Kezdőlap Kutyafajták 18 kedvelt göndör szőrű kutya

18 kedvelt göndör szőrű kutya

Lagotto Romagnolo göndör szőrű kutya

Hogyan is tudnál ellenállni ezeknek a gyönyörű fürtöknek? De tudtad, hogy a fürtök jelenléte egyszerűen a genetikának köszönhető? Ha kutyád vagy a vegyes génekkel rendelkező fajtádnak göndör szőrzete van, az azt jelenti, hogy valahol a családfájukban volt egy göndör szőrű kutya.

Növelheted a göndör szőrű kölyök kutyák születésének valószínűségét, ha az egyik vagy mindkét szülő a göndör szőrű génmutáció (a KRT71 gén) hordozója.

A fürtök és az egyenes szőr mellett számos göndör szőr típus létezik: laza, gyapjas, spirális, hullámos stb. Ez a szőr sűrűségétől, hosszától és növekedési mintájától függ, ami megint csak a genetikától függ.

Egyes fajták, például a Portugál Vízikutya kölykein, gyakran ugyanolyan típusú fürtök jelennek meg. Más fajtáknak, például a Labradoodle-nak azonban változatos szőrtípusa lehet, a hosszú, egyenes, vastag és göndör.

Ebben a cikkben megnézzük az összes elérhető népszerű göndör szőrű fajtát.

 

 

Göndör szőrű kutya fajták

1. Bedlington terrier

Bedlington Terrier

Egy északkelet-londoni bányavárosról nevezték el ezeket a bolyhos társakat, amelyek aranyos megjelenésükről és nagyszerű személyiségükről híresek. A Bedlington göndör és gyapjas bundája miatt az emberek gyakran összetévesztik őket a juhokkal.

A Bedlington terrier eredetileg őrkutyaként és a  kártevők legrosszabb rémálmaként jött létre. Idővel azonban felfedték valódi személyiségüket. Ma ezek az aranyos bolyhos kutyák társaságukról és játékosságukról híresek.

A Bedlington vadászösztöne erős szaglást fejlesztett ki bennük; arról is híresek, hogy rendkívül intelligensek és éberek mindenféle mozgásra.

 

 

2. Bichon Frise

aranyos bichon frisé rohan a füvön

Ha kutyát szeretnél, de még soha nem volt kutyád, akkor a Bichon Frise az ideális társ. Ez az aranyos és bolyhos kutyafajta vidám természetéről és a balhéról ismert, különösen, ha gyerekek vannak a közelben.

A Bichon Frise mély ragaszkodása miatt is ismert; ezek az aranyos kis kutyák azonban elválasztási szorongással küszködnek, ha hosszabb ideig magukra hagyják őket. Bár a Bichon kis méretű lehet, mégis nagyon büszke és magabiztos személyisége van.

Ez a fajta mindig kész egy kis mókára és kalandra és imád szeretteivel lenni és velük zárni a napot. Következetes fogmosást és ápolást igényelnek, de szerencsére ezek a kutyák nem vedlenek.

 

 

3. Bichon Bolognese

Bolognese

Aranyos és bolyhos 4 kilós kutyus, a bolognesenek van néhány közös vonása a bichon frise-el. A bolognese édes és kíváncsi társkutya egy olyan energiabomba, amely kiválóan alkalmas családok és gyerekek számára.

Ez a kutyafajta intelligens és engedelmes természetéről is híres, ami örömet okoz a kiképzésükben. A bichon frise-el ellentétben a bolognese nem olyan energikus; valójában általában viszonylag nyugodtak, hogy az emberek kedvére legyenek.

De a tulajdonosaikhoz való elszakíthatatlan kötődésük miatt hajlamosak elszakadási szorongástól szenvedni.

Ezenkívül a szőrük kefélése mindennapos tevékenység lesz és gyakran meglátogathatod a kutyafodrászt is, hogy megőrizd egészségüket és boldogságukat.

