Kezdőlap Kutya betegségek Izületi gyulladás kutyáknál – oka, tünetei, kezelése és amit tudnod kell

Izületi gyulladás kutyáknál – oka, tünetei, kezelése és amit tudnod kell

kutya izületi gyulladás

Az ízületi gyulladás igen gyakori egészségügyi probléma az idősödő kutyák esetében, ami sokszor az életminőségre is komoly befolyással van. Ha a kutyusodnak problémái vannak, azzal, hogy felugorjon a kanapéra, le- vagy felsétáljon a lépcsőn vagy nem képes anélkül lépni, hogy ne sántítana vagy reszketne, akkor valószínűleg a degeneratív ízületi betegségben keresendő a probléma gyökere.

 

Kutya izületi gyulladás – Mi az az oszteoartritisz?

Az oszteoartritisz, vagy másnéven degeneratív ízületi gyulladás, az ízületek egyre súlyosbodó gyulladása, amelyet a porc kopása eredményez. Az egészséges ízületekben a porc egy párnához hasonlóan lehetővé teszi az ízületeknek minden tartományban a zavartalan mozgást.

Oszteoartritisz esetén, ez a porcpárna elkezdi elveszíteni a funkcióját olyan tényezők miatt, mint a kor, esetleg sérülés, az folyamatos terhelés vagy különböző betegségek.

Ennek a védőrétegnek az elvesztésével, fájdalom, gyulladás, a mozgás lekorlátozódása és porcosodás jelentkezhet. És bár az oszteoartritisz a test bármelyik ízületénél kialakulhat, ez a nehézség leggyakrabban a végtagokat és a gerinc alsó részét érinti.

 

 

Mi okozhat izületi gyulladást a kutyáknál?

Akárcsak az emberek esetében a kutyák ízületeinek belsejében is van egy védelmező puha porcbevonat, ami kenőanyagként viselkedik, miközben az ízületek összedörzsölődnek vagy előre-hátra mozognak.

Abban az esetben, ha ízületi gyulladás károsította azt, akkor a súrlódás egészségtelen méreteket ölthet. Ez pedig serkenteni fogja a csontnövekedést az ízületek körül, vagyis a porcosodást, ami miatt a csontok merevvé válnak.

A kutyusoknál pontosan ugyan úgy jelentkezik az ízületi gyulladás, mint az embereknél, itt is inkább idősebb korban jellemző. Bár van néhány olyan tényező, amelyek folytán bármelyik életszakban előfordulhat:

 

A kutya mérete és fajtája

A nagyobb testű kutyák hajlamosabbak az ízületi gyulladásra, mint a kisebb fajták, ilyenek például a német juhászok, a labrador retrieverek, a rottweilerek és a golden retrieverek.

 

Túlsúly

Ez folyamatos terhelést jelent az ízületeknek, ami fokozza a porcok kopását.

 

Genetikai tényezők

Bizonyos fajták esetében az ízületi gyulladás örökletes tényezők okán is jelentkezhet.

Trauma
Például, ha az életük korai szakaszában szenvedtek el ízületi sérülést.

 

Abnormális ízületi növekedés

A születéstől eredeztethető rendellenességek közé tartozik a csípő diszplázisa, ilyenkor az ízületek nem fejlődnek megfelelően.

 

Bakteriális fertőzés

A kutyáknál az ízületi gyulladásnak több formája létezik, az egyik a szeptikus ízületi gyulladás, ami egy bakteriális fertőzés eredménye és általában csak egyetlen ízületet érint.

 

Lyme-kór

Néhány kullancs által terjesztett betegség, mint a Lyme-kór is okozhat mozgási nehézségeket és ízületi gyulladást a kutyáknál.

 

Az immunrendszerrel kapcsolatos gondok

A kutyáknál az ízületi gyulladás egy másik formája az immun által közvetített reumás megbetegedések, ami akkor jelentkezik, ha az immunrendszer nem képes megfelelően megbirkózni egy fertőzéssel és az megtámadja az ízületeket.

 

 

A kutyák oszteoartritiszének kockázati tényezői:

Bármelyik állatnál kialakulhat az ízületi gyulladás, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy az idősebb és nagyobb testű kutyák érintettek inkább, mint a németjuhász, a rottweiler, a dobermann pinscher és a német dog.

