Kezdőlap Kutyafajták Border collie

Border collie

Ha lenne munkamániás kutyafajta, akkor a Border Collie viselné a címet. A Border Collie híres arról, hogy képes biztonságosan és hatékonyan dolgozni pásztorkutyaként. De ez a hihetetlen fajta sokkal többre képes, mint hogy más állatokkal dolgozzon – csak nézd meg, mennyire imádnivaló!

legokosabb kutyafajta border collie

Intelligens és energikus, ez a kutyafajta szívesen tanul és dolgozik a tulajdonosai számára. Ha egy gondos tulajdonos vagy, aki elegendő figyelmet és feladatot tud szentelni a Border Collie számára, akkor ez a fajta jól illik majd az otthonodba. Olvasd el, hogy többet megtudj erről az érdekes kutyafajtáról.

 

 

Border collie jellemzői:

kutyafajta csoportja: Juhász és pásztorkutyák

magasság:  45-55 cm, közepes termetű kutya

súly: 13-20 kg

élethossz: 10-15 év

 

Border collie eredete

A ma ismert Border Collie az 1800-as évek elején jött létre. Először a Scotch Sheep Dog-nak nevezték, ez a fajta a Brit-szigetekről származik, ahol juhokat tereltek. Victoria királynő a fajta rajongója volt, miután megpillantotta akció közben.

A Border Collie nevét vitatják – egyesek azt mondják, hogy a „collie” egyfajta juhból származik, míg mások azt mondják, hogy a szó a régi gélik szóból származik „hasznos” jelentéssel.

 

 

Border collie mérete / súlya

Kan Border Collie súlya 13-20 kg, magassága 48-55 cm, míg a szuka súlya 12-19 kg és a magassága 45-53 cm között változik.

 

Border Collie tulajdonságai

 • A Border Collie rendkívül érzékeny, nagyon érzékenyen reagál a legapróbb parancsra is, és látszólag képes megjósolni a gazdái vágyait.
 • Szüksége van egy olyan munkakörnyezetre, ahol mentális és fizikai ingerlést kap, a Border Collienak pozitív módon kell irányítani az energiáját. Máskülönben saját játékokat fog találni – és problémát jelenthet az együttélés során.
 • A Border Collie mindent terelni fog, ami csak mozog, beleértve a gyerekeket, autókat, embereket a kerékpárokon, macskák és más állatok. Valódi problémát jelenthet, ha megengeded neki, hogy a környéken szabadon sétáljon, ezért egy biztonságos kerítéssel körülvett udvar elengedhetetlen.
 • A fiatal gyerekek zajos játéka ösztönözheti a Border Collie terelő ösztönét, és arra kényszerítheti őt, hogy megcsípje, lökdösse és ugatással terelje.
 • A félénkség elkerülése érdekében a Border Collienak jól szocializáltnak kell lennie.
 • A Border Collie általában nem kószál el, de kíváncsisága és intelligenciája arra késztetheti őt, hogy menekülő művész legyen.
 • Az egészséges kutya megszerzéséhez soha ne vásároljon egy kölyköt egy felelőtlen tenyésztőből, kölyökkutyából vagy kisállatboltból. Keressen egy jó hírű tenyésztőt, aki megvizsgálja a tenyészkutyáit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mentes a genetikai betegségektől, hogy áthárulhassanak a kölykökre, és legyenek hangos temperamentumai.

Ahhoz, hogy egy egészséges állatunk legyen, soha ne vásároljunk egy kutyát felelőtlen tenyésztőtől, „kölyök gyárból” vagy kisállat kereskedőtől. Találjunk egy jó hírű tenyésztőt, aki rendelkezik egy jó tenyészállat genetikával, egészségügyi feltételekkel és a jó temperamentummal.

 

border collie tulajdonságaiÉrdekességek és tények a Border Collie -ról

1. Minden modern Border collie egy kutyától származik, ő az Old Hemp névre hallgatott, aki 1893-ban született és több mint 200 utódot adott a világnak. A név az eredetüktől származik: A „border” rész arra utal, ahol eredetileg származik, Northumberland-ban tenyésztették, Skócia és Anglia határán; a „collie” rész a kelta szógyűjteményből származik, aminek a jelentése hasznos vagy hűséges.

