Kezdőlap okos kutyafajták TOP 10 legokosabb kutyafajta

TOP 10 legokosabb kutyafajta

legokosabb kutyafajta border collie

Nincs egyszerű dolgunk amikor kutyát keresünk, hiszen több száz kutyafajta közül választhatunk. Hogyan válasszunk? A választásunk megsegítésének egyetlen módja, hogy hogy eldöntsük milyen tulajdonságai vagy karakterisztikái legyenek a kutyának, ami illeszkedik a mi életvitelünkbe és elképzelésünkhöz.

Sok ember számára egy kutya intelligenciája mérvadó. Minél okosabb a kutya, annál könnyebb tanítani és képezni – ez különösen fontos azoknak a kutyatulajdonosok számára, akik a kutyáikat agiliti és egyéb ügyességi versenyeken akarják szerepeltetni, vagy olyan feladatokat hajtsanak végre, mint a keresési-mentési vagy terápiás feladatok.

Összeállítottuk a TOP10 legokosabb kutyafajta listáját:

 

 

TOP10 legokosabb kutyafajta

1Okos kutyafajták: Border Collie

 

A border collie kiváló munkakutya, köszönhetően az intelligenciájának és a fáradhatatlan hozzáállása miatt. Ezek a kis kutyák órákig képesek dolgozni, fáradhatatlanul, a kis pofijukon szinte mosollyal és minden munkát vagy feladatot elvégeznek, amelyet nekik rendeltek. A Border collie kiváló az agilitiben, valamint az erős ösztönei miatt nagyszerű a nevelésben is. Kiemelkedően okos kutyafajta a szakemberek szerint.

 

2Németjuhász

A németjuhász különösen elhíresült, mint rendőrkutya, köszönhetően a fegyelmezettsége miatt. Ezek a kutyafajták nagyon magas szinten képezhetőek és taníthatóak, akik a hűségük és a megbízhatóságuk mellett kiváló családi kedvencek is, de leginkább akkor használják ki a képességeiket, ha munkavégzésben és feladatok ellátásában vesznek részt.

 

3Labrador retriever

A Labrador Retriever hírhedt, hogy lelkes és energikus kutyafajta, de nagyon intelligens és oktatható is. A megfelelő fegyelmüknek köszönhetően, ez a fajta kitűnő vezetőkutya lehet, de a sokrétűségét bizonyítja, hogy az agilitásra és engedelmességre is kiképezhetők. Több országban is az egyik legnépszerűbb kutyafajta, ez hazánkban sem áll távol a valóságtól.

 

4Ausztál juhászkutya

Az Ausztrál Pásztor ismert a fodros bundája és élénk személyisége miatt. Ezek a kutyák is nagyon intelligensek és rendkívül jól oktathatóak – különösen akkor, ha konkrét munkát kapnak. Az ausztrál pásztor kiváló terelőkutya és az jól szerepel az agilitás gyakorlatokban, jóllehet nagyon jó házikedvencek is, ha megfelelően naponta foglalkoznak velük.

 

5Golden retriever

A Golden Retriever híres lágy aranyszínű bundájáról és barátságos temperamentumáról. Ha egyszer megismerkedsz ezekkel a kutyákkal, akkor az emberek iránti szeretetük azonnal magával fog ragadni, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül az intelligenciájukat és a munkavégző képességüket sem. Ezek a kutyák szívesen szereznek örömet a gazdáiknak és nagyon okosak, ezért nagyon jól képezhetőek különféle feladatok elvégzésére – különösen jó terápiát és segítő kutyáknak.

 

6Uszkár

Az uszkárt sokan úgy ismerik, hogy az egyik legintelligensebb kutyafajta. Ezek a kutyák magasan jól képezhetőek és alkalmasak a sportra és az agilitásra – kivételesen jól szerepelnek a vízi sportokban.

 

7Shetlandi juhász

A shetlandi juhászkutya úgy néz ki szinte mint egy miniatűr kollie, aki amúgy nagyon intelligens munkakutya / juhászkutya. Ezek a kis kutyák kitűnőek a terelésben, de kiképezhetők agilitásra és más feladatokra is.

 

8Ausztrál marha pásztorkutya

Ez a fajta hasonló az ausztrál juhászkutyához, habár rövidebb, durvább bundája van, szemben az ausztrál juhász, lágy, omló bundájával. Az ausztrál szarvasmarha pásztorok nagyon okosak és erõsek az ösztöneik, habár az engedelmességi és az agility feladatokban is kiválóak. Ezek a kutyák sok napi gyakorlást és sok szabadtéri helyet igényelnek.

 

9Rottweiler

Ha egy Rottweilerre gondolsz, akkor valószínűleg ház vagy terület őrzése jut róla az eszedbe. Az igazság azonban az, hogy ezek a kutyák nagyon intelligensek és képzettek olyan feladatok elvégzésére, amelyek messze túlmutatnak egy őrkutyán. Ez a fajta kiváló terápiás kutya, kiszolgálni a gazdáját és még akár pásztornak is.

 

10Doberman

Valószínűleg a Dobermant olyan nehéz feladatok elvégzésével kötöd össze, mint a rendőrségi kutya vagy őrkutya. Ezek a sztereotípiák azért igazak, mert a Doberman Pinscher olyan feladatokban éli ki magát igazán, amelyek gyorsaságot, kitartást és intelligenciát igényelnek.

 

Előző cikkTOP 10 családi kutya
Következő cikkTOP10 terápiás kutya fajta