Vannak olyan fajták is, ahol az ízületi gyulladás genetikailag kódolt és öröklődik, így gyakrabban előfordul. Például a csivavák és a yorkshire terrierek a patella luxatiora hajlamosak, míg a bulldogok, masztiffok, bernáthegyiek és a labrador retrieverek a csípő diszpláziától szenvednek sűrűn.

Ha a kedvenced hajlamot mutat az ízületi gyulladásra, akkor különösen fontos, hogy rendszeresen ellátogass az állatorvoshoz, hogy a kényeztetés ne maradjon el, te pedig naprakész maradhass az állapotát illetően.

Ez segíthet abban, hogy a kutyus fent tudja tartani az egészséges testsúlyát és az aktív életmódját, illetve ezáltal az ízületi gyulladás, még a korai szakaszában felismerhető és kezelhető legyen, mielőtt elharapózna a probléma.

De van néhány tényező, amely hajlamosíthatja a négylábúakat erre, például:

 • Túlsúly
 • Kor, különösen a közép- és időskorú kutyák esetében
 • Sporttevékenységből eredő folyamatos terhelés
 • Sérülések, mint a törés vagy a szalagszakadás
 • Ízületeket érintő fertőzések, mint a Lyme-kór
 • Helytelen táplálkozás
 • Gyenge testalkat
 • Genetika

 

 

Kutya izületi gyulladás tünetei

Az ízületi gyulladást nagyon nehéz felismerni a korai szakaszban és gyakran a tünetek sem jelentkeznek mindaddig, míg az ízület nem károsodott súlyosan. Néhány kutya nagyon sztoikus tud lenni és egészen addig leplezi a fájdalmát, míg az súlyossá nem válik.

Éppen ezért fontos, hogy a középkortól egészen az időskorig, az oszteoartritiszre hajlamos kutyákat pedig folyamatosan ellenőrizzük, hogy az ízületi betegségek első jeleit is felismerjük.

Az alábbiakban néhány jelet olvashatsz, ami az ízületi gyulladásra figyelmeztethet a kutyáknál:

 

1. A mozgás elkerülése

Néhány gazdi talán úgy vélheti, hogy ez csak a korával hozható összefüggésbe, így nem gondol arra, hogy ez akár az artritisz jele is lehet.

Dr. McIntyre szerint a sétálástól, testmozgástól, felemelkedéstől vagy fekvéstől való idegenkedés kulcsfontosságú jele lehet annak, hogy a kedvencünknél ízületi gyulladás ütötte fel a fejét. A játékokhoz talán hetekig hozzá sem ér.

Elkerüli a lépcsőket. Nagy erőfeszítésekre és talán fizikai segítségre is szükség van ahhoz, hogy könnyíthessen magán.

 

2. Ingerlékenység / Vokalizálás

A kiskutyák és a fiatalabb ebek általában gondtalanok. Ám az ízületi gyulladás beköszöntével, a te megbízható társad, talán egy kissé zsémbessé válhat.

Bár a kutyák technikailag nem képesek megszólalni, hogy el tudják mondani mi fáj nekik, ennek ellenére rengeteg nyomot hagynak hátra.

Így az ízületi gyulladástól szenvedő kutyák talán felnyögnek, morognak, elégedetlenkednek, talán még meg is csípnek vagy harapnak, amikor simogatni próbálnánk őket.

Ők a testi szorongásukat próbálják így kommunikálni, nem pedig az irántunk érzett szeretet csökkenéséről van szó.

 

3. Súlygyarapodás / Petyhüdtség

Valójában az ízületi gyulladás volt a legelső tünet, amit mi a saját kutyánkon felfedeztünk. Mindig is enyhe csípődiszpláziával küzdött, de idővel elkezdte rágcsálni és nyalogatni a csípőjét és a hátsó térdének környékét.

Az állatorvosunk világított rá a tényre, miszerint az ízületei környékén a szőrzete jelentősen megkopott. Ezt úgy magyarázzák, hogy ’egyes ízületi gyulladással küzdő kutyák a nyalogatást önnyugtatásra használják, mivel a fájdalmas ízület nem hagyja nyugodni őket’. Ez a visszatérő viselkedés akár fekélyeket vagy kiütéseket is okozhat.

 

5. Testtartás / Mozgás megváltozása

Emberként hajlamosak vagyunk a saját fájó térdünket vagy bokánkat kímélni. Talán így nem meglepő, hogy a látható sántikálás is az ízületi gyulladás jele lehet a kutyáknál.

