Kezdőlap Kutya betegségek 5 lehetséges ok, ha túl sokat iszik a kutya

5 lehetséges ok, ha túl sokat iszik a kutya

sokat iszik a kutya

A kutyák híresek arról, hogy jó ivók, ami megnehezíti annak felmérését, hogy mennyit fogyasztanak naponta. Ökölszabályként úgy tartják, hogy egy kutyának a napi folyadékmennyisége testsúlykilógrammonként Minimum! 0.5 dl, tehát egy kisméretű kutyának, akinek a súlya nem haladja meg a 4-5 kg-ot naponta egy pohárnyi friss vizet kellene fogyasztania. Azonban, ha kedvenced nagyon aktív kutya, vagy ha a szuka szoptat, akkor valószínű, hogy ennél egy kicsit több vizet iszik. De, ha úgy látod, hogy a szokásosnál többet, tehát tényleg sokat iszik a kutya, akkor előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi probléma merült fel.

Sok oka van annak, hogy ha sok vizet iszik a kutya, ami a szokásosnál eltér. Lehet, hogy az időjárás, lehet, hogy többet mozognak, vagy valami köze lehet a diétájához. Azonban ha a kutya sokat iszik látható okok nélkül, a józan észnek azt kell diktálnia, hogy valami nincs rendben, és a lehető leghamarabb el kell jutnia a kedvencünkkel az állatorvoshoz, hogy kizárjuk a lehetséges problémákat.

 

 

Hogyan tudod megállapítani, hogy mennyi vizet iszik a kutya egy nap?

Nyomon tudod követni, hogy mennyi vizet iszik a kutyád, ha a kutyád vizes edényébe a napnak ugyanabban az időpontjában, ugyanannyi vizet töltesz. Ezután vond ki azt a mennyiséget, ami a tálban maradt 24 óra elteltével annak érdekében, hogy megbecsülhesd, hogy a kutya mennyi vizet fogyasztott.

Győződj meg róla, hogy a kutyád csak a vizes táljában lévő vízhez férhessen hozzá. Nem szokatlan, hogy néhány kutya szívesen iszik pl. a WC-ből, csepegő csapból vagy az udvaron bármiféle esőt felfogó edényből, vagy pocsolyákból.

De ne próbáld meg korlátozni a kutya vízhez való hozzáférését, ez kiszáradáshoz vezethet.

A kutyatulajdonosok általában a szokatlan vízfogyasztás kialakulásának legjobb előjelzői. Ha tudod, hogy általában a kutyád mennyit fogyaszt, és neked egyre többször kell feltöltened a edényét vízzel, anélkül, hogy jó okot találnál rá, feltétlenül vidd el az állatorvoshoz, hogy kizárja a lehetséges problémákat.

 

Érdekelhet: Miért nem eszik a kutya – lehetséges okok és megoldások

 

 

A leggyakoribb okok, ha a kutya sokat iszik:

kutya sokat iszik

Mi lehet az oka ha a kutya sokat iszik? Itt van a leggyakoribb 5 ok:

 

1. Kiszáradás

Egy kutya gyorsabban kiszáradhat a forró nyári hónapokban, a sok játék és futkározás közben, vagy valamilyen betegség vagy fertőzés miatt. Amikor egy kutya kiszáradt, letargiássá válik, és kiszárad a nyelve és a fogínya. Nyáluk sűrű és zselészerű lesz.

A kutyáknál előforduló kiszáradás gyorsan életveszélyes lehet, ami azt jelenti, hogy minél hamarabb el kell jutnia vele az állatorvoshoz. Ha enyhén dehidratáltak, de nem hánynak, akkor kis mennyiségű friss, tiszta vizet kínáljunk nekik – egy kistestű kutya számára ez 1 teáskanál lehet, a nagytestű kutyáknál az adag is nagyobb 1-2 evőkanál friss víz, ezt a következő néhány óra minden 10 percében ismételhetjük.

