Kezdőlap Kutyafajták Golden retriever

Golden retriever

Amikor a tökéletes családi kutya van szóban, akkor nehéz tévedni, ha a Golden Retriever lesz a választásunk. Először vadászatra tenyésztették, ezáltal a Golden Retriever természetes előrehaladást tett egy csodálatos házikedvenc felé.

Engedelmes, jóindulatú, intelligens, kedves és szívesen tanuló, a Golden Retriever szintén ismert a játékosságáról – észre fogja venni, hogy soha nem veszíti el a játékhoz való örömét.

Csodálatos minden korosztály gyermekeihez, ez a fajta az ideális társ a legtöbb kutya szerelmese számára. Ha egy őrzőt keresel, akkor inkább egy másik fajtát érdemes keresni – mivel a Golden Retriever annyira barátságos, hogy az idegenekkel is szeretne játszani, ami rossz választás az őrség számára.

golden retriever

Mivel ez a fajta olyan okos, a Golden Retriever kitűnő útmutató és szolgálatikutya. Bár a fajta kissé eltér Nagy-Britanniai és az Észak-Amerikában találhatóaktól, nincs változás a barátságos és szeretetteljes hajlamban. Olvass tovább, hogy többet megtudj a Golden Retrieverről.
Golden retriever jellemzői:

kutyafajta csoportja: sport kutya

magasság:  55-60 cm

súly: 24-33 kg

élethossz: 10-13 év

 

Kinek való leginkább: Gyermekes családoknak, aktív egyedülállóknak és időseknek, ház udvarral

Temperamentuma: Szeretetteljes, Barátságos, engedelmes, jó természetű

Hasonló kutyafajták: Ír szetterlabrador retriever

 

Golden retriever jellegzetességei

Nem ajánlott a lakásokban való életvitelhez. Azonban nem feltétlenül minden kistestű kutya való lakásokba, hiszen a legtöbb kisméretű kutya nagy energiával is rendelkezik. Ahhoz, hogy egy kutyáról elmondható legyen, hogy jól illik a lakásban való életvitelhez, csendes, alacsony energia szintű, meglehetősen nyugodtnak és udvariasnak kell lennie a többi lakóval szemben, ezek mindegyike fontos tulajdonság, hogy lakásban jól tartható legyen.

Jó választás a kezdő kutyatulajdonosak számára. Néhány kutyával egyszerűen könnyebb, mint másokkal: jobban és meglehetősen könnyebben képezhetőek. A nagyon érzékeny, független gondolkodású vagy határozott kutyákat nehezebb lehet az első kutyatulajdonosoknak kezelni.

Az golden retriever érzékeny fajta, bánjunk velünk ennek megfelelően. Vannak olyan kutyák, akikről lepereg minden, toleránsak, jól bírják a zajt, de ő nem ilyen. Ha te egy kicsit zajosabb háztartásban élsz, ahol sok a gyermek, akik hangosabban játszanak, sok a gyerekparti, esetleg valaki zenekar tagja és otthon gyakorol, akkor ő nem neked való. Ebben az esetben érdemes egy alacsonyabb érzékenységű kutyát választanod.

Nem jól viseli az egyedüllétet! Ez a fajta is nagyon szorosan kapcsolódik a családjához és nagyon tud aggódni, mikor egyedül marad. Ilyenkor nagyon magányos tud lenni, ami nem tesz jót a kis lelkének és ezt ki is mutatja ugatással, vonyítással, néha rágással. Azoknak a családoknak ajánlott, akik sokat tartózkodnak otthon és sokszor magukkal tudják vinni.

A túlzott hideg és a meleg időjárást közepese mérsékelten jól viseli.

Nagyon barátságos fajta, mind a családdal és az idegenekkel is hamar megbarátkozik, bár vannak kivételek. Nem csak a fajta határozza meg ezeket a jellemzőket, hanem nagy szerepet játszik az is, hogy ha egy kutya együtt él a családjával és tőlük mennyi szeretet kap.