 

 

4. Pumi

pumi magyar kutyafajták

A 17. századi Magyarországról származó pumi közepes és kis méretű juhászkutya. A játékos megnyilvánulásairól ismert Pumi ösztönösen híres arról, hogy nagy ügyességgel és intelligenciával gyűjti össze, vezeti és kézben tartja a csordát.

Ez egy munkakutya és nagyon szeretik a napi munkát. Ez azt jelenti, hogy szükségük lesz egy kis napi gyakorlatra és mentális stimulációra, különben unatkoznak és pusztítóak lesznek.

Ösztöneikből adódóan a pumiknak viselkedési problémáik lehetnek; átható náluk, hogy feleslegesen ugatnak és hangoskodnak.

Fiatal napjaik megfelelő képzése és szocializációja azonban megfékezheti ezeket a rossz viselkedéseket.

 

 

5. Pudli (uszkár)

pudli

Az uszkárok kategóriájuk élén állnak és az egyik legintelligensebb kutyafajtának tartják őket. Nagyon vágynak arra, hogy a gazdáik kedvében járjanak és mivel intelligensek  nagyon szívesen edzenek.

Képzelheted, hogy az uszkár elegáns, gyengéd lény (és minden bizonnyal azok is lehetnek), de amire nem számítasz, az az, hogy az uszkár hihetetlenül jó sportoló.

Az uszkárok a tanulásért és a képzésért élnek, ezért napi testmozgásra van szükségük, különben pusztító viselkedést eredményezhetnek.

Hajlamosak sokat „beszélgetni” és ugatni. Emellett hajlamosak könnyen unatkozni és keresni a bajt. Napi gyakorlatokkal, edzéssel és némi mentális edzéssel megfékezheted ezeket a rossz viselkedéseket.

 

 

6. Barbet

Barbet

A mókaszerető és hihetetlenül eszes Barbet egy híres vadász fajta, amely a vízimadarak visszahozásáról ismert. Az ókori folklór már említi ezt a kutyát és a történészek szerint ezek a kutyák a 8. századból származnak.

Ez egy közepes méretű fajta, amely tele van szeretettel és bolondsággal. Barátságuk és intellektusuk miatt kiválóak az edzésben és a mozgékonyságban. Céljuk, hogy gazdáik kedvében járjanak.

A Barbet egy dolgozó fajta és kijáratra vagy „munkára” van szükségük, hogy lefoglalják magukat. Ellenkező esetben ez a kutya hajlamos unatkozni és pusztító lehet.

 

 

7. Chesapeake Bay Retriever

Chesapeake Bay Retriever

A „chessies” vízi kutya és vadásztárs. Eredetileg tyúk és kacsavadászatra tenyésztették őket, kiválóan teljesítenek, ha munkát kapnak (főleg, ha vízről van szó).

Fizikai tulajdonságaik miatt a Chessie túl sok energiával rendelkezhet, ami próbára teheti a türelmedet. Ki kell elégítened a napi testmozgási szükségleteiket, különben unatkozó és pusztító kutyával találod magad szembe.

Egyébként hihetetlenül családbarátok, engedelmesek és szívesen tesznek a kedvedre. Bár lehet, hogy félénkek az idegenekkel szemben.

 

 

 

8. Kerry blue terrier

Kerry blue terrier

Az Írországból származó munkakutya, a blue terrier könnyen megkülönböztethető szürkés szőrzete és bajusza miatt.

Mint minden más terrier kutya, a blue terrier is a kutyatulajdonosok kedvence találékony természete miatt. A kutyák rendkívül intelligensek és energikusak és alkalmasak lehetnek juhterelésre.

Bár a kutyák rendkívül hűségesek és gondoskodóak tudnak lenni a családtagokkal, néha agresszívak más kutyákkal szemben.

A blue terriernek nagy prédahajtási ösztönei vannak; és levadásznak  más kis állatokat, vagy lyukat ásnak a kertben. A Kerry Blue büszke fajta és erős jelleggel rendelkezik, ezért  egy vezetőre van szükségük az otthonban.

