Kezdőlap Kutya tréning 6 módszer, ami segít leszoktatni a kutyát az ugrálásról

6 módszer, ami segít leszoktatni a kutyát az ugrálásról

Amikor valaki megy hozzád, a kutyád mindig ráugrik, vagy téged üdvözöl így? Le akarod szoktatni erről a rossz szokásáról, de nincs időd, hogy kutyasuliba vidd? A kutya leszoktatása az ugrálásról akár otthoni környezetben is megoldható, csak következetesnek kell maradnod.

Az egyik leggyakoribb panasz, amikor a kutya felugrik üdvözléskor az emberre, amit a házikedvencként tartott állatok tulajdonosai a kutyáikról elmondanak. Ez a viselkedési forma gyakran megfigyelheő a kutya és a kutyák közötti kommunikációbam. Az arc felé való elmozdulás nemcsak gyakori, hanem társadalmi udvariasságot és tiszteletet mutat a másik állat számára.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy el kell viselnie ezt a bosszantó viselkedést.

Bár a „tréning” ötlete látszólag feladatnak tűnik szmodra, de hidd el akár észreveszed, akár nem, valójában a nap minden pillanatában tanítod a kutyádat. Szerencsére az ugrás megakadályozása akár strukturált képzés nélkül is lehetséges. Vannak egyszerű megoldások erre a problémára, amelyek minimális erőfeszítést igényelnek a gazditól, és könnyen illeszkednek a kutya normál kölcsönhatásaihoz.

 

Itt van hat módja annak, hogy a kutyád ugrálás-mentes legyen.

Késleltetett üdvözlés, amíg a kutya megnyugszik

Mielőtt kinyitnád az ajtóra, és üdvözölnéd a vendégeket, csatolj pórázt a kutyára, lehetőleg egy elülső klipkötéllel vagy fejpánttal, hogy olyan módon ellenőrizhető legyen, hogy nem üdvözölheti, ha ugrik. Amikor a kutya nyugodt, és mind a négy lába a padlón van – ami néhány percig tarthat az izgatottabb kutyáknál – engedd meg, hogy a vendégekhez közeledjen és köszöntse őket. Ha ugrik, óvatosan fordulj meg vele és távolodjatok; várd meg míg ismét megnyugszik, mielőtt ismét közelítesz vele.

Különösen ingerlékeny kutyák számára egy másik lehetőség a kutya eltávolítása egy zárt területre, mielőtt a vendégek bejönnének. Egy babakapu megfelelő védelmet nyújt számos kutya számára. Ha nagy testű kutyánk van, amely könnyen át tudja ugrani az ilyen kaput, használj egy ketrecet, vagy áthelyezheti egy zárt ajtójú helyiségbe. Amint a kutya megnyugodott, pattintsd le a pórázt, és hagyd, hogy kijöjjön, és üdvözölje a vendégeket.

 

A kutya figyelmen kívül hagyása, amikor ugrál

kutya felugrik

Amikor a kutyád mind a négy lábat a padlón tartja, figyelmet és dicséretet kell adni neki. Ha felugrik, szorítsuk le a karjainkat a mellkasunkhoz, amíg megnyugszik. Tanácsoljuk a vendégeknek és a háztartás minden tagja számára, hogy következetesen figyelmen kívül hagyják az ugrálást. Ha olyan látogatóink vannak, akik figyelmen kívül hagyják a nem ugrálás szabályokat, tartsuk a kutyát pórázon a látogatás során, és óvatosan távolítsuk el, ha elkezd ugrálni.

Bármit kap a kutyád az életben, függetlenül attól, hogy a figyelmed vagy jutalomfalatról van-e szó, csak akkor jutalmazzuk, ha mind a négy láb a padlón van. A felugrás esetén véget kell vetni minden figyelemnek és jutalomnak, miközben a földön marad, adjunk meg számára az összes kellemes megerősítést, amire a kutya vágyik – törődés, figyelem, játék.

Érdekelhet: Három lépés a szobatiszta kutya neveléséhez

 

Adja valamit a kutyád számára, hogy a szájába vehesse

Egyes kutyáknál, ha egyszerűen csak tartanak valamit a szájukban az üdvözlések során, megszüntetik az ugrálást. Kutya válogatja, hogy kinél mi válik be, mivel egyes kutyák inkább töltött játékokat vagy labdákatkat preferálnak, míg mások, valami rágós dolgot szeretnek. Tartsd ezeket közel az ajtóhoz, és adj egyet a kutyádnak, amikor a vendégek megérkeznek.

 

 

Tartsd mozgásban a kutyát

A kutyák lefoglalására indíts el egy játékot, amikor a vendégek megérkeznek, hogy elvonják a késztetést, hogy ugrálva üdvözöljék őket. Használjunk valami puha játékot, amely nem valószínű, hogy károkat okoz amikor eldobjuk, vagy felpattan; dobd a játékot egy nyitott területen a ház távol eső felébe, pl. a folyosón.

Ha sikerül néhány percig ilyen játékkal lefglalni a kutyát, az új személy már elég hosszú ideje lesz a házban ahhoz, hogy a kutya izgalom szintje csökkenjen, és a felugrás már nem jelent problémát.

 

Érdekelhet: Szeparációs szorongás kutyáknál

 

Menj le a kutya szintjére

Néhány kutya azért ugrál, mert megfelelően szeretné kifejelzni az üdvözletét úgy, hogy szimatolja az ember arcát. Engedélyezhetjük egy kutya számára, aki üdvözölni szeretne, hogy közeledjen az arcunkhoz, miközben még mindig megtiltjuk az ugrálást, úgy ha lemegyünk a kutya szintjére.

Térdeljnük le, amikor üdvözöljük; tartsa a felsőtestét függőlegesen és a deréktól hajoljunk előre. Kerüljük el, hogy a kutya fölé hajolunk, ami fenyegető lehet számára, és esetleg veszélyeztetheti az arc sérülését, ha a kutya felugrik. A térdelés alternatívájaként ülhetünk egy székben, vagy a kezet alacsonyabbra helyezzük a földre, hogy az üdvözlést irányítsuk, így irányítva a kutya figyelmét az arcáról.

 

 

Egyéb stratégiák a kutya nyugtatására

Vannak más stratégiák is, amelyekkel megpróbálhatjuk megnyugtatni a kutyánkat és megállíthatják az ugrálást. Léteznek már olyan mellények, amelyek nyugtató módon hatnak a kutyára, azáltal, hogy nyomást gyakorolnak a kutya testén lévő bizonyos pontokra, ami által megnyugszik. Sok esetben a mellény megállíthatja az ugrálást – nincs szükség képzésre -, mert gyorsan csökkentheti a feszült szinteket.

 

A foglalkozás is segít. Sok kutya nem kapja meg a szükséges gyakorlatot, ami szélsőséges reakciókra állítja fel őket, ha valami rendben van. Az ugrás elleni küzdelem érdekében növeljük a kutya edzéseinek a számát, és napi kétszeri sétát célozzunk meg. De mindenképpen konzultáljunk az állatorvossal vagy a kutyakiképzőnkkel, mielőtt bármilyen változtatást végeznénk a kutya edzésprogramjában.

Előző cikkAmit a németjuhászokról tudnod kell mielőtt örökbefogadsz egyet
Következő cikkKutya fürdetés: milyen gyakran, hol, hogyan?