Kezdőlap Törpe tacskó

Törpe tacskó

Törpe tacskó

A tacskók Németországból származnak, de származásuk egy hosszú, és érdekes történet. Eredetileg borzok, nyulak és sérült szarvasok vadászatára tenyésztették ki. A törpe tacskó a kisebb a két típus között. Manapság ezek a rövidlábú kutyák a legelterjedtebb családi kutyák mint az Egyesült Királyságban, mind másutt az egész világon. A törpe tacskók mindig nagy sikert érnek el kutyakiállításokon, köszönhetően elbűvölő kinézetüknek és kedves természetüknek.

 

Csakúgy, mint nagyobb rokonai, a törpe tacskók is szeretnek sokat sportolni, imádnak a szabadban lenni és játszani, ami általában jobban kifárasztja a gazdit, mint a kutyát magát. Könnyedén alkalmazkodnak, habár nem a legszófogadóbbak, kifejezetten, amikor a vadászösztön felébred bennük. Ettől függetlenül, a törpe tacskó tökéletes választás olyan emberek számára, akik kevésbé aktív életet élnek, és szeretnék az idejüket egy igazán hűséges és szerető társsal eltölteni.

 

 

Törpe tacskó tulajdonságai

Pozitívumok

 • Hűséges, gyengéd és jól bánik minden korosztállyal
 • A törpe tacskók rendkívül intelligens kutyák
 • Természetükből adódóan játékosak
 • Rendkívül sajátos személyiség
 • Nem kell a szőrükkel sokat foglalkozni

Negatívumok

 • Rendkívül makacsok tudnak lenni, amikor éppen nincs kedvük azt csinálni, amit mondasz nekik
 • Nehezebben lehet otthon tanítani
 • Könnyen túlsúlyosak lehetnek
 • Túl védelmezőek lehetnek, ha nincsenek megfelelően szocializálva
 • Imádják a saját hangjukat hallani, ami rengeteg ugatáshoz vezethet
 • Gyakoriak az örökletes betegségek, így magasak lehetnek az állatorvosi kiadások
 • Nem a legjobb döntés első gazdiknak, vagy kisgyermekes családoknak

 

 

Törpe tacskó történelme

A tacskókat mindig is megbecsülték Németországban a bátorságuk és vadász tehetségük miatt. Jó hírnevüket a kiváló keresési és üldözési képességeik miatt szerezték. Németországban a tacskókat a mellbőségük alapján osztályozzák, a méretük helyett, mivel ez határozza meg, hogy mekkora lyukba képesek bemászni, amikor üldöznek egy állatot.

Vannak bizonyítékok hasonló kutyákról egyiptomi sírboltokban és barlangokban, melyek több ezer évvel ezelőttről származnak. Ettől függetlenül, a ma is ismert fajta egyértelműen Németországból származik, nagyjából 400 évvel ezelőtt tenyésztették ki vadászati használatra. Erős és bátor kutyáknak tenyésztették őket, akik követni tudják a vadat az erdő avarán keresztül. Rövid lábai nem akadályozzák a tacskót a gyors futásban.

A törpe tacskót tudatosan tenyésztették, csakis a legkisebb példányokat pároztatták. Az I. világháború után nagyban csökkent a népszerűsége a német származása miatt, de köszönhetően a fajta kedvelőinek, manapság újra az egyik legismertebb fajta a világon.

Manapság a tacskók nagyon elterjedtek az Egyesült Királyságban, és 6 fajtáját különböztetjük meg, melyek között szerepel a törpe tacskó is. Háromféle bundájuk szokott lenni, simaszőrű, kefeszőrű vagy hosszúszőrű.

