Szibériai husky

A Szibériai Husky egy gyönyörű kutyafajta, vastag bundájuk sokféle színű és mintázatú lehet. Kék-, vagy sokszínű szemeik, valamint különleges pofázmányuk csak növeli ennek a Szibériából származó fajtának a vonzerejét. Nem nehéz kitalálni miért szeretik ennyien a szibériai farkasszerű kinézetét, de érdemes észben tartani, hogy ez a sportos, intelligens kutya nagyon önálló tud lenni, ami kihívást jelenthet azoknak, akik nem tapasztaltak még a kutyákkal. Ezen felül a husky „H”-ja lehetne akár Houdini is, úgyhogy a szökés meggátlása végett szükséges a kertet egy földbe süllyesztett kerítéssel körül venni.

Szibériai husky kutya jellemzői:

kutyafajta csoportjaSpiccek és ősi típusú kutyák

magasság:  50-60 cm

súly: 15-27 kg

élethossz: 11-13 év
Kinek való leginkább: Gyermekes családoknak, aktív egyedülállóknak, ház udvarral

Temperamentuma: Kalandvágyó, játékos, okos, éber

Hasonló kutyafajták: Akita, Alaszkai malamut

Más megnevezései: Chukcha, Chuksha, Husky, Icee, Sibe

 

Szibériai husky jellegzetességei

Nem jól alkalmazkodik a lakásokban való életvitelhez. Azonban nem feltétlenül minden kistestű kutya való lakásokba, hiszen a legtöbb kisméretű kutya nagy energiával is rendelkezik. Ahhoz, hogy egy kutyáról elmondható legyen, hogy jól illik a lakásban való életvitelhez, csendes, alacsony energia szintű, meglehetősen nyugodtnak és udvariasnak kell lennie a többi lakóval szemben, ezek mindegyike fontos tulajdonság, hogy lakásban jól tartható legyen.

Nem jó választás a kezdő kutyatulajdonosak számára. Néhány kutyával egyszerűen könnyebb, mint másokkal: jobban és meglehetősen könnyebben képezhetőek. A nagyon érzékeny, független gondolkodású vagy határozott kutyákat nehezebb lehet az első kutyatulajdonosoknak kezelni.

A husky érzékeny fajta, bánjunk velünk ennek megfelelően. Vannak olyan kutyák, akikről lepereg minden, toleránsak, jól bírják a zajt, de ő nem ilyen. Ha te egy kicsit zajosabb háztartásban élsz, ahol sok a gyermek, akik hangosabban játszanak, sok a gyerekparti, esetleg valaki zenekar tagja és otthon gyakorol, akkor ő nem neked való. Ebben az esetben érdemes egy alacsonyabb érzékenységű kutyát választanod.

Nem jól viseli az egyedüllétet! Ez a fajta is nagyon szorosan kapcsolódik a családjához és nagyon tud aggódni, mikor egyedül marad. Ilyenkor nagyon magányos tud lenni, ami nem tesz jót a kis lelkének és ezt ki is mutatja ugatással, vonyítással, néha rágással. Azoknak a családoknak ajánlott, akik sokat tartózkodnak otthon és sokszor magukkal tudják vinni.

A hűvösebb időben érzik csak igazán elemükben magukat. A meleget kevésbé viselik jól.

Nagyon barátságos fajta, mind a családdal és az idegenekkel is hamar megbarátkozik, bár vannak kivételek. Nem csak a fajta határozza meg ezeket a jellemzőket, hanem nagy szerepet játszik az is, hogy ha egy kutya együtt él a családjával és tőlük mennyi szeretet kap.

