Kezdőlap Egyéb Tacskó kölyök

Tacskó kölyök

tacskó kölyök

A tacskó kutya köznyelvben Wiener kutyaként is ismert vagy Dachshund, hűséges, nagyon éber és bátor kutya. A tacskó kölyök kutyák hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek, talán a fenti tulajdonságoknak is köszönhetően. Ha úgy érzed a számodra is ez a kis és hosszúkás testű kutyafajta az ideális olvass tovább, hogy mit kaphatsz tőle.

Röviden lássuk a tacskó kutya jellemzőit

Az eredetileg vadászatra tenyésztett tacskó a borz és egyéb alagútban élő állatok felkutatásának a specialistája, így a nyulak és a rókák retteghetnek, ha ő a közelben jár, előle nincs menekvés.

Ma azonban a sokoldalúságuk teszik őket családi kedvencé, hisz remek társak, házőrzők és jól tanítható show kutyák is egyben.

Otthon a tacskó játékos természete mutatkozik meg. Mindig szeret a közelünkben lenni és segít olyan dolgokban, mint szétdönteni a cipőket és a lábtörlőt odébb húzni. Intelligens kutyafajta, így megvannak a maga elképzelései is például arról, hogy ha itt van a játékidő, akkor mik a szabályok és miket kell betartani. Ezek általában nem egyeznek a gazdi szabályaival és esetleg más fajokéval, ilyen okozhatnak nekünk meglepetéseket. Arról is ismertek ,hogy nagyon élénkek és imádják kergetni más apróbb állatokat, madarakat és játékokat.

tacskó kiskutya

1.A tacskót eredetileg borzvadászként tenyésztették

Lehet, hogy sokan csodálkoznak, hogy a tacskó kutyának, miért van ilyen talán kicsit vicces furcsa kis hosszúkás teste. A tacskó fajta Németországból származik, ahol vadászatra használták őket, többek között borz, menyét és kisebb termetű állatokra specializálva. Az apró, hosszúkás kis testével tudott könnyedén bebújni a szűk föld alatti járatokba, hogy hozzáférjen a borz fészkekhez. Azóta már a tenyésztés nem kimondottan erre koncentrálnak, ezt jó észben tartanunk, mielőtt a tacskóval ilyen terveink lennének. A tacskó kölyök kissé eleven, szeret ásni és utat találni magának. Ha tacskó kerül hozzánk, győződjünk meg arról, hogy az ő területén, a házat és az udvart biztonságossá tettük a testi épségének megóvása érdekében.

 

2. A tacskó nagyon éber fajta

Néhány fajtának, mint a pitbull és a németjuhász gyakran olyan híre van, hogy agresszív személyisége van. Talán meglepő lehet, hogy egyes kutatások szerint rangsorolva a tacskót tekintik a „legagresszívebb” fajnak. Azonban ez semmi esetre sem jelenti azt, hogy ez számunkra kik befogadjuk a házunkba ezt a fajtát problémát jelentene, sokkal inkább ez pozitív, hisz egy hihetetlenül hűséges fajról van szó, akik az éberségüknek köszönhetően az agresszivitásuk akkor mutatkozik meg, ha betolakodót észlelnek, amit azonnal jeleznek a gazdi számára. Mint minden fajtánál, itt is elkerülhetetlen, hogy idejében lekezdjük a szocializációt, hogy ez az agresszivitás az idegenekkel az utcán és a látogatókkal ne legyen kellemetlen és kezelhetetlen.

tacskó kutya

3. A tacskóból jobb kettő, mint egy

A tacskó kölykök úgy látszik nagyon jól tisztában vannak a más kölykök tulajdonságaival, így felismerik azokat, akik olyanok, mint ők és nagyon jól kijönnek egymással. Mivel kis méretűek, így szinte értelem szerűnek tűnhet, hogy legyen egyből kettő, akik mint az ikrek, velünk kezdhetik a kis életüket. A tacskó kölykök jól kijönnek a család más kedvenceivel is, mindaddig míg azok nyugodt környezetben vannak. Egy kicsit azonban birtoklóak tudnak lenni az emberekkel és az élelmiszerrel, erre érdemes már a legelején odafigyelnünk és elkezdeni a kezelését, amint csak lehet.

 

4. A tacskó kölyök néha kicsit makacs

Lehet, hogy ez egy kicsit a Napóleon komplexus miatt van, de hajlamosak azt gondolni, hogy az a helyes, ha az utca túloldalán elhaladó másik kutyának póráz ráncigálással és heves ugatással jelzik a jelenlétüket. A tacskók pozitív megerősítő képzése sokkal inkább célra vezetőbb lesz, mint más egyéb fegyelmezési technikák. Próbáljuk a képzését úgy elkezdeni, hogy az neki úgy tűnjön, mintha az az ő ötlete lenne.

5. Hűséges társak

tacskó

A tacskó kölykök elképesztően hűséges lények. Imádnak körülöttünk és a lábunk alatt lenni, miközben mi éppen ebédet készítünk és odabújnak hozzánk a takaró alatt éjszakánként. Ha tetszene az ötlet, hogy egy kis méretű hosszúkás kutyus kövessen egész nap, bármi történjék is, akkor a tacskó egy tökéletes választás neked és a család részére. Persze nem kell, hogy mindig ott lábatlankodjon mellettünk, a tacskók is kiválóan képezhetők, pozitív megerősítésekkel, hogy helyünk legyen, ha éppen arra van szükség.

 

Egy tacskó kölyök akkor jó választás számodra, ha olyan kutyát szeretnél, amelyik

 • különböző méretű, szőrme típusú és színű
 • vicces és szórakoztató tud lenni
 • rettentően hűséges
 • viszonylag kevés testmozgásra van szüksége
 • kiváló jelző és házőrző
 • jól kijön a többi háziállattal, főként más tacskókkal
 • és általában hosszú életet él,

akkor a tacskó (Dachshund) jó választás számodra.

 

Ha nem akarsz foglalkozni olyan kutyafajtát, ami

 • makacs is tud lenni
 • harcias más kutyákkal, különösen a nagytestű kutyákkal
 • üldöz és vadászik ösztönöse pl. mókusokra, madarakra, stb.
 • nehézkes a betanítása a házi szabályokra
 • sokat ugat
 • elképzelhető, hogy sokat fog ásni
 • nagyon gyanakvó az idegenekkel szemben, ha nem megfelelően lett már kölyökkora óta szocializálva
 • aggódni kell komolyabb gerincproblémák miatt,

akkor a tacskó nem megfelelő számodra.

 

Ha egy tacskó kutyát tervezel venni, találj egy jó tenyésztőt, aki meg tudja mutatni a szülők egészségügyi igazolványát. Az egészségügyi igazolványok tudják számodra bizonyítani, hogy a kutya nem fog örökletes betegségektől szenvedni.

Előző cikkKiskutya etetése – minden amit tudni kell
Következő cikkGolden retriever kölyök