Kezdőlap Egyéb Kit tekint a kutya a gazdájának?

Kit tekint a kutya a gazdájának?

kit tekint a kutya gazdájának

Mindenki azt akarja, hogy a kutya kedvence legyen! De hogyan lehetünk a kutyánk kedvence? Kit tekint a kutya a gazdájának? Röviden: ez a szocializációról, a figyelemről, a pozitív társulásról és a személyiségről szól. De merüljünk bele a részletekbe, hogy te is kutyád kedvenc személyévé válhass.

 

Kit tekint a kutya a gazdájának?

Lehet már te is találkoztál azzal az esettel, hogy a kedvenced, akit te nevelsz, eteted, sétáltatod, hagyod, hogy veled aludjon, egy családtagoddal, barátoddal úgy viselkedik, mintha ő lenne a kedvence, mintha őt jobban szeretné.

Pl. ha a szoba két végébe állnátok, akkor a kutyád legtöbbször hozzá futna először, pedig valójában nem is ő a gazdája. Ez viccesnek tűnhet.

Tehát néha úgy tűnik, hogy a kutya kedvenc embere nem mindig az ő elsődleges gondozója. De hogyan választhatják ki a kutyák a kedvenc emberüket? Megváltoztatható ez?

Természetesen minden kutya különbözik, de vannak általánosítások. Olvassa tovább, összeszedtük a legtöbb tudnivalót, hogy a kutyák miként választják meg azt a személyt, akit a leginkább kedvelnek.

 

 

A szocializáció számít

Számos kutya leginkább ahhoz kötődik, akik a legfontosabb szocializációs időszakukban gondozzák őket, amely születés és hat hónap között zajlik. Ebben a korban a kölyökkutyák agya hihetetlenül fogékony, és korai társadalmi tapasztalataik befolyásolják őket életük hátralévő részében. Ezért annyira fontos biztosítani, hogy kölyökkutyánk pozitív interakcióban legyen sokféle emberrel, helyekkel és dolgokkal.

Például azok a kutyák, akik nem érintkeznek kalapot viselő emberekkel, később félhetnek a kalapoktól.

Ha a kutyád már felnőtt volt, amikor befogadtad, ne aggódj: még nem késő, hogy a kedvencévé váljunk. Míg a korai tapasztalatok fontosak, a folyamatos szocializáció olyan tapasztalatok révén, mint a kutya suli, a rendszeres napi törődés a kutyával, a napi séták és hasonlóak, nagyon fontosak!

 

 

A figyelem (és a szeretet) növeli a köteléket

kutya nevelése játékkal

A legtöbb kutya ahhoz a személyhez kötődik, aki a legnagyobb figyelmet fordítja feléjük. Például egy családban, ahol két szülő és két gyerek van, a kutya előnyben részesítheti a szülőt, aki minden reggel megtölti tálját és minden este sétál vele.

Ezenkívül a fizikai szeretet megszilárdítja a köteléket a kutya és az ember között. Ha egy személy kutyával szemben tartózkodó, akkor a kutya hajlandó lesz szintén távolságtartó lenni.

De ha rengeteg törődést adunk a kutyának, ápoljuk, simogatjuk és szeretetet mutatunk feléjük, akkor valószínűleg többet fognak visszaadni a szeretetükből.

Néhány kutya esetében nem csak a figyelem és a szeretet számít, hanem a minőség is. Lehet, hogy a kutyád az ideje nagy részét veled tölti, de elképzelhető, hogy vannak helyzetek, amikor inkább távol tartod magadtól, amikor ő pont az ellenkezőjét szeretné.

Ezzel sincs gond, hiszen, ha a „kis kedvenced” egy 30-40 kg-os kutya, akkor nem feltétlenül szeretnéd, hogy a kanapén az olvasás, vagy tv nézés közben is rajtad feküdjön.