Érdekelhet: Kisméretű kutyafajták, akik egyben család és gyerekbarát kutyák is

Jól alkalmazkodik a gyermekekhez. Ahhoz, hogy egy kutya jól viselje a gyermekeket és barátságos legyen velük, fontos, hogy a testfelépítése elég erős legyen ahhoz, hogy nem tudjon neki a gyermek az erősebb öleléssel, szorításokkal, ütésekkel fájdalmat okozni, valamint a személyiségének olyannak kell lenni, hogy a gyermekek váratlan sikoltozása se rémissze meg őket.

Azonban fontos megérteni, hogy minden kutya más személyiséggel rendelkezik, ezért fajtánként eltérően viselkedhetnek. Ha legbiztosabbra szeretnénk menni, akkor érdemes a tenyésztőket megkérdezni és megvizsgálni a szülőket. Fajtától függetlenül a kutyák csíphetnek, haraphatnak, ezért sosem szabad felügyelet nélkül hagyni őket a kisgyermekekkel.

Más kutyákkal is jól kijön, de az emberek felé mutatott barátságot nem szabad összekeverni a más kutyákkal szembeni viselkedéssel. Vannak kutyák, akik a más fajokkal szemben nagyon harciasak, uralni akarják őket, még akkor is, ha a méretük ezt nem teszi lehetővé, míg vannak játékosabb, barátságos fajták. Itt is fontos megjegyezni, hogy faj nem az egyetlen tényező, ami ezt befolyásolja. Nagy hatással van a kutya személyiségére, ha elegendő ideig él együtt az alomtáraival és az anyjával és a későbbiekben is sokat találkozik más kutyákkal.

Ha meg szeretnénk osztani a kutyával a lakásunkat, házunkat, akkor érdemes figyelembe venni a fajta választásnál, hogy ő mennyire vedlik, hiszen a szőrzetét neked kell majd takarítanod a padlóról, ruhádról és a bútorokról. A vedlés mértéke nagyban eltér a fajták között, vannak akik egész évben hullajtják a szőrzetüket, vannak akik csak szezonálisnak, egyes fajok foltokban, vastagon vedlenek, míg más fajoknál az apró, vékony szőrszál hullás a jellemző.

Nem sokat nyáladzik. Ez is egy fontos szempont, hisz egyes fajok képesek beborítani a kedvenc ruhádat, vagy a bútort bőséges mennyiségű nyállal. Ha ezt fontos számodra, akkor ezt is figyelembe kell venned.

Fésülésük néha kihívást jelenthet. Vannak fajok, akiket elég, ha csak havonta egyszer végigsimítjuk, míg mások folyamatos törődést és fürdetés és nyírást igényelnek. Ha nem sok időt tudsz a fésülésre szakítani, ha úgy gondolod, hogy kevés türelmed van hozzá, akkor érdemes a fajta választásakor erre is figyelned.

Hajlamosak egyes betegségekre, de ez az öröklődésen is múlik. Sajnos a felelőtlen szaporítók miatt egyes fajok hajlamosabbak bizonyos genetikai betegségekre. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes kutya megkapja ezeket a betegségeket, de nagyobb eséllyel fordulhatnak elő náluk. Érdemes megvizsgálni a fajta választás előtt, hogy az adott fajtára, milyen betegségek jellemezőek és a tenyésztőktől megkérdezni, hogy ezek közül melyek fordultak elő a kiskutya felmenőinél.

Kevésbé hajlamosak az elhízásra. Mint az embereknél, az elhízás egészségügyi problémákat okozhat, többek között szív elégtelenségeket. A gazdikon nagyon sok múlik. Ha olyan kutyát választunk aki hajlamos az elhízásra, figyeljünk jobban oda a diétájára és foglalkozzunk vele leget, hogy legyen meg a szükséges mozgás mennyisége.

A fajta választásnál fontos szempont a méret is. Míg egy kistermetű kutyának mind a házban, mind az utazáskor kevés helyre van szüksége, addig egy nagytestű kutyának, mint pl. a Cane Corso, ez a hely igény megsokszorozódik.

