Kezdőlap Életmód Kutya fürdetés: milyen gyakran, hol, hogyan?

Kutya fürdetés: milyen gyakran, hol, hogyan?

kutya fürdetése kézzel

A legtöbb kutya inkább kihagyja a fürdés idejét, de a fürdés ettől még fontos szerepet játszik a kutya szőrzetének és bőrének egészségében, segít a kutyádat tisztán, szennyeződésektől és parazitáktól mentesen tartani. Természetesen a kutya fürdetés további előnyeként ott van, hogy a kedvencünk kellemesebb jelenlét lesz körülöttünk.

Ebben a cikkünkben a leggyakrabban felmerült kérdésekre kaphatsz választ a kutya fürdetésével kapcsolatban.

 

Milyen gyakran kell fürdetni a kutyámat?

Míg a kutyák nem igényelnek napi suvickolást, mint mi, rendszeres fürdetésre nekik is szükségük van – de milyen gyakran, az sok tényezőtől függ, például a kutya környezetétől és a szőrzete típusától.

 

Íme néhány általános irányelv:

 • A legtöbb kutya esetében a havi egyszeri fürdetés elég.
 • Az olajos szőrzetű kutyák, mint például a Basset Hounds, akár a hetente egyszer is kell fürödniük.
 • Sok rövidszőrű fajta, sima szőrzettel, mint a Beagle és a Weimari vizsla, kevésbé gyakori fürdőket igényel. Rövid szőrzetű Basenji, gyakoribb személyes higiéniájuk miatt szintén kevesebb fürdetést igényel.
 • A víztaszító bevonattal ellátott fajtákat, mint például a Golden Retriever és a nagy Pireneusi, kevésebbszer szabad fürdetni, hogy meg tudják őrizni a természetes olajokat a szőrzetükön.
 • A vastag, dupla rétegű kutyák számára – mint például a Samojéd, a malamutok és más északi fajták – a legjobb a kevesebb fürdő és több kefélés (ami megszabadítja őket a laza, elhalt szőrzettől és segít a természetes olajok eloszlásában, amelyek megőrzik kutyája bőrének és szőrzetének egészségét).

Természetesen, ha a kutya szeret úszni, a sáros pocsolyák megszállottja és vidéken él, és mindent megtesz annak érdekében, hogy bepiszkolja magát, akkor természetesen gyakrabban kell fürödnie, mint ugyanannak a kutyának, aki egy lakásban él.

Ez azt jelenti, hogy ne fürdessük gyakrabban, mint valóban szükséges lenne, mert csak ártunk neki azzal, hogy lemossuk a természetes olajokat a szőrzetéről, kiszárítjuk a szőrét és a bőrét és hajlamosabbá tesszük a korpásodásra. Egyes samponok szárazak vagy irritálhatják a kutya bőrét, mint mások, ez esetben kevésebbszer kell fürdetni vagy más sampont kellene kipróbálni.

Alapvetően a legjobb módja annak, hogy megvizsgáljuk, hogy egy kutyának szüksége van e a fürdetésre, hogy megszagoljuk közelebbről. Hogy érzed? Nem olyan jó az illata? Nyomás fürödni!

 

Hol fürdessük a kutyát?

A kistestű kutyák tulajdonosai előnyben vannak: a kutyát egy mosdóban vagy egy nagyobb lavorban is könnyedén megmoshatjuk. De ha nem tudod a kutyádat egy mosogatóba elhelyezni, használd a fürdőkádat, vagy tedd a zuhany alá, és használj egy leválasztható fúvókát, ami felfogja a szőrzetét

A hordozható kutya kád is jó megoldás. Míg egyes kádak nehéz műanyagból készülnek, mások összecsukhatóak és könnyen használhatóak a mosókonyhában vagy a fürdőszobában. Vannak kisállat boltok, ahol ezekt lehetőséged van bérelni is.