A hát vagy nyak ízületi gyulladással küzdő kutyusok össze is görnyedhetnek, furcsa szögben tartva a fejüket vagy akár ülhetnek is evés és ivás közben.

 

6. Érintés elkerülése

Talán a kedvenceink nem értik a fájdalmuknak a forrását, de mindent el fognak követni, hogy elkerüljék azt. Ez azt is jelenti, hogy kivonják magukat minden emberekkel való közvetlen érintkezésből, amit a legeslegjobban imádnak.

Összefoglalva:

 • Merevség, sántikálás vagy nehézkes felállás
 • Letargia
 • Vonakodás a futástól, az ugrálástól vagy a játéktól
 • Súlygyarapodás
 • Ingerlékenység, a viselkedésének megváltozása
 • Fájdalom érintésre, simogatásra
 • Nehézkes vizelés és székelés, illetve balesetek a házban
 • Végtagokon, gerinc tájékán az izomtömb elvesztése

Amennyiben felfedezni véled az oszteoartritisz jeleit a kedvenceden, mindenképpen elengedhetetlen, hogy az állatorvos által is alaposan meg legyen vizsgálva, aki el tudja végezni a teljes fizikai felülvizsgálatot, beleértve a kutya ízületeinek kitapintását és a mozgásának értelmezését.

Talán még az ízületek megröntgenezése is felmerülhet, amely segíthet kizárni más, hasonló tünetekkel járó problémákat. A röntgen segítségével az is bemérhető, hogy mekkora mértékben károsodott az ízülete.

 

 

Kutya ízületi gyulladás kezelése

Sajnálatos módon, az ízületi gyulladás egy egyre jobban elhatalmasodó kór és a gyógymódja nem ismeretes. Az oszteoartritisz kialakulását diétával, mozgással és különféle ízületeket támogató étrendkiegészítőkkel lehet megakadályozni, ez a legjobb módja annak, hogy kutyánk ízületeit egészségben megőrizzük.

Az oszteoartritisz kialakulását követően a kezelés főként a fájdalom csökkentésében, a gyulladás mérséklésében, a minőségi élet elnyújtásában és a betegség terjedésének lassításában nyilvánul meg.

Az oszteoartritisz kezelése általában kombinált, vagyis több különböző terápiát egyidejűleg vetnek be, annak érdekében, hogy a legjobb eredményt érhessék el.

 

Ízületvédő étrend-kiegészítő

Ezek gyakran azt az ígéretet hordozzák magukban, hogy javítani fogják a készségeket, csökkenteni fogják a gyulladást és le fogják lassítani a porcok károsodást.

A glukózamin és a kondroitin a két legáltalánosabb összetevője az ízületvédő étrend-kiegészítőknek, mind az emberek, mind a kutyák esetében.

Ezek a kiegészítők hozzájárulnak a gyulladás csökkentéséhez, a gyógyulás elősegítéséhez és a porc vízvisszatartásának növeléséhez, amely az ízületek jobb kipárnázottságát segíti.

Az emberek és a kutyák egészsége szempontjából egyaránt a zöldkagyló jelent egy másik, szintén hasznos természetes gyógymódot, a benne megtalálható Omega-3 zsírsavaknak, a glükoz-aminoglikánoknak és az antioxidánsoknak köszönhetően.

legjobb zöldkagylópor kvonat kutyáknak

A zöldkagyló egy nagyon erőteljes gyulladáscsökkentő, ami segít csökkenteni a fájdalmat és megőrizni az ízületek működését.

A zöldkagylóhoz hasonló ízületvédő étrend-kiegészítőket gyakran korai beavatkozásként és a betegség ideje alatt is használják, hiszen hosszútávú szedése is biztonságos.

Nem- szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAIDs)
Az étrend-kiegészítők használata mellet a fájdalomcsillapítás az oszteoartritisz kezelésének alappillére.

Legyakrabban az ízületi gyulladásra használt fájdalomcsillapítók a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAIDs).

Ezek nem csupán a fájdalmat csökkentik, de az ízületek gyulladását is enyhítik. Az NSAID-k huzamos idejű használatának azonban több mellékhatása is lehet, különösen azoknál a betegeknél, akiknek gyenge a máj- és veseműködése.

Az állatorvosod tájékoztatni fog az NSAID-terápia előnyeiről és kockázatairól, illetve javasolhat rendszeres vérvételt, annak érdekében, hogy a kutya egészségi állapota folyamatos megfigyelés alatt legyen.