Érdekelhet: Nagytestű kutafajták | Közepes termetű kutyafajták | Kistestű kutyafajták

Könnyen tanítható. Egyes kutyafajták könnyebben taníthatóak, míg másokhoz több idő, türelem és ismétlés kell, hogy megtanuljanak dolgokat. A jutalmazás minden esetben segítség lehet.

Intelligens fajta. Vannak kutyafajták, akiket kifejezetten munkára tenyésztettek, ahol folyamatos mentális ingereknek vannak kitéve. Ha ezt nem kapják meg, akkor lefoglalják magukat, ami nem biztos, hogy a gazdi örömére szolgál, mint az ásás vagy rágás. A napi foglalkozás fontos ezeknél a kutyáknál, választhatunk nekik kutyasportokat, tréningeket.

Érdekelhet: TOP 10 legokosabb kutyafajta

Ugatásra kevésbé hajlamos. Fontos szempont a kutyafajta választásnál, hogy mennyire ugatós, szeret e vonyítani. Érdemes figyelembe venni a szomszédokat, mennyire toleráljuk mi magunk jól, ha állandóan jelez egy kutya, ha éppen elsétál az ablak előtt vagy a kerítés mellett.

A szibériai husky nem az a fajta, aki szeret kóborolni, ellentétben az olyan fajtákkal, akik a nagy távolságok megtételére lettek tenyésztve és sok mozgást igényelnek, igazi szabad lelkek.

Magas energiaszinttel rendelkeznek. Azok a fajták, akik nagy energiaszinttel rendelkeznek, állandóan valami elfoglaltságot keresnek. Ezek a fajták, általában valamilyen munkára, vadászatra lettek kitenyésztve. Szükségük van arra, hogy megkapják a fizikai és mentális gyakorlatokat tőlünk, velük többet kell foglalkozni. Az alacsonyabb energia szintű kutyák jól érzik magukat akkor is, ha egész nap heverészhetnek. Érdemes a fajta kiválasztásnál a mi életvitelünkhöz és aktivitási szintünkhöz keresgélni.

Nagyon játékos fajta. Vannak kutyafajták, akik mindig készen állnak egy kis játékra, örök gyerekek maradnak. Számukra fontos, hogy ezt meg is kapják, ezért ezt is érdemes figyelembe venni, még mielőtt kiválasztjuk a kölyköt. Segítségünkre lehet, ha van a háztartásban gyerek, vagy egy másik háziállat, aki le tudja foglalni és játszópajtása lehet.

 

A Szibériai Huskyk szemrevaló kinézete és lenyűgöző képességei ámulatba ejtették a tömegeket, valamint megihlettek már művészeket, írókat és filmrendezőket is. Ez a közepes méretű munkakutya mind erős, mind sportos. Eleinte szánhúzónak tenyésztve — néhányat még ma is erre a célra használnak — a huskyk figyelemre méltó kutyák — és a tanulókészségük lenyűgöző. Sokan beleszerettek a huskyk vad természetébe és büszkeségébe, de nem tudják milyen is a fajta valójában.

Ez a fajta nem mindenkinek való. A szépségük sokszor ráveszi az embereket, hogy a nélkül vegyék meg őket, hogy ismernék a fajta nehézségeit, ami miatt a szibériai huskyk kivételesen esélyesek a menhelyre kerülésben. A növekedő igény miatt egyre több a „kutyafarm”, valamint a nem hivatalos tenyésztő, akik tenyésztéskor nem veszik figyelembe a kutyák vérmérsékletét. Ez rossz hatással van az egész fajtára, és sok negatív tulajdonság már átlagos ezekben a félretenyésztett kutyákban, beleértve olyan tulajdonságokat is, melyek nem lennének jellemzőek a szibériai huskykra.

Ha a természetük pozitívumait nézzük, akkor kétségtelenül egy elképesztő fajtát láthatunk. Intelligensek és önállóak. Mindenkivel barátságosak, de nem piszkálnak folyamatosan odafigyelésért. Jellemzően nem agresszívak, és többkutyás otthonban is jól megvannak.

