagyon édes és családbarát ebek. Meglehetősen nagy termete ellenére képes egésznap melletted elhenyélni kanapén, akár egy plüssállat. A legideálisabb mozgásforma számukra néhány lassú, ám hosszú séta. Nyugodt és jó természetük teszik ideálissá őket kisgyerekes családok számára.

 

Bernáthegyi

bernáthegyi nyugodt kutyafajták

A bernáthegyi nagyszerű házőrző, biztos lehetsz abban, hogy egésznap a ház körül fog őrjáratozni. Fontos, hogy fiatal korától társasághoz és engedelmességhez legyen szoktatva, ezzel kerülhetjük el a későbbi veszélyes helyzeteket. Abban viszont egészen biztos lehetsz, hogy méretével és öblös ugatásával minden nemkívánatos látogatót a kerítésen kívül fog tartani. A masszív nyáladzása nem teszi alkalmassá a bernáthegyit, hogy egy takaros otthonban tartsák. A listán való szereplését az indokolja, hogy nem egyszerű őket testmozgásra bírni. Mégse adjuk fel túl könnyen a próbálkozást, hiszen az ő érdekét is szolgálja, egészségesebb és boldogabb lesz egy rövid sétát követően.

 

Pembroke welsh corgi

Pembroke Welsh Corgi

Az angol királynő, Erzsébet maga is a pembroke welsh corgikra tette le a voksát, nagyon okosak, akiket könnyű idomítani. Igazán jól kijönnek a gyerekekkel is, de a korán elkezdett nevelés nem árthat, hogy leszoktassuk őket a harapdálásról. Nagyon szeretik az állatokat, különösen a macskákat. Naponta többször beiktatott rövid sétákkal és a speciálisan a corgiknak összeállított étrenddel sokáig meg tudják őrizni fittségüket. Nagyon érzelmes teremtmények, szívese melléd fognak telepedni a kanapéra, hogy veled töltsék a pihenőjüket.

 

Törpe pincser

miniatűr pincs

A Min Pin-ek, ahogy külföldön sokan becézik őket, élénk ebek, akik tapasztalt gazdát igényelnek. Ennek oka, hogy akár erőszakosak is lehetnek, ha nem kapják meg a megfelelő nevelést életük korai szakaszától kezdve. Egyszerűen imádnak összegömbölyödni a kanapén és lustálkodni. Ennek ellenére szükségük van a rövid, ugyanakkor átfogó testedzésekre. Amiért mégis felkerültek a listára, az az, hogy miután rendesen ki lettek képezve, nem igényelnek sok erőfeszítést.

 

Kínai meztelen kutya

kínai meztelen kutya

Az már egyszer biztos, hogy a kínai meztelen kutya bárhová is menjen feltünést fog kelteni. Páratlan megjelenésük teszi őket népszerűvé. Az első tulajdonosaikkal rettenetesen kedvesek és hálásak. Remekül bele illik a lakáskörnyezetbe. A kínai meztelenkutyának csak néhány rövid sétára és egy kevés beltéri játékra van szükségük a boldogsághoz. A teljesen kopasz példányok esetében mindig használjunk naptejet mielőtt a szabadba merészkednénk, hogy megóvjuk őket a napégéstől.

 

Coton de Tulear

Coton de Tulear

Ezek a kutyusok szinte mindenkivel jól kijönnek. Rettenetesen aranyosak és szerethetőek. A coton de tulear-t engedelmességre nevelni olyan, mint egy álom. Nagyon könnyen képesek alkalmazkodni a gazdájuk életritmusához, éppen azért olyan könnyű velük az élet a nagyvárosokban és még szoros napirend mellett sem okoznak túl nagy megterhelést. Ez a kutyafajta igényli a rendszeres hosszú sétát, de a köztes időben remekül elpihenget a kanapén melletted. Nagyon értelmes és vidám fajta, aki mindig mosolyt fog csalni az arcodra.

Előző cikkMiért kapar a kutya? Itt vannak az okai és amit lehet tenni ellene.
Következő cikk20 Legagresszívabb kutyafajta