 

További kezelések

Az állatorvosotok más kezelések igénybevételét is javasolhatja, mint például a fizikoterápia, az akupunktúra, a hideg lézer és az étrendváltás. Csak néhány esetben ajánlják a károsodott ízület műtéti úton való eltávolítását vagy a teljes ízület cseréjét.

 

Egészséges testsúly fenttartása

Függetlenül attól, hogy a kutyusunk ízületei mennyire néznek ki egészségesnek, nagyon fontos, hogy egészséges testsúlyt és aktív életmódot tartsunk fent.

Egy ízületi gyulladással küzdő kutyának a túlsúly cipelése nemcsak rettenetesen fájdalmas lehet, de a porcok leépülését is felgyorsíthatja. Az egészséges állatokat a túlsúly a korai ízületi gyulladáson túl, más betegségekre is fogékonnyá teheti.

Ha a te kutyád is túlsúlyos vagy elhízott, akkor az a legszerencsésebb, ha kikéred egy állatorvos véleményét az étrendre és a testmozgásra vonatkozóan, ezzel elősegítheted a kutyus egészségének javítását.

 

 

Környezet akadálymentesítése

Vannak olyan dolgok, amiket megtehetsz annak érdekében, hogy megkönnyítsd a kutyusodnak a mindennapjait a ház körül, például:

 

kutya lépcsőn megy fel az ágyra

1. Állíts fel rámpákat vagy lépcsőket – Tegyél egy rámpákat vagy kifejezetten a háziállatok számára készülő lépcsőket a kedvenc pihenőhelyeihez, úgy, mint a kanapé vagy az ágy.

 

2. Emeld meg az ételes és italos edényét – Használj egy kisebb polcot vagy masszív dobozt, hogy meg tudd emelni az ételes és italos edényét, így a kutyád könnyebben hozzá fog férni, anélkül, hogy le kellene hajolnia.

 

3. Szerezz be egy kutyaágyat – Ha még nincs fekhelye, mindenképpen vegyél egy puha kutyaágyat, ahol kényelmesen megpihenhet.

 

4. A jobb tapadás érdekében, használj szőnyeget – Fontold meg, hogy szőnyegpadlót vagy egy biztonságos szőnyeget letegyél, ezzel növelni tudod a négylábúd tapadását, hogy biztosabban tudjon a lábán állni.

 

5. Segíts neki – Siess a segítségére, ha a lépcsőn való felmászásról vagy a kocsiba való beszállásról van szó, mindig, amikor csak lehetőséged van rá.

Ha felemeled a kedvencedet, mindig figyelj arra, hogy meg ne sérülj, különösen akkor, ha a négylábú barátod nagyobb termetű.

Illetve arra is ügyelned kell, hogy nehogy megnyomd a gyulladt ízületeit. Nem csak kényelmetlenséget okozhatsz kedvencednek, de akár balesetet vagy sérülést is eredményezhet egy ilyen akció, hiszen a hirtelen fájdalom hatására kiugorhat a kezeid körül vagy oda is kaphat.

 

Sebészeti út

A műtét is egy lehetőség, de gyakran ezt csak a legutolsó mentsvárként tartják számon, mivel ez magával hordozza a saját kockázatait és szövődményeit.

Néhány előrehaladott esetnél azonban, például ha a csípő súlyosan deformálódott, akkor javasolt a csípőprotézis-műtét.

Ugyanis ennek a beavatkozásnak a gyógyulási ideje nagyon hosszú, de sikeresen megszüntetheti az ízületi fájdalmakat.

 

 

Gyakori kérdések

Sétálhat az ízületi gyulladástól szenvedő kutya?

Igen – mértékletes, alacsony hatásofokú testmozgásra ösztönöznek mindenkit, bármi is történjen. Ez valójában segítheti az állatot abban, hogy könnyedebben mozoghasson és megakadályozza az elhízást, ami az ízületek további leterhelését jelentené.

Ha a kutyádnál ízületi gyulladást diagnosztizáltak, akkor ők valószínűleg a továbbiakban nem fogják élvezni az olyan korábban bevett mozgásformákat, mint a magasintenzitású futás, ugrálás vagy a sprintelős játékok.

Ám ez nem azt jelenti, hogy fel kell hagyni, mindenféle testedzéssel. Haladjatok lépésről-lépésre! Ehelyett, a pulzusszám megfelelő növelésén kell, hogy legyen a hangsúly, a folyamatos aktivitás érdekében.

