Kezdőlap Életmód Máltai selyemkutya vérmérséklet

Máltai selyemkutya vérmérséklet

máltai selyemkutya vérmérséklet

Az egyik legnépszerűbb a kistestű kutyák körében, a máltai selyemkutya vérmérséklet arról híres, hogy rendkívül játékos, és élvezi az ügyességi játékokat, mint például „kihúzni az elrejtett lyukas zoknit a szekrény alól a mancsával”.

Ez a cuki, fürge pamacs nem igényel nagy szabadtéri foglalkozást, de élvezi az elkerített udvaron való rohangászást, és szeret eljárni sétálni a gazdival. Nagyobb kutyák úgy tekinthetik őt, mint egy könnyű harapnivaló, ezért a máltai selyemkutyánkat mindig pórázon kell tartanunk, hogy meg tudjuk védeni. Az udvarunk kerítését, ha kell háromszor is ellenőrizzük, mert olyan aprók, hogy a legkisebb lyukon is kiférnek.

A máltai általában békés természetű. Egyesek sokkal magabiztosabbak, mint a többi, míg néhányan óvatosabbak.

A képzés és a szocializáció kulcsszerepet játszik abban, hogy a máltai selyemszőrű kutya milyen természetű lesz Ha úgy kezeled őt, mint egy segítségre szoruló babát, akkor valószínűleg túlságosan függeni fog tőled és bizonytalan típus lesz. Ehelyett jobb, ha megköveteled tőle azokat a dolgot, és a jó modort, amit egy nagytestű kutyától is elvárnál.

Nagyon érzékeny és nem jól reagál az erőszakos tréningre. Sok máltai selyemkutya kiválóan teljesít a versenyeken és az engedelmességi játékokban, ha a nevelése során kerüljük az agressziót. Sajnos hírhedten nehéz őket szobatisztaságra nevelni, ezért meg kell fontolni a benti kutya wc-t, vagy egy kutya ajtót, amely lehetőséget kínál, hogy kijusson az udvarra. A túlzott ugatását is kontrollálni kell.

Érdekelhet: Hogyan szoktassuk le a kutyát az ugatásról?

 

 

Kinek való és kinek nem való a máltai selyemkutya?

Ha szeretnél egy kutyát, aki:

  • Az egyik legkisebb kutyafajta
  • jól kijön az emberekkel és más állatokkal
  • kevésbé vedlik (gyakran jó választás az allergiában szenvedőknek)

, akkor a máltai selyemkutya megfelelő lehet neked.

 

Ha nem akarsz olyan dogok miatt aggódni, hogy …

, akkor a máltai selyemszőrű nem megfelelő számodra.

 

Bizonyos negatív tulajdonságokat elkerülhetünk azáltal, hogy egy menhelyről veszünk magunkhoz egy idős kutyát. Egy felnőtt kutya esetén láthatod, hogy mi az amit várhatsz tőle, és legtöbbjük már bizonyítottak, hogy nem rendelkeznek negatív jellemzőkkel.

Ha kiskutyát szeretnénk, elkerülhetjük a negatív tulajdonságokat, ha megfelelő tenyésztőt  választunk és a megfelelő temperamentumú kutyát. Sajnos általában nem lehet megmondani, hogy a kiskutya örökölte-e a szülők temperamentumait vagy egészségi problémáit, amíg fel nem nő.

Végül sok negatív tulajdonságot kiküszöbölhetünk a megfelelő tréning által.

 

 

Ha egy máltai selyemkutyát szeretnénk, a következőkkel kell számolnunk – Máltai selyemkutya vérmérséklet:

Ápolás. A gyakori fésülés és szőrvágás nélkül, a máltai selyemkutya szőrzete rendetlenné válik. Azt javasolják, hogy a kutya szőrzetét vágjuk rövidre. Ezután mindig tiszta marad, egészségügyi szempontból is jobb és kényelmesebb a kutya számára, és a gazdinak is könnyebb lesz fésülni és fürdetni. Ez teszi a máltait egy imádnivaló kiskutyává egész életében!

 

 

Szobatisztaságra nevelés. Sokak szerint a top 5-ös listában szerepel a máltai selyemkutya, ha osztályozni szeretnénk a legnehezebben szobatisztaságra nevelhető kutyákat. Télen ez különösen nehéz lesz, mert a máltai gyűlöli a hideg és nedves időjárást. Egy alom tálca a házban erősen ajánlott, de ha van rá lehetőség, akkor egy kutya ajtó is jól jöhet, amit használva bármikor kimehet elvégezni a dolgát.

Kapcsolódó: Három lépés a szobatiszta kutya neveléséhez

 

Törékenység. Túl sokan csak magukhoz vesznek egy ilyen kistermetű kutyafajtát, anélkül hogy valóban megértenék, hogy ők mennyire törékenyek. Súlyos sérülést okozhatunk nekik, ha nem vagyunk figyelmesek, pl. amikor ők egy takaró vagy párna alatt pihennek. A máltai selyemkutya akkor is megsérülhet, ha csak erősebben szorítjuk magunkhoz, vagy véletlenül neki nyomjuk a kanapét. Egy nagyobb kutya is megragadhatja, és egy gyors rázással megszakítja a nyakát. Az ilyen kisméretű fajtáknak a nevelése azt jelenti, hogy állandó felügyeletet és védelmet követel a kis kutya körül. A máltai selyemkutyákat mindig pórázon kell tartani – túlságosan könnyen megsérülhetnek.

„A máltaiak nem alkalmasak a kisgyermekek számára, függetlenül attól, hogy a gyermek milyen jól nevelt a gyerek. A gyermekek könnyen fájdalmat és sérülést okozhatnak nekik a játék közben, ráadásul a legtöbb máltai érzékeny a túl harsány hangokra, mint a gyermekeké és a gyors mozgások is megijeszthetik, ezek miatt stresszes és félénk lehet a kutyánk.

 

Szeparációs szorongás és ugatás. Mint a többi fajtának, a máltai selyemkutyának is szüksége van a társaságra, és nem szeretnek egyedül maradni több órára. Hajlamosak arra, hogy ilyenkor rágjanak és ugatásuk révén kifejezzék félelmeiket.

Kapcsolódó: Szeparációs szorongás kezelése kutyánál

 

 

Egészségügyi problémák. A máltai selyemkutyák gyakran szenvednek a krónikus allergiák okozta viszkető bőrbetegségektől. A máltai selyemkutyák is hajlamosak a drága műtétet igénylő térdízületi problémákra. Egyéb máltai egészségügyi problémák közé tartozik a szem betegségei, amelyek vaksághoz is vezethetnek, húgykő, szívbetegségek és epilepszia.

Előző cikkA legjobb őrző védő kutyák
Következő cikkKözép ázsiai juhászkutya nevek