2. A terelő kutyák a rómaiaktól származnak, akik elhozták őket a Brit-szigetekre, de mivel az eredeti kutyák Észak-Afrikából származtak, a hideget kevésbé viselték jól. Végül a Vikingek keresztezték a kutyáikat a nagyobb római és kisebb brit kutyákkal. A 16. században ezek a kereszttenyésztések különböző terelő kutyákat eredményeztek, mint például a hosszúszőrű skótjuhász, a shetlandi juhászkutya és a bearded collie.

3. Hihetetlenül intelligensek és gyakran szerepelnek a legokosabb kutyafajták között. Képesek megtanulni rengeteg szó parancsot, valamint a kézmozdulatokat és a sípjeleket. A hátrány természetesen az, hogy könnyen unatkozhatnak vagy csalódottság érzésük lehet, ha nem kapnak megfelelő szellemi stimulációt. Ezeknek a terelő kutyáknak a többi fajtacsoporttal szemben, több munkára van szükségük ahhoz, hogy kielégítsük a szükségleteiket, ezért olyan dolgok, mint az agility vagy a különböző képzések hasznosak lehetnek számukra.

4. Abból a képességből adódóan, hogy gyorsan megtanulják az emberi szavakat, a Border Collie-kat nyelvészek tanulmányozták, akik arra jutottak, hogy olyan kommunikációs készségük van, mint a legközelebbi főemlős rokonaink sem.

5. A világ legokosabb kutyájának tartott Chasernek – aki amúgy egy border collie -szókincse 1000 szóval a legtöbb minden nem emberi állat között.

6. A Border Collies híres a „lapulásról” és a „bámulásról” – ezek a képességet teszik lehetővé, hogy olyan kiváló terelő kutyák legyenek. Képesek mozogni, miközben alacsonyan maradnak a földön, és az intenzív tekintetük, amit az állatokra meresztenek, hogy irányítsák őket.

7. Nem csak a terelésre valók. A Border collie kiválóan alkalmazható a kereső és kutató munkákban is, de remek terápiás kutyák is, de még a liba vadászatban is jól jeleskednek.

8. A fajta népszerű volt a előkelő és híres emberek körében is. James Dean Border Collie-ja Tuck is híres volt.

9. Az utóbbi években talán kicsi visszaesést tapasztaltak a népszerűségben, azonban a Border collie még mindig a legnépszerűbb fajták között a szerepel az egész világon. Valószínűleg ez azért van, mert sok energiát és foglalkozást igényelnek a tulajdonosok részéről, és miközben könnyen taníthatóak, gyorsan meg tudják tanulni a rossz dolgokat is, ha már korán nem tanítjuk őket.

10. Bár 80 évvel ezelőtt eltűnt, Amelia Earhart és Freed Noonan navigátorának misztériuma még mindig életben van. A gépük eltűnt, de különböző pletykák kavarogtak. Egy nemrégiben felfedezett fénykép alapján, amely szerint mégis életben maradtak, néhány border collie-t – Berkeley, Piper, Marcy és Kayle – elküldtek a szigetre, amiről úgy gondolták, hogy lezuhant a gép, hogy megpróbálja megtalálni a maradványokat. Az úgynevezett „emberi maradvány detektáló kutyák” szimatolja olyan jó, hogy akár kilenc méter mélyen eltemetett csontokat is képesek megtalálni, akár 1500 évvel ezelőttről.

 

 

Border collie családfája

A Border Collie-t számos brit juhászkutyából tenyésztették annak érdekében, hogy olyan kutyát hozzanak létre, amely nem ugat vagy csipkelődik terelés közben.

 

 

A border collie nevelése

Jutalmazó, frusztráló, a Border Collie-t úgy tartják számon, hogy a legokosabb kutyafajta az összes közül. Mint edzője, korábban ki kell építened a dominanciádat, ellenkező esetben a kutya megpróbálhatja kihasználni a helyzetet. Próbálj jutalmat és játékot belevinni az összes edzésbe.

A Border Collie-nak természetes öröme van a trükkök végrehajtásában, és észre fogod venni, hogy a kutyád szeretni fogja, hogy a közönség számára produkálja magát.