Érdekelhet: Kisméretű kutyafajták, akik egyben család és gyerekbarát kutyák is

Jól alkalmazkodik a gyermekekhez. Ahhoz, hogy egy kutya jól viselje a gyermekeket és barátságos legyen velük, fontos, hogy a testfelépítése elég erős legyen ahhoz, hogy nem tudjon neki a gyermek az erősebb öleléssel, szorításokkal, ütésekkel fájdalmat okozni, valamint a személyiségének olyannak kell lenni, hogy a gyermekek váratlan sikoltozása se rémissze meg őket.

Azonban fontos megérteni, hogy minden kutya más személyiséggel rendelkezik, ezért fajtánként eltérően viselkedhetnek. Ha legbiztosabbra szeretnénk menni, akkor érdemes a tenyésztőket megkérdezni és megvizsgálni a szülőket. Fajtától függetlenül a kutyák csíphetnek, haraphatnak, ezért sosem szabad felügyelet nélkül hagyni őket a kisgyermekekkel.

Más kutyákkal is nagyon jól kijön, de az emberek felé mutatott barátságot nem szabad összekeverni a más kutyákkal szembeni viselkedéssel. Vannak kutyák, akik a más fajokkal szemben nagyon harciasak, uralni akarják őket, még akkor is, ha a méretük ezt nem teszi lehetővé, míg vannak játékosabb, barátságos fajták. Itt is fontos megjegyezni, hogy faj nem az egyetlen tényező, ami ezt befolyásolja. Nagy hatással van a kutya személyiségére, ha elegendő ideig él együtt az alomtáraival és az anyjával és a későbbiekben is sokat találkozik más kutyákkal.

Ha meg szeretnénk osztani a kutyával a lakásunkat, házunkat, akkor érdemes figyelembe venni a fajta választásnál, hogy ő mennyire vedlik, hiszen a szőrzetét neked kell majd takarítanod a padlóról, ruhádról és a bútorokról. A vedlés mértéke nagyban eltér a fajták között, vannak akik egész évben hullajtják a szőrzetüket, vannak akik csak szezonálisnak, egyes fajok foltokban, vastagon vedlenek, míg más fajoknál az apró, vékony szőrszál hullás a jellemző.

Nem sokat nyáladzik. Ez is egy fontos szempont, hisz egyes fajok képesek beborítani a kedvenc ruhádat, vagy a bútort bőséges mennyiségű nyállal. Ha ezt fontos számodra, akkor ezt is figyelembe kell venned.

Sokat vedlik, ezért sok fésülést igényelnek. Vannak fajok, akiket elég, ha csak havonta egyszer végigsimítjuk, míg mások folyamatos törődést és fürdetés és nyírást igényelnek. Ha nem sok időt tudsz a fésülésre szakítani, ha úgy gondolod, hogy kevés türelmed van hozzá, akkor érdemes a fajta választásakor erre is figyelned.

Hajlamosak egyes betegségekre, de ez az öröklődésen is múlik. Sajnos a felelőtlen szaporítók miatt egyes fajok hajlamosabbak bizonyos genetikai betegségekre. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes kutya megkapja ezeket a betegségeket, de nagyobb eséllyel fordulhatnak elő náluk. Érdemes megvizsgálni a fajta választás előtt, hogy az adott fajtára, milyen betegségek jellemezőek és a tenyésztőktől megkérdezni, hogy ezek közül melyek fordultak elő a kiskutya felmenőinél.

Hajlamosak az elhízásra. Mint az embereknél, az elhízás egészségügyi problémákat okozhat, többek között szív elégtelenségeket. A gazdikon nagyon sok múlik. Ha olyan kutyát választunk aki hajlamos az elhízásra, figyeljünk jobban oda a diétájára és foglalkozzunk vele leget, hogy legyen meg a szükséges mozgás mennyisége.

A fajta választásnál fontos szempont a méret is. Míg egy kistermetű kutyának mind a házban, mind az utazáskor kevés helyre van szüksége, addig egy nagytestű kutyának, mint pl. a Cane Corso, ez a hely igény megsokszorozódik.

Érdekelhet: Nagytestű kutafajták | Közepes termetű kutyafajták | Kistestű kutyafajták

Könnyen tanítható. Egyes kutyafajták könnyebben taníthatóak, míg másokhoz több idő, türelem és ismétlés kell, hogy megtanuljanak dolgokat. A jutalmazás minden esetben segítség lehet.

