Kezdőlap Kutya betegségek Miért eszik a kutya füvet?

Miért eszik a kutya füvet?

miért eszik a kutya füvet

A legtöbb kutyatulajdonos megfigyelhette már, hogy néha a kutya füvet eszik, és ez a viselkedés bizony meglehetősen furcsának tűnhet a kezdetektől fogva, hiszen a kutyák végső soron ragadozók, és a fű nem illik bele az ő diétájába. De akkor miért eszik a kutya füvet?

A második dolog, amit egy füvet legelő kutya tulajdonosa valószínűleg megfigyel, az az, hogy kutyái néha ez után kiöklendezik a gyomortartalmukat, vagyis a kutya füvet eszik és hány. Emiatt a kutyatulajdonosokban érthetően felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért eszik füvet a kutyájuk, ha már megtapasztalta, hogy bizony az nekik nem ó, mert betegek lesznek tőle.

Ha kíváncsi voltál arra, hogy miért esznek a kutyák füvet, és szeretnél erről a jelenségről többet megtudni, vagy megbizonyosodni arról, hogy ez valóban probléma e, olvass tovább.

 

 

Miért eszik a kutya füvet?

A kutyák valóban húsevők?

A kutyák biztosan szeretik a húsételeket, és a húsnak valóban nagy részét kell képeznie a táplálkozásuknak. De a kutyákat nem tekintik húsevőnek a szó valódi értelmében, ami azt jelenti, hogy az étkezésüknek nem csak húsból kell állnia.

A kutyákat leginkább omnivorokként írják le (állatok, amelyek különféle húsokat és növényi anyagokat fogyasztanak), és természetes állapotukban vadászok / dögevők, ami azt jelenti, hogy a kutyák különböző forrásokból származó különböző élelmiszereket fogyasztanak, és természetüknél fogva nagyon változatos étrendet folytatnak.

A kutyák a többi élelmiszer típuson túl sokféle növényt és zöldséget fogyasztanak, bár ez a magyarázat nem feltétlenül magyarázza azt meg, hogy miért esznek a kutyák füvet, olyan élelmiszert, amit valószínűleg vissza fognak öklendezni a lenyelés után!

Érdekelhet: Mit nem ehet a kutya?

 

 

Miért eszik füvet a kutya?

kutya füvet eszik

Az a tény, hogy a füves étkezés néha hányáshoz vezet, valójában az egyik fő oka annak, hogy sok kutya elsősorban füvet fogyaszt. A kutyák eszik a füvet, hogy megtisztítsák az emésztőrendszerüket, és ezt különböző okok miatt tehetik meg, többek között:

  • Az émelygés vagy a betegség érzéseinek megkönnyítése; ugyanúgy, ahogy az embereknél, akiknek hányingerük van, sokkal jobban érzik magukat, miután ténylegesen hánytak, ezáltal megkönnyebbültek.
  • A puffadás vagy a túlzott gyomor-gáz fájdalmának és kellemetlenségeinek enyhítésére.
  • A gyomor-bélrendszeri megbetegedések enyhítésére.
  • Az emésztőrendszeri elzáródás megszüntetése.
  • Az általános rossz közérzet miatt, amelyet vírus vagy baktérium jelenléte okozhat.

Ha a kutya bármely fenti okból rosszul érzi magát, akkor a fájdalomnak más jeleit is mutathatja, és legtöbb esetben sürgősen ki fog kéredzkedni, hogy a fejüket lehajtva friss fű után kutassanak és egyenek belőle.

Az emberekhez hasonlóan ezek az alkalmilag jelentkező betegségek, a gáz vagy a kellemetlen közérzet az élet velejárója, és amíg a kutyád csak évente párszor viselkedik ilyen módon, nem kell miatta aggódnod. Ha azonban a kutyád gyakran viselkedik furcsán, mintha fájdalmai lennének, vagy gyakran eszik a fűből, hogy hánytassa magát, akkor benne van a pakliban, hogy a kutyádnak egészségügyi problémái vannak, akkor ebben az esetben az állatorvosoddal ellenőriztetned és diagnosztizáltatnod kell.

Csakúgy, mint a füvet enni a hányás szándékával, sok kutya eszik füvet amikor a természetben van és nem kimondottan abból a célból, hogy aztán kiöklendezze. Néhány kutya egyszerűen szereti a füvet, és ez önmagában nem jelent problémát.

Ebben a helyzetben a kutyád általában eléggé szelektív a fűfajtákra, amelyet szeretne enni, és időt fog rá szánni, hogy megtalálja a számára ízletesnek vélt fűszálakat. Általában magas, szélesvásznú, sötétzöld színű füvet keresnek, amely gyakran a kerítésoszlopok és határok között nőnek, ahol a fűnyírók már nem járnak.

Érdekelhet: mit csinálj, ha sárgát hány a kutya

 

 

Más okok: Miért eszi a kutya a füvet?

  • Táplálékhiány
  • Kényszerített füves étkezés: Vannak olyan rögeszmés kényszeresen evő kutyák, amelyeknél a füves étkezés több mint egy alkalmi szokás.
  • Szeretik: A kutyád minden utolsó falatot megeszik, amit az étkező asztal alatt talál az ebéd után, akkor miért állna meg ott? Mint természetes dögevőket, a kutyákat úgy tervezték, hogy táplálék után kutassanak, bárhol is találják at meg. Lehetséges, hogy a kutyád a fű ízét vagy textúráját ízletesnek találja. Vagy lehet egy táplálkozási szükségletet próbál pótolni vele, mint pl. a rostok. Vannak, akik úgy találják, hogy ezt a fű evős szokást abbahagyják a kutyák, ha átállnak egy magas rosttartalmú kutyaeledelre. Ha úgy gondolja, hogy ez lehet az oka, akkor mielőtt változtatnál az étkezésén, konzultálj az állatorvosoddal.
  • Unatkozik: Bizonyos esetekben a füvet akkor eszik a kutyák, amikor el akarják ütni az időt. A kutyádnak van egy hátsó kertben fenntartott része, rendben. De rendszeresen adsz neki testmozgási és mentális kihívásokkal teli programot is? Megfigyelted már, hogy a kutyád többször eszik füvet, ha kevesebb a séta vagy az együtt töltött program? Előfordulhat, hogy a megoldás nagyon egyszerű lehet, mint alternatív megoldásként rágójáték, vagy egy állandó közös program.

Érdemes elolvasnod: Legjobb lazaolaj kutyáknak – minden amit tudni érdemes róla

 

 

A fű fogyasztása veszélyes a kutyák számára?

A fű fogyasztása önmagában nem veszélyes a kutyák számára. A kutyád képes lesz arra, hogy kiválassza a fű fajtáját, amelyet eszik, és tudni fogja, hogy melyik számára a megfelelő.

Azonban neked is fogyelmesnek kell lenned, hogy hol eszik a kutyád füvet, és kerülni kell a füvet olyan területeken, amelyeket peszticidekkel vagy egyéb vegyi anyagokkal kezeltek. Továbbá, vigyázz, ha a csigák elterjedtek a fűben, az ilyen teremtmények véletlen fogyasztása ugyanis esetleg tüdőférgekhez vezethet, ami potenciálisan komoly életveszélyt jelenthet a kutyád számára.

Érdekelhet: Miért remeg a kutya? Ezek a kutya remegés okai.

 

 

Meg kellene akadályoznod vagy elriasztanod, ha füvet eszik a kutya?

Az egyszerű válasz erre a kérdésre: „nem”; a füves táplálkozás normális viselkedés a kutyák számára, még hányás kíséretében is. A fű fogyasztása az emésztést segítheti, és valójában számos előnye lehet a kutyáknak, akik rendszeresen fogyasztanak egy kis mennyiséget. A fű evése segíthet az emésztőrendszeri elégedetlenség megkönnyítésében, és a beteg betegségének lényeges és természetes módon történő kiszűréséhez szükséges.

Tartsd szemmel a kutya fű evésének szokásait, és beszélj az állatorvosoddal, ha a kutya füves táplálkozása gyakran hányáshoz vezet; de egyébként, megnyugodhatsz! Míg a füves étkezési szokás meglehetősen furcsának tűnhet a kezdő kutyatulajdonosok számára, valójában teljesen természetes és nem ad aggodalomra okot.

 

 

 

Előző cikkMit jelentenek ezek a gyakori viselkedések a kutyáknál?
Következő cikkA kutya zajtól való szorongás – okok és kezelése