Kezdőlap Életmód Vajon a Teniszlabda biztonságos a kutyáknak? Ezekre figyeljünk!

Vajon a Teniszlabda biztonságos a kutyáknak? Ezekre figyeljünk!

teniszalabda kutyáknak

Talán a gumicsirke után a kutyánk második legkedvesebb szájbevehető dolga a teniszlabda. Semmi nem okoz nekik nagyobb örömet annál, mint hogy fel-alá rohangászhatnak egy pattogó teniszlabdát kergetve, amit akár a felismerhetetlenségig marcangolhatnak és mi most itt a teljes megsemmisítésükről beszélünk!

De ezek tényleg olyan ártalmatlanok, mint ahogy tűnnek vagy valójában rosszat tesznek a kutyáknak? Vizsgáljuk meg közelebbről az érveket és az ellenérveket.

 

 

Teniszlabda kutyáknak

Mellette:

Megfizethető

Mitagadás, a kutyajátékok ára igencsak borsos! Ezzel ellentétben egy egyszerű teniszlabda, ami ráadásul csomagban kapható, extrémmódon megfizethető és egyszerűen hozzáférhető.

Tényleg bárhol beszerezhetőek, beleértve a szupermarketeket, sportboltokat, kisállat-kereskedéseket és talán még a helyi teniszklubodat is.

Még akkor is, ha a kedvenced rövid idő alatt kivégzi az egész csomagot, akkor sem fogod bánni igazán, ha pótolni kell őket.

 

Pattog

És ráadásul még hogy! Ez az egyik oka annak, hogy a kutyák látszólag miért imádják annyira a teniszlabdákat, hiszen tényleg össze-visszapattognak, ami sokkal élvezetesebbé teszi az üldözésüket.

Különösen a játékos kölyökkutyákat lehet huzamosabb ideig lekötni ezzel, úgy tűnik nem tudnak ellenállni a teniszlabda csábításának. Tudod hibáztatni őket azért?

 

Úszik a víz tetején

Ha a kutyád egy valódi úszóbajnok, akkor egy teniszlabda kitűnő adaléka lehet a vízben való játéknak, hiszen lebegnek a víz tetején.

Csak egyszerűen dobd a labdát a vízbe és hagyd, hogy a kedvenced kihalássza onnan neked. Ezzel rövid időn belül ki tudod fárasztani és közben még jól is szórakoztok!

 

 

Ellene:

szétszakadt teniszalbda

Fulladásveszély

Ez az igazi fenyegetés egy erőrágó számára, mivel ezek nem rágásbiztosak. Ez azt is jelenti, hogy darabok könnyen letörhetnek belőle, a torkukon fennakadva pedig akár halálos következményei is lehetnek.

A kutyáink erőteljes állkapcsaikkal képesek akár a teniszlabdát is összenyomni és ha a labda pont a szájukban ugrik vissza, akkor potenciálisan a levegőellátásukat is megszakíthatja.

A lenyelt darabok pedig akár emésztési problémákat és bélelzáródást is okozhatnak, amely esetek akár műtéttel is végződhetnek.

 

Fogászati problémák

Ez a külső pihés felület, amit látszólag a kutyák annyira szeretnek, valójában meglehetősen koptató, akár egy dörzspapír a kutyák fogai számára.

Ez a tompa behatás felerősödik, amikor idővel a labda koszossá válik és minél többet rágcsálják, annál inkább szedi le a fogzománcukat, ezáltal fogékonyabbá válnak a foglyukadásra és a fertőzésekre.

 

Mérgezőek lehetnek

Egy független laboratórium a labda ólomtartalmát vizsgálta meg, eszerint egy darab teniszlabda akár 335,7 rész ólom/ milliót is tartalmazhat.

Ez meghaladja a gyermekjátékboltokban megengedett ólommennyiséget, így sajnos a válasz, hogy igen, a teniszlabdák mérgezőek lehetnek a négylábúkra.

Nem meglepő módon ezeket hatalmas gyári futószalagokon állítják elő és nem igazán kell tekintettel lenniük semmilyen állategészségügyi normára.

 

 

Következtetés

Az előnyöket és a hátrányokat figyelembe véve, bár egy teniszlabda könnyen beszerezhető és igen sokoldalú játékszer, valójában halálos is lehet, ha felügyelet nélkül hagyod a kutyádat.

Tehát, ha ezt tervezed, hogy dobálni fogsz egy keveset a kedvenceddel, akkor is bizonyosodj meg róla, hogy folyamatosan szemmel tartod őt, így csökken a veszélye annak, hogy megfullad vagy lenyeli a darabkákat.

Illetve arra is ügyelj, hogy a kutyusod közelében ne legyen egynél több teniszlabda. Azokon a videókon, ahol a Labradorok egyszerre több labdát tartanak a szájukban talán elsőre kedvesnek tűnnek, de gondolj arra, hogy mi történne, ha az egyik hátracsúszna a torkukra? Te sem akarod, hogy ez bekövetkezzen.

Az is fontos, hogy üzembiztosan begyakoroljátok az „Ejtsd el” parancsot, tehát vészhelyzet esetén legalább a labdát ki tudja ejteni a szájából azonnal.

Abban az esetben, ha a kutyád egy megrögzött falatozó és nem hagyja abba a teniszlabdájának a rágcsálását, akkor az a legjobb, ha a teniszlabdát valami kutyabarátabbal helyettesíted, ezzel óvva meg őt a vészhelyzettől.

Amikor végeztetek a játékkal, bizonyosodj meg arról, hogy olyan helyre teszed, ahol rejtve marad Buksi elől és nem fogja tudni megkaparintani, amikor éppen nem figyelsz. Végezetül pedig, szabadulj meg minden olyan labdától, ami foszlásnak indult.

Nem akarod, hogy a kutyád befejezze, amit elkezdett, mert higgy nekünk, be fogja!

 

 

Teniszlabda helyettesítő lehetőségek

Bár a teniszlabda egészen addig szórakoztat tud lenni, míg az ember éber, de léteznek olyan helyettesítők, amelyek megőrzik a nyugalmat.

 

Kong labda

Kong labdát kifejezetten erős rágók számára fejlesztették ki és rettenetesen tartósak és lyukasztásbiztosak.

Ezenfelül legalább annyira, ha nem még jobban pattognak, mint egy teniszlabdák és tökéletesen lehet velük labdázni.

Népszerű
Kong Extreme Ball (M/L; 7.6 cm)

Kong Extreme Ball (M/L; 7.6 cm)

A Kong Extreme Labda megnyerő játék kutyájának. Tartós, pompás és természetes KONG Extreme gumiból készült.

Így ezzel a pattogó szórakoztató labdával a játék egészséges és interaktív lesz. Szúrásálló a folyamatos biztonság érdekében.

 

 

Mit tegyünk, ha teniszlabda akad a kutyánk torkán?

Balesetek bármikor történhetnek, még akkor is, ha folyamatosan nyitva tartod a szemedet játék közben. Ha a legrosszabb mégis bekövetkezne, ne ess kétségbe, csak cselekedj haladéktalanul.

Nyisd ki a kutyád száját és ha el tudod érni a teniszlabdát, akkor próbáld meg megragadni az ujjaiddal és kimozdítani. Ha hozzáférhetetlen helyen, már lent van a torkában, próbáld meg feljebbgörgetni a labdát kívülről, egészen a szájába, aztán próbáld megfogni és eltávolítani.

Az is segíthet, ha tudod, hogyan alkalmazd a Heimlich-féle műfogást kutyákon, akkor azonnal cselekedj. Nézz videókat és készülj fel minden eshetőségre!

Amikor megbizonyosodtál arról, hogy a kutyád tud lélegezni, akkor amilyen hamar csak tudod vidd orvoshoz, csak hogy biztos lehess abban, semmilyen darabot nem nyelt le és nem adódnak további komplikációk.

Összegezve tehát, van néhány kockázata a teniszlabdával való játéknak, azonban nem kell rögtön megszabadulnod tőle.

A labdázás egy remek formája az edzésnek és a kedvenceddel való végnélküli bolondozásnak.

Csak tartsd észben, hogy soha nem hagyhatod őrizetlenül vele és tegyél meg minden szükséges lépést, hogy biztonságban tudhasd, valamint hogy elkerülj, minden indokolatlan balesetet. Fő a biztonság!

Előző cikk11 csodálatos kék szemű kutya
Következő cikkTOP10 Patkányfogó kutya – Legjobb patkányozó kutyafajták