A képzés során fontos megjegyezni, hogy sikeres lesz a Border Collie, ha pozitív marad. A kemény parancsok vagy a kezelés nem fogja eredményezni a haladást. Győződjön meg arról, hogy sok türelemmel és következetességgel készül.

 

 

Border collie jelleme / viselkedése

border collie viselkedése

Egyszerűen a Border Collie egy dinamó. Személyisége jellemzően éber, energikus, szorgalmas és okos. Gyorsan tanul – olyan gyorsan, hogy néha nehéz számára kihívásokat találni.

Ez a fajta szeret elfoglalt lenni. Elfoglaltnak kell lennie, vagy unatkozni fog, ami bosszantó viselkedéshez vezet, például ugatás, ásás vagy autók kergetése. Nem egy kutya, aki csendesen fekszik a teraszon, miközben te kortyolgatsz egy pohár limonádét; ő csinálni akar valamit.

Ne felejtsd el, hogy őt arra tenyésztették, hogy fusson és dolgozzon egész nap a juhokkal. A Border Collie arról is ismert, mert rendkívül érzékenyen kezeli a gazdájának minden parancsát, a sípfújástól a kézi jelzésig, de még a szemöldököd felhúzását is figyeli.

Természetesen a Border Collie nem tökéletes. Magabiztos és független is lehet, és a terelési kényszere rossz irányba is fordulhat. Juh vagy munka hiányában hajlamos arra, hogy gyermekeket, autókat vagy háziállatokat tereljen és üldözzön.

Ha kölyökként nem megfelelően szocializált, félénk és ijedős is lehet. A kutyasuli és a sokféle embertől, helytől és dolgoktól kapott ingerek segítik az érzékeny Border Collie önbizalmának növelését.

Figyeljünk arra, hogy ennek a fajtának egy kis időbe telik míg elég érett lesz – ne várjuk, hogy ez a kutya érzelmileg vagy fizikailag teljesen kifejlődjön, amíg el nem éri a 3-4 éves kort.

Nem számít mennyire játékos a fajta, nem tagadja a Border Collie intelligenciáját. Ezt a kutyát tekintik a legjobb terelő kutyának, figyelembe véve azt a képességét, ahogy reagál a nyájra és eredményeket hoz ugatás vagy erőszak nélkül.

Egyetlen soha véget nem érő energia csomag, a Border Collie továbbra is éber, még egy kemény edzés vagy hosszú napos nyájterelés után is. A Border Collie a terelési képességek miatt megpróbálhatja a családtagok terelgetését, de ezt megfelelő képzéssel korrigálni lehet.

 

 

Border collie betegségei – Általános egészségügyi problémák

A legtöbb esetben a Border Collie egészséges lesz, ha jól gondoskodnak róla, de van néhány dolog, ami aggodalomra adhat okot, amivel érdemes tisztában lenni.

A csípő diszplázia gyakori kutya-egészségügyi probléma, és hatással lehet a Border Collie mozgására, különösen a hátsó negyedekben. Attól függően, hogy milyen a probléma, a szteroidos-kezelés és a műtétek lehetséges opciók.

Mint sok nagy és közepes méretű fajtához hasonlóan, a Border collie-nak problémái lehetnek a szemeivel és fülével, különösen a progresszív retinális atrophiával. Először is, ez befolyásolja a kutya éjszakai látását, és teljes vaksággá válhat.

A Collie Eye Anomaly egy másik gyakori szemprobléma, de a jó hír az, hogy ha a kutyát diagnosztizálják, az állapot soha nem lesz rosszabb.

Előfordul, hogy süketségben szenved, de a legtöbb esetben ezek az okos kutyák együtt tudnak élni vele és teljes életet tudnak élni.