Jól kezelik a gyerekeket és mindenkit befogadnak az otthonukba — igen, még a betolakodókat is. Azonban azt a figyelemre méltó agyukat sokszor nem a legkívánatosabb dolgok megtanulására használják, és nem túlságosan buzgóak a gazdájuk kedvére tenni sem. Nagyon nehéz őket tanítani, úgyhogy első kutyának és félénkebb gazdáknak érdemes más fajtákon is elgondolkozni. A huskyk főleg magabiztos, tapasztalt gazdáknak ajánlottak, akik tudnak szabályokat fektetni és következetesek.

Mint minden fajtának, a huskyknak is szüksége van engedelmességi képzésre, de félelmetesen jól meg tudják különböztetni a tanórát az otthontól — míg az órán gyönyörűen viselkednek, otthon minden utasítást figyelmen kívül hagynak.

A szibériai huskyk legnagyobb veszélye az, hogy hírhedt szabadulóművészek. Amikor csak esélyük van rá, el fognak csavarogni otthonról. Sajnos túl sok kutya veszett el vagy sérült meg ilyen módon. Létfontosságú, hogy a szibériai huskyk gazdái folyamatosan ellenőrizzék a kertjüket szökési lehetőségeket keresve, valamint, hogy körbevegyék azt egy föld alá is leérő kerítéssel.

Bár lehet, hogy sok tulajdonságuk megnehezíti a szibériai huskykkal való életet, attól még csodálatos fajta. E bátor faj rajongói átölelik csodálatos természetüket. Megfelelő gondoskodással és tanítással remek családbarát társak lehetnek.

 

 

