Kezdőlap Életmód 10 legjobb kutya futáshoz

10 legjobb kutya futáshoz

kutya futáshoz

Amennyiben szeretsz futni és szeretnél egy kutyát, aki veled tart, fontos tisztában lenni azzal, hogy némely fajták jobban illenek az együtt futáshoz, mint mások. A rengeteg felesleges energiával megáldott, mozgékony és társasági kutyafajták a legjobb választás a futás szempontjából.

Különböző kutyusok illenek a különböző típusú futókhoz. Csak azért, mert aktív vagy teherbíró állatról van szó, még nem jelenti azt, hogy bírná a futást kilométereken keresztül, magas fordulatszámon.

A futó kutya típusa is számít: egy olyan kutya, amely jó a gyors, rövid távokon, nem feltétlenül a legjobb a lassú tempójú hosszú futásokhoz.

 

 

A top 10 kutya futáshoz

1. Weimari vizsla

Weimari vizsla

A Weimari vizslák eredetileg vadászkutyák voltak. Nagytestű, sportos kutyák, sok energiával.

Kiválóan illenek a gyorsabb tempóhoz, hiszen a szarvasok és más állatok üldözésére képezték ki őket. A nagy izomtömege abban is segít, hogy képes legyen hosszútávon is jól teljesíteni, ezért is népszerű a vadászok körében.

Fontos, hogy sokat és folyamatosan mozgassuk őket. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy alkalmi futóknak semmiképpen nem ajánlott. Mivel nagyon szociális fajta, kerttel rendelkező családoknak megfelelő választás.

Nagyon okos kutyák, könnyű őket idomítani. Mivelhogy vadászkutyáról beszélünk, hajlamos a zsákmányok után eredni, ezért vasmarokkal kell őket tartani a szabadban, hogy megakadályozzuk őket, hogy a macskákat, mókusokat vagy apróbb szőrös állatokat foglyul ejtsék.

 

 

2. Vizsla

rövid szőrű magyar vizsla

Egy másik, nagyon kedves családi kutya a vizsla. Eredetileg ő is vadászkutyának lett tenyésztve. Elsősorban a szarvasvadászatok alkalmával használták. Nagyon közösségi fajta és nem szereti, ha gyakran egyedül hagyják.

Minden állathoz, kutyához és emberhez kedves. Jóllehet ő is vadászkutya, mint a weimari, de őt kevésbé szokta magával ragadni a vadászösztön.

Neki is rengeteg mozgásra van szüksége, vagy lelkes futónak kell lenned, vagy hatalmas udvarral kell rendelkezned ahhoz, hogy kellően le tudd mozgatni a vizslákat.

Jó futók hosszútávon, képesek tartani a tempót, de egy pórázra azért szükség lehet, nehogy elkóboroljon a közeledből. A vizslák rövid, gyors sprintekhez is alkalmasak.

 

 

3. Labrador Retriever

labrador retriever

A Labradorok rettenetesen népszerűek manapság az egész világon. Eredetileg a halászok segítségei voltak. Megtanulták, hogyan gyűjtsék be a hálót, köteleket és más tárgyakat.

A vadászok ma leginkább a lelőtt vízimadarak begyűjtésére használják őket. Nagyon kedves kutyafajta, rendkívüli társasági igénnyel, éppen ezen tulajdonságai miatt a labradorok nem jó házőrzők.

Családi kutyának és futótársnak viszont kiválóak. A retrieverek rendszeres mozgást igényelnek, legyen szó az udvarban való játékról vagy nagy sétákról. Nagyon okos állatok, könnyű idomítani őket. Ez a típus kifejezetten a hosszú, ám lassabb tempójú futásokhoz tökéletes, de ugyan olyan jók gyors tempójú rövidtávon is.

 

 

4. Kis angol agár/ Whippet

whippet közepes termetű kutya

A kis angol agarakat mindenképpen a gyors és fürge jelzőkkel kell illetni. Nagyon tehetségesek a terepfutásban, gyorsan és lassan egyaránt. Nagyon fontos számukra a rendszeres testmozgás, éppen ezért tökéletes választás az aktív, sportemberek számára, legyen szó futásról vagy más elfoglaltságról.

Természetüknél fogva barátságos és szociális jószágok. Nem szeretik, ha magukra maradnak. Rettenetesen intelligensek, éppen ezért a trénernek könnyű dolga lesz. A régi időkben kifejezetten a nyúlvadászatokra tenyésztették ki ezt a fajtát, tehát figyelni kell rá, hogy leszoktassuk a kedvenc agarunkat a kis szőrös állatok megkergetéséről.

A lehető legjobb választás a futáshoz, sok esetben a kutyáknak rendezett futóversenyeken is őket mérettetik meg. Azt hiszem, ennél nem kell jobb érv, hogy ők a legjobbak, ha futásról van szó.

 

 

5. Jack Russel Terrier

jack russel terrier

Amennyiben kisebb testű kutyát keresünk, a futás szempontjából mindenképpen a Jack Russel Terrier ajánlott. Nagyon erős, energikus fajta, kiválóan teljesítenek hosszú ám lassabb tempójú futások esetén és még akár a markunkban is elférnek.

Hozzájuk mindenképpen tapasztalt kutyatulajdonos illik, aki képes jó nevelést biztosítani számukra. A minimum az ő esetükben a nagy udvar és a napi többszöri séta.

