Kezdőlap Kutya betegségek Ehetnek a kutyák szőlőt? Esetleg mazsolát?

Ehetnek a kutyák szőlőt? Esetleg mazsolát?

kutya szőlő

Lehet a kutyának szőlőt fogyasztania? A cikkből kiderül, a válasz meglepően ijesztő. Amikor az élelmiszereinkről beszélünk, amiket nem szabad a kutyának adni, a csokoládét sokan ismerik, de a kutya szőlő viszonya sokak számára bizonytalan.

Azonban, jobb, ha még most az elején leszögezzük, hogy még egy szem szőlő vagy mazsola is káros következményekkel járhat, ha kutyánk egészségéről van szó. Olvass tovább, hogy megtudd miért nem ehet szőlőt a kutya, és mit kell tennie, ha a kutyád mégis eszik egyet.

 

 

Lehet a kutyának szőlőt enni?

Röviden, nem. A szőlőt soha nem szabad a kutyáknak adni, még egy percre sem, hogy játsszon vele. Csak egy vagy két szem szőlő – ami elég ártalmatlannak tűnik – komoly következményekkel járhat vagy akár halálhoz is vezethet egyes kutyáknál.

A fő következmény a hirtelen, akut veseelégtelenség, bár a vizsgálatok nem erősítették meg ennek pontos okait.

Míg a szőlő bizonyos összetevője, ami rejtélyes okból ilyen félelmetes reakciót vált ki, egy dolog biztos: a szőlő hihetetlen veszélye az érintett kutyák számára.

Úgy gondolták, hogy talán egy genetikai variáns miatt egyes kutyák fogékonyak a szőlő és a mazsola toxicitására, míg másokat ez nem érint.

 

 

Akkor mazsolát sem ehetnek a kutyák?

A mazsola szárított szőlő, ezért veszélyesek is, és a kedvencedtől távolt kel tartani. Egyesek azt mondják, hogy mivel a mazsolák koncentráltabbak, mint a szőlő, a toxikus hatás potenciálisan rosszabb.

A lényeg még mindig ugyanaz: a kutyádnak nem szabad ennie mazsolát. A mazsola toxicitása ugyanazokkal a jellemzőkkel rendelkezik, mint a szőlő toxicitása a kutyák számára, tehát ha mazsolát nyel le a kutya, ugyanúgy aggódnod kell.

 

 

Milyen tünetei vannak a kutyák szőlőmérgezésének?

Néha elég egy kis mennyiség, hogy a kutyáknak a szőlő okozta toxicitási tünetei jelentkezzenek. A nagy mennyiségek határozottan nagyobb aggodalomra adnak okot, de még egy szem szőlő is okozhat problémát.

Mivel a szőlő / mazsola mérgező tulajdonságának oka még kevésbé ismert, pontos toxikus dózis nem ismert. A kutya mérete, életkora vagy egészségi állapota nem változtatja meg, hogy a kutyája érintett-e vagy sem.

Egyes kutyáknál hányás és hasmenés jelentkezhet, mivel testük megpróbálja megtisztítani a mérget, ami letargiához és kiszáradáshoz vezethet.

 

Kutyák dehidratálódásának jelei:

A hasi fájdalom is előfordulhat, bár nehéz észrevenni a nyilvánvaló tüneteket kedvencünknél.

Amire figyelj, hiszen ezek jellemzőek, hogy a kutya elutasítja az ételt, vagy elrejti, nyüszög, vagy egyéb furcsa módon viselkedik. Ha ilyet tapasztalsz, mindenképpen keresd fel az állatorvosodat.

A kutyánk számra a szőlőfogyasztás legsúlyosabb szövődménye a hirtelen veseelégtelenség, ami a vizelettermelés hiányához vezet, és akár halált is okozhat. A vese károsodása súlyos problémákat okozhat a kutya egészségére nézve, még akkor is, ha kezelik.

Kapcsolódó: Kutya mérgezés: 3 dolog amit tenned kell, ha a kutyád mérgezésben szenved

 

 

Okozhatja a kutya halálát, ha szőlőt eszik?

Azonnali kezelés nélkül, igen. A hirtelen veseelégtelenség a szőlőfogyasztás legszélsőségesebb következménye, ami napok alatt halált okozhat.

 

 

Hogyan tudhatom meg, hogy a kutyám szőlőt evett?

Nehéz lehet tudni, mert a szőlő toxicitásának tünetei más betegségekéhez hasonlítanak. Ha kutyád szőlőt vagy mazsolát eszik, azonnal fordulj az állatorvoshoz.

Magától értetődik, hogy ha kutyád a fenti tünetek valamelyikét mutatja, hány, vagy szemmel láthatóan rosszul van, hasmenése van, hívd azonnal az állatorvost.

A kutya, amelyik szőlőt evett, nem mutathat azonnali tüneteket, így a kutya gazdájaként akkor is konzultálni kell az állatorvossal, ha kutyád rendben van.

Minél kevesebb szőlőt fogyaszt a kutya, és minél hamarabb kap kezelést az állatorvostól, annál nagyobb a valószínűsége a kedvező prognózisnak. Az állatorvos megpróbálhatja a hányást előidézni a kutyánál, ezért biztosítani kell a későbbiekben, hogy a kutya rengeteg friss vizet kapjon a hidratáláshoz.

Vérvétel is valószínű, valamint intravénás folyadékok beadása is ilyenkor.

 

Mi az amit meg kell jegyezni a kutya szőlő viszonyáról? A kutyák szőlőt és mazsolát egyáltalán nem ehetnek!

Maradjunk a kutyaeledeleknél, az egészséges kutya jutalomfalatoknál, válasszunk biztonságos termékeket.

 

Talán ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ehet a kutya almát? Adhatunk biztonsággal almát a kutyának?

Adhatunk banánt a kutyának?

Ehet a kutya krumplit?

Előző cikkEhet a kutya almát? Adhatunk biztonsággal almát a kutyának?
Következő cikkAllergiás a kutyám a csirkére?