Szibériai husky tulajdonságai

szibériai husky kutyafajta

 • Éghajlattól függően a Szibériai Huskyk általában keveset vedlenek, kivéve akkor, amikor ledobják a bundájukat, ami azt jelenti, hogy egyszerre sok szőrt hullajtanak le. Ez évente durván kétszer történik meg, melegebb éghajlat esetén többször, és amikor elkezdődik, akkor rengeteget vedlenek körülbelül három hétig.
 • A Szibériai Huskykat nem ajánlott lakásban tartani, de megfelelő neveléssel és testmozgással egész jól viselhetik.
 • A Szibériai Huskyk hírhedt szabadulóművészek, és gyakori, hogy elkószálnak és eltűnnek. Átugorják a kerítéseket, eltörik a láncokat, kibújnak a nyakörvekből és minden módját megtalálják a szökésnek. Tartásukhoz szükséges egy magas kerítés, aminek jó pár hüvelykkel a föld alá is kell érnie, hogy a Husky ne tudja átásni magát.
 • A Szibériai Huskyk nagy pusztításra képesek kint is, bent is. Ha bent szabadon vannak hagyva, képesek az egész házat elpusztítani és sokféle kárt okozni. Kint imádnak ásni, és fölásnak udvarokat és virágoskerteket is. Ha a kutyának van hol ásnia a kertben, akkor mind ő, mind a gazdája boldogabb lesz.
 • Bár szeretnek vonyítani, a Szibériai Huskyk ritkán ugatnak, és nem figyelmeztetnek, ha betolakodó van a birtokon. Emiatt nem használhatóak házőrzőként. Vannak, akik azt is mondják, hogy a Huskyk előbb segítenének egy betörőnek, mint hogy bármi veszélyt is jelentsenek rá.
 • A Szibériai Huskyk nem megfelelőek az új, vagy félénk gazdáknak. Egy erős gazdára van szükségük, aki fenntartja az alfa pozíciót a házban. Kiskoruktól fogva szükséges őket szófogadásra nevelni, és nagyon makacs és nehezen tanítható fajta.
  A Szibériai Huskyk nagyon kíváncsiak, és megsérülhetnek vagy elveszhetnek, miközben valami újat fedeznek fel.
 • A Szibériai Huskykat jellemzi a gyengédség és szelídség. Jól viselkednek a gyerekekkel, de kisgyerekeket sosem szabad egyedül hagyni semmilyen fajtával. Jól kijönnek az emberekkel és jól viselik a többkutyás otthonokat is.
 • A Szibériai Huskykat arra tenyésztették, hogy kevés élelemmel is túléljenek. Ez még ma is érvényes, és a Szibériai Huskyknak nincs nagy napi kalóriaigényük. Fontos, hogy megkérdezzük a kutya tenyésztőjét a napi ételadagokról, és kövessük a tanácsait.
 • A huskykat séta közben nem szabad póráz nélkül elengedni. El fognak szaladni és kisebb állatokat is üldöznek.
 • Szépségüknek köszönhetően, a Szibériai Huskyk az egyik leggyakrabban helytelenül vásárolt fajta. Sokan nem veszik figyelembe a természetüket és sajátos tulajdonságaikat, és így egy gyönyörű, de rakoncátlan kutya marad a nyakukon. Sok szibériai husky veszik el, hal meg és kerül menhelyre tájékozatlan gazdák miatt. Ha egy szibériai husky vásárlásán gondolkozol, alaposan nézz utána a fajtának! Látogass meg huskytenyésztőket vagy menhelyi kutyákat, olvass könyveket, beszélj a gazdákkal, és ha tudsz, akár gondozz is egyet egy ideig. Ha mindezek után még mindig szeretnél egy szibériai huskyt, akkor gondolkozz el azon, hogy menhelyi kutyát, vagy kölyköt szeretnél örökbe fogadni. Kövesd a tenyésztőd utasításait, és tartsd észben, hogy ez a gyönyörű kutya kalanddá teszi az életedet, és nem mindig a jó fajtává.
 • Ha egészséges kutyát akarsz, sose vegyél kölyköt felelőtlen tenyésztőtől, kutyafarmról, vagy kisállatboltból. Keress egy jó hírű tenyésztőt, aki biztosra megy, hogy a kutyái semmilyen örökölhető genetikus betegségben nem szenvednek, és normális a temperamentumuk is.

 

 

Szibériai husky kutya története

A Szibériai Huskyk valószínűleg a Chukchitól, egy nomád szibériai törzstől származnak. A fajta történelme viszonylag ismeretlen, de a DNS tesztek bebizonyították, hogy az egyik legrégebbi kutyafajta.

Tudjuk, hogy a Chukchik gyors közlekedésre használták őket, és azt is, hogy családi állatként viselkedtek velük. A huskyk gyakran aludtak a gyerekekkel, hogy kényelmes, meleg fekhelyet biztosítsanak nekik.

A szibériai huskyk 1908-ban hozták be őket Alaszkába, ahol szánhúzónak használták őket az aranyláz idejében. Használták őket az „All-Alaska Sweepstakes” nevű, 408 mérföld hosszú kutyaszán versenyben, melyben még napjainkban is aktívan részt vesznek.

Feljegyzések szerint az utolsó szibériai huskyt 1930-ban szállították ki Szibériából, mikor a szovjet kormány lezárta a határt. A fajta felvirágzott Észak-Amerikában. Bár kissé eltértek szibériai őseiktől, a Chukchi Szánhúzó Kutyáktól, megőrizték a fajta sok remek tulajdonságát.

 

 

Szibériai husky méretei

Egy átlagos hím 53- 60 cm magas, míg egy nőstény átlagosan 50-56 cm. Egy hím 20-27 kg-mot nyom, egy nőstény pedig 16-22 kg súlyú is lehet.