 

 

9. Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo

Egy másik kutya, amely híres  a vadászatról és a visszaszerzésről, a Logatto Romagnolo. A „tókutyákat”, ahogy a neve is sugallja, Olaszország nedves mocsaras vidékein tenyésztették ki, kifejezetten vízimadarak vadászatára.

A fajta arról híres, hogy elkötelezett munkakutya. Sok az energiájuk és a tetszeni akarásuk, ezért kiválóak, ha munkát kapnak és napi megerőltető edzést igényelnek.

 

 

10. Airedale terrier

Airedale terrier

Az összes terrierfajta közül a legnagyobb, az Airdale energikus, bátor és intelligens.

Ez a kutyafajta arról is híres, hogy független és gyakran önállóan hoz döntéseket. Bár hihetetlenül intelligens, az edzés kihívást jelenthet számára.

Mint minden terriernek, nagyon nagy prédahajtási ösztöneik vannak, ezért kis lényeket fog ugatni  és üldözni. Az Airdale sem szereti a többi kutyát és nem az a kutya, aki meghátrál a harctól. A korai szocializáció és képzés elengedhetetlen a rossz szokások visszaszorításához.

Figyelmes hozzáállással és gazdáik iránti heves hűségével az Airdale Terrier kiváló házőrző kutya lehet. Megfelelő vezetéssel pedig kiváló társak lehetnek.

 

 

11. Göndör szőrű retriever

göndör szőrű retriever

Egy pillantás a göndör szőrű retrieverre megerősíti azt az elképzelést, hogy vadász és munkakutya is egyszerre. Nagy elszántságról tesznek tanúbizonyságot és a különböző biztonsági erők gyakran használják őket mentésre vagy kábítószer-szimatolásra.

Mint a legtöbb retriever, ez is aktív kutyafajta. Azonban találhatnak pillanatokat a kikapcsolódásra és egy pillanatnyi békességre is.

Az egyik pillanatban a szabadban futkorászhatnak és szórakozhatnakk, a másikban pedig bent pihenhetnek a családdal, ahol egy kellemes hátvakarás után kívánkoznak.

A göndör szőrű retrieverek sportosak, ragaszkodóak és tökéletes társaik a családoknak.

 

 

12. Bouvier Des Flandres (Flandriai pásztorkutya)

Flandriai pásztorkutya

A Flandria Belgiumból származó Bouvier egy nagy és erős kutya, amely elszántságáról és végtelen energiájáról ismert.

Ez egy tanyasi kutya a lényegét tekintve. Emiatt nagyon jól terelik és szükség szerint megvédik a falkát.

A Bouvier Des Flanders csodálatos a családdal és a gyerekekkel, de óvakodik az idegenektől és más kutyáktól. Ez a fajta nem hátrál meg a kihívástól.

Ahogy az várható is volt, vastag fürtjeik sok karbantartást igényelnek és gyakran fogsz ellátogatni az ápolóhoz.

 

 

13. Amerikai vízispániel

Amerikai vízispániel

Egy másik fajta, amely a vízimadarak vadászatáról és visszaszerzéséről híres, az amerikai vízi spániel éles eszéről és játékosságáról ismert.

Ahogy az a névből várható, ez a kutya képzett úszó és retriever. Energiájukkal és intelligenciájukkal kombinálva ez a fajta kiváló a különböző kutyasportokban és a szabadtéri játékokban.

Mély ragaszkodásuk és intelligenciájuk tökéletesen alkalmassá teszi őket a családi életre, mindaddig, amíg kielégíted napi testmozgási szükségleteit és alkalmanként elviheted őket úszni is.

 

 

14. Ír vízispániel

Ír vízispániel

Csakúgy, mint az amerikai vízispániel, az ír változat is ugyanolyan mókás és energikus. Az egyik fő különbség a szőrzetükben rejlik, az ír spánieleknek vastagabb és dúsabb fürtjei vannak. Ez azt jelenti, hogy több ápolást igényelnek.