A kerti tömlő használata rendben van, ha a kutya igazán mocskos vagy az időjárás jó, de csak alkalomszerűen, amíg kellemes élményt nyújt számukra. A kutyák nem szeretnek hidegben tovább lenni, mint mi, és határozottan nem szeretik, ha egy jéghideg tömlő lő rájuk.

 

Hogyan kell fürdetni a kutyát?

kutya fürdetés

Miután készen állsz a feladatra (a kutyád együttműködésével vagy anélkül), itt van mit kell tenned:

 • Fésüld meg a kutyát a fürdés előtt. A matt haj megtartja a vizet, a kutya irritált bőrén marad. (Ha nem tudod kikefélni vagy levágni a szőrét, vidd el a kutyát egy profi kutyakozmetikushoz.) Kerüld el, hogy a fülébe víz menjen, megelőzheted a fülfertőzést és irritációt.
 • Használjon langyos vizet. A kutya bõre különbözik a miénktõl, és a forró víz könnyebben tud égetni a kutyáknál. A fürdõvíz soha nem lehet túl meleg, mint egy kisbaba számára. A nagyobb testű kutyák számára még hűvösebbnek is kell lennie, akik könnyen túlmelegedhetnek.
 • Beszélj a kedvenceddel nyugodt és megnyugtató hangon. A kutyák végül rájönnek, hogy nem kínozzák őket, bár mások mindig a konyhaasztal alatt fognak elrejtőzni, mikor előveszed a törölközőt a kutya fürdetés előtt.
 • Használj kutyasampont. Ez kevésbé szárítja a bőrét, mint az emberi sampon. A sampont gyengéd szappanként dolgozzuk fel, és masszírozzuk az egész kutya testén, ügyelve arra, hogy ne kerüljön szappan a szemébe.
 • Öblítsük le jól. Bármely szappan a szőrében maradva irritálja a kutya bőrét, ha megszárad. Öblítsd le többször.
 • Levegőn hagyd megszáradni. Az emberi szárítógép forró levegője túl forró a bőrükön. Vagy szbad levegőn hagyd megszáradni vagy kutyák számára tervezett szárítógépet használj; alacsony hőmérsékleten, ami nem okoz majd viszketést vagy korpásodást.
 • Jutalmazd meg a kutyádat. Kövesse a fürdetést bőséges dicséret, szórakozás vagy játék. Sok fürdetett kutya csak szereti megrángatni a törölközőt, így levezetni a félelmét, vagy csak elszaladni vele, amikor vége van.

Mikor vidd a kutyádat profikhoz fürdetni?

Ha a gondolat, hogy a kutyáddal egy fürdőkádban kell bírkóznod nem hoz lázba, vagy egyszerűen úgy érzed, hogy megkímélnéd mind magad és a kutyádat egy kellemetlen közös élménytől, akkor tedd azt, amit sokan választanak: vidd el a kutyát valakihez, akinek a fürdetés már profin megy.

A kutyakozmetikusok nem csak profi módon megfürdetik a kutyát, hanem a körmöket, a bűzmirigyeket (kérésre), a szemek közelében a szőrt eltávolítják, és a szárítást is megfelelően elvégzik.

Szakmai kutya kozmetikus kötelező bizonyos fajtákhoz, mint például az Uszkár, a Yorki, a maltai selyemkutya, a Springer spániel és a hosszú szőrűek számára.

Még akkor is, ha a kutyádnak bunda helyett szőrzete van, a kozmetikusok hasznosak, ha a kutya nagyon utálja a fürdéseket. Rengeteg kipróbált és igaz technikát alkalmaznak arra, hogy még a leginkább ellenálló kutya is jól viselkedjen.

Végül: A fürdőzés segít megőrizni a kutya bőrének és bundájának tiszta, egészséges és parazitáktól mentességét. Egyes kutyáknak gyakoribb fürdőkre van szükségük, mint másoknak, ez a szőrzetüktől és milyen gyorsan koszolják össze magukat.

Előző cikk6 módszer, ami segít leszoktatni a kutyát az ugrálásról
Következő cikkMiért nem eszik a kutya – lehetséges okok és megoldások