Nagyon intelligens fajta. Vannak kutyafajták, akiket kifejezetten munkára tenyésztettek, ahol folyamatos mentális ingereknek vannak kitéve. Ha ezt nem kapják meg, akkor lefoglalják magukat, ami nem biztos, hogy a gazdi örömére szolgál, mint az ásás vagy rágás. A napi foglalkozás fontos ezeknél a kutyáknál, választhatunk nekik kutyasportokat, tréningeket.

Érdekelhet: TOP 10 legokosabb kutyafajta

Ugatásra kevésbé hajlamos. Fontos szempont a kutyafajta választásnál, hogy mennyire ugatós, szeret e vonyítani. Érdemes figyelembe venni a szomszédokat, mennyire toleráljuk mi magunk jól, ha állandóan jelez egy kutya, ha éppen elsétál az ablak előtt vagy a kerítés mellett.

A kóborlás nem az ő hobbija, de nem árt a megfelelő kerítés.

Magas energiaszinttel rendelkeznek. Azok a fajták, akik nagy energiaszinttel rendelkeznek, állandóan valami elfoglaltságot keresnek. Ezek a fajták, általában valamilyen munkára, vadászatra lettek kitenyésztve. Szükségük van arra, hogy megkapják a fizikai és mentális gyakorlatokat tőlünk, velük többet kell foglalkozni. Az alacsonyabb energia szintű kutyák jól érzik magukat akkor is, ha egész nap heverészhetnek. Érdemes a fajta kiválasztásnál a mi életvitelünkhöz és aktivitási szintünkhöz keresgélni.

Nagyon játékos fajta. Vannak kutyafajták, akik mindig készen állnak egy kis játékra, örök gyerekek maradnak. Számukra fontos, hogy ezt meg is kapják, ezért ezt is érdemes figyelembe venni, még mielőtt kiválasztjuk a kölyköt. Segítségünkre lehet, ha van a háztartásban gyerek, vagy egy másik háziállat, aki le tudja foglalni és játszópajtása lehet.

 

Golden retriever jellemzői

 • golden Retrieverek erősen képesek vedleni, különösen tavasszal és ősszel. A napi kefélés mindenképpen szükséges, hogy a laza kihullott szőrzet eltávolítsuk és megóvjuk a ruházatunkat és a bútorainkat. De jobb, ha tudod, ha egy golden retrieverrelé élsz, akkor hozzá kell szoknod, hogy itt ott mindig találkozol a kutya szőrével.
 • golden retrieverek igazi családi kutyák; arra van szükségük, hogy együtt éljenek a családjukkal és minél több időt együtt töltsenek és nem szabadna őket hosszú órákra egydül hagyni a kertben.
 • a golden Retrieverek aktív kutyák, akiknek 40-60 perc kemény mozásra is szükségük van naponta. Nagyszerűen teljesítenek az engedelmességi gyakorlaot során, de kiemelkedő eredményeket mutatnak fel az agility órákon is, de tulajdnoképpen minden foglalkozáson jól szerepelnek. Ezek a feladatok kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy a kutyát fizikailag és szellemileg is megdolgoztassák.
 • Bár gyengédek és megbízhatóak a gyerekekkel, a Golden Retrieverek lázadóak, a felnőtt egyedek véletlenül balesetet okozhatnak egy kisgyereken.
 • Goldik szeretnek enni, éppen ezért képesek gyorsan túlsúlyossá válni. Határozzuk meg a határt, mérje ki a kutya napi adagját, és etessük rendszeresen, ahelyett, hogy állandóan előtte lenne az étel.
 • Mivel a Golden Retriever elég népszerű, ezért sok ember tenyészti, akiket sokkal inkább motivál, hogy minél többet eladjanak, mintsen, hogy egészséges kutyákat tenyésszen.
 • Ahhoz, hogy egy egészséges állatunk legyen, soha ne vásároljunk egy kutyát felelőtlen tenyésztőtől, „kölyök gyárból” vagy kisállat kereskedőtől. Találjunk egy jó hírű tenyésztőt, aki rendelkezik egy jó tenyészállat genetikával, egészségügyi feltételekkel és a jó temperamentummal.
A golden retriever eredete