 

 

Szibériai husky jelleme

szibériai huskyA Szibériai Huskyk falkakutyák, és olyan gazdára van szükségük, aki egyben a falkavezér is. Ez megkönnyíti a tanítást, hiszen a kutya tisztelni fog, de ne érjen meglepetésként, ha időről-időre próbára teszi a falkán belüli pozíciód határait, és megpróbálja átvenni az irányítást.

Amikor ez megtörténik, fontos, hogy ne engedjünk a nyomásuknak. Erősítsük meg a vezető pozíciónkat — nem veréssel vagy megfélemlítéssel — hanem a szabályok érthető és következetes megismétlésével. Evés előtt várakoztatni a kutyát az egyik legjobb módja annak, hogy megalapozzuk a vezér pozíciónkat.

A husky úgy fog rád tekinteni, mint minden érték őrzőjére — az étel, a jutalomfalatok, a játékok és egyéb kutya-vagyontárgyakéra. Ez az életerős fajta nagy pusztításra képes kint is, bent is — főleg mikor unatkozik, vagy nem mozgott eleget. Elpusztítanak egy egész házat, ha egyedül vannak hagyva, és volt egy husky, aki egyszer még egy betonfalon is átrágta magát. Fölássák a virágoskerteket és az udvarokat is, de betaníthatóak, hogy a kertben csak egy helyen ássanak.

Mindenki jobban jár, ha inkább megtanítod a kutyának, hol áshat, mint hogy megpróbálod leszoktatni erről a szokásáról. Mindazonáltal nagyon elbűvölőek tudnak lenni a csintalan és játékos természetükkel. Emellett közösségi állatok is, és imádják képességeiket mutogatni. A szibériai huskyk nem ugatnak — ez a jó hír. A rossz az, hogy szeretnek vonyítani, ami nagyon zavaró lehet a szomszédok számára. Hacsak nincs egy jól betanított és eleget futtatott Szibériai Huskyd, akkor nem ideális őket lakásban tartani.

Egy másik figyelmeztetés: bár a huskykat imádják kedvességük és gyengédségük miatt, nagyon rossz házőrzők. Sajnos az idegeneket nem tartják túl gyanúsnak, még a betörőket sem. A tény az, hogy általában mindenkit szeretnek. A személyiség nem vákuumban fejlődik; sok tényező behatással van rá, beleértve az örökölt részeket, képzést és társaságot.

A jó vérmérsékletű kölykök kíváncsiak és játékosak, hajlandóak megközelíteni embereket és elviselik a kézben tartást. Mindig válaszd az arany középutat kölyköknél is, ne azt, aki folyton a többieket cibálja, és ne is azt, aki a sarokban bujkál. Mindig ismerd meg legalább az egyik szülőt — általában az anya az elérhető — és győződj meg róla, hogy jó személyisége van.

A kutya testvéreivel, vagy a szülők rokonaival való találkozás is hasznos lehet, hogy megállapíthassuk, milyen lesz a kutyánk, ha felnő. Mint minden kutyának, a Szibériai Huskyk számára is szükséges, hogy sok különböző embert, helyet lássanak, halljanak, tapasztaljanak kiskorukban.

A közösséghez szoktatás segít, hogy a kutya kiegyensúlyozottan nőjön fel. Beíratni egy kutyaóvodába jó kezdés lehet. Gyakran vendégeket hívni, nyüzsgő parkokba vinni, kutyákat beengedő boltokba menni, séta közben találkozni a szomszédokkal mind jó mód arra, hogy javítsuk a kutya közösségi képességeit.

 

 

Szibériai husky betegségei

Az akita általában egy egészséges fajta, de mint a kutyafajták mindegyike, ők is hajlamosak bizonyos betegségekre.

Nem mindegyik husky fogja megkapni ezeket a betegségeket, de fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel, ha ezen a fajtán gondolkodunk.

Ha egy kiskutyát tervezel venni, találj egy jó tenyésztőt, aki meg tudja mutatni a szülők egészségügyi igazolványát. Az egészségügyi igazolványok tudják számodra bizonyítani, hogy a kutya nem fog örökletes betegségektől szenvedni.

