Kezdőlap Életmód Kutya dominancia jelei és kezelése

Kutya dominancia jelei és kezelése

kutya dominancia jelei

Az emberekhez hasonlóan van néhány kutya, aki természetes született vezető, de fel tudunk lépni egy domináns kutyával szemben is, aki általában a vezető pozícióba kerülne. Ha te nem vagy egy falkavezér típus, akkor ez problémákat okozhat, mivel egy uralkodó természetű kutya könnyen ráderőltetheti az akaratát és nehéz lesz őt irányítanod.

Ha azonban megteszed a szükséges lépéseket, hogy felállítsd magad a falka vezetőjeként, csodálatos és kiegyensúlyozott kapcsolatod lehet egy domináns kutyával is.

Fontos, hogy felismerd a jeleket, hogy a kutyád domináns és tenned kell ellene.

 

 

A kutya dominancia jelei – 10 jel, ami utalhat a kutya dominanciájára:

 

1. Túlzott ugatás. A folyamatosan ugató kutyák nem csak kellemetlenek, mindenkinek meg akarják mutatni a hangjukat. Ez egy domináns kutya jele.

2. Bútorok vagy az ágy használata engedély nélkül. Ha megengeded, hogy a kutya felmenjen a fotelba vagy az ágyra, akkor fontos, hogy megtanítsd a kutyájádnak, hogy csak akkor teheti meg ezt, ha engedélyt adsz rá. Ha felmegy a bútorra vagy az ágyra, amikor csak akar, akkor azt domináns viselkedéssel látja el, és te alárendelt pozícióba kerülsz.

3. Morog rád vagy a család többi tagjára. A morgó kutyák figyelmeztetnek arra, hogy harapni fognak. Ez egyértelmű figyelmeztetés arra, hogy kutyád domináns viselkedést mutat feléd.

4. Felhívja a figyelmedet a bökdöséssel, nyüszögéssel, vagy ugatással. Azok a kutyák, amelyek folyamatosan igénylik a figyelmedet és ilyen fizikai úton jelzik, domináns viselkedést mutatnak, és megpróbálják kényszeríteni, hogy figyelj rájuk.

5. Élelmiszer vagy játékok őrzése. A kutyák, amelyek őrzik az ételüket vagy a játékukat, és akik nem adják fel könnyedén, bizonyítják, hogy nem kell engedelmeskedniük neked. Ők domináns viselkedést mutatnak, és téged alárendeltként kezelnek.

6. Nem hajlandó elmozdulni az útból. Azok a kutyák, amelyek elállják az utat, vagy nem hajlandók elmenni az útból, amikor azt mondod nekik, hogy menjene odébb vagy szálljanak le valamiről, domináns viselkedést mutatnak. Ismét megmutatják, hogy nem tisztelnek téged.

7. Nem hagyja, hogy bárki kezelje, beleértve téged, az állatorvost vagy a kutyakozmetikust. Olyan kutyák, amelyek megtagadják, hogy bárki kezelésbe vegye őket, beleértve téged is, dominánsak. Ők az ember iránti tisztelet hiányát mutatják.

8. Párosodást imitál rajtad vagy a vendégeken. Amellett, hogy ez egy rossz szokás, ez egy domináns viselkedést is jelent. A domináns kutyák más kutyákon és más állatokon csinálják ezt, akikket úgy tartanak, hogy alatta vannak a falkában.

9. Figyelmen kívül hagyja a parancsokat, amelyeket jól ismer. Azok a kutyák, amelyek figyelmen kívül hagyják a parancsokat, jóllehet jól ismeri őket, azt jelenti, hogy szándékosan figyelmen kívül hagyják a tekintélyedet is. A kutyád megmutatja neked, hogy ő uralkodik, és nem kell engedelmeskednie neked.

10. Pisil vagy kakil az ágyadon. Egy kutya, amely az ágyadra vizel vagy székel, pontosan megmutatja, mit gondol a tekintélyedről, és ez nem sok. Ez domináns viselkedés.

Ha a kutyád a dominancia jeleit mutatja, itt az ideje, hogy segítséget kérj egy kutya-oktatótól vagy viselkedési specialistától, vagy vedd te magad a kezedbe az ügyet. A domináns kutyák sokszor szándékoznak megtartani pozíciójukat, így ha bármit megteszünk, amellyel megkérdőjelezik a hatalomukat, akkor akár meg is haraphatnak, vagy valakit a családban.

 

Érdekelhet: 6 módszer, ami segít leszoktatni a kutyát az ugrálásról

 

 

Kutya dominancia kezelése – Mi az amit megtehetsz?

Itt van öt dolog, amelyet szem előtt kell tartani a domináns kutya kezelésénél.

 

1. Még inkább nyugodtabbnak és biztosabbnak kell lenned

A kutyák nem követik az instabil energiát. Ez még az alfa kutyáknak is igazabb, akik megpróbálják kijavítani, amit kiegyensúlyozatlan viselkedésnek tartanak. Ezért, amikor egy domináns kutyával foglalkozol, még nyugodtabbnak és magabiztosabbnak kell lenned, mint általában.

Ha türelmetlen vagy ideges vagy, a kutyád érezni fogja ezt, és egy domináns kutya ezt egy jelnek fogja látni, hogy cseléekedjen. Másrészt, ha nyugodt és meggyőző vagy, egy domináns kutya ezt fogja érzékelni, látni fogja, hogy minden rendben van, és nem érzik annak szükségességét, hogy megvédjék és irányítsák a falkájukat, vagyis téged.

 

2. Szabályok, határok és korlátozások beállítása

A szabályok, a határok és a korlátozások még inkább fontosak a domináns kutyák számára, mert összpontosítja dominanciájukat, és lehetőséget ad nekik arra, hogy kifejezzék bizalmukat anélkül, hogy felhasználnák rád.

Legalább meg kell határozni, hogy a házon belül vagy az udvaron hová mehet engedély nélkül, mindig meg kell várniuk, mielőtt be vagy kilépnek az ajtón, és nem kapják meg az ételt, amíg nyugodtak és engedelmesek nem lesznek.

A domináns kutyákkal jó ötlet lehet az olyan foglalkozás, mint a agility edzés, amely lehetővé teszi számukra, hogy felesleges energiát használjanak, miközben az akadálypályán haladnak.

 

Érdekelhet: Mit jelentenek ezek a gyakori viselkedések a kutyáknál?

3. Ne erőltesd a szeretetet

A domináns kutyák természetüknél fogva távolságtartóbbak és magányosak. Ne felejtsd el, a falkában a vezetők nem közelítik meg a követőket. A követők jönnek a vezetőkhöz.  Könnyen csapdába eshetünk, és a kutyát vezető pozícióba helyezhetjük.

Ha a kutya domináns, a legjobb megközelítés az, hogy figyelmen kívül hagyod őt. Amikor a figyelmet akarja, odamegy hozzád, és ez megerősíti a falkavezér szerepedet.

 

 

4. Használd az étkezési időt az előnyödre

A falkában a vezetők esznek először, és ugyannek kell igaznak lennie, ha a vezőtők emberek. Az uralkodó kutyák számára különösen a családi asztal körüli határokat kell meghúzni, és a kutyának nem szabad megközelítenie, amíg az ember eszik.

Amikor eljön az etetési idő, a kutyának nyugodtnak és alázatosnak kell lennie, mielőtt még elkezdenéd a folyamatot, és várjon nyugodtan, alázatosan, amíg ki nem tetted a tálat, odébbmentél és nem mondtad, hogy „ok, ehetsz”.

 

 

5. Adj munkát a kutyának

Különösen a domináns kutyáknak kell szerepet vállalniuk a falkában, ezért fontos, hogy a kutyádnak munkát adj. Olyan egyszerű dolgokra kel gondolnunk, mint egy hátizsákot adsz rá a sétáltatás közben, vagy agilitási képzéseken vesz részt, keresés, mentés, engedelmesség, terelés vagy hasonló feladatokat végeztetsz vele.

 

Ha a kutya domináns, akkor még erősebb falka vezérnek kell lenned. Az fenti pontok szem előtt tartása segít megőrizni téged a domináns szerepben és a kutyáddal való boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatodat.

Előző cikk10 orosz kutya, a messze Oroszországból
Következő cikkIdős kutya etetése