Sok éveig volt egy legenda, hogy a golden retrieverek orosz juhászkutyák leszármazottjai, akiket egy cirkuszból vásároltak meg. Valójában munka és vadászkutyákként a Golden Retriever kutyafajta Skóciából származik a 18. század közepétől, Sir Dudley Majoribanks hegyvidéki birtokán alakult ki, ahol vadászatban, főleg kis elejtett vadak visszahozatalára alkalmazták a vadászat során. Ezek a kutyák még víztaszító Bundát és lábszárat is kifejlesztettek a vízimadarak elejtésének segítése érdekében.

Manapság a Golden Retriever nem annyira vadászkutyaként tartott, mint korábban, de még mindig megtartja a sikeres vadászathoz való készségét. Gyakran a Gold Retriever és Golden Labrador Retriever néven említik, de a Golden Retriever és a Labrador egy külön fajta.

 

Golden retriever Családfája

Úgy vélik, hogy leszármazott a fekete hullámos bevonatú Retriever-ből, a Golden Retrievercan az Új-fundland, a Setter és a spániel nyomelemei is megtalálhatóak benne. A XIX. Század végére Lord Tweedmouth javította a fajtát annak érdekében, hogy a skót éghajlathoz, a terephez és az alkalmazásának megfelelő kiváló retrievert hozzon létre. Később a fajta nagy figyelmet keltett, amikor először 1908-ban bemutatták.

Létezik még egy olyan legenda, hogy a Golden Retriever nyolc orosz juhász közül származik, akik egy cirkuszi társulatnál játszottak … de nincs bizonyíték arra, hogy alátámasszák ezt az állítást. A Golden Retrievert 1925-ben ismerte el az Amerikai Kennel Klub.

 

 

Golden retriever etetése – Étel / Diéta

A Golden Retriever étkezéseknek a fehérje, a szénhidrátok, a zsírsavak, a vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő egyensúlyából kell állniuk. A Golden Retriever nem kezeli jól a hétköznapi száraz kutyaeledeleket. Ha a Golden Retrievernek emésztési problémái vannak, próbálja ki a bárányhúst és a rizses kutyaeledelt. A kutyaeledel kiválasztásánál pedig olyanok, amelyek jó minőségű fehérjeforrással vannak ellátva és nem töltőanyagokkal vagy mesterséges tartósítószerekkel.

Ajánlott napi mennyiség: 2.5-3 csésze jó minőségű száraz élelmiszer naponta, felosztva két étkezésre.

Megjegyzés: Ez a mennyiség függ a kutya méretétől, korától, anyagcseréjétől és aktivitásától. A kutyák is egyediek, mint az emberek és nem mindig szükséges ugyanannyi étel. Szinte magától értetődik, hogy egy aktívabb kutya több tápanyagot igényel.

Tartsd a goldit jó állapotban úgy, hogy kimérjük az ételét, amit naponta 2 részletben adunk neki. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy valóban megfelelő súlyban van, tartsunk szem és tapintás alapú tesztet.

Először is nézzünk le rá, látnunk kellene a derekát. Ezután tegyük a kezünket a hátára, a hüvelykujjunkat a gerinc mentén és haladjunk lefelé. Erősebb nyomás nélkül éreznünk kellene a bordáit, de nem szabadna látni azokat. Ha így nem érezzük a bordákat, akkor az étel mennyiségből egy kicsit vissza kell fognunk és több mozgást kell beiktatni.

Különös figyelemmel kell lenni, ha te neveled fel a golden retrievert, mert ez a fajta nagyon gyorsan nő a 4 és 7 hónapos kor között és éppen ezért hajlamosak a csontrendszeri megbetegedésekre. Jó számukra egy kiváló minőségű és alacsony kalóriatartalmú étrend, ami megóvja őket, hogy túl gyorsan nőjenek.