 • csípő dysplasia – örökletes állapot, amelyben a combcsont nem illeszkedik szorosan a csípő ízülethez. Egyes kutyák az emiatt fájdalmaktól szenvednek és sántítanak az egyik vagy mindkét hátsó lábukra, míg mások nem mutatnak külső tüneteket. A kutya életkorával nagyobb eséllyel alakulhatnak ki gyulladások az izületeknél. A kutya kiválasztásánál érdemes elkérni a szülők tesztjét ami bizonyítja, hogy a kutyák nem voltak csípő problémásak.
 • Progresszív retina atrófia (PRA). Egyfajta szembetegség, amely a retina fokozatos romlását is magába foglalja. A betegség korai fázisában a kutyák éjszakai vakságban szenvednek, majd a kor előrehaladtával a kutya vakságához is vezethetnek. Sok érintett kutya jól alkalmazkodik a korlátozott vagy elvesztett látáshoz, amennyiben ugyanabban a környezetben marad.
 • Epilepszia: Ez neurológiai állapot, amely gyakran, de nem mindig örökletes. Az epilepszia olyan enyhe vagy súlyos görcsöket okozhat, amelyek szokatlan viselkedést mutathatnak (mint például őrülten futni, mintha üldöznék, tántorgás vagy rejtőzködés), vagy akár elesik a kutya, végtagok megmerevednek és elvesztik a tudatukat. A rohamok félelmetesek a külső szemlélőnek, de az idiopátiás epilepsziás kutyák hosszú távú prognózisa általában nagyon jó. Fontos, hogy kutyát az állatorvoshoz minnél előbb vigyük el a megfelelő diagnózis (különösen azért, mert a rohamoknak más okai lehetnek) és a kezelés  érdekében.
 • Osteochondrosis dissecans (OCD): Ezt az ortopédiai állapotot a porok helytelen növekedése okozza, általában a könyöknél fordul elő, de előfordult már a vállaknál is. Ez egy fájdalmas merevséget okoz a csontokban, ami abban mutatkozik meg, hogy a kutya képtelen behajlítai a könyökét. Ezt ki lehet már mutatni a kölyök 4—9 hónapos korában. A kutya túletetése, a magas fehérjetartalmú ételek hozzájárulhatnak a kifejlődéséhez ennek a betegségnek.
 • Allergia: Néhány border collie allergiától szenved, ételallergiától a pollenig. Az allergiás tünetek a kutyáknál hasonlóak az embernél tapasztaltakéval. Ha azt tapasztaljuk, hogy a kutya nyalogatja a mancsát, dörzsöli az arcát, vagy hasonló tüneteket észlelünk, gyanakodjunk allergiára és forduljunk állatorvoshoz.
 • Collie Szem Anomalia: Ez egy olyan örökletes állapot, amely változásokat és abnormalitásokat okoz a szemében, ami néha vaksághoz vezethet. Ezek a változások lehetnek koroidális hipoplazia (a choroidok rendellenes fejlődése), coloboma (a optikai lemez hibája), staphyloma (a sclera elvékonyodása) és a retina leválás. A collie-szem anomália általában akkor következik be, amikor a kutya két éves. Az állapot nem kezelhető.

 

Border collie várható élethossza

A Border Collie 12-18 éves várható élettartammal rendelkezik.

 

 

Border Collie tartása / mozgásigénye

A Border Collie soha nem fogy ki az energiából. Ez azt jelenti, hogy szórakoztatnod kell a kutyádat, még akkor is, ha fáradt vagy. Ha hosszú ideig távol vagy, győződj meg róla, hogy játékokat, labdákat és egyéb elfoglaltságot hagysz neki, amelyek a Border Collie-t elfoglalják.

Nagyszerű kedvtelésből tartott állatok az aktív emberek számára, a Border Collie szereti a játékokat és a Frisbee-t. Vidd el magaddal a kutyát a túrákhoz, futásokhoz, kerékpáros túrákhoz és úszáshoz – mindahhoz, ami felhasználja az energiáját. Ha van lehetőség rá, vegyél részt vele a különböző kutya sportokban.

 

 

Border Collie etetése

A Border Colliek energikus kutyák, ezért a tápanyagok a megfelelő táplálkozás szempontjából fontos az egészségi állapot és a jólét miatt. Ezek a táplálkozási igények magas minőségű kereskedelmi kutyatápból származhatnak, de szabadon kiegészíthetik zöldségekkel és a gyümölcsökkel. Mindig ellenőrizni kell, hogy a Border Collie megfelelő mennyiségű aminosavat, fehérjét és B12-vitamint kap-e a hús alapú élelmiszerekben.