 

 

Érdekességek a törpe tacskó kutyafajtáról

 • A törpe tacskó veszélyeztetett fajta? Nem, a tacskó az egyik leggyakoribb fajta az Egyesült Királyságban
 • A tacskókat régen borzkutyáknak nevezték, mert eredetileg borzok vadászatára tenyésztették ki Németországban
 • A törpe tacskók lehet, hogy kis méretűek, de kiváló őrkutyák
 • Viktória brit királynő imádta a fajtát
 • Picasso egyik kedvenc kutyája egy „Lump” nevű tacskó volt

 

 

Törpe tacskó megjelenése

Törpe tacskó méretei:

Marmagassága: Mind a nőstények és a hímek is 13 – 18 cm magasak

Átlagos súly: Mind a nőstények és a hímek is 3,6 – 5 kg súlyúak.

A törpe tacskó nagyon könnyen felismerhető az izmos testükből kiálló, viszonylag rövid lábaikról. A fejük hosszú, és felüliről nézve kúpszerű kinézete van. Az ajkaik vékonyak, de az álluk nagyon izmos.

A szemük közepes méretű, gyönyörű mandula alakban fekszik a kutya fején. A szemük színe általában sötét, kivéve néhány csoki színű kutyánál, akiknek sokkal világosabb a szemük. Pettyes kutyáknak lehet egy vagy két folt is a szemük körül. A szemük inkább felfele áll, mint előre. Nem túl szélesek, de közepesen hosszúak.

A törpe tacskónak rendkívül erős az állkapcsa és fogai borotvaélesek, a felső metszőfogai oldószerűen érintkezik az alsó fogakkal. A nyakuk rendkívül izmos, hosszú és szép íves, tokája nincsen, így rendkívül büszke kinézetet adva a kutyának. A mellső lábaik nagyon izmosak, és rendkívül erősek.

A törpe tacskóknak rendkívül hosszú és izmos testük van, vállaik nem túl szélesek, és a hátuk éppen csak olyan ívben van, marját összekösse a farával. A mellcsontjaik kiállnak, oldalt kissé benyomottak. A bordáik erősek, és kissé benyomottak a melle felső részénél, ami sokat ad a kitartásához és a kinézetéhez is. Az ágyékuk erős, rövid és izmos, a faruk erős széles és telt.

A faruk telt és rendkívül izmos. A medencecsontjuk nagyon erős, a hátsó lábuk és combjuk rövid, de rendkívül erősek. A mellső lábuk széles, a talpaik kissé vékonyabbak és kisebbek méretben. A lábujjaik közel vannak egymáshoz, és egy jellegzetes ívben érintkeznek. A körmei nagyon erősek, a talpai kemények. A farka a kutya gerincének meghosszabbítása, kis ívben meghajlítva.

A törpe tacskóknak vagy rövid sima szőre van, vagy hosszú, vagy kefeszerű bundája van. Egy simaszőrű kutyának az egész testén rövid szőre van, a farka alatt viszont sokkal ritkásabb. Egy hosszabb szőrű kutyának sokkal hosszabb mindenütt a szőre, főleg a fülénél, hasánál, lábánál és farkánál. Bőrük nagyon feszes, alig található a kutyán toka vagy ránc.

 

 

Törpe tacskó viselkedése

A törpe tacskók rendkívül intelligens kutyák, és a bátorságuk sem kevesebb, utóbbi viszont gyakran okozza a vesztét. Nagyon hűségesek a gazdájukhoz, családjukhoz. Lehet, hogy a testük kicsi, de nagyon energetikusak, és emiatt semmit sem szeretnek jobban, mint kint lenni a szabadban! Szinte kifogyhatatlan energiájuk miatt akkor a legboldogabbak, ha annyit futtatod, amennyit csak lehet.

Az intelligenciájuk miatt fontos, hogy mentálisan is lefoglald őket, hogy boldogok maradjanak. Viszont a pihenést is meg kell adni, senki sem szeret fáradtan dolgozni.

Elég akaratosak tudnak lenni, ami miatt engedelmetlenek tudnak lenni, ha éppen olyan kedvük van. Ezért is nagyon fontos, hogy minél hamarabb megtanítsd neki az alap parancsszavakat. Emellett az is fontos, hogy minél hamarabb elkezd a kiskutyák szocializálását, hogy minél több tapasztalatot szerezhessenek, és remek felnőtté váljanak.