 • Progresszív Retina Atrófia (PRA): Degeneratív szem betegség. A PRA okozta vakság egy lassú folyamat, ami a szem hátsó részében elhelyezkedő fotoreceptorok veszteségének következménye. A PRA kimutatható már jó pár évvel azelőtt, hogy a kutya bármilyen jelét adná a vakságnak. Neves tenyésztők évente felülvizsgáltatják a kutyát a szemet is beleértve, mellyel bizonyítható a kutya tünetmentessége.
 • Szürkehályog: A szürkehályog a szemlencse homályossága, amely nehézséget okoz a látásban. A kutya szeme felhős megjelenést mutat. A szürkehályog általában öregkorban fordul elő, és néha műtéti úton eltávolítható a kutya látásának javítása érdekében.
 • Szaruhártya-disztrófia: Ez a betegség befolyásolja a szaruhártyát vagy a szemgolyó külső átlátszó részét. Ez egy áttetszőség, amelyet a szaruhártyában lévő lipidek gyűjteménye okoz. Általában fiatal felnőtteknél fordul elő, és általában több nőstényt érint. Ennek a betegségnek nincs terápiája, de úgy tűnik, ez nem befolyásolja a látást.

 

 

Szibériai husky tartása

A Szibériai Huskyknak napi 30-60 perc testmozgásra van szükségük, hogy ne unatkozzanak. Kiváló futópartnerek, de meleg időben nem szabad őket futtatni. Meglepően egy egész kicsi (de jól körülzárt) udvar is elég nekik, hogy leadhassák az energiájukat. Összefoglalva: a szibériai huskyknak dolgozniuk kell, hogy boldogok maradjanak.

Általában, ha a gazda aktív életet él és túrázik vagy más kinti sportokat űz, attól a husky is teljesen egészséges, boldog és jó magaviseletű marad. Amint azt korábban is említettük, ennek a fajtának létfontosságú a taníttatás, ami miatt érdemes lehet beruházni haladóbb engedelmesség fejlesztő tanfolyamokba. Ez sok gazdának és tanárnak is nehézségeket okoz, mert ez a fajta meg tudja különböztetni az otthont a kiképzéstől.

Remekül fognak viselkedni a tanórán, de otthon lehet, hogy visszaalakulnak azzá a makacs kutyussá, aki ellopta a szívedet. Ez idegesítő lehet, de a türelem, az idő és egy kis makacsság a te részedről is meg fogja hozni az eredményét. A ketrechez szoktatás is fontos, amit a tenyésztők gyakran ajánlanak. Biztonságban tartja a kutyát, valamint biztosít nekik egy helyet, ahová visszavonulhatnak, ha fáradtak.

A ketrecet sosem szabad büntetésként használni. A pórázhoz szoktatás szintén kötelező, hiszen a szibériai huskykat sosem szabad póráz nélkül elengedni, ha épp nem egy jól körülvett kertben vannak. Imádnak futni, és fognak is, arra nem is gondolva, hogy milyen messze kerülnek tőled. Könnyen elvesztheted a huskydat, ha épp kedve támad üldözni valamit, vagy csak futni szeretne egyet. A szibériai huskykban elég erős a vadászösztön, ami egy másik ok arra, amiért pórázon kell őket tartani séta közben.

 

 

Szibériai husky etetése

A szibériai husky kölyköknek több kalóriára van szükségük úgy általában, mint egy felnőtt kutyáknak, mivel még fejlődésben vannak.

Amint a kölyök eléri a 16 hónapos kort, át lehet állni a felnőtt táplálásra.

Egy érett Husky kutyát naponta kétszer kell etetni, biztosítva, hogy jó minőségű étrendet kapjanak, amely megfelel az összes táplálkozási igényének.

