Kezdőlap Egyéb Kit tekint a kutya a gazdájának?

Kit tekint a kutya a gazdájának?

kit tekint a kutya gazdájának

Mindenki azt akarja, hogy a kutya kedvence legyen! De hogyan lehetünk a kutyánk kedvence? Kit tekint a kutya a gazdájának? Röviden: ez a szocializációról, a figyelemről, a pozitív társulásról és a személyiségről szól. De merüljünk bele a részletekbe, hogy te is kutyád kedvenc személyévé válhass.

 

Kit tekint a kutya a gazdájának?

Lehet már te is találkoztál azzal az esettel, hogy a kedvenced, akit te nevelsz, eteted, sétáltatod, hagyod, hogy veled aludjon, egy családtagoddal, barátoddal úgy viselkedik, mintha ő lenne a kedvence, mintha őt jobban szeretné.

Pl. ha a szoba két végébe állnátok, akkor a kutyád legtöbbször hozzá futna először, pedig valójában nem is ő a gazdája. Ez viccesnek tűnhet.

Tehát néha úgy tűnik, hogy a kutya kedvenc embere nem mindig az ő elsődleges gondozója. De hogyan választhatják ki a kutyák a kedvenc emberüket? Megváltoztatható ez?

Természetesen minden kutya különbözik, de vannak általánosítások. Olvassa tovább, összeszedtük a legtöbb tudnivalót, hogy a kutyák miként választják meg azt a személyt, akit a leginkább kedvelnek.

 

 

A szocializáció számít

Számos kutya leginkább ahhoz kötődik, akik a legfontosabb szocializációs időszakukban gondozzák őket, amely születés és hat hónap között zajlik. Ebben a korban a kölyökkutyák agya hihetetlenül fogékony, és korai társadalmi tapasztalataik befolyásolják őket életük hátralévő részében. Ezért annyira fontos biztosítani, hogy kölyökkutyánk pozitív interakcióban legyen sokféle emberrel, helyekkel és dolgokkal.

Például azok a kutyák, akik nem érintkeznek kalapot viselő emberekkel, később félhetnek a kalapoktól.

Ha a kutyád már felnőtt volt, amikor befogadtad, ne aggódj: még nem késő, hogy a kedvencévé váljunk. Míg a korai tapasztalatok fontosak, a folyamatos szocializáció olyan tapasztalatok révén, mint a kutya suli, a rendszeres napi törődés a kutyával, a napi séták és hasonlóak, nagyon fontosak!

 

 

A figyelem (és a szeretet) növeli a köteléket

kutya nevelése játékkal

A legtöbb kutya ahhoz a személyhez kötődik, aki a legnagyobb figyelmet fordítja feléjük. Például egy családban, ahol két szülő és két gyerek van, a kutya előnyben részesítheti a szülőt, aki minden reggel megtölti tálját és minden este sétál vele.

Ezenkívül a fizikai szeretet megszilárdítja a köteléket a kutya és az ember között. Ha egy személy kutyával szemben tartózkodó, akkor a kutya hajlandó lesz szintén távolságtartó lenni.

De ha rengeteg törődést adunk a kutyának, ápoljuk, simogatjuk és szeretetet mutatunk feléjük, akkor valószínűleg többet fognak visszaadni a szeretetükből.

Néhány kutya esetében nem csak a figyelem és a szeretet számít, hanem a minőség is. Lehet, hogy a kutyád az ideje nagy részét veled tölti, de elképzelhető, hogy vannak helyzetek, amikor inkább távol tartod magadtól, amikor ő pont az ellenkezőjét szeretné.

Ezzel sincs gond, hiszen, ha a “kis kedvenced” egy 30-40 kg-os kutya, akkor nem feltétlenül szeretnéd, hogy a kanapén az olvasás, vagy tv nézés közben is rajtad feküdjön.

 

 

kiskutya jutalmazása

A pozitív asszociáció kulcsfontosságú

A kedvencünk szívesebben játszik azzal, aki a jó dolgok forrása, vagyis azzal, akihez olyan dolgokat kapcsolnak, mint egy jutalom falat.

Ha belegondolsz, ennek sok értelme van. Természetesen egy kutya szeretni fogja azt a személyt, aki mindig ölelgeti, vagy sok finom zamatos marhahúst ad neki. Tudják jól, hogy az a személy, aki a leggyakrabban eteti őket, nagyon fontos szereplő az életükben!

Ami a legfontosabb oldalt illeti, a kutyák gyakran rosszul reagálnak azokra az emberekre, akikkel rossz emlékeik vannak (pl. soha nem fogod elérni, hogy a kutyád barátságos legyen az állatorvossal).

A pozitív asszociációk, pozitív kutya-ember kapcsolatokhoz vezetnek. Használhatjuk a pozitív társulást a kutya kiképzéséhez és szocializációjához.

Például, amikor a kutya számára ismeretlen barát, ismerős érkezik a házba, kérjük meg őket, hogy adjanak a kutyának egy jutalomfalatot. Ez azonnali pozitív társulást hoz létre (új személy = ízletes falatok), amely megkönnyíti a barátkozást.

 

 

Az emberi személyiség és a kutyafajta szerepet játszanak

Találkoztál már valaha olyan kutyával, amely hasonlóan néznek ki és viselkedik, mint az ő személye? A „hasonló hasonlót vonz” mondás vonatkozik a kutyákra és az emberekre is.

A kutyák gyakran olyan embert választanak kedvencüknek, aki megfelel az ő energiaszintjének és személyiségének.

Ezenkívül egyes kutyafajták valószínűleg egyetlen emberhez kötődnek, így valószínűbb, hogy kedvenc személyük egyetlen ember lesz. Azok a fajták, amelyek hajlamosak erősen kötődni egy emberhez, a következők:

  • Basenji
  • Agár
  • Akita
  • Shiba inu
  • Cairn Terrier

Érdekelhet: TOP 10 családi kutya

 

 

Hogyan válhatunk a kutya kedvencévé?

Ha úgy érzed, hogy nem te vagy a kutya kedvenc személye, ne ess kétségbe. Javíthatod a helyzetet és növelheted az egymásközt fennálló köteléket.

A legegyszerűbb (és a legszórakoztatóbb) módszer az, ha legalább 30 percet eltöltünk kettesben a kutyával minden nap, amikor csak egymásra koncentrálunk. Ebben em tartozik bele a séta, az udvaron töltött idő vagy a tévénézés együtt. Ennek az együtt töltött időnek aktívnak és koncentráltnak kell lennie.

 

Íme néhány tevékenység, ami közelebb hoz a kutyádhoz:

  • Játsszunk kereséses, vontatós vagy elrejtős játékokat.
  • Legyen közös edzésünk. Az új készségek fejlesztése vagy a régi ismeretek megerősítése nagyszerű módszer lehet!
  • Próbálj ki olyan sportokat, mint az agilitás vagy a flyball, ahol te és kutyád együtt dolgozhatsz csapatként.
  • Az étel (egészséges, megfelelő mennyiségben) a szeretet. Próbálj ki házi készítésű ételeket kutyája számára. A szemkontaktussal végezzen étkezés közbeni kötelék erősítő tevékenységet.
  • A fésülés és a masszázs is sokat segít.

 

A kötelék természetesen kialakul a kutyák és az emberek között, akik jól kezelik őket. Vigyázzunk a kutyánkra, szocializáljuk őt, adjunk neki pozitív tapasztalatokat, és tartsuk tiszteletben egyedi személyiségét. Egy életen át tartó szeretettel fogja megjutalmazni (még akkor is, ha néha izgatottabban viselkedik mással szemben).