Imádnak ugatni, főleg, ha idegenek sétálgatnak vagy nem szeretnek valamit a közelükben. Az ugatásuk, a méretükhöz képest, rendkívül hangos, ami segítségével nagyon hamar jelezni tudják, ha valami nincs rendben. Habár barátságos természetük van, idegenekkel szemben bizalmatlanok, de nagyon ritkán agresszívek. Inkább megtartják a távolságot, és elkezdenek ugatni, minthogy rátámadna az illetőre.

Mivel nagyon erős a kapcsolatuk a gazdáikkal, főleg azzal, aki a legtöbb időt tölt el vele, ezek a kicsi kutyák nem szeretnek egyedül maradni egy kis időre sem. Ha mégis egyedül hagynád, akkor szinte biztos, hogy pusztító hadjáratba kezdenek; elkezdenek ugatni és szétrágni mindent a házban. Ebbe beletartozik a fotelek megrágása, vagy akármi, ami csökkenti a stressz szintjüket. Meglehetősen nehéz őket betanítani, de elegendő türelemmel és megértéssel, bármelyik törpe tacskót meg lehet tanítani a házirendre.

Habár kiváló társak, a törpe tacskók nem ajánlottak kezdő gazdiknak, mert meglehetősen nehéz őket tanítani. Olyan embereknek a legjobbak, akik ismerik a fajtát, és volt már nekik hasonló kutyájuk, és a családban mindig van legalább egy ember, aki otthon marad.

 

 

Törpe tacskó nevelése / intelligencia

miniatűr tacskó foltos egy ntelligens kutyafajtaA törpe tacskó egy meglehetősen intelligens kutya, de meglehetősen nehéz őket tanítani, mert nagyon makacsok tudnak lenni. A vadászösztönük is nagyon erős tud lenni, ami miatt akár egy betanított tacskó sem fogja tudni megállni, hogy ne szaladjon egy vad után. Emiatt nagyon fontos, hogy folyamatosan odafigyelj arra, hogy mikor és merre viszed a tacskódat. Azt is fontos megjegyezni, hogy kiengedhető pórázokat nem javasoljuk a tacskókhoz, valamint a hám sokkal jobb neki, mint egy nyakörv, mert az nem nyomja annyira a tacskó nyakát.

Nem tudom eléggé kihangsúlyozni a korai szocializálás fontosságát, amit meg kell kezdeni, amint a kiskutya megkapta az oltásait. A betanítást is hamar el kell kezdeni, és fontos, hogy konzisztens legyél közben, hogy a kutya tudja, hogy mit vársz el tőle. A törpe tacskóknak fontos, hogy tudják, hogy mi az elhelyezkedésük a falkában, mert ellenkező esetben megpróbálják átvenni a falkavezér szerepét. Emiatt még kevésbé fognak szót fogadni, és így még nehezebb lesz velük élni.

Egy tacskó betanításához a kulcs az, hogy minél érdekesebbek legyenek az alkalmak a kutyának, és ne legyenek túlságosan hosszúak. Könnyebb megtartani a figyelmét, ha érdekli is amit csinálsz, és kisebb adagokban teszed ezt. Természetüknél fogva érzékeny kutyák, ezért nem reagálnak jól semmiféle kemény bánásmódra. Ezzel szemben nagyon hatásos, ha pozitív megerősítést használsz a tanításuk során. Nagyon fontos, hogy ne kényeztesd el túlságosan a kutyádat, mert könnyedén megszokhatja, hogy áthághatja a szabályokat.

A törpe tacskókat nehéz otthon tanítani, de elég türelemmel és kitartással szobatisztára lehet őket nevelni. A kiskutyákat fontos, hogy már minél hamarabb megtanítsd az alap parancsokra, valamint meg kell vele szoktatni a hámot, hogy kényelmesen viselje, és jól érezze magát benne. Erre a legjobb módszer, ha egy játékká alakítod, amit a kutyus élvezni fog, így boldogan fel fogja venni.