Ajánlott napi mennyiség: 260 g – 410 g száraz kutyatáp.

Megjegyzés: Ez a mennyiség függ a kutya méretétől, korától, anyagcseréjétől és aktivitásától. A kutyák is egyediek, mint az emberek és nem mindig szükséges ugyanannyi étel. Szinte magától értetődik, hogy egy aktívabb kutya több tápanyagot igényel.

 

 

Szibériai husky kutya szőrzete és ápolása

szibériai husky színekGyőződj meg róla, hogy a porszívód jól működik, és gyakran foglalj időpontot a kutyakozmetikusnál, ha úgy döntesz, hogy egy Szibériai Huskyt fogadsz örökbe. A bundájuk középhosszú és kétrétegű. A felső réteg egyenes, az alsó réteg puha és sűrű. Készülj fel a sok szőrre, főleg tavasszal és ősszel, amikor levetik a bundájukat. Ettől függetlenül a fajta elég egyszerűen gondozható.

A hidegebb éghajlatokon élő huskyk kevesebbet vedlenek, mint melegebb helyeken élő fajtársaik. A szőr bútorokon való összegyűlése megelőzhető, ha a kutya szőre ki van kefélve év közben hetente egyszer, vedlési időben pedig naponta. A Szibériai Huskyk tiszta kutyák, és meg fogják tisztogatni magukat — éppúgy, mint egy macska.

Általában nincs „kutyaszaguk” és csak nagyon ritkán kell őket megfürdetni. Kivéve természetesen, ha nem fetrengenek bele valami undorítóba az udvarban, vagy nem találnak egy jó büdös tócsát, amibe beleugorhatnak. Ha eljön a fürdésidő, válassz jó minőségű kutyasampont, ami megőrzi a természetes olajokat a kutya bőrén és bundáján.

A huskyk sok színben léteznek, a feketétől a hófehéren át egészen a vöröses-rezes foltokig. A szemeik lehetnek barnák, kékek, vagy ezek keveréke. Az arcuk mintázata még tovább növeli a szemrevalóságukat.

 

 

Szibériai husky viselkedése más háziállatokkal és gyermekekkel

A huskyk jó háziállatok gyerekek mellett is. Nagyon jól tudnak viselkedni a gyerekekkel, de mint minden más kutyánál, kisgyermeket nem szabad velük őrizetlenül hagyni. Mindig tanítsuk meg a gyerekeknek, hogyan közelítsék és érintsék meg a kutyát, és figyeljünk, hogy egyik fél se harapjon, vagy ráncigálja meg a másik fülét.

Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy soha ne közelítsék meg a kutyát, amikor eszik, és ne próbálják elvenni az ételét. Egy kutyát sem szabad felügyelet nélkül egyedül hagyni egy gyerekkel.

A Szibériai Huskyk jól tűrik a többi kutyát is, de fontos, hogy a kutyát elvigyük közösségi képzésekre is. Ettől megszokják majd a többi kutyát és embert is, bár az idegenekkel is nagyon kedvesek. A közösségi tréning megtanítja a kölyköknek, hogyan viselkedjenek és köszöntsenek másik kutyákat, vagy a gazdájukat.

Tartsuk észben a fajta történelmét. A kegyetlen szibériai körülmények erős vadászösztönt neveltek ezekbe a kutyákba, hiszen sokszor nehéz volt élelmet találni. Ennek eredményeképp sok husky ma is őrzi ezt az ösztönt a kisebb állatok, például a mókusok, nyulak és macskák felé. Más huskyk azonban tökéletesen megvannak többkedvences otthonokban is, főleg, ha már kölyök koruktól együtt nevelkedtek.


A további kutyafajtákról itt találsz leírást: kutyafajták

Olvasd el ezt is: kölyökkutya vásárlás előtt

Kutyanevek

Kutyafajták karakterek szerint

TOVÁBBI KISTESTŰ KUTYÁK