Ajánlott napi mennyiség: 1.5-2 csésze jó minőségű száraz élelmiszer naponta, felosztva két étkezésre.

Megjegyzés: Ez a mennyiség függ a kutya méretétől, korától, anyagcseréjétől és aktivitásától. A kutyák is egyediek, mint az emberek és nem mindig szükséges ugyanannyi étel. Szinte magától értetődik, hogy egy aktívabb kutya több tápanyagot igényel.

A megvásárolni kívánt kutyaeledel minősége is különbséget tesz ebben – minél jobb a kutyaeledel, annál tovább fog kitartani, mert kevesebbet kell tenned a táljába.

Ha többet szeretnél megtudni a kutyák táplálásáról, olvasd el útmutatónkat a kiskutya etetéséről, vagy mennyi egyen egy kutya egy nap.

 

Boder collie szőrzete színe / ápolása

A Border Collie bundája igazán megkülönbözteti. Puha és rövid aljszőrzet, valamint felső és hosszú textúrájú felsőrész. Az szél, napsütés, eső, hideg elleni védelem érdekében a Border Collie vastag aljszőrzetű. Ráadásul észre fogod venni a lábain egy egyedi megkülönböztetőt.

A Border Collie hajlamos a vedlésre, ezért elég gyakran kell kefélni a kutyád – hetente kétszer vagy háromszor alapos fésülgetés ajánlott. Mivel a Border Collie-nek hosszú szőre van, szükségesek a szőrzetápoló vágások.

Fürdetni csak akkor kell, ha szükséges, körülbelül 4 havonta vagy amikor nagyon piszkos.

Mossuk meg a Collie fogait hetente legalább két-három alkalommal, hogy megelőzzük a fogkőképződést és eltávolítsuk a szájban lévő baktériumokat. A napi fogmosás még jobb lenne, ha meg akarjuk akadályozni az ínybetegségek kialakulását és a rossz leheletet.

Füleit is érdemes hetente ellenőrizni, hogy nem jelentkezik e valamilyen fertőzés. Töröljük ki neki időnként egy ph semleges tisztítóval egy vattapamacs segítségével. Ne tegyük semmit a fülcsatornába; csak tisztítsuk meg a külső fület.

A fésülése során, ellenőrizzük a sebek, kiütések vagy fertőzések jeleit, például bőrpír, érzékeny bőrfelület vagy gyulladás a bőrön, az orrán, a szájon és a szemeken, valamint a lábakon. A szemnek világosnak kell lennie, vörösség vagy váladék nélkül. A gondos heti vizsgálatok segítenek a potenciális egészségügyi problémák felfedezésében.

 

 

Border_Collie kölyök

Border Collie kölyök

Mint a legtöbb fajtához hasonlóan, el kell kezdened a Border Collie kutyád edzését amint hazaér. Ne várd meg, hogy a kutyád kigúnyolódjon a játékos kölyök viselkedésével – ami akár három-négy évig is tart.

 

 

Border Collie és más állatok

A Border Collie egy jó családi kutya, mindaddig, amíg megfelelően nevelik és fiatalon elkezdik a képzését. Gyermekekkel és más háziállatokkal jól kijön, bár a csorda ösztöne miatt előfordulhat, hogy a gyerekeket (főleg a nagyon kisgyermekek) és az állatok csipkedi, üldöz és ugatja, ha a terelő ösztönei nincsenek más módon levezetve.

Mint minden fajta esetében, mindig meg kell tanítani a gyerekeket, hogyan kell megközelíteni és megérinteni a kutyákat, és mindig felügyelni kell a kutyák és a kisgyermekek közötti bármilyen kölcsönhatást, hogy megakadályozzuk minden kis ütést, fül vagy farok húzását, amit a kutya esetleg rosszul viselne.

Tanítsd meg a gyermekeidet, hogy soha ne közelítsen kutyához, amíg eszik vagy alszik, vagy megpróbálja elvinni a kutya ételeit. Egyetlen kutyát sem szabad, akármennyire szerető, valaha is felügyelet nélkül hagyni egy kisgyermekkel.


A további kutyafajtákról itt találsz leírást: kutyafajták

Olvasd el ezt is: kölyökkutya vásárlás előtt