Alapvető fontosságú, hogy valamilyen formában az izmok erősítése megmaradjon és mint, hogy te vagy a gazdája, neked kell mindent megtenned, hogy a mozgékonysága fennmaradjon és megőrzésre kerüljön.

Próbálkozz óvatos, néhány perces játékokkal és sétával, mielőtt alacsony hatásfokú gyakorlatokba vagy rövid, rendszeres sétákba kezdenél. Az óvatos gyakorlatok és a séta segíthetnek megszüntetni a görcsöket, a sérülést vagy a rándulásokat.

 

Milyen házipraktikák léteznek a kutyák ízületi gyulladására? Kutya izületi gyulladás kezelése házilag:

A jó hír az, hogy miután az állatorvos megerősítette, hogy a kedvencednek artritisze van, számtalan olyan praktika létezik, amellyel javíthatod az egészségét és megkönnyítheted a mindennapjait.

Napestig lehetne beszélni a természetese, gyulladáscsökkentő étrendről, amely képes például lecsökkenteni a duzzanatot az artritiszes ízület körül. Vezess egészségügyi naplót, annak érdekében, hogy nyomon tudd követni, hogy milyen kezelések váltak be a négylábúdnál és melyek nem.

Mivel a kutyák nem képesek elmondani, hogy mijük fáj, éppen ezért fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kísérd a viselkedésüket. Itt van néhány a legjobb dolgok közül, amiket megtehetsz a kutyád érdekében:

 

Kényelmes ágy

Amikor az ágyra kerül a sor, győződj meg róla, hogy megfelelő hely az alvásra, hogy teljesen kényelmes, puha a fekhelye. Ez megakadályozhatja, hogy a sántasága súlyosbodjon és a letargia mérséklésében is nagy segítség.

 

Változtasd meg a mozgásformát

A testmozgással nem szabad felhagyni, de talán néhány módosításra szükség lehet, az ízületek megterhelésének csökkentése érdekében. Ha eddig hosszú sétákra vitted, akkor váltsd fel gyakoribb, de rövidebbekkel.

 

Adj neki gyulladáscsökkentő ételeket, amelyek megfelelőek a számára

Ha a mozgásuk korlátozott, akkor az étrendjüknek kell elsőbbséget élvezni. Rengeteg olyan gyulladáscsökkentő étel van, ami bár megfelelő emberi fogyasztásra, az állatoknak mérgező – mint a foghagyma vagy a hagyma. Meg lennél lepve, ha tudnád, hogy a kutyák szervezete mennyire jól reagál egyes táplálékkiegészítőkre

 

Óvd a kutyádat az elcsúszástól

Amennyiben észrevetted, hogy a kutyád csúszkál vagy elesik, akkor mindenképpen lépéseket kell tenned ennek a problémának a kiküszöbölésére, mivel ez tovább súlyosbíthatja az ízületekre nehezedő terhet.

Próbálj meg futószőnyeget beszerelni, hogy ezzel is megvédd az ízületi gyulladásban szenvedő ebet az elcsúszástól, különösen, ha keményfa a padló.

 

Vágd folyamatosan a körmét

Ha hosszú a kutya körme, akkor az befolyásolhatja a gerincének az állását és tovább ronthat a lábában már kialakult ízületi gyulladáson. Ügyelj rá, hogy mindig le legyen neki vágva.

 

Nézz utána a megvásárolható segédeszközöknek

Ellenőrizd, hogy meggyűlik-e a baja a sétálással vagy az ágyból és ágyba való ki-és bemászással. Ma már léteznek olyan eszközök a piacon, amelyek a kutyusok segítségére lehetnek a mozgásban: beleértve a hevedereket, kerekesszékeket, ’utánfutókat’, hámokat és rámpákat.

Az oszteoartritisz egy igen fájdalmas állapot, ami szerencsére enyhíthető. Tartsd a kedvencedet megfelelő kondícióban és igyekezz felismerni a fájdalom jeleit időben, ezek a legelső lépések afelé, hogy meg tudd tartani a kutyusod mozgékonyságát.

Az ízület erősítő étrend-kiegészítők is segíthetnek a gyulladás és a fájdalom kezelésében, illetve a betegség előrehaladását is lassíthatják.

 

Előző cikkVajon a kutya ehet kenyeret?
Következő cikkTermészetes támogatás a kutya izületi fájdalom esetén