Kezdőlap Kutya tréning Border collie intelligenciája – Valóban a világ legokosabb kutyája?

Border collie intelligenciája – Valóban a világ legokosabb kutyája?

border collie nevek

Amikor különböző kutyafajtákról van szó, fontos nem elfejtenünk, hogy hatalmas különbségek vannak az intelligencia szintjük között – néhány kutya már első alkalommal, hiba nélkül képes követni az oktatója parancsait, míg mások sokadszorra sem értik meg az ’ül’ utasítást.

Természetesen az intelligencia függvénye, hogy mennyire könnyű vagy éppen nehéz megtanulni valamit, azonban a képlet közel sem ilyen egyszerű.

Az is benne van a pakliban, hogy a kutyád olyan gyorsan tanul, hogy észre sem veszed és csupán hamar megunja a feladatokat és inkább kikapcsol.

Azt is gondolhatjuk, hogy a kezdő kutyakiképző könnyebben boldogul az intelligens egyedekkel, de ez sem igaz minden esetben.

Az okos kutyák fejben akár az oktatójukat is megelőzhetik, akik ezt nem biztos, hogy felismerik, frusztrációt okozva ezzel mindkét félnél.

Tehát mindegy, hogy potenciális kutyavásárló, vagy már szerencsés kutyatulajdonos vagy, minden esetben tisztában kell lenned a házikedvenced szellemi korlátaival, ahhoz, hogy hatékonyan tudj vele együtt dolgozni.

Ezért különösen igaz a Border Collie-k esetében, hamarosan ki is fog derülni, hogy miért.

 

 

border collie nevek

Border collie intelligenciája

Az Egyesült Királyság szerte ez az egyik legnépszerűbb kutyafajta, de nagyon sokszor tapasztalatlan gazdák veszik őket magukhoz, akik képtelenek megfelelő módon bánni velük.

Amennyiben azt fontolgatod, hogy Border Collie-t vásárolsz mindenképpen olvass tovább, mert a következőben megválaszolásra kerül az a kérdés, hogy ’Mennyire okosak a Border Collie-k?’ és még sok minden más hasznos tudásra is fény derül.

 

 

Hogyan tudjuk megállapítani a Border collie-k intelligenciáját?

A kutyák intelligenciájának megvizsgálására számtalan mód létezik, ez nagyrészt attól függ, hogy mit várnánk el az állattól.

A Border Collie-k népszerű ’munkakutyák’, tökéletes juhászkutya fajta, így értékelhetjük őket a munkaképességeik szempontjából, pásztor kutyai képességeik miatt vagy a vitatott kutya versenyeken mutatott teljesítményeik után.

Van azonban egy általánosan elfogadott értékelési szisztéma, amely átfogóan vizsgálja a négylábúak tulajdonságait, ezzel okossági sorrendbe állítva az összes kutyafajtát.

Ez a híres kutyapszichológus Stanley Coren után, a Coren-módszer néven vált híressé, aki 1994-ben publikálta ’A Kutya Intelligenciája’ című könyvét.

A módszertan lénye és egyben értékmérője is, hogy hány alkalommal szükséges elismételnie egy parancsot mire a szőrös kedvencünk megérti azt és hányszor kell még elismételnünk ahhoz, hogy kövesse is.

A tanulmány 138 különböző kutyafajtát vesz górcső alá és osztályozza őket aszerint, hogy mennyire voltak engedelmesek a tesztek során, így rendezve őket készség szerint csoportokba.

A Border Collie volt az egyike ezen 138 fajtának, lássuk tehát ők hogyan teljesítettek a felmérések alkalmával.

 

 

Mennyire okosak a Border collie-k?

Az igazság az, hogy a Border Collie-k nagyon intelligensek, a Coren-tanulmány eredményei alapján a legokosabbak a világon.

137 fajta előtt végeztek a versenyben, semelyik fajta nem volt képes túlszárnyalni őket intelligenciában vagy engedelmességben.

Ez természetesen azt is jelenti, hogy a „a legokosabb kutyák” tízes listájának is az élén áll, mind munkaintelligenciában, mind lojalitásban.

 

border collie
border collie

Mennyire gyorsan tanulják meg a Border Collie-k az új hívószavakat?

Tehát mennyire könnyen ültetik át a megszerzett tudásukat ezek a kutyusok a gyakorlatba és mennyire könnyen tanulnak meg új dolgokat?

Ezek az állatok kevesebb, mint öt alkalommal elismételt új parancsokat is képesek elsajátítani, ami hatékonyabb, mint az emberi tanulási kapacitás, ez igazán meglepő fejlemény lehet egy új Border Collie tulajdonosnak vagy egy kezdő oktatónak.

 

Mennyire engedelmesek a Border Collie-k?

Abban az esetben, ha kellő motivációval rendelkeznek és ismert parancsokat kapnak a Border Collie-k az esetek 95 vagy annál nagyobb százalékában képesek az engedelmességre.

 

Hány vezényszót képes egy Border Collie elsajátítani?

A tanulmány nem tér ki arra, hány utasítás megtanulására képesek ezek a kutyák. Hiszen ez majdhogynem lehetetlen a különböző szubjektív tényezők miatt, ezenkívül azt se felejtsük el, hogy élethosszig tart a tanulás folyamata.

Néhány szó olykor használaton kívülre kerül, így valahol létezik egy természetes limit.

Azonban a Border Collie-k kiemelkedő teljesítménye okán könnyen feltételezhetjük azt, hogy ezek a kutyák sokkal nagyobb mennyiségben képesek a parancsok fejbentartására, mint más fajták, valószínűleg a szám meghaladhatja az 50-et.

 

Border collie intelligenciájának tesztelése, az egyes kutyák esetében

Ha már van otthon egy Border Collie-d akkor már biztosan tisztában vagy azzal, hogy milyen okosak is valójában.

Egyszerű vizsgálattal kideríthetjük mire képesek, ismételjünk meg nekik egy új hívószót néhányszor és megdöbbenve fogjuk tapasztalni, hogy akár már első alkalommal is követni fogják a kérésünket.

Előző cikkMiért rázza a kutya fejét, fülét? Mit jelent ez?
Következő cikkMiért hány a kutya evés után? Okai, és amikre figyelni kell!