Van egy dolog, amit nem szabad megengedni egy dehidratált kutya számára, hogy szabadon hozzáférhessen sok vízhez – ebben az esetben túl gyorsan ihat, és ez hányást okozhat, amit minden áron el szeretnénk kerülni, mivel tovább szárítaná a szervezetét.

 

 

2. Betegség is lehet az ok, ha túl sokat iszik a kutya

Több betegség is lehet oka, ha túl sokat iszik a kuyta, többek között a következők:

 • Májbetegség
 • Cukorbetegség
 • Hormon betegség
 • Rák
 • Hasmenés
 • Láz
 • Fertőzés
 • Vesebetegség

Egy dolog amit észben kell tartanunk, lehet, hogy nem a probléma okozza a túl sok víz ivását a kutyáknál, hanem sokkal inkább a gyógyszer, amit az állatorovos felírt a kezelésére. Ha ez a helyzet, meg kell vitatni a problémát az állatorvossal, aki megerősítheti, hogy ez a gyógyszer egyik mellékhatása, és ha igen, az állatorvos javasolhatja az adag csökkentését.

Érdekelhet: Miért eszik a kutya füvet?

 

 

3. A gyógyszer is lehet az ok ha a kutya sokat iszik

A kutyáknál, mint az embernél, bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként szomjasabbak lehetnek és emiatt több vizet is ihatnak. A következő gyógyszer fajták okozhatják, ha túl sok vizet iszik a kutya:

 • Gyulladásgátló gyógyszerek, nevezetesen a prednizon, amelyet gyakran asztmában, allergiában és gyulladásos bélbetegségben szenvedő kutyáknál alkalmaznak
 • Szívproblémára írt gyógyszerek, nevezetesen a furoszemid, ami gyakori vizelésre készteti a kutyát, és emiatt, több vizet isznak
 • Seizure gyógyszerek, nevezetesen a fenobarbitál, amelyről ismert, hogy túlzott szomjúságot okoz az egyik mellékhatásaként

 

 

5. A táplálékok, ami miatt sok vizet iszik a kutya

Azok a kutyák akik száraz kutyatáppal vannak etetve, több vizet is isznak. A száraz kutyaeledel nagyon kis mennyiségű vizet tartalmaz, kb. 5-10% -ot. Azok az ételek, amelyek magas nátriumtartalmúak, szintén ösztönzik a kutyát, hogy sok vizet igyon.

Nagy mennyiségű só a kutya étkezésében rendkívül rossz számukra, ezért nem jó ötlet, hogy „megosszuk” az emberi ételeket a kutyával.

Mi történik, ha a kutya sok sótartalmú ételt fogyaszt?

Ha a kutya sok sót fogyasztott, előfordulhat néhány aggasztó tünet, mint a következők:

 • remegés
 • Hasmenés
 • Depresszió
 • Hányás

Érdekelhet: mit csinálj, ha sárgát hány a kutya?

 

 

Következtetés – sokat iszik a kutya

Ha nem látható nyilvánvaló ok arra, hogy túl sok vizet iszik a kutya, előfordulhat, hogy valamilyen megváltozott körülménytől vagy egészségügyi problémától szenvednek. Ebben az esetben el kell vinned az kedvencedet az állatorvoshoz, és meg kell vele beszélned a tüneteket, hogy világos képet kapj arról, hogy mi lehet a probléma fő oka.

Azonban az állatorvosnak bizonyos vizsgálatokat kell végrehajtania, hogy kiküszöbölje azokat a betegségeket, amelyek gyakran okoznak túl sok vízfogyasztást a kutyáknál.

Miután helyes diagnózist készítettek, ajánlani fognak neki megfelelő kezelést, hogy elkezdődhessen a gyógyulás.

 

Érdekelhet: Mit nem ehet a kutya?

Előző cikkMennyit alszik a kutya egy nap?
Következő cikkKutya szájszag: Mi okozza és mit tehetünk ellene?