Kezdőlap Egyéb Ehet a kutya krumplit?

Ehet a kutya krumplit?

ehet a kutya krumplit

A burgonya, vagy ahogy a legtöbben hívják krumpli kiváló, könnyen elkészíthető étel. Akár püréként elkészítve, héjában sütve, olajban sütve, megtöltve – a krumpli elterjedt és nagyon népszerű az emberek körében. De mi a helyzet a kutyánkkal? A kutya ehet krumplit?

 

 

Adhatunk krumplit a kutyának?

A válasz sajnos bonyolult. A burgonya C-vitamint, B6-vitamint, vasat, magnéziumot és sok más tápanyagot tartalmaz, amelyekre a kutyáknak szükségük van.

Mindazonáltal ha a kutyának szeretnénk krumplit adni, azt a számukra megfelelően kell elkészíteni, és figyelnünk kell az adagok méretére is, vagy máskülönben egészségkárosító hatásuk lehet.

 

 

Mikor lehet mérgező a krumpli kutyáknak?

Adható főtt krumpli a kutyának?

Tulajdonképpen a kutya ehet krumplit;  de van azonban néhány olyan szabály, amelyet követni kell, mielőtt úgy döntünk, hogy megosztjuk ezt a kedvelt ételt a kedvencünkkel.

1.szabály: Soha ne adjunk a kutyájának nyers krumplit. A nyers burgonya szolanint tartalmaz, amely mérgező. A burgonya főzése csökkenti a szolanin mennyiségét a biztonságos szintre.

2.szabály: Ha úgy döntesz, hogy a kutyádnak krumplit adsz, a burgonyát előtte feltétlenül süsd vagy főzd meg, nem adható hozzá semmi. A sült krumpli, a burgonya chips vagy az egyéb sós / fűszeres burgonya nem egészséges a kutyák számára. Lehet, hogy az így elkészített krumplik nem lesznek olyan finomak, mint amit mi emberek megszoktunk, de a kutyád sokkal egészségesebb lesz.

3.szabály: A kutyának krumplit csak mérsékelt mennyiségben adjunk. Túl sok szénhidrát és keményítő okozhat elhízást vagy más egészségügyi problémát a kutyának.

 

 

Teendő, ha a kutya krumplit eszik

Még akkor is, ha ez egy biztonságos ételnek számít a kutyák számára, érdemes megfigyelned a kutyádat, hogy vannak e esetleg allergiás reakciónak jelei, esetleg a bélrendszere számára megterhelő e.

Azonban, ha a kutyád nagy mennyiségű fűszeres vagy nyers burgonyát fogyasztott, fordulj állatorvoshoz.

Kapcsolódó: Mit nem ehet a kutya?

 

 

Következtetés

Összességében a krumpli mérsékelt mennyiségben egészséges az egészséges kutyák számára, mindaddig, amíg ezt főzve vagy sütve adjuk nekik.

Természetesen minden kutya másképp reagál a különböző élelmiszerekre, így a legjobb, ha figyelmet fordítunk a kutya energiaszintjére, a bélmozgásra és az általános viselkedésre az új ételek bevezetésekor.

Érdemes az állatorvosunkkal is egyeztetnünk ezzel kapcsolatban.

Előző cikkLegnépszerűbb orosz kutyanevek
Következő cikkAdhatunk banánt a kutyának?