Kezdőlap Kutya egészség 6 ok, hogy miért ugat a kutya éjjel!

6 ok, hogy miért ugat a kutya éjjel!

miért ugat a kutya éjjel

Ha megpróbálod kitalálni, hogyan kell megállítani a kutya ugatását, akkor tudod, milyen bosszantó helyzet ez – különösen akkor, ha úgy tűnik, hogy minden indok nélkül keltenek zajt. De a kutyád valószínűleg nem a szellemeket próbálja elkerketni az üres és csendes házban, amelyek a filmekben a kísértetjárta ház termeiben járnak. Lehet, hogy tényleg megpróbál valamit mondani neked? Miért ugat a kutya éjjel?

 

Egész éjjel fenn lenni nem jó dolog

A rossz hír az, hogy ha nem tudod elkapni a kutyádat a kezdeti órákban, akkor valószínűleg nem te leszel az egyetlen, akinek problémája van ezzel. Az új-zélandi kutya ugatásával foglalkozó 2000 ember bevonásával készült felmérésben a résztvevők 75 százaléka jelezte, hogy a kutyája ugrat az éjszaka. A kutya ugatás és vonyítás a legzavaróbb a külvárosi zajszennyezés minden más formája között. Több felmérés szerint a nonstop ugató kutya a háztáji zajok között, a leginkább az, ami a szomszédokat egymás ellen hangolja.

A lényeg az, hogy egy olyan kutyával való viselkedés, amely éjjel nappal ugat, mindenki számára frusztráló. Megtalálni az ilyen viselkedési probléma okát, ami a kutya ugatását okozza, megmentheti az idegeinket és megtarthatja a szomszédjain közötti békét.

 

Íme, azok az okok, amiket a kutya szakértők mondanak, hogy miért ugat a kutya éjjel:

 

1. unalom

kutya ugat

Mint minden ember, aki túl sokáig maradt egyedül, a kutyád is unatkozik. Ha egy kutya unatkozik, valószínűleg gyakrabban ugat. Ha a kutyák hosszú ideig maradnak egyedül, nagyon unatkozhatnak, különösen akkor, ha nem tudják magugat semmivel elfoglalni. Az unatkozó kutyáknak érdemes interaktív játékokat adnunk, hogy elfoglalva tartsák a kutyád addig, amíg haza nem érünk, vagy alszunk.

 

2. Félelem vagy riasztás

Van valami oka annak, hogy megijedünk dolgoktól az éjszaka folyamán – mint az emberek, félünk az ismeretlentől, és a kutyák is ugyanazt az éjszakai szorongást érzik. Ha egy kutya fél, akkor bármilyen zajt is hall, ugatásba kezdhet, hogy felhívja a figyelmet a dologra. Az is lehet, hogy riasztásként ugatnak, hogy elmondják a körülöttük lévőknek, hogy valami történik, hogy tudassa velünk.

Érdekelhet: Miért remeg a kutya? Ezek a kutya remegés okai.

 

3. Magányosság – Miért ugat a kutya éjjel?

Míg Dr. Rachel Barrack az Állat Akupunktúra szakértője elmagyarázza, hogy nem mindig van univerzális oka az éjszakai ugatásnak, hanem a magány továbbra is az egyik legfontosabb kiváltó tényező, amelyet olyan kutyákon lát, amelyekről úgy tűnik, hogy nem tudnak megjavulni. A kutyák falka állatok, így ha egyedül maradnak egy másik szobában éjszaka, akkor azért, hohy megpróbáljanak egy kis figyelmet kapni, ugathatnak. Ha meg tudod oldalni a kutyád számára, hogy a szobádban aludjon, az nagy valószínűséggel segíthet megszüntetni a problémát a szeparációs szorongás miatt. Ha a hálószobában nem lehet lehet ezt megoldani, talán egy másik kutyári is szükséged lenne, hogy társaságot biztosíts számára.

 

4. Figyelem felkeltés

Fontos, hogy melegszívű kutyaszeretőként megkülönböztessük: A figyelemfelkeltés különbözik a magánytól a kutyáknál. Nagyon sok kutya ugat a figyelemfelkeltésért, ha pl. az ételből szeretnének, amit éppen eszünk, vagy valami mást. Fontos, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a kutyáját, ha úgy érzi, hogy az ugatás, csak a figyelemfelkeltés miatt történik, különben a ugatás folytatódni fog. Mondd el a kutyádnak a „csend”, „csitt” vagy bármely más hangos parancsot, amivel jelzed neki, hogy hagyják abba.

 

Ajánlott cikkünk: Mit nem ehet a kutya?

 

5. Zajérzékenység

Ellentétben a gazdáikkal, a kutyák nem tudják kizárni a zajokat és a elvonni a figyelmüket a lefekvés előtt. Ez azért van, mert a kutyáknak akkut hallásuk van. Bár lehet az otthon vagy a lakás nagyon nyugodt, a kutya rendkívül érzékeny lehet a külső zajokra és válaszként ugathat. A TV, a rádió vagy a fehér zajos gép behelyezése segíthet megakadályozni a külső zajt, és remélhetőleg megszünteti ezt az esti ugatást a lefekvés előtt.

 

6. Nem elég a mozgás

Ez egy nagyon lényeges pont, amit nagyon sokan igazolnak és talán a legtöbb esetben ez az oka annak, hogy miért ugat a kutya éjjel. Ha a kutyád egész napját otthon tölti egyedül amíg te dolgozol, és csak néhány órányi szabad időd van a lefekvés előtt és nem foglalkozol vele, egyértelműen a kutya nyugtalan lesz egész éjjel. A felgyülemlett energiájukkal, izgatottak, hogy látnak, és csak arra vágyik, hogy egy kis figyelmet szentelj neki. A velük való foglalkozás, játék, séta a legjobb megoldás ennek az esti ugatásnak a kiküszöbölésére. Egy kellemes hosszú séta vagy futtatás pedig mindkettőtök számára jól fog esti az elalvás előtt.

 

Lehet, hogy már nehezen bírod és sokszor nehéz ezt kezelned éjszaka, de tekints erre úgy, hogy valami nem komfortos a kutyád számára. Talán a fenti pontok valamelyike igaz lehet a kutyád éjjeli ugatására?

Előző cikkMit nem ehet a kutya?
Következő cikkMit csinálj, ha sárgát hány a kutya