Ajánlott a témában: Mennyit egyen a kutya egy nap

 

Golden retriever tanítása

golden retriever kutyákA Golden Retriever örömmel vesz részt a tréningeken. Ez a fajta könnyen képezhető és szeret új trükköket tanulni. A Golden Retriever szeret eleget tenni a gazdáinak, így keményen dolgozik, hogy engedelmes és hű legyen hozzájuk. Mivel a Golden Retrieverek nagyon aktívak, használjon elnyújtott tréningeket, hogy kihasználhassa ezt az energiát.

 

Golden retriever Súlya

A Golden Retriever ideális súlya 24-33 kg. Ha Golden Retrieverje aktív, akkor ennek a súlyhatárnak a megtartása nem probléma.

A kan kutyák magassága 55-60 cm, súlyuk 30-33 kg. A nőstény kutyák általában 50-56 cm magasak, míg a súlyuk 25-30 kg között van.

A golden retrieverek általában egy éven belül elérika végleges magasságukat és a felnőtt súlyukat kb. 2 év alatt.

 

Golden retriever Temperamentuma és viselkedése

golden retriever kutyaNagyon lojális és társaságkedvelő, a Golden Retriever nagyon szereti az emberi kapcsolatteremtést és jól érezni magát velük. Nagyszerű háziállatok lesznek a gyermekes családok számára, és nem hajlamosak támadni a látogatókat (kivéve csókokkal). Nagyszerűen vislekednek más állatokkal is, még azoknál is, amelyek kisebbek, és támadóbb ​​fajták. Nyugodtak és jómódúak, és jó támogatók is lehetnek.

A Golden Retriever élvezi a játékokat, beleértve a dobálós visszahozós játékot és minden más játékszereket. Szeretik az emberekkel való interakciót ilyen módon, és nagyon szórakoztatóak tudnak lenni. Ha egyedül hagyják őket hosszabb ideig, boldogtalanná válnak. Ez a kutyafajta nagyon intelligens, gyorsan tanul és nagyon sok gyakorlást és figyelmet igényel.

 

 

Golden retriever betegségei / Általános egészségügyi problémái

Golden Retrieverek hajlamosak a különféle betegségekre, így a betegség bármilyen jeleit vagy a viselkedésbeli változásokat komolyan kell venni. A Golden Retrievert érintő leggyakoribb betegségek közé tartozik a szürkehályog, könyök diszplázia, epilepszia, csípő diszplázia, szívbetegségek és bőrallergiák.

Mielőtt egy kiskutyát vásárolnál, keress fel egy jó tenyésztőt, aki meg tudja mutatni mind a kölyök és a szülei egészségügyi ellátásokról szóló kiskönyvét. Ezzel tudják neked bizonyítani, hogy a kiskutya egészséges és nem fog örökletes betegségektől szenvedni.

