Kezdőlap Életmód TOP 10: vadászkutya fajták

TOP 10: vadászkutya fajták

pointer

Az embereknek és a vadászkutya fajtáknak hosszú, sztorikkal teli történelmük van. Valójában az első háziasított kutyák egy része valószínűleg tenyésztésre került, hogy segítsen az embereknek elfogni és leteríteni a vadakat.

Ma a vadászkutyák továbbra is segítségül lehetnek az embertársaiknak vadászatban. Ez a kifejezés nem tekinthető egy külön hivatalos fajtájú csoportnak, inkább olyan kutyákra vonatkozik, amelyek az emberekért vagy velük vadásznak, amely számos fajtát tartalmaz azokból a csoportból, melyeket a kutyatenyésztők megkülönböztetnek.

A vadászok bizonyos tulajdonságokat és jellemeket akarnak a vadászkutyákban megtalálni. Szükség van a jó szaglásra a nyomok követésére és préda vissza hozatalra. Hosszabb utazások esetén a vadásznak olyan kutyára van szüksége, aki sok energiával és kitartással rendelkezik.

Itt van 10 a legnépszerűbb vadászkutya típusokból, melyek a legnépszerűbbek a vadászatok során, amelyek rendszeres testmozgással és mentális kihívásokkal jó családi kutyaként is megállják a helyüket.

 

 

Vadászkutya fajták (betűrendben)

1Beagle – vadászkutya fajták

A beagle egy klasszikus vadászkutya, amely játékosságáról, hírszerzéséről és jellegzetes ugatásáról is ismert. A beagle egy brit fajta, amely kisebb játékra specializálódott. Korlátlan állóképességük és kitartásuk van a játékaik során.

 

2Bloodhound

A bloodhound a legalapvetőbb nyomkövető fajta – a híres orruk képes követni a napok óta hideg nyomokat is. Szaglásuk olyan erős, hogy ezeket a kutyákat rendszeresen a bűnüldöző szervek használják, a bűnözők nyomon követésére és az eltűnt személyek megtalálására.

 

3Chesapeake Bay Retriever

Ez a vízkedvelő kutyajata a Chesapeake-öböl mentéről kapta a nevét, ahol kecske vadászatra tenyésztették őket. Bár nem annyira ismertek, mint a Labradorok vagy a golden Retrieverek, ez a fajta osztozik minden olyan tulajdonságon, amelyekért kedvelik a retrievereket: az intelligencia, az atleticizmus és a határtalanul jó természet.

 

4Coonhound


A coonhound remek követők, támaszkodva a szaglási érzésükre, hogy segítsék az embereknek megtalálni az elejtett zsákmányt. Két másik nagyszerű nyomkövető fajtából tenyészthették – bloodhound és a foxhound.

Ennek a két kutyának a kombinációja is segítheti, hogy tökéletes vadászai legyenek a kisebb vadaknak, melyek után kapták meg a nevüket is, mint például a mosómedve. Azonban ez a fajta úgy is ismert, mint aki nem riad meg semmitől, és ezért gyakran használták nagy vadak vadászatára is, mint a szarvas.

 

5Tacskó

A szkeptikusok nehezen tudják elhinni, hogy ez a kis rövid lábú kutya bármiben is hasznos lenne a terepen, de a tacskókat már a 17. században Európában kisebb vadászat céljából tartották.

Ez a fajta régóta bizonyította a borzasok, a rókák és a nyulak félelem nélküli nyomkövetőjét. A nevük a német és borz német szóból származik: „Dachs” és „Hund”.

 

6Angol szetter

Könnyen kiképezhető és energikus, ez a kutyafajta egy másik kedvelt madár vadász kutya, amely eredetileg az Egyesült Királyságban a 19. században lett tenyésztve. A szorosan kapcsolódó ír szetter sok hasonlóságot mutat. Mindkettő kiváló szagérzetéről és nagy terhelhetőséggel renddelkezik.

 

7Foxi

Ezt a fajtát kicsit nehezebb megtalálni, mint a többieket ezen a listán, a foxi egy másik fajta, amelynek gyökereit egészen a 17. századi Európába vezetenk. Ez a kicsi, de élénk terrier arra lett nevelve, hogy kicsalja a rókákat a rejtekhelyeikből. Manapság is, a rövid, de erős energikus felépítésük, kiváló és lelkes társaik a róka vadászatnak.

 

8Labrador retriever

A Labrador Retriever a sokoldalúság miatt a legjobb vadászkutya. A labradorok híresen oktathatóak, intelligensek, atlétikusak és jó természetűek. Ők is kiváló úszó kutyák, úszóhártyás ujjakkal és víztaszító bundájukkal. Az egyik érdekes megkülönböztetőjük a Labradoroknak a „puha harapás”.

Egy labradort kiképezhetünk, hogy valamit tartson a szájában, anélkül, hogy kárt okozna benne: egy jól képzett labrador akár egy tojást is tarthat a szájában, análkül, hogy összetörne.

 

9Pointer

A pointer egy másik klasszikus vadászkutya, aki kiválóan dolgozik mind a földön, mind a vízen. Őket gyakran használják madár elkapó kutyaként, bár ők is tapasztaltak a nyomkövetésben. Nevük a jellegzetes „mutató” viselkedésükből származik. Amikor egy pointer zsákmányt szagol, ahelyett, hogy elriasztaná, lefagy, és a testével a zsákmány felé mutat.

 

10Vizsla

A nyolcadik században a magyar bárók a vizslát vadászatra és státusz szimbólumként tartották. Rendkívül okos és könnyen tanítható, nagyon jól használható az olyan feladatokra, mint a visszahozás és az útmutatás, melyek mind hasznos tulajdonságok egy vadászkutya számára. Rengeteg energiával rendelkezik, aki a leghosszabb vadász túrákon sem fog kimerülni.

 

11További nagyszerű vadászkutya fajta:

 

 

Mielőtt egy vadászkutya fajtát választanál

Ha te egy vadászkutya fajtát keresel – vagy egy keverék fajtát, amely részben vadászkutya, akkor olyan tevékenységeket kell találnod, amelyek kielégítik a kutya vadászat iránti ösztöneit.

Ha nem így teszünk, akkor a kutya hajlamos lesz másutt is megtalálni és irányítani ezeket az ösztönöket, ami problémás viselkedést is eredményezhet.

Egyes vadászkutyák, mint a pointerek és a szetterek, arra tenyésztik, hogy egyszerűen megtalálják a zsákmányt, általában a szárnyasokat, és jelöljék meg a helyet, hogy a vadászok megtalálják azokat. Ezeknek a fajtáknak jó tevékenység és remek elfoglaltság az ösztöneiknek a keresési és a mentési gyakorlatok és játékok.

A retrieverek pontosan azt teszik, amit a nevük is jelent mond, ezért egy olyan játék, ami nem kimondottan vadászati ​​kihívás, valaminek a visszahozatal, elkapása, ami magába foglalhat bármely repülő tárgyat, mint bot, frizbi, labda.

A terriereknek erős zsákmányejtős ösztöneik vannak, amit az agility tréning teljesíthet, különösen ami csalival is párosul.

Előző cikkTOP 10 juhászkutya fajta – ezek a legnépszerűbb pásztorok
Következő cikkFekete kutya nevek