Kezdőlap Kutya egészség Idős kutya – amit észben kell tartanod, ha öregszik a kutyád

Idős kutya – amit észben kell tartanod, ha öregszik a kutyád

idős kutya

A fakuló, ősz szőrzet a pofa környékén és a lassabb közlekedés a lépcsőn felfelé és lefelé mutathatja az idős kutya jeleit, de ezzel együtt egy bizonyos nyugalom járja át az idősebb kutyát. Lehet szelíd, nyugodt és bölcs, elégedett azzal, hogy a lábadon feküdjön, miközben te könyvet olvasol vagy nyugodtan sétál veled egy csendes környéken.

 

Ha az örökbefogadáson gondolkodsz, sok előnye van annak, hogy egy idősebb kutyát vigyél magaddal haza. Ők általában háztájiak, máris tudnak néhány alapvető parancsot, és a temperamentumuk jól megállapodott.

Ha a kutya, aki már a kiskutya kora óta veled van, már a közelgő arany éveihez közeledik, fontos, hogy folytasd azokat a dolgokat, amelyeket mindig együtt csináltatok. A testmozgás még mindig elengedhetetlen az egészséges, boldog kisállat számára. Lehet, hogy már nem kell olyan messzire dobnod a labdát, mint korábban, vagy nem tudtok már akkora túrákat tenni a hegy tetején, mint azelőtt, de a fizikailag fitten tartása segít fenntartani az egészséges súlyát, és elősegíti a jó egészségi állapotát.

Ne csökkentsd a szőrzete ápolásának fontosságát, ami segít megvédeni a bőrt és a szőrzetet, valamint biztosítja, hogy megtudd vizsgálni a testét, hogy észrevedd az esetleges dagantokat (gyakori az idősebb kutyáknál).

 

Mi határozza meg a élet stádiumokat

idős kutya

Az emberekhez hasonlóan, a kutyák is egyre inkább változnak, ahogy idősebbekké válnak. Csökken a képességük a változások kezelésére, és a megszokott rutinjaikban keresik a biztonságot. Ez azt jelenti, hogy nagyon valószínű, hogy a kutyád kényelmesen tempót fog felvenni az idősebb életszakaszában, ami sok szempontból felnőtt önmagának egy szelíd változata.

 

A idős kutya évek alatt a kedvenceink a következőkben változnak:

  • Lehet, hogy többet alszik. Ez az öregedési folyamat normális része.
  • Esetleg kevesebbet esznek. Lehet, hogy egyre válogatósabb is lesz, de van esély arra is, hogy a szaglása és az ízlelése olyan mértékben csökkentek, hogy az evés már nem annyira szórakoztató, mint korábban volt. Ellenőrizze az állatorvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az étvágya elvesztése nem jelent súlyosabb egészségügyi problémát.
  • Hajlamosabb lehet a súlygyarapodásra. Rendszeres testmozgással tartsuk őket fitten és egészségesen. Az állatorvos segíthet meghatározni a megfelelő napi adagot és az alacsony kalóriatartalmú diétás étrend előnyeit és hátrányait.
  • Lehetséges, hogy fogászati ​​problémák alakulnak ki, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, és megnehezítik a kutya étkezését. Próbáld meg legalább heti háromszor mosni a fogait, és szükség esetén szakszerű tisztítást végezz el az állatorvosoddal.
  • Hajlamosabb lehet a kiszáradásra (ami káros lehet, sőt halálos is lehet). Az öregebb kutyának ugyanolyan mennyiségű vizet kellene innia, mint korábban. Ha nem, akkor győződj meg róla, hogy a vizes tálja könnyen elérhető helyen legyen számára, amiért nem kell sokat mászni a lépcsőn fel-le, ami egy idős, izületi gyulladásoktól szenvedő kutya számára nagy kihívás.  A kiszáradás más egészségügyi problémákhoz vezethet, ezért beszélj az állatorvosoddal, ha érintettek vagytok a kedvenceddel a dologban.
  • Érzékenyebb lehet az időjárás változásaira. Különös gonddal vedd figyelembe, hogy meleg időben túlmelegszik, vagy télen jobban fázik. Ahogy a bundája ritkul és a vérkeringése gyengül, könnyebben is megfázhat.
  • Elveszti a hallása vagy a látása egy részét vagy egészét. Akárcsak az embereknél, az érzékszervei ugyanúgy eltompulhatnak, mint a teste. Tanítsd meg a kutyádat a jelparancsokra is, így mind a hang és vizuális utasításokat is képes lesz megérteni, hogy később mindig tudjatok egymással kommunikáln, amikor az érzékei csökkennek.
  • Valószínűleg segítségre van szüksége az autóba be- és kiszálláshoz, vagy a lépcsőn fel és le mászásnál. A merev ízületek miatt a kutyák kevésbé lesznek rugalmasak, éppen ezért, ami eddig könnyen ment, ahhoz most lehet, hogy a te vagy egy rámpa segítségére lesz szükség.

kutyás karkötők

 

A következő dolgokat kell szem előtt tartani egy öreg kutya gazdájaként

Az emberekhez hasonlóan a lehetséges egészségügyi problémák listája nő a kutyák idősebb korában. A rendszeres testmozgás – mind a szellemi, mind a fizikai – segíthet megakadályozni sok problémát, legalábbis egy kicsit. Mindeközben figyeljünk arra, hogy ugyanazt a figyelmet és szeretetet megadjuk az idős kutyánknak, mint amilyet eddig megszokott (ha nem több). Annak tudatában, hogy ő egy fontos tagja a családnak, döntő fontosságú a jólét érzésére. Emlékezz rá:

Nem ritka, hogy a szeparációs szorongás előjön, még azokban a kutyákban is, akik fiatalon nem szenvedtek ettől. Ahogy a hallás és a látás romlott, a kutyád egyre többet fog rád támaszkodni mindenben – és a távollétében pánikba eshet.

A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú. Az idős kutyának kevesebb kalóriára lesz szüksége, kevesebb zsírra és több rostra, mint korábban. Sok öreg kutya továbbra is azt az étekzési szokást folytathatja, mint eddig – csak egy kicsit kevesebbet, hogy ellensúlyozza azt, hogy nem annyira aktív. Olvasd el ezt a cikkünket is az idős kutya etetésére vonatkozó javaslatokról.

Ez az élet ténye: az idős kutyád egyszerűen érzékenyebb olyan egészségügyi problémákra, mint az ízületi gyulladás, a hypothyreosis, a máj- és veseelégtelenség, a fogászati ​​problémák és a szürkehályog. Az idősebb kutyákat évente legalább kétszer kell látnia az állatorvosnak, vagy amint bármilyen szokatlan viselkedést vagy fájdalom jeleit mutatják. Néhány gyakori jel, amikor cselekednek kell: a súlyváltozás, az étvágy vagy a vízfelvétel; inkontinencia vagy fokozott vizelés; rossz lehelet és nehéz rágás; csomók, amelyek megváltoztatják a méretüket vagy alakjukat; és lassú, merev mozgás.

Az öregedés az agyat is érinti. A kutya kognitív diszfunkciós szindróma (CDS) hasonlít az Alzheimer-kórhoz emberekben. A CDS-kel rendelkező kutyák elfelejthetik nevüket vagy engedelmességüket, baleseteket szenvedhetnek a házban, vagy már nem ismerik fel a család tagjait. Beszélj az állatorvosoddal, ha a kutyád ilyen jeleket mutat.

Az idősebb kutyáknál kisebb a húgyhólyag-szabályozás. Ne büntesse a kutyáját balesetekért; nem fog segíteni. Ez azt jelenti, hogy a süllyedő hormonszintek inkontinenciát okozhatnak, ezért jobb, ha beszámolsz erről is az állatorvosodnak, segíthet a gyógyszeres kezelés.

Az idős kor általában a kutya utolsó éveiben jelentkezik, lehet, hogy majd nehéz döntést kell hoznod arról, hogy mikor van itt az ideje a búcsúnak. Készítssdfel magadat – és a kutyádat – oly módon, hogy a lehető legjobbat adod neki az élete folyamán, és nem hosszabbítod meg a szenvedését vagy a fájdalmat.

 

Végül: Általában az idős kutyák nyugodtak, szelídek és könnyű velük együtt élni – nagyszerűen kiegészítik a családot. A legfontosabb aggodalmait valószínűleg orvosi kérdések jelentik, és az állatorvos látogatása erősen javasolt, ha bármilyen változást észlelsz a viselkedésében, vagy ha a kutyád kellemetlenül vagy úgy tűnik, hogy fájdalmai vannak.

 

Ezek is érdekelhetnek:

Szeparációs szorongás kezelése kutyánál

Miért remeg a kutya? Ezek a kutya remegés okai.

Miért nem eszik a kutya – lehetséges okok és megoldások

Előző cikkIdős kutya etetése
Következő cikk10 dolog, amit tudnod kell a kék francia bulldog kutyáról