A vízi spánielek jellegzetes megjelenésük mellett szórakoztató természetükről és szórakoztatási képességükről is híresek. Jól alkalmazkodnak a családi élethez és nagyon jól kijönnek a gyerekekkel is.

Ahogy a neve is sugallja, a fajta Írországból származik, kezdetben  vadászatra és visszaszerzésre használták. Tehát szükségük lesz egy kis napi gyakorlatra, hogy ne unatkozzanak.

 

 

15. Labradoodle

Labradoodle

A Labradoodle egy híres keresztezett fajta, mindkét világ legjobbja. Megkapod az uszkár intelligenciáját és képezhetőségét egy labrador szerethető és játékos temperamentumával együtt.

Ez a fajta arról is híres, hogy rendkívül ragaszkodó és intelligens; ez nagyon megkönnyíti a képzésüket. Nagyszerűek a családokkal, gyerekekkel és más kutyákkal egyaránt.

Nagyon sok energiájuk van, ezért a napi megerőltető testmozgás elengedhetetlen. Ezek a kutyák szeretik a rutint, így ha minden nap egy konkrét időpontot jelölsz ki a sétákra, akkor a nap többi részében nyugodtak lesznek.

 

 

16. Portugál vízikutya

portugál vízikutya

Sok más kutyafajtához hasonlóan a portugál vízikutyának is az volt a feladata, hogy elkísérje a portugál halászokat a horgásztúrákra. Ahogy a neve is sugallja, ezek a kutyák a vízért születtek és nagyon  szeretnek dolgozni.

Manapság ezek a kutyák csodálatos társak és családi kutyákként is nagy népszerűségre tettek szert.

Rengeteg energiájuk van, ezért naponta futtatni (vagy úsztatni) kell ezt a kutyát. Mindazonáltal szeretnek kedvünkben járni és hihetetlenül intelligensek.

 

 

17. Spanyol vízikutya

Spanyol vízikutya

A spanyol vízikutya egy közepes méretű munkakutya, amely elkötelezett a „munkája” és a hűséges társa iránt. Szeretnek kedvünkben járni és rendkívül intelligensek, ami abszolút örömet okoz az edzésben. De igazán kiválóak, ha munkát és rutint biztosítunk számukra.

Erős terelő és őrkutya ösztöneik vannak. A korai szocializáció biztosítja, hogy kevésbé legyenek félénkek vagy agresszívek.

Ezek a kutyák fantasztikus társak. Azonban kivételes mennyiségű energiával rendelkeznek, amelyet kézben kell tartani.

A napi futás és a mentális stimuláció elengedhetetlen számukra.  Ahogy a neve is sugallja; az úszás a kedvenc tennivalók listájának élén áll.

 

 

18. Standard uszkár

uszkár kutyák

Elegáns, sportos, szívós és okos, csak, hogy néhányat soroljunk az uszkár legjobb tulajdonságai közül. Valószínűleg már hallottad, hogy hihetetlen intelligenciával az osztályuk élén állnak.

Az uszkár képzése abszolút öröm, fogékonyak és szívesen járnak gazdájuk kedvében, ezért jeleskednek az gyorsasági és engedelmességi tanfolyamokon.

Annak ellenére, hogy kissé “kecsesnek” tűnnek, ezek szívélyes állatok, akik szeretik a kis durva játékot és a hosszú futásokat.

Intelligenciájukkal és energiájukkal együtt unatkozhatnak és kiútként a bajt kereshetik. Tehát a napi gyakorlat és a mentális stimuláció az, ami megóvja az uszkárt  a bajtól.

Az uszkárnak van néhány időigényes ápolási követelménye. Megkönnyebbülhetsz azonban, ha tudod, hogy ezek hipoallergén és nem szőrhullató kutyafajták.

Előző cikkVajon sajtot ehet a kutya?
Következő cikkLegnépszerűbb olasz kutyafajták – 12 kutya Olaszországból