Kezdőlap Kutyafajták Jagd Terrier – Német vadászterrier

Jagd Terrier – Német vadászterrier

A Jagdterrier egy modern terrier fajta, amelyet a háborúk közötti időszakban tenyésztettek ki Németországban.

A tenyésztők közötti nézeteltérések és az a vágy, hogy német terrier fajt fejlesszenek ki az angol terrier fajták riválisává, egy szakmailag irányított tenyésztési program létrehozását eredményezte.

15-20 év szelektív tenyésztés során a megalkotottak egy jellegzetes fizikai megjelenésű és vadászati ​​képességgel rendelkező terrier fajtát, hogy a legjobb esélyekkel vehesse fel a versenyt az angol terrierrel.

német vadász terriervizes bundával
forrás: https://www.smalldogplace.com/

Kezdetben rókák és borzok kiűzésére használták őket a földalatti otthonukból, de hamarosan képesnek bizonyultak sokkal nagyobb állatok, például vaddisznók előkergetésére is.

Ami a Jagdterrierből hiányzik, azt elszántságában és bátorságában pótolja. Nincs kedvük nagyobb állatok megtámadásához, és kitartanak egy adott tevékenység mellett addig, amíg el nem érik céljaikat.

A Jagdterrier nem biztos, hogy alkalmas kezdő kutyatartóknak, vagy azoknak, akik a számukra szükséges mentális és fizikai támogatás miatt szeretnének kutyát beszerezni. Leginkább tapasztalt, szabadtéri életmódot folytató tulajdonosok számára ajánlják őket.

Ha elegendő testmozgást végeznek, a Jagdterrierek nyugodtak, és kifejezetten jó társak. Képesek kijönni az idősebb gyerekekkel, azonban erős zsákmányszerzési ösztönük alkalmatlanná teszi őket a más háziállatokkal való együttélésre.

Ha nem jól szocializálódtak, előfordulhat, hogy nem jönnek ki más kutyákkal, és alaposan figyelni kell majd az ismeretlen kutyákkal való bármilyen interakciókra.

 

Elnevezései: A Jagdterrier fajtát a Deutscher Jagdterrier, a német Jagdterrier, és a német vadászterrier neveken is ismerik.

 

Jagd terrier jellemzői:

kutyafajta csoportja: Terrierek

magasság:  kan: 33-40 cm,  közepes termetű kutya

súly: kan: 9-10 kg, nőstény: 7.5-8.5 kg

élethossz: 13-15 év

 

 

kép forrás: akc.org

Német vadászterrier eredete

A Jagdterriert eredetileg vadász– és munkakutyaként tenyésztették ki Németországban. Ezek a kis kutyák a terrier csoportba tartoznak, és kis méretük ellenére tehetségesek a legvadabb zsákmányok elejtésében is, beleértve a borzot, rókát és még a pumát is.

Ismertek bátorságukról és alkalmazkodóképességükről, valamint erős munkamoráljukról, ugyanazokról a készségeikről, amelyek értékessé teszik vadász- és munkakutyaként.

A korai Jagdterriereket úgy tenyésztették ki, hogy az óangol foxterriert keresztezték a németországi fekete és barnás vadászterrierrel.

A fajta sokéves szelektív és intenzív tenyésztés eredménye, és Németországban szinte kizárólag vadászatra használják őket, bár néha háziállatként tartják az Egyesült Államokban.

 

 

Fajta Jellemzés

Pozitívumok

 • A Jagdterrier hűséges, szeretetteljes társ és családi háziállat
 • Állandóan csinálni akarnak valamit
 • Nem sok ápolást igényelnek
 • Egész évben mérsékelten hullajtják a szőrüket
 • Nagyon intelligensek és ha a megfelelő kezekben vannak, könnyen képezhetők
 • Jók a gyerekek körül
 • Ismert, hogy egészséges fajta
 • Nem bánják, hogyha egyedül vannak
 • Jó „megfigyelő kutyák”, de nem túl jó „őrző kutyák”

 