 • csípő dysplasia – örökletes állapot, amelyben a combcsont nem illeszkedik szorosan a csípő ízülethez. Egyes kutyák az emiatt fájdalmaktól szenvednek és sántítanak az egyik vagy mindkét hátsó lábukra, míg mások nem mutatnak külső tüneteket. A kutya életkorával nagyobb eséllyel alakulhatnak ki gyulladások az izületeknél. A kutya kiválasztásánál érdemes elkérni a szülők tesztjét ami bizonyítja, hogy a kutyák nem voltak csípő problémásak.
 • Könyök diszplázia:A nagy kutyáknál ez egy közös örökletes állapot. Úgy tartják, hogy a különböző növekedési ütem okozza a könyököt alkotó három csontnál az izületek lazaságát. Ez fájdalmas sántításhoz vezethet. Az állatorvos műtétet ajánlhat, ami megoldhatja a problémát, vagy gyógyszeres kezelés, ami enyhíti a fájdalmat.
 • Szürkehályog: A szürkehályog egy fényelnyelési probléma a szemlencsén, ami látásvesztéshez vezethet. Az érintett szemnek zavaros megjelenése figyelhető meg. Örökletes betegség és a általában az idősebb kutyáknál fordul elő, de lényegében bármely korban előfordulhat. Kezelésük műtéti eltávolítással történik.
 • Progresszív Retina Atrófia (PRA): Degeneratív szem betegség. A PRA okozta vakság egy lassú folyamat, ami a szem hátsó részében elhelyezkedő fotoreceptorok veszteségének következménye. A PRA kimutatható már jó pár évvel azelőtt, hogy a kutya bármilyen jelét adná a vakságnak. Neves tenyésztők évente felülvizsgáltatják a kutyát a szemet is beleértve, mellyel bizonyítható a kutya tünetmentessége.
 • Osteochondrosis dissecans (OCD): Ezt az ortopédiai állapotot a porok helytelen növekedése okozza, általában a könyöknél fordul elő, de előfordult már a vállaknál is. Ez egy fájdalmas merevséget okoz a csontokban, ami abban mutatkozik meg, hogy a kutya képtelen behajlítai a könyökét. Ezt ki lehet már mutatni a kölyök 4—9 hónapos korában. A kutya túletetése, a magas fehérjetartalmú ételek hozzájárulhatnak a kifejlődéséhez ennek a betegségnek.
 • Allergia: Néhány golden retriever allergiától szenved, ételallergiától a pollenig. Az allergiás tünetek a kutyáknál hasonlóak az embernél tapasztaltakéval. Ha azt tapasztaljuk, hogy a kutya nyalogatja a mancsát, dörzsöli az arcát, vagy hasonló tüneteket észlelünk, gyanakodjunk allergiára és forduljunk állatorvoshoz.
 • Epilepszia: Az epilepszia olyan agyi rendellenesség, amely időszakos görcsöket és rángásokat okoz. Az állatorvosnak tudnia kell, mennyire súlyosak a rohamok, és milyen gyakran fordulnak elő annak meghatározásához, hogy milyen gyógyszereket kell felírni, ha szükséges.
 • Von Willebrand betegség: Ez egy vér betegség amely megtalálható mind a kutyáknál és az embereknél is. Ez az alvadási folyamat csökkenését jelenti, egy alvadási zavar. A kutya szervezetében hiányzik az az anyag, amely segítségével a vérlemezkékből vérrög képződik. Olyan tünetek jelentkezhetnek, mint orrvérzés, fogínyvérzés, elhúzódó vérzés a műtét után. Alkalmanként vér található a székletben. Ezt a betegséget általában a kutya 3 és 5 éves kora között diagnosztizálják és nem gyógyítható. Azonban vannak módszerek a kezelésére, enyhítésére, mely a nem beteg kutyáktól vett vér transzfúziójával a leghatásosabb. A legtöbb kutya ezzel a betegséggel teljes életet tud élni.
 • Osteoszarkóma: Az osteosarcoma rosszindulatú csontrák, amely gyakori a nagy és óriási fajtákban.

 

 

Golden retriever Várható élethossza

A Golden Retriever várható élettartama 10-13 év, nem ritka ez egy ekkora kutya számára.

 

Golden retriever mozgásigénye

Észre fogod venni, hogy mivel a Golden Retriever egy sportos fajta, rengeteg testmozgásra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek és tartalmas életük legyen. Vidd el a kutyádat hosszú sétákra, játsz vele, és hagyd, hogy a Golden Retriever szabadban nyílt helyen legyen és szórakozzon más kutyákkal. Ha szabadidőn kívüli időt szeretne tölteni, akkor örömmel fogod tapasztalni, hogy a Golden Retriever kiváló társ a túrák és a kempingezések során is.

Ahhoz, hogy kielégítsük a golden retriever mozgásigényét, fárasszuk ki őt napi 2 x 20-30 perces aktív mozgással. Ha lecsökkentjük a mozgás idejét, akkor az viselkedési problémákhoz is vezethet.

A többi hasonló fajtához hasonlóan, a Goldik természetüknél fogva szeretnek a szájukban dolgokat cipelni, ami lehet egy labda, puha játék, vagy akár egy büdös zokni is.

Különös figyelmet kell fordítanod, ha te fogod felnevelni a golden retrievered. Ezek a kutyák nagyon gyorsan nőnek a négy és hét hónapos kor között, így hajlamosak a csontrendszeri betegségekre. Ne hagyd, hogy az kutyád nagyon kemény felületeken, például járdán játsszon és fusson, amíg legalább 2 éves nem lesz, és az ízületei teljesen kialakulnak. A normál játék a fűben teljesen rendben van, és így a kölyökkutya számára az agiliti órák is végezhetők.