 

 

Törpe tacskó egészsége

Az átlagos élettartamuk 14-17 év között mozog, ha megfelelő életkörülményekben él, és egészségesen táplálkozik.

 

 

Törpe tacskó gondozása

Mint bármilyen másik fajtát, a törpe tacskót is gyakran kell kefélni, hogy a bundájuk jó állapotban maradjon. Napi edzésre is szükségük van, hogy megőrizzék testi egészségüket. Emellett az is fontos, hogy megfelelően táplálkozzanak, és minden fontos tápanyagot megkapjanak.

 

Törődés a kölyökkutyákkal

miniatűr tacskó kölyökEgy törpe tacskó kölyökkutya hazahozásának időzítése nagyon fontos, mert az első pár nap nagyon furcsa lesz a számára. Röviden, nagyon fontos, hogy az első pár héten ne hagyd egyedül, valaki mindig legyen vele otthon. A törpe tacskó kölyökkutyák hihetetlenül aranyosak, de nagyon fontos, hogy tisztelettel bánj vele, hiszen nagy valószínűséggel sokszor inkább aludna.

A másik dolog, amit fontos, hogy észben tarts, az az, hogy az első pár napban több „baleset” is lesz, és ilyenkor nem szabad megszidni a kiskutyát. Inkább próbáld meg rávenni, hogy kint végezze el a dolgát. Érdemes előre kölyökkutyabiztossá tenni a házat és a kerítést, hogy biztonságos legyen a hely, mire megérkezik a kiskutya. Az is nagyon fontos, hogy legyen egy nyugis hely a kiskutyának, ahol pihenhet. Fontos, hogy olyan helyen legyen, ahol tudod figyelni, nehogy valami gond legyen.

Pár ember jobban szereti a kutyáját kennelben tartani, ahol nyugodtan tudnak pihenni, míg mások kialakítanak neki egy kutyaágyat, ahol el tud heveredni. Ha van a közelben gyermek, akkor fontos, hogy megtanítsd, hogy ne zavarja alvás vagy evés közben.

A törpe tacskókat nehezebb otthon tanítani, de elegendő türelemmel és kitartással megtaníthatod nekik, hogy kint végezzék el a dolgukat. Legfeljebb tovább fog tartani, mint más fajtáknál. Amikor a kölyökkutya jól viselkedik, nagyon fontos, hogy minél jobban megdicsérd, de közbe ne nagyon hangoskodj. A kölykök gyakrabban mennek el vécézni, mint idősebb kutyák, ezért legyen mindig ott valaki, aki ki- és beengedi őket a házba, amikor elvégzik a dolgukat.

 

 

Törpe tacskó ápolása

A simaszőrű törpe tacskóknak sűrű és rövid bundájuk van, amit nem túl nehéz rendben tartani. Heti egy kefélés bőven elég, hogy szép állapotban maradjon a bundájuk, és eltávolítsd a halott szőrszálakat. Töröld meg zergebőrrel, hogy egy kis fényt is kapjon a szőre. Hosszú szőrű kutyák bundáját nehezebb rendben tartani, és sokkal többet kell majd kefélned, hogy kiszedd belőle a rengeteg csomót. Figyelj oda különösen a kutya füleinél, lábainál és hasánál, ahol a szőr vékonyabb, így könnyebben csomósodik.

Leginkább csak tavasszal és ősszel vedlenek, ezért csak ezekben az időszakokban kell gyakrabban kefélni őket, hogy eltávolítsd a halott szőrszálakat a bundájából. Az is nagyon fontos, hogy gyakran ellenőrizd a kutyád fülét, és ha kell, meg is tisztítsd. Ha túl sok viasz gyülemlik fel a fülében, akkor az begyulladhat, és nagyon nehéz meggyógyítani. Röviden: általában egyszerűbb megelőzni, mint meggyógyítani a fülbetegségeket.