 

 

kiskutya jutalmazása

A pozitív asszociáció kulcsfontosságú

A kedvencünk szívesebben játszik azzal, aki a jó dolgok forrása, vagyis azzal, akihez olyan dolgokat kapcsolnak, mint egy jutalom falat.

Ha belegondolsz, ennek sok értelme van. Természetesen egy kutya szeretni fogja azt a személyt, aki mindig ölelgeti, vagy sok finom zamatos marhahúst ad neki. Tudják jól, hogy az a személy, aki a leggyakrabban eteti őket, nagyon fontos szereplő az életükben!

Ami a legfontosabb oldalt illeti, a kutyák gyakran rosszul reagálnak azokra az emberekre, akikkel rossz emlékeik vannak (pl. soha nem fogod elérni, hogy a kutyád barátságos legyen az állatorvossal).

A pozitív asszociációk, pozitív kutya-ember kapcsolatokhoz vezetnek. Használhatjuk a pozitív társulást a kutya kiképzéséhez és szocializációjához.

Például, amikor a kutya számára ismeretlen barát, ismerős érkezik a házba, kérjük meg őket, hogy adjanak a kutyának egy jutalomfalatot. Ez azonnali pozitív társulást hoz létre (új személy = ízletes falatok), amely megkönnyíti a barátkozást.

 

 

Az emberi személyiség és a kutyafajta szerepet játszanak

Találkoztál már valaha olyan kutyával, amely hasonlóan néznek ki és viselkedik, mint az ő személye? A „hasonló hasonlót vonz” mondás vonatkozik a kutyákra és az emberekre is.

A kutyák gyakran olyan embert választanak kedvencüknek, aki megfelel az ő energiaszintjének és személyiségének.

Ezenkívül egyes kutyafajták valószínűleg egyetlen emberhez kötődnek, így valószínűbb, hogy kedvenc személyük egyetlen ember lesz. Azok a fajták, amelyek hajlamosak erősen kötődni egy emberhez, a következők:

  • Basenji
  • Agár
  • Akita
  • Shiba inu
  • Cairn Terrier

Érdekelhet: TOP 10 családi kutya

 

 

Hogyan válhatunk a kutya kedvencévé?

Ha úgy érzed, hogy nem te vagy a kutya kedvenc személye, ne ess kétségbe. Javíthatod a helyzetet és növelheted az egymásközt fennálló köteléket.

A legegyszerűbb (és a legszórakoztatóbb) módszer az, ha legalább 30 percet eltöltünk kettesben a kutyával minden nap, amikor csak egymásra koncentrálunk. Ebben em tartozik bele a séta, az udvaron töltött idő vagy a tévénézés együtt. Ennek az együtt töltött időnek aktívnak és koncentráltnak kell lennie.

 

Íme néhány tevékenység, ami közelebb hoz a kutyádhoz:

  • Játsszunk kereséses, vontatós vagy elrejtős játékokat.
  • Legyen közös edzésünk. Az új készségek fejlesztése vagy a régi ismeretek megerősítése nagyszerű módszer lehet!
  • Próbálj ki olyan sportokat, mint az agilitás vagy a flyball, ahol te és kutyád együtt dolgozhatsz csapatként.
  • Az étel (egészséges, megfelelő mennyiségben) a szeretet. Próbálj ki házi készítésű ételeket kutyája számára. A szemkontaktussal végezzen étkezés közbeni kötelék erősítő tevékenységet.
  • A fésülés és a masszázs is sokat segít.

 

A kötelék természetesen kialakul a kutyák és az emberek között, akik jól kezelik őket. Vigyázzunk a kutyánkra, szocializáljuk őt, adjunk neki pozitív tapasztalatokat, és tartsuk tiszteletben egyedi személyiségét. Egy életen át tartó szeretettel fogja megjutalmazni (még akkor is, ha néha izgatottabban viselkedik mással szemben).

Előző cikk15 ok, amiért véreset kakil a kutya – véres széklet kutyáknál – okai, felismerése és hogy előzhetjük meg
Következő cikkMiért fekszik rám a kutya?