Kezdőlap Életmód TOP10 – legjobb házőrző kutyák

TOP10 – legjobb házőrző kutyák

doberman

Sok ember számára a kutya több mint egy kedvtelésből tartott állat – a kutya lehet társa, barátja, sőt az otthon és a család számára biztonságot nyújtó őrző védelmező is. Míg sok kutya valószínűleg hajlamos a családjaik védelmére, addig néhányuk egyszerűen túl barátságosak és hajlandóak arra, hogy hízelegjenek az idegeneknek, így nem kimondottan alkalmasak arra, hogy jó házőrző kutyák legyenek.

Készítettünk egy listát a legjobb házőrző kutyafajtákról, akik őr kutyákként is használhatók.

 

 

Mitől lesz egy kutya jó házőrző?

Mielőtt elkezded keresni a konkrét fajtákat, hasznos lehet talán megismerned, hogy mik a házőrzésre alkalmas kutyafajták ismérvei. A jó őrkutyák nagyon hűségesek lesznek és életüket is a családjuknak szentelik.

A jó házőrző kutyák természetes védelmező és őrző személyiséggel rendelkeznek, amelyek valószínűleg azonnal hangjelzést adnak, ha valaki ismeretlent észlelnek, aki megpróbál bejutni a házba, vagy lelépni vagyonunkkal.

 

Itt vannak a legjobb házőrző kutyák, a kedvenceink:

1Németjuhász

Általában rendőrségi és katonai kutyákként a német juhászkutyák kiváló őrkutyákká képezhetőek. Amellett, hogy erős és sportos, a német juhász szintén nagyon intelligens. Ezek a kutyák is nagyon erős védő ösztönnel rendelkeznek, és nagyon hűségesek lehetnek családjukkal.2Akita

Az Akita nagyon nagy fajta kutya, aki a bolyhos bundájáról és a medve-szerű megjelenéséről ismerhető fel. Ezek a kutyák hihetetlenül erősek és természetesen agresszívek, ami nagyszerű őrkutyákká teszi őket. Ne felejtsd azonban, hogy ezek a kutyák erősek és nem kifejezetten ajánlottak az első kutya tulajdonosoknak.

 

3Bullmastiff – erőteljes házőrző kutya

A masztiff és a bulldog közötti kereszt, a Bullmastiff egy hatalmas fajta. Ezeket a kutyákat eredetileg Angliában tenyésztették, hogy nyomon követhessék és leszereljék a vadorzókat, így ha egy betolakodó bejut otthonába, egy Bullmastiff kezelésbe fogja venni és lefogja, amíg a segítség meg nem érkezik.

 

4Doberman Pinscher

A Doberman Pinscher nem csak egy sportos fajta, de nagyon erősek és intelligensek is. Ezeknek a kutyáknak van egy megfélemlítő megjelenése, amely védő ösztöneikkel kombinálva remek őrkutyákká teszi őket.

 

5Kuvasz

Nagy, bolyhos fajta megtéveszthetne – bár göndör fehér szőrrel borított – a Kuvasz rendkívül területvédő és védelmező fajta. Általában az állatok mellé terelőnek alkalmazzák, korábban ezeket a kutyákat arra tenyésztették, hogy elhárítsák a nagy állati ragadozók támadásait, így hidd el nem fog habozni, ha az otthonod és a családod védelméről lesz szó.

 

6Amerikai Staffordshire Terrier

Az American Pitbull Terrier-t gyakran összekeverik az amerikai Staffordshire Terrierrel, amelyet különálló fajtaként ismernek el. Ezek a kutyák közepes méretűek, de nagyon zömökek és erősek. Ez a fajta nagyon kedves és megbízható a családdal, de félelmetes vadásszá válik, amikor a családja veszélyben van.

 

7Rottweiler

Ha egy Rottweiler-t nézünk, akkor könnyű megérteni, hogy ez a fajta miért jó házőrző kutya – őket igazán erőteljes és erős izomzatból gyúrták. Ezek a kutyák nagyon kedvesek és barátságosak a családdal, de vadul elkötelezettek és mindig gyanakvóak az idegenekkel. Biztos lehetsz benne, hogy ha a Rottweilered akcióba lép a területe és a családja védelmében, akkor nincs az az ember, aki szemközt akarna nézni vele.

 

8Óriás Schnauzer

Ha egy őr kutyafajtára gondolsz, akkor nem feltételnül képzelsz magad elé az Óriás Schnauzert, de hidd el ezek a kutyák természetüknél fogva dominánsak és nagyon hűségesek. Ez a fajta vágyik az emberi kapcsolatokra, és semmi sem fogja megállítani, hogy megvédje családját. Igazán hűséges és védelmező társa az embernek.

 

9Rhodesian Ridgeback – Afrikai oroszlánkutya

Tekintettel arra, hogy ez a fajta eredetileg oroszlánok vadászására tenyésztették ki, nem meglepő, hogy remekül beválnak házőrző kutyáknak. Hűséges és családbarát, az afrikai oroszlánkutya természeténél fogva ey igazi házőrző kutya. Viszont egy dolgora mindenképpen figyelned kell, mégpedig legyél óvatos ezzel a fajtával, mivel nem természeténél fogva engedelmes, ezért nagyon sok képzésre van szükségük.


10Komondor

Ezek a kutyák nagyon nagy méretűek, eredetileg arra tenyésztették, hogy megvédjék a juhokat a nagyobb ragadozóktól. Bár a vastag, bolyhos szőrzet nem kifejezetten úgy néz ki, mint a legtöbb őr kutyák, de jobb, ha tudod a Komondor egy hűséges társ és szívesen odaadja az életét a családjáért.

Előző cikkA probléma a kutyakölykökkel
Következő cikkHonnan tudhatom, hogy milyen kutya illik hozzám? Milyen kutyát válasszak?