 

 

Törpe tacskó tréningje

mini tacskó felfelé néz a fűben

A törpe tacskók rengeteg energiával rendelkeznek, ezért nagyon fontos számukra a napi edzés, és a mentális kihívások megléte. Amint beoltattad a kölyköt, elviheted 5 perces sétákra a ház körül. Amikor a törpe tacskó eléri az 5 hónapos kort, akár elviheted 15 perces sétákra, és 6 hónapos kor után már 25-30 percet is kint lehetsz vele. Fontos, hogy ne erőltesd túl a testét, mert a fiatal kutyák talpait, csontozatát végérvényesen megrongálhatja.

Felnőtt kutyákat akár 30-40 percre is elviheted naponta, és el is engedheted biztonságos helyeken. Ha nem kapja meg a szükséges napi mentális és fizikai kihívást, akkor a fennmaradt energiát a ház pusztítására fogja felhasználni.

Reggelente egy rövidebb séta nem rossz, de egy hosszabb séta beiktatása a délutáni órákban szinte kötelező. Ezek a kutyák imádnak a kertben rohangálni, de emiatt nagyon fontos, hogy biztonságos legyen a kerítés, mert ha találnak egy gyengepontot, akkor nagyon hamar elszöknek, és rengeteg veszélyes helyzetbe kerülhetnek. Ne feledd: a tacskók rendkívül ügyes ásók!

Mindemellett, a kölyökkutyákat nem szabad túl edzeni, mert az izületeik és csontjaik még fejlődésben vannak. Ebbe beletartozik a fel és leugrálás a bútorokról, vagy a lépcsőn való járkálás. Ha fiatal korában túl sok nyomás alatt van a kutya izületei, akkor azt akár élete végéig is hordozhatja fájdalom formájában.

 

 

Törpe tacskó etetése

Ha egy tenyésztőtől szerzed be a tacskódat, akkor adni fognak neked egy etetési útmutatót, amit nagyon fontos, hogy kövess. Ez arra van, hogy rendszeresen kapjon enni, és így elkerülheted a haspuffadást. Megváltoztathatod a kutyus diétáját, de ezt fokozatosan kell megtenned, különben rengeteg emésztési problémája lehet. Ha mégis ez történne, akkor az a legjobb, ha visszatérsz az eredeti étrendhez, és egyeztetsz az állatorvossal, mielőtt újra változtatsz rajta.

Idősebb kutyák nem szoktak válogatósak lenni, de ez nem azt jelenti, hogy adhatsz nekik rosszabb minőségű ételt. Az a legjobb, ha napi kétszer adsz neki enni; egyszer reggel és egyszer pedig este. Az is nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű edzést kapnak, hogy ledolgozzák a felesleges kalóriákat, így nem lesznek túlsúlyosak. A túlsúly több évvel is lecsökkentheti a kutya életét, ezért nagyon fontos, hogy figyelj a vonalaira, már az első naptól kezdve!

 

 

Törpe tacskó viselkedése gyermekekkel és más háziállatokkal

A törpe tacskók imádják a családi környezeteket, ahol a gyermekek kissé idősebbek, és tudják, hogy hogyan kell viselkedni kisebb kutyákkal. Viszont nem a legjobb választás olyan családoknak, ahol kisebb gyermekek vannak, mert szeretnek halk környezetben élni. Emiatt nagyon fontos, hogy mindig felügyeld a közös játékot, hogy ne engedd, hogy túlságosan eldurvuljon a játék.

Ha egy törpe tacskót már fiatal kora óta megfelelően szocializáltad, akkor tökéletesen meglesznek más kutyák társaságában, habár akkor sem fognak elrohanni, ha megijednek egy nagyobb testű kutyától. Ezért fontos, hogy odafigyelj, amikor olyan helyen jársz, ahol más kutyákkal találkozhat. Hasonlóan oda kell figyelned, amikor macskákkal, vagy más kistestű állatokkal találkozik, mert hirtelen elkezdheti őket üldözni. Az ilyen találkozások csúnya véget érhetnek, ezért a legegyszerűbb, ha minden nemű találkozást elkerülsz.