A személyiségük az előzőkhöz képest egy kicsivel függetlenebb, több ideig is jól el vannak egyedül. Csupán arról kell gondoskodnod, hogy legyen egy rágókája az unalom leküzdésére.

És bár, jóllehet a listán találunk barátságosabb kutyákat is, a Jack Russelek még így is nagyon családszeretőek. Jól kijönnek a kisebb gyerekekkel is, különösen akkor, ha már egész pici kölyökkorukban hozzátok kerülnek.

 

 

6. Angol agár / Greyhound

greyhound szürke agár

A világ számos országában a kutyafutamokon használt legkedveltebb fajta az angol agár, így talán érthető miért is kerültek fel erre a listára. A versenyagarakat viszonylag fiatalon nyugdíjazzák, ha szeretnél akár örökbe is fogadhatsz egyet, akinek ráadásul már kifogástalan oktatásban is része volt.

Noha az agarak rettenetesen gyorsan képesek futni, mindössze rövid távon tudják tartani ezt a teljesítményt. Meglepő, de igaz, ez a kutyafajta egy lakásbéli életre is be tud rendezkedni, mindaddig, amíg napi szinten mozogni is elviszik.

Nagyon barátságos lények, kisgyerekek mellé is tökéletesek. Erős a vadászösztön bennük, ezért vasmarokkal kell tartani a pórázukat. Kiváló futóhírnevüket annak a ténynek köszönhetik, hogy már születésüktől kezdve erre a feladatra készítették fel őket.

 

 

7. Beagle

beagle kutya

Amennyiben kistestű állatot szeretnénk, úgy a beagle is megfelelő választás. Illetve, ha lakásban szándékozzuk tartani a kedvencünket, akkor mindenképpen a beagle a tökéletes. Eredetileg nyúl és rókavadász kutyafajta.

A beagle-k is okos teremtmények, de nem túl egyszerű idomítani őket, néha igen makacsok tudnak lenni. Ezen negatív tulajdonságukat leszámítva nagyszerű családi kutya lehet belőlük.

Olyan futók mellé ideális partner, akik keveset, de nagy iramban futnak. Az önfejűsége okán szerencsés, ha tapasztalt kutyatulajdonosok veszik magukhoz a beagle-ket, ha valaki kezdőként is következetes és szigorú, úgy sem lehetetlen a jó háziállat kinevelése.

Bár a listán szereplő többi kutyánál valamivel lustább, azért a napi testmozgásra neki is igénye van.

 

 

8. Dalmata

dalmata

A dalmatákat eredetileg edzőkutyaként tartották. Erős fajta, aki hatalmas kitartással is rendelkezik. A régi időkben a háborúkban alkalmazták őket, ma pedig a tűzoltók veszik gyakran maguk mellé a dalmatákat.

Természetesen futásban, kocogásban is jók. Egy jó oktatóval, akár őrkutya is lehet belőlük, ennek ellenére a dalmaták barátságosak és családoknak valók. Tekintettel arra, hogy háborús kutyáknak nevelték őket, idegenek közelében olykor egy kicsit idegesek lehetnek.

Ezek a kutyák kifejezetten jól teljesítenek tájfutásban, de lehet némi pórázos edzésre szükség lesz mielőtt, nekiindulunk velük a természetnek. Mivel jó futók ennek köszönhetően rengeteg fölösleges energiával rendelkeznek, amit le kell vezetniük.

 

 

9. Uszkár

uszkár kutyák

Ne tévesszen meg a hírük, igenis ezek az egyik legjobb választás a futók számára. Az uszkárok is, akár a labradorok speciálisan a vízimadarak begyűjtésére lettek kitenyésztve.

A bundájuk melegen tartja őket és védelmet biztosít a vízzel szemben, a karbantartása ugyanakkor igen vesződséges feladat. Intelligens és könnyen kiképezhető kutyusok.

A ragadozó ösztönük nem túl erős, de ezért biztosabb pórázon edzeni velük, nehogy megkergessen más állatokat. Kiváló választás családok számára, ám ez azzal a teherrel is jár, hogy nem igen lehet egyedül hagyni.

Az uszkárok a legjobban a lassú hosszútávfutást kedvelik. A listán szereplő többi kutyához hasonlóan energikus teremtmények, rendszeres mozgatást igényelnek.

 

 

10. Louisiana Catahoula Leopárdkutya

Louisiana Catahoula leopárdkutya

Ez a kutyafajta Louisiana mocsaraiban és erdőiben edződött a vadászathoz. Ez tette fürgévé és kiváló tájfutóvá ezeket a kutyusokat. A Catahoula a hosszú és lassú futásokhoz tökéletes, hatalmas kitartással bírnak.

Ez a fajta kifejezetten szereti, ha sok ember veszi körül, nem bírja a magányt, ám a gyerekekkel nehezebben jönnek ki. Ha mégis ezt a fajtát választanánk, a gyerekeknek meg kell tanítanunk, hogyan kell kezelni és tisztelni a kutyát.

A Leopárdkutyákat egy kicsit nehezebb kiképezni, egy elkötelezett tulajdonosra lesz szükség. Minden nehézségért az egyedülálló megjelenésükkel kárpótolnak, ha valami egyedire vágysz, akkor mindenképpen ők a jó választás. Általában többszínű bundával és még szemmel is rendelkeznek.

Előző cikkMiért alszik a kutya a lábnál?
Következő cikkFutás kutyával: 9 dolog amire figyelned kell