 

 

Golden retriever bundája és ápolása

Mivel a Golden Retriever hosszú szőrrel és dupla Bundával rendelkezik, eléggé kócosodhatnak. Ez azt is jelenti, hogy naponta meg kell kefélni, hogy elkerülje a szőr szőnyegedését. Mivel ezek a kutyák szeretik a tavakat, folyókat és a patakokat, érdemes őket gyakran fürdetni.

A golden retriever kutya télen és nyáron moderált mértékben vedlik, de tavasszal és ősszel erőteljesebben. Ha egy goldival élsz, hozzá kell szoknod, hogy sok szőrrel találkozol és alkalmazkodnod kell ahhoz, hogy mindig lesz pár szőr a bútoraidon és a ruhádon.

Vágjuk a körmeit havonta egszer vagy kétszer, ha úgy látjuk, hogy természetes módon nem koptak el. Ha hallod, hogy kopognak a padlón, akkor valószínűleg már túl hosszúak. A rövid és szépen vágott körmök mindig jó egészségben fogják a lábait tartani. Ha nem vagyunk elég tapasztaltak a kutya körmének ápolásában, akkor vigyük inkább el egy kutyakozmetikába, ahol szakértő kezekbe adjuk a kutyánkat.

A lehajló fülek, meleg és sötét környezetet teremtenek a baktériumok és a gombák számára is, így a golden retriever is hajlamos a fülfertőzésekre. Figyeljünk a bőrpír vagy a rossz szag utalhat fertőzésre. . Töröljük ki neki időnként egy ph semleges tisztítóval egy vattapamacs segítségével. Tisztítsuk ki a kutya fülét a fürdetések és az úszások, vagy bármikor amikor a kutya vizes lesz. Ez segít megelőzni a fertőzést.

Kezdjük a kezelését már kiskutya korban, hogy hozzászokjon, így később nem fog nehezére esni, ha erre kerül a sor. A rendszeres ápolásnál ne felejtsük el a száj és a fülek vizsgálatát sem. Tegyük ezeket az egészségügyi vizsgálatokat kellemes élménnyé, hogy megalapozzuk a későbbi egyszerű vizsgálatokat.

 

Gyermekek és egyéb háziállatok

A Golden Retriever kedves és nyugodt temperamentumú és nem zavarja a gyerekek zaja és a hirtelen mozdulatok – sőt, ettől boldog. De, mivel egy nagy, erőteljes kutyáról van szó, így véletlenül könnyedén felboríthatja a kisgyermekeket.

Mint minden fajta esetében, mindig meg kell tanítani a gyerekeket, hogy hogyan kell megközelíteni és megérinteni a kutyákat, és nem szabad őket felügyelet nélkül hagyni,  hogy megakadályozzunk minden fül vagy farok húzást, ami esetleg fájdalmat okoz a kutyának és erre ő egy kis csípéssel reagálna.

Tanítsd meg a gyermekeidet, hogy soha ne közelítsen kutyához, amíg azeszik vagy alszik, és ne próbálja meg elvinni a kutya ételét. Nem számít, hogy egy kutya mennyire barátságos, kisgyermekekkel nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Élvezi a többi kutya társaságát, és megfelelő bemutatkozással és oktatással megbízható a macskák, nyulak és más állatok szemben is.

 

 

Golden retriever Kölyök

golden retriever kiskutyaMindig emlékezzen arra, hogy a Golden Retriever kölykök lassan fejlődnek, így egészen felnőttkorig megtartják a játékosság nagy részét. A kutyakölykök egy fehér / sötét Bundával születnek, amely aranyszínűvé válik kilenc és 13 hónapos kor között. Nagyon játékosak, ezét ne hatagudjunk rájuk, ha épp a kint felejtett cipőnkben találják meg a játszópartnert.


A további kutyafajtákról itt találsz leírást: kutyafajták

Olvasd el ezt is: kölyökkutya vásárlás előtt