Negatívumok

 • A Jagdterriereknek rendkívül nagy a prédahajtása
 • Nem jó választás az első kutyatulajdonosok számára
 • Jobban megfelelnek azoknak az embereknek, akik aktívan, a szabadban élnek
 • Nem lehet megbízni bennük kisebb állatok és háziállatok körül
 • Profi menekülő művészek
 • Köztudott, hogy kedvelik a saját hangjukat

 

 

Érdekes tények a fajtáról

 • Meglehetősen ritka fajnak számít egyes országokban, és bár nagy rajongótábora van, éppen ezért várólistára kell feliratkozni a tenyésztőknél.
 • A világ más részein gyakran német vadászterriereknek hívják őket
 • Az állatok száma veszélyesen alacsonyra esett a második világháború végén
 • Ismeretes, hogy a Jagdterrier az egyik legkitartóbb terrier
 • Hagyományosan a Jagd terrier farka mindig kurtított volt, de mivel az eljárást tiltó törvény 1998-ban lépett hatályba, ez ma már illegális, kivéve néhány dolgozó fajtát, és ha egy kutya valamilyen egészségügyi problémában szenved, amely megköveteli a csonkítást. Az eljárást egy szakképzett állatorvosnak kell elvégeznie, és engedélyköteles.

 

 

Jagd terrier tulajdonságai / megjelenése

A Jagdterrierek kicsi kutyák, amelyek marmagassága 33-40 cm között van. A hímek súlya körülbelül 10 kg, míg a nőstények kissé könnyebbek, 7,5 és 8,5 kg közötti súlyukkal. Mint ahogy a vegyes örökségük sugallja, más terrierekre jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek.

Arcuk hasonló Jack Russelléhez, bár a pofájuk megtartja a Fox Terrier „dobozos” megjelenését. A test jobban hasonlít a Fox Terrierhez, kissé lejtős háttal az első lábaktól a hátsó lábig.

A szőrzet durva és szálkás, a lábak hátán tollazott. Néhány kutyán hosszabb a szőr, szakállas megjelenést kölcsönözve nekik. A legtöbb Jagdterrier fekete, barnás-rozsdás színű jelzéssel a pofa, a szemöldök, a mellkas, a has és a lábak között.

Néhány folt lehet csokoládé, májbarna vagy fehér is, de a fajta szabványai eltérnek a Kennel Klubok között. Az orr mindig fekete vagy májszínű.

 

 

Képezhetőség

Bár a Jagdterrier intelligens, attól még nem könnyű a képzésük. Erős akarattal rendelkező független kutyák, akik nem veszik könnyen figyelembe a parancsokat. Ha gyengeséget vagy huncutságra való lehetőséget találnak, ki fogják használni.

A tréningnek szigorúnak, de nem nehézkezűnek kell lennie. A korai képzésnek a szocializációra és a jó visszahívás kialakítására kell összpontosítania. Ez különösen fontos ebben a vadászfajtában, akik hajlamosak figyelmen kívül hagyni tulajdonosukat azon ösztönük miatt, hogy más állatokat, beleértve az állatállományt és a környező macskákat is, üldözzenek.

A tréninget változatosan kell tartani, hogy a Jagdterrier ne unatkozzon. A gyakran tartott rövid foglalkozások előnyösebbek, mint azok a hosszabb foglalkozások, amelyekben a kutya és a tulajdonos is unatkozik.

A viselkedési elvárások következetessége elengedhetetlen. Kezdd úgy, ahogy tovább is akarod folytatni, ezért ne engedd fel a kutyát a bútorokra, ahova később nem mehet fel.

 

 

Gyakorlási és aktivitási szintek

A Jag dterrier magas energiaszinttel rendelkezik. Naponta legalább egy óra jó minőségű szabadtéri testmozgást igényelnek. A legalkalmasabbak azoknak a tulajdonosoknak, akik szabadtéri életmódot folytatnak, és minden nap elegendő fizikai és szellemi ingerlést tudnak biztosítani.

A testmozgásnak a lehető legváltozatosabbnak és legösztönzőbbnek kell lennie a játék és a barangolás lehetőségével.

Az egyórás vezetett séta nem lesz elegendő ahhoz, hogy kielégítse egy Jagdterrier szórakozási kedvét. Ideális esetben a testmozgásuknak olyan területen kell lennie, ahol szabadon felfedezhetik és teljesíthetik az illatok követésére vonatkozó ösztönüket.

A tulajdonosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen más állatok vannak a környéken, hogy elkerüljék a más kutyákkal vagy állatállományokkal való találkozásokat, különös tekintettel a juhokra, és más olyan állatokra amit üldözve elfuthat a kutya.

 

 

Karakter és temperamentum

A Jagdterrierből jó háziállatok születhetnek, de a karakter néhány aspektusát figyelembe kell venni. A Jagdterrier-t elsősorban vadászkutyaként fejlesztették ki.

Intelligens kutyák, magas testmozgásigénnyel. Ha unatkoznak, vagy nem foglalják le őket, a Jagdterrier rombolni kezdhet, hogy kifejezze csalódottságát.

Ennek eredményeként azoknak a vidéki embereknek felelnek meg leginkább, ahol korlátlan időt tölthet a szabadban.

Rendkívül elszánt kis kutyák, és kitartóan folytatják tevékenységüket, amíg céljaikat el nem érik, bármi is legyen az! Tehát, ha a céljuk a huncutság, akkor bajban leszel.

A jagerterrierek bátor állatok, és elszántságukkal együtt ez problémákat okozhat más kutyákkal. A korai életkortól kezdve a szocializáció elengedhetetlen ahhoz, hogy a Jagdterrier megtanulja, hogyan kell kölcsönhatásba lépni más kutyákkal, és megtanulják, hogy ne kezdjenek harcot.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a Jagdterrier nagyon erős zsákmányszerzési ösztönnel rendelkezik, ezért soha nem szabad magára hagyni más állatokkal, még akkor sem, ha együtt nőttek fel.

Nagyobb gyerekekkel jól tudnak teljesíteni, és játékos oldaluk is van, lehetővé téve mindkettőjük számára, hogy sok órán át szórakoztassák egymást.

Összességében a Jagdterrier olyan tapasztalt tulajdonosok számára a legalkalmasabb, akik képesek kezelni igényes karaktereiket. A legkedvezőbb a szabadtéri életmóddal rendelkező emberek számára.

 

 

Jagd terrier betegségek / egészség

A Jagdterrier átlagos várható élettartama 13 és 15 év között van, ha életkoruknak megfelelő, minőségi étrenddel táplálják őket.

A Jagdterrier robusztus, egészséges kutya, és úgy tűnik, hogy nem szenved olyan örökletes és veleszületett egészségügyi problémáktól, amelyek sok más fajtát sújtanak.

Ennek oka lehet az a tény, hogy kevés kutya van a környéken, és ezért nem gyűjtöttek elegendő információt az egészségükről. Egyes kutyáknál azonban beszámoltak a következő örökletes szembetegség kialakulásáról:

 • Elsődleges lencse luxatio (PLL) – a kutyák szemét a Brit Állatorvosi Szövetségen vagy az Animal Health Trust (AHT) szervezeten keresztül teszteltetni kell.

 

 

Gyermekek és egyéb háziállatok

A jagerterrierek élénkek és mindig éberek lehetnek, de nyugodtak és szelídek is tudnak lenni a gyerekek körül.

Lehet, hogy nem a legjobb választás azoknál a családoknál, ahol a gyerekek még fiatalabbak, de az idősebb gyerekek mellé ajánlatosak, feltéve ha már tisztában vannak a kutyák kezelésének alapvető dolgaival.

Ennek ellenére a fiatalabb gyermekek és a kutya közötti bármilyen interakciót mindig felügyelni kell, hogy a játékidő ne legyen túl heves, és hogy nehogy akár véletlenül is sérülés legyen a vége.

Ha elég fiatal korától kezdve jól szocializálódott, a Jagdterrier általában jól kijön más kutyákkal, de egy kicsit „furák” lehetnek az első találkozáskor.

Ha egy családi macskával nőttek fel a házban, általában jól megvannak egymással, de vigyázni kell, valahányszor egy Jagdterrier találkozik más macskákkal, és ugyanez elmondható más kisebb állatokról is, hiszen hatalmas vadászösztön van bennük.

 

 

Gyakran ismételt kérdések

Jó választás az első tulajdonosok számára?

A Jagdterrier nem jó választás az első kutyatulajdonosok számára, mert olyan embereknek kell szocializálódniuk, kezelniük és képezniük őket, akik ismerik az intelligens, nagy energiájú, alacsony unalomküszöbű terrierek sajátos igényeit.


Jagd terrier vadászösztöne?

Miután “dolgozni és vadászni” tenyésztették őket, egy Jagdterrier nagyon magas zsákmányhajtási ösztönnel rendelkezik, és annyira kitartó, hogy soha nem adja fel. Mint ilyen, mindig nagyon oda kell figyelni, ha kisebb állatok és háziállatok közelében tartózkodnak.

Arra is ügyelni kell, hogy egy Jagdterrier hol és mikor tud elszökni, különösen ha vadon élő állatok vagy állatállomány vannak a közelben, szem előtt tartva, hogy ha egy terrier felvesz egy illatot, valószínűleg figyelmen kívül hagyja majd a visszahívási parancsot.


Játékos a Jagd terrier?

A Jagdterriereknek nagyon játékos oldala is van. A vidámság kedvelői és nagy energiájúak, mind egy kis energiabomba. Szeretik szórakoztatni saját magukat és másokat is.

Köztudott, hogy kissé huncutak, amikor a hangulat elviszi őket, és mivel ilyen okosak, egy Jagdterrier gyorsan megtanulja, hogyan lehet a saját módjukon elérni azt amit akarnak.


Mennyire jó az alkalmazkodóképességge a német vadászterriernek?

A Jagdterrier kicsi lehet, de nagy energiájú karakterek, amelyek jobban megfelelnek az aktív szabadtéri életet élőkkel való együttélésnek, ahelyett, hogy egy lakásban laknának.

Munkára nevelték őket, ami mélyen beágyazódott egy terrier pszichéjébe, és ha nem tehetnek eleget a ,,küldetésüknek” nagyon boldogtalan kutyák lesznek.


Szenved szeparációs szorongástól a jagd terrier?

Bár a Jagd terrierek szoros kapcsolatokat ápolnak gazdájukkal, általában nem szenvednek elválasztási szorongástól, feltéve, hogy nem hagyják őket túl sokáig magukra.

Ha túl sokáig maradnak magukban, gyorsan megtalálják a módját a szórakozásra, hiszen nagyon könnyen elunják magukat.

Ez azt jelenti, hogy rombolnak, és szüntelenül ugatnak, hogy felhívják valakinek a figyelmét és megmutassák, mennyire boldogtalanok a kialakult helyzet miatt.


Sokat ugat a jagd terrier?

Sok Jagdterrier kedveli a saját hangját hallatni, de ezt a viselkedésformát még kicsi korában ki kell iktatni, anélkül, hogy megijesztenénk a kutyát.

Amúgy csak akkor ugatnak, ha idegenek vannak, vagy ha valami nem tetszik nekik a környezetükben.


A Jagd terrierek kedvelik a vizet?

A legtöbb Jagdterrier szereti az úszást, és amikor csak tud, vízbe ugrik, főleg ha meleg az idő. Ha azonban bárkinek olyan kutyája van, amely nem szereti a vizet, soha ne kényszerítse őket arra, hogy ússzon, mert az csak megijeszti a kutyust.

Mindezek alapján mindig ügyelni kell arra, hogy a Jagdterrier-t a veszélyes vízfolyások közelében ne legyen szabadon, hiszen könnyen gond lehet ha a kutyus nem tud kijönni a vízből.


A Jagdterrier jó őrző kutya?

A jagerterterek természetes őrző kutyák, mindig készenlétben vannak. Ezzel azt akarjuk mondani, hogy inkább a kutya ugat, felhívva a gazdája figyelmét az esetleges veszélyforrásra, minthogy támadjon.


A további kutyafajtákról itt találsz leírást: kutyafajták

Olvasd el ezt is: kölyökkutya vásárlás előtt