Kezdőlap Kutya betegségek A kutya zajtól való szorongás – okok és kezelése

A kutya zajtól való szorongás – okok és kezelése

kutya zajtól való szorongás

Amikor a kisgyerekek éjszakai zajt hallanak, gyakran járnak a szüleikhez. A válasz általában valami: „Ne aggódj, csak mennydörgés volt.” Vagy: „Csak zaj volt, nem kell megijedni.” Sajnos egy olyan kutyának, aki fél a zajtól, nincs lehetőségünk megmagyarázni, vagy megvígasztalni. A zajtól való szorognás nagyon gyakori a kutyáknál.

Ebben a cikkben röviden bemutatva megismerheted a kutya zajtól való szorongását, beleértve a tüneteket, okokat és orvoslatokat. Ha a kutya szenved a zajtól, vannak olyan lehetőségek, amelyek segítenek enyhíteni a stresszét. Mielőtt bármilyen megoldást megpróbálnál alkalmazni a kutya szorongásának kezelésére, mindenképpen kérd ki az állatorvosod véleményét.

 

 

Mik a tünetei a zajtól szorongó kutyának?

A zajtól való szorongás számos tünetet és súlyossági szintet mutathat. A spektrum legkevésbé extrém végén a mennydörgéstől való félelem reszketést okozhat és a tulajdonoshoz való ragasztkodást. Másrészt a mennydörgés pánik rohangálást, pusztító rágást okozhat, beltéri rohangálást, vagy akár egy az ablaküvegen keresztül is kiugorhat a kutya! Egyes tulajdonosok még csak nem is tudják, hogy a negatív viselkedés ténylegesen a hangzavar okozta. Például, a kutyád ideges, amikor fényképezel és vakut is hasznánlsz? Ez lehet pont ilyen szorongást okoz neki! A vaku emlékezteti a kutyád a villámcsapásra, és megrémül, hogy vihar érkezik.

Érdekelhet: Mit jelentenek ezek a gyakori viselkedések a kutyáknál?

 

Mi okozza a zajtól való szorongást a kutyáknál?

Meghatározni, hogy mi okozta a kutya zajzavarát, nehéz lenne megfogni, hacsak nem lehetetlen. Ha szerencséd van, lehet, hogy nyomon követheted a kutya aggodalmának kezdetét egy olyan traumatikus eseményhez, mint amilyen egy tűzijáték vagy amikor túl közel van egy villámcsapáshoz és az azt követő mennydörgéshez.

De több, mint valószínű, nem lesz olyan nyilvánvaló. A kutyád genetikai hajlamot nyújthat a zajtól való szorongásra. Tanulmányok kimutatták, hogy egyes kutyafajták, például a Colliek, a Golden Retrieverek és a Németjuhászok érzékenyebben és többször alakul ki náluk a zajtól való szorongás. Néhány kutya esetében a hangos szorongás fokozatosan jelenik meg, és súlyosbodik, különösebb okok nélkül is. Más kutyáknál kiskutya korban jelenik meg és velük is marad.

Az egyik dolog, amiben a legtöbb szakértő egyetért, hogy amikor a zajtól val szorongás megjelenik, nem kellene a kutyádat nyugtatgatni, vigasztalni amikor a tüneteket észleled. Ha így teszel, a kutya valószínűleg úgy fogja értelmezni a viselkedésedet, hogy „Látod, van valami, ami miatt aggódnunk kell!” Fontos, hogy ilyen helyzetekben a kutya körüli emberek nyugodtak maradjanak. Valójában a zavaró tényezők elsődleges oka a tulajdonos idegessége vagy valamilyen zajt okozó félelem. A legtöbb kutya nagyon érzékeny a tulajdonosok hangulatára. Ha a tulajdonos fél a mennydörgéstől, akkor megerősítheti a kutyában is ezt az érzést!

Érdekelhet: Miért remeg a kutya? Ezek a kutya remegés okai.

 

A zajtó való szorongás kezelésére kutyáknál

Különböző kezelések működnek a különböző kutyák számára. Nincs garancia arra, hogy bármelyik alternatíva a legjobb a kutya számára. A tünetek csökkentésének hatékonysága mellett más problémákra is szükség van, amikor megvizsgáljuk, hogy melyik kezelés lehet a legjobb a kutya számára. Néhány kezelés nagyon időigényes lehet a tulajdonos számára. Néhány kezelés nagyon drága lehet, és a mellékhatások kockázata is fennáll. Nem szokatlan azonban, hogy a kezelések kombinációja végeredményben a leghatékonyabb egy adott kutya számára.

 

1. Alakítsuk át a kutya környezetét

Ezek a „józan ész” egyszerű dolgok, amelyeket megpróbálhatsz, ha megvalósítható. Próbálj meg biztonságos menedéket létrehozni a kutyádnak (pl. Takaróval fedett láda), vagy olyan helyet találni, amely csökkenti a zajszintet. Próbálj bekapcsolni zenét vagy a televíziót, hogy segítsen elhallgattatni a problémát okozó zaj. Ha tudod, hogy a szorongást kiváltó esemény jön (pl. Vihar vagy tűzijáték), próbáld meg előzetesen ezt gyakorolni a kutyáddal. A fentiek közül egyik sem biztos megoldás, de segíthetnek a tünetek csökkentésében.

 

2. Nyomás csomagolás

Ez meglepően egyszerű és hatékony kezelés sok kutya számára. A „nyomás csomagolás” bármi, ami a kutya felsőtestát és mellkasát körülveszi, hogy állandó, enyhe nyomást biztosítson. Miért működik? Senki sem tudja biztosan, de valószínűleg ez a dolog megnyugtatja és biztonságban érezheti magát, és eltereli a kutya figyelmét attól, hogy a félelemre összpontosítson. Kipróbálhatod magad is egy megfelelő méretű pólóval. A nyomás csomagolások gyakran jó eredményeket mutatnak az első használat során, de egyes kutyáknak két, három vagy több alkalomra is szükségük van, mielőtt csökkenti vagy megszűnteti a tüneteket.

Érdekelhet: 10 ok miért vonyít a kutya

 

3. Viselkedésmódosítás

A deszenzitizáció a leggyakoribb viselkedésmódosítás, amelyet a zajtól való szorongás esetében próbáltak. Dióhéjban, ellenőrzött környezetben, elkezded szimulálni a zajt ami a kutyádat zavarja, először nagyon halkal. Ahogy hozzászokik, az idő múlásával hangosabbak és hangosabbak lesznek, amíg megtanulja elviselni a valódit is. Ezzel a témával kapcsolatban néhány szakirodalom is foglalkozik, ha többet meg szeretnél tudni róla.

 

 

4. Gyógyszerek

Ha a kutya szorongása elég komoly, számos orvosság is elérhető, amelyeket az állatorvos javasolhat. Egyeseket rendszeresen adnak a kutyájuknak, vannak akik csak egy szorongásos esemény idején kapnak. A gyógyszeres megoldást feltétlenül állatorvosi javaslatnak kell megelőznie.

 

5. Feromon-replikáció

Találhatóak már olyan termékek is, melyek a természetes feromonok tulajdonságait rejtik magukban, amit egy anya kutya kibocsát, hogy megnyugtassa a kölykeit. Ezzel kapcsolatban is ki kellene kérned az állatorvosod véleméynét.

 

Forrás: web

Előző cikkMiért eszik a kutya füvet?
Következő cikkSzeparációs szorongás kutyáknál