Kezdőlap Kutya egészség Mennyit alszik a kutya egy nap?

Mennyit alszik a kutya egy nap?

mennyit alszik a kutya

Az, hogy mennyit alszik a kutya egy nap sok mindentől függ, többek között a kutya fajtájától és a korától is.

Úgy tűnik, hogy kedvencünk egész nap és egész éjjel alszik. Itt van az, oka, hogy ez miért van így.

Ha van kutyád, és tippelhetnénk, hogy éppen most mit csinál akkor azt mondanánk, hogy alszik! A tudósok és a háziállatok szakemberei sem biztosak benne, hogy miért alszanak olyan sokat a kutyák, de általában a napjuk felét alvással töltik. Egy elmélet szerint: Az emberektől eltérően, akik általában egész nap talpon vannak, majd éjszakánként alszanak, és alvásuk 25% -át a gyors szemmozgásos (Rapid Eye Movement (REM)) alvásban töltik, míg a kutyák esetében ez rövidebb, a szundikálásnak körülbelül 10% -a REM. Az eredmény az, hogy több alvásra van szükségük annak érdekében, hogy a szükséges helyreállító folyamatok végbe menjenek.

 

Mennyit alszik a kutya egy nap?

  • A felnőtt kutyák átlagosan napi 12-14 órát alszanak
  • A kiskutyák naponta legalább 18 órát alszanak

Ha kedvenced alig többet vagy kevesebbet alszik az átlagnál, ez nem feltétlenül kell, hogy riadalmat okozzon. Minden állat más.

 

Sok különböző tényezőtől függ, mint a környezet, a fajta, a neme és az állat életkora

 

Kutya alvás: Mennyi időt töltenek a kutyák alvással a nap folyamán?

  • A kutya a napjának mintegy 50 százalékát alvással tölti
  • A napjának körülbelül 30 százalékában pihen (ébren van, de inaktív)
  • A kutyák mindössze napjuk 20 százalékában aktívak

 

Sziaszta a nap folyamán

A szundikálás ideje a kutya korától és személyiségétől is függ. Úgy tűnik, hogy a különböző kutyafajtáknak is különböző alvási igényei vannak. A nagytestű kutyafajták, például a masztiffok és a Bernáthegyi általában sok időt töltenek alvással – akár napi 18 órát is.

Igaz, a kutyák többet alszanak, mint az emberek, de nem alszanak olyan hangosan, mint mi. Mikor alszanak és mennyit alszanak, attól függ, mennyire élnek aktív életet.

Nézd meg ezt a válogatást a szundikáló kutyákról:

https://www.youtube.com/watch?v=0itfr31jpN0

 

 

Mikor kellene aggódnunk?

Aggódnia kell, ha a kutya alvási szokásai hirtelen megváltoznak.

Ezeket a változásokat a következők okozhatják:

  • Alacsony minőségű étkezés – lelassíthatja a kutyát, mert az élelmiszer nem adja meg a szükséges tápanyagokat, mint amire szüksége lenne az aktivitások során. Néhány állateledel olyan összetevőket tartalmaz, amelyeket nehéz megemészteni, ezzel arra kényszerítve kedvencét, hogy több energiát töltsön el az étel megemésztésével és kevesebb energiát a veled való játékkal.
  • Öregedés – az idősebb kutyák többet alszanak, felkelnek és mozgolódnak éjszaka és hosszabb ideig alszanak a nap folyamán.
  • A rossz egészségi állapot – a szívbetegség vagy a pajzsmirigy helytelen működése. Ha aggályaid vannak, hagyd, hogy az állatorvos megvizsgálja kedvenced.

Ami a kölyköket illeti, igen, ők még csecsemők – sokat alszanak. De ha aggódsz, hogy a kölyök túl sokat alszik, vidd el az állatorvosodhoz, hogy kizárjon minden egészségügyi problémát.

Előző cikkKutya fogváltás – minden amit tudnod kell róla
Következő cikk5 lehetséges